TOP 100 CHARACTERS: 50-41

50. GROO
Δημιουργός: Sergio Aragones
Πρώτη Εμφάνιση: DESTROYER DUCK #1 (Μάιος 1982)

Όσοι τον γνώρισαν, είναι, κατά πάσα πιθανότητα, νεκροί. Οι υπόλοιποι, πάλι, που επέζησαν, προσπαθούν να ξεχάσουν την εμπειρία. Διότι ο Groo, ατρόμητος πολεμιστής, άσσος στο σπαθί, ανίκητος στον πόλεμο, κακάσχημος, και με IQ υπό του μηδενός, σπέρνει αμέτρητες συμφορές στο διάβα του.

Η ιστορία του ξεκινάει το 1982, όπου πρωτοεμφανίζεται ως παρωδία του Conan και των υπόλοιπων brutal πολεμιστών, που ήταν στη μόδα. Από τότε, περιφέρεται (σε αναζήτηση πολέμου, συνήθως) σε ένα μεσαιωνικό περιβάλλον, ξεκληρίζοντας τον κοσμάκη. Να μην τον παρεξηγείτε, όμως, δεν είναι κακοπροαίρετος. Βλάκας μονάχα. Απλώς, απολαμβάνει όσο τίποτα τις μάχες, τη βαβούρα και το φαί. Βρήκε, μάλιστα, και έναν πιστό φίλο, τον τετράποδο Rufferto, ο οποίος όχι μόνο τον αγαπάει, αλλά και τον θαυμάζει ακόμα, μεταφέροντάς μας το μήνυμα, πως για όλους μας υπάρχει κάποιος.

Κλείνοντας, οφείλω να σας συμβουλεύσω: μη δοκιμάσετε να προσλάβετε τον Groo ως μισθοφόρο στο στρατό σας, μην προσπαθήσετε να εκμεταλλευτείτε την ηλιθιότητά του, και μην τον κάνετε φίλο σας, όσο ακίνδυνος κι αν δείχνει. Προτιμήστε, καλύτερα, να διαβάζετε τις ξεκαρδιστικές ιστορίες του, στην ασφάλεια του σπιτιού σας.

(Iλάειρα Μισιρλιάδη)

49. IZNOGOUD
Δημιουργοί: René Goscinny, Jean Tabary
Πρώτη Εμφάνιση: RECORD MAGAZINE #1 (Ιανουάριος 1962)

Πείτε την αλήθεια, μη ντρέπεστε. Όλοι μας, κάποτε, ευχηθήκαμε ο Iznogoud να τα καταφέρει και να γίνει επιτέλους χαλίφης στη θέση του χαλίφη. Όχι επειδή μας αρέσει. Ούτε επειδή θεωρούμε ότι θα γινόταν καλύτερος μονάρχης. Αλλά επειδή, μετά από τόσες αποτυχημένες απόπειρες, κάπου έχουμε βρεθεί στη θέση να πιστεύουμε ότι το αξίζει.

Αρχαίοι υπολογιστές, ιπτάμενα χαλιά, μηχανές του χρόνου, μαγικοί καθρέφτες και φίλτρα – κανένα από αυτά δεν έχει φανεί ικανό να πετύχει για λογαριασμό του βεζίρη. Δε φταίνε αυτά, όμως. Ούτε ο ίδιος. Φταίει ο κόσμος που τον περιτριγυρίζει. Ένας κόσμος σχεδόν σουρεαλιστικός, γεμάτος με αφελείς και ανόητους ανθρώπους, που, θέλοντας και μη, μπαίνουν στο δρόμο του. Μην αμφιβάλλετε. Θα μπορούσε να συμβεί στον καθένα μας. Σε καμιά περίπτωση, όμως, δε θα έβγαζε τόσο γέλιο.

Ίσως να μη συμφωνείτε μαζί μου, για τους ίδιους λόγους που δε θέλετε ο Wile E. Coyote να πιάσει το Road Runner. Αλλά ο Iznogoud έχει ήδη καταφέρει μια τεράστια νίκη! Διότι στην πρώτη ιστορία των Goscinny και Tabary, το όνομά του δεν αναφερόταν καν στον τίτλο! Αυτό, όμως, άλλαξε αμέσως και ο Iznogoud έγινε, τουλάχιστον, πρωταγωνιστής στη θέση του πρωταγωνιστή.

