ARTHUR CHRISTMAS

Director: Sarah Smith
Screenplay: Sarah Smith, Peter Baynham
Music: Harry Gregson-Williams
Cast: James McAvoy, Jim Broadbent, Bill Nighy
Sony Pictures Animation & Aardman Animations

Μιας και έχει ήδη μπει ο Δεκέμβρης και τα Χριστούγεννα πλησιάζουν, δεν μπορούσα να παραλείψω να δω, για άλλη μια φορά, το ARTHUR CHRISTMAS, που έκανε το ντεμπούτο του πέρσι το Νοέμβριο. Είναι πασιφανές, άλλωστε, από τον τίτλο, ότι η συγκεκριμένη ταινία υμνεί τα Χριστούγεννα και ό,τι αυτά πρεσβεύουν.

Συνοπτικά, η συγκεκριμένη γιορτή αποτελεί εδώ μια τεράστια και ακριβή διαδικασία στρατιωτικού τύπου, κατά τη διάρκεια της οποίας μοιράζονται τα δώρα όλου του κόσμου. Τί γίνεται, όμως, όταν ο σχεδόν ανίκανος, μικρός γιος του Άγιου Βασίλη, αναλαμβάνει να παραδώσει το τελευταίο δώρο; Απολαυστική απόπειρα καταστροφής.

Η παρούσα  ιστορία μπορεί, αρχικά, να μοιάζει με άλλη μια κοινότυπη, γιορτινή ταινία κινουμένων σχεδίων (3D στη συγκεκριμένη περίπτωση), αλλά μας διαψεύδει και μας εκπλήσσει ευχάριστα. Οι χαρακτήρες είναι κάθε άλλο παρά κοινοί. Ο “μέγας” Άγιος έχει πλέον κουραστεί και βρίσκεται ένα βήμα πριν τη σύνταξη, αφήνοντας τα μικρόσωμα, εφευρετικά ξωτικά, να κάνουν όλη τη δουλειά, ενώ ο πρωτότοκος γιος του και διευθυντής του υπερσύγχρονου κέντρου ελέγχου, ετοιμάζεται να αναλάβει τα ηνία της οικογενειακής επιχείρησης. Χαρακτήρες bonus αποτελούν ο παππούς Άι-Βασίλης, πολύ γέρος και γκρινιάρης, και η κυρία Άι-Βασίλη, γλυκιά, ισορροπημένη και αναπάντεχα παντογνώστρια.

Ο πρωταγωνιστής είναι ένας αδύνατος, φοβητσιάρης νέος, που δουλεύει στο τμήμα αλληλογραφίας. Αγαπάει τη δουλειά του και είναι πιστός στο να κρατά ζωντανό το μύθο και το αγιοβασιλιάτικο πνεύμα. Σχεδόν άθελά του, παίρνει την ευθύνη της παράδοσης του ξεχασμένου δώρου, προκαλώντας τον εαυτό του να ξεπεράσει τους πολυπληθείς φόβους του, παρακινούμενος, βέβαια, από αγνή αγάπη για τα παιδιά.

Οι χαρακτήρες είναι ενήλικα σχεδιασμένοι και διαμορφωμένοι, χωρίς ωραιοποιήσεις  και περιττές δόσεις χαριτωμενιάς και γλυκανάλατου χιούμορ. Αυτό είναι που τους κάνει, άλλωστε, ξεχωριστούς και αυθεντικούς, από τον τρόπο ομιλίας μέχρι τις κινήσεις και τις ενδυματολογικές τους προτιμήσεις. Δεν θυμάμαι να έχω συναντήσει, στην καριέρα μου ως θεάτρια ταινιών (είτε κινουμένων σχεδίων, είτε live action), ανάλογη χριστουγεννιάτικη ομάδα. Ο λόγος οφείλεται στους συντελεστές της ταινίας και, κυρίως, στον σεναριογράφο.

Το όνομά του είναι γνωστό από τις ταινίες BORAT και BRUNO, όπου συνεργάστηκε με τον πασίγνωστο και ευφυή Sasha Baron Cohen, ενώ έχει βάλει την πινελιά του και σε άλλες, όχι και τόσο γνωστές και αξιόλογες παραγωγές βρετανικού χιούμορ. Απ’ ότι φαίνεται, τα έχει πάει εξαιρετικά στις ταινίες animation, με το HOTEL TRANSYLVANIA, που παίζεται τώρα, να παίρνει επίσης αξιόλογες κριτικές.

Όσον αφορά τη σκηνοθέτη, πραγματοποιεί το ντεμπούτο της στο χώρο, καταφέρνοντάς τα πολύ καλά, χωρίς προηγούμενη πείρα σε σκηνοθεσία μεγάλων παραγωγών. Αλλά, όπως η ίδια είπε σε συνέντευξή της, το να συνεργαστεί με μια τόσο μεγάλη ομάδα animators, visual artists, μουσικών και ηθοποιών, ήταν μια πραγματική πρόκληση και ίσως να μην είχε δεχτεί, αν γνώριζε από πριν τον τεράστιο όγκο δουλειάς και το βαθμό δυσκολίας του εγχειρήματος. Παρ’ όλ’ αυτά, τα κατάφερε περίφημα, δίνοντάς μας μια πρωτότυπη, πνευματώδη και έξυπνα αστεία ιστορία, διακωμωδώντας την οικογένεια των Άγιων Βασίληδων, που μάχονται για την προσωπική τους ανέλιξη και καταξίωση, ξεχνώντας το λόγο για τον οποίο κατέχουν αυτή τη θέση, ανά τους αιώνες.

Τέλος, όσον αφορά τη μουσική, μπορούμε να πούμε ότι ο συνθέτης έκανε εξαιρετική δουλειά, αν σκεφτεί μάλιστα κανείς ότι έπρεπε να ολοκληρώσει τη σύνθεση, την ηχογράφηση και το editing, σε μόλις πέντε εβδομάδες, χρόνος ρεκόρ για τις απαιτήσεις μιας ταινίας.

Η πρώτη συνεργασία της Sony Pictures Αnimation με τα Aardman Animations studios, βασίστηκε στο γεγονός ότι η δεύτερη είχε ήδη κερδίσει βραβεία, για παραγωγές όπως τα CHICKEN RUN και WALLACE AND GROMIT. Η συγκεκριμένη απόπειρα αντιμετώπισε πολλές δυσκολίες, όπως οι λεπτομέρειες των μαλλιών και των υφασμάτων, που όμως ξεπεράστηκαν κατά τη διάρκεια των πέντε ετών που χρειάστηκαν για την ολοκλήρωσή της.

Πρέπει οπωσδήποτε να τη δείτε. Ακόμα καλύτερα, την εβδομάδα των Χριστουγέννων, με τα μελομακάρονα  και τους κουραμπιέδες ανά χείρας και τα φωτάκια να τρεμοπαίζουν, δημιουργώντας τη δέουσα ατμόσφαιρα, παρέα όχι μόνο με τον Άγιο Βασίλη, αλλά με όλη του την οικογένεια.