(Θωμάς Παπαδημητρόπουλος)

48. ASTERIX
Δημιουργοί: René Goscinny, Albert Uderzo
Πρώτη Εμφάνιση: PILOTE #1 (Οκτώβριος 1959)

Ο Asterix έχει τη στόφα του ήρωα, ενώ είναι καθ’ όλα αντιήρωας. Δεν είναι ψηλός, δεν είναι αφ’ εαυτού δυνατός, δεν είναι ιδιαίτερα όμορφος. Είναι μικρόσωμος, αλλά οξυδερκής, και ο μαγικός ζωμός λειτουργεί απλά σαν συμπλήρωμα στον χαρακτήρα του. Ως μέρος του διδύμου με τον Obelix, είναι το μυαλό στο δίπολο μυαλό και ρώμη. Αν και ο ίδιος ευχαριστιέται έναν καλό καυγά, εμφανίζεται πολύ πιο διπλωματικός, όταν το απαιτεί η περίσταση. Εφευρετικός και σχεδόν πάντα λογικός, ίσως είναι ο μόνος χαρακτήρας του γαλατικού χωριού, που μπορεί να σκεφτεί νηφάλια, όταν οι υπόλοιποι πλακώνονται με όχι και τόσο φρέσκα ψάρια, στη μέση του χωριού (ο Panoramix εξαιρείται ως δρυΐδης).

Ο Asterix είναι, στην ουσία, η κόλλα που κρατάει το χωριό ενωμένο. Ακόμη και ο Majestix, πάνω στην ασπίδα του, το κατανοεί, και τον συμβουλεύεται συχνά. Εκφραστικός, από τα μουστάκια του ως και τα φτερά του καπέλου του, εξακολουθεί να είναι ένας από τους πιο αγαπημένους μας χαρακτήρες, κι όχι μόνο λόγω παιδικής νοσταλγίας.

(Ελπίδα Παυλίτσεβιτς)

47. CONCRETE
Δημιουργός:
Paul Chadwick
Πρώτη Εμφάνιση: DARK HORSE PRESENTS #1 (Ιούλιος 1986)

Το πιο σημαντικό στοιχείο αυτού του χαρακτήρα, που δημιούργησε ο Paul Chadwick, είναι αδιαμφισβήτητα η εξαίσια σμιλευμένη αίσθηση ανθρωπιάς του.

Ο Concrete (το μυαλό ενός καθημερινού ανθρώπου, ονόματι Ron Lithgow, μεταμοσχευμένο στο σώμα ενός τσιμεντένιου γκόλεμ εξωγήινης προέλευσης) επεξεργάζεται τους περιορισμούς της νέας του ύπαρξης, με τρόπο που θυμίζει τους μεγάλους εξερευνητές της ανθρώπινης φύσης. Ξεπερνώντας τα εμπόδια του νέου του καλουπιού, βρίσκει τρόπους να οριοθετεί τις έννοιες της ευτυχίας, της αγάπης, της μοναξιάς και της προσφοράς στους συνανθρώπους του, με έναν ρεαλιστικό, νατουραλιστικά ποιητικό τρόπο. Ιδανικά σχεδιασμένος από τον Chadwick (απίστευτο το εύρος της συναισθηματικής παλέττας που δίνει στο δημιούργημά του, ειδικά σε αντίστιξη με την φαινομενικά άκαμπτη φύση των χαρακτηριστικών του), ο Concrete ριζώνει στην πραγματικότητα, με το ειδικό βάρος του στοχασμού του.

Η βαρύτητα της εξέλιξης του Concrete, επακόλουθα, έγκειται στην συμπαγή απλότητα που διέπει τις αναζητήσεις του, χωρίς ποτέ αυτό να κοστίζει στην εις βάθος έκθεση και ανάλυση των συλλογισμών του και, εν τέλει, της ψυχής του.

(Βασίλης Σάκκος)

46. COMISSIONER JAMES GORDON
Δημιουργοί: Bob Kane, Bill Finger
Πρώτη Εμφάνιση: DETECTIVE COMICS #27

O James Gordon μπορεί να είναι ένας από τους δευτερεύοντες χαρακτήρες των ιστοριών του “σκοτεινού ιππότη”, αλλά παράλληλα είναι από τους πιο σημαντικούς, έχοντας συνοδέψει τις περισσότερες από αυτές, σε διάφορα Mέσα.

Είναι χαρακτήρας με ακλόνητη αίσθηση δικαιοσύνης, και αυτός είναι ο λόγος που, άσχετα με το αν οι δρόμοι της αστυνομίας δεν συναντιούνται με αυτούς του Batman, ο Gordon είναι ένας απ’ τους υποστηρικτές του. Θεωρεί ότι η Gotham χρειάζεται τον Batman, γι’ αυτό και ζητά, αλλά και δίνει, πολύ συχνά τη βοήθεια του, καλώντας τον μέσω της χαρακτηριστικής δέσμης φωτός με το σύμβολο της νυχτερίδας, που στοχεύει τον ουρανό του Gotham, το γνωστό σε όλους “Bat-Signal”.

Από τις ιστορίες που έχει εμφανιστεί, υπάρχουν κάποιες που γνωρίζει την πραγματική ταυτότητα του Batman, ενώ σε κάποιες όχι. Όπως και να έχει, όμως, η εμπιστοσύνη του ενός για τον άλλο είναι αμοιβαία. Επίσης, αξίζει να σημειωθεί πως είναι και πατέρας (ή πατριός) της Barbara Gordon, μίας εκ των συνεργατών/συναγωνιστών του Batman, γνωστής και ως Βatgirl, και μετέποιτα Oracle.

(Τάσος Κυριακίδης)

45. BIGBY WOLF
Δημιουργοί: Bill Willigham, Lan Medina
Πρώτη Εμφάνιση: FABLES #1 (Ιούλιος 2002)

Who’s afraid of the Big Bad Wolf? Η απάντηση είναι “όλοι!”, ειδικότερα όταν μιλάμε για τον Bigby Wolf. Τα τρία γουρουνάκια, τα επτά κατσικάκια, η Κοκκινοσκουφίτσα, ήταν απλά ορεκτικά. Ο Κακός Λύκος του FABLES κατέστρεψε πόλεις, έφαγε αμέτρητους ανθρώπους και ξέκανε δράκους. Και αυτό γιατί έδωσε μια υπόσχεση στον εαυτό του, όταν ο πατέρας του, ο… κυρ-Βοριάς, τον εγκατέλειψε.

Every day I’ll hunt! And each time I’ll  feast on something bigger than the last thing I killed, until I am bigger and stronger than anything!”

Στη Fabletown, ωστόσο, αλλάζει εντελώς. Μέσα από μαγικά, μπορεί να έχει ανθρώπινη μορφή, διατηρώντας τις οξυμένες του αισθήσεις και την ικανότητα να μεταμορφώνεται σε λύκο. Έτσι, μας συστήνεται ως ένας ντετέκτιβ, αρειμάνιος καπνιστής, με σκληρά χαρακτηριστικά, καπαρντίνα και πονηρό μυαλό. Παραμένει τρομαχτικός και σκληρός και τον βλέπουμε να καταφεύγει σε βίαιες ακρότητες, πάντα, όμως, για χάρη των συμπολιτών του.

Ως ρομαντική που είμαι, θέλω να πιστεύω ότι αυτή η αλλαγή, από αδίστακτο τέρας σε προασπιστή του δικαίου, σχετίζεται με την απόλυτη αγάπη που έχει για τη Snow White, με την οποία παντρεύεται και αποκτά και παιδάκια/κουταβάκια. Και είναι ακριβώς αυτός ο συνδυασμός του σκληρού και του αθεράπευτα ερωτευμένου, που τον κάνει ακαταμάχητο.

(Βασιλεία Βαξεβάνη)

44. CORTO MALTESE
Δημιουργός: Hugo Pratt
Πρώτη Εμφάνιση: SGT. KIRK #1 (Ιούλιος 1967)

Ο αγαπημένος ναυτικός των comics υπήρξε ένα από τα πρώτα μου “πιο ενήλικα” αναγνώσματα (κομιξικά και μη). Δεν θυμάμαι πώς και γιατί έφτασε το comic στα χέρια μου, αλλά σίγουρα η φιγούρα του Κόρτο, στο εξώφυλλο, με γοήτευε όσο λίγες. Όταν το διάβασα, ειλικρινά δεν κατάλαβα Χριστό. Αλλά σε αντίθεση με άλλες περιπτώσεις, μου άρεσε τόσο πολύ αυτή η αίσθηση μαγικού ταξιδιού, που όχι μόνο δεν το απέρριψα, αλλά το διάβαζα ξανά και ξανά, μέχρι ο Κόρτο να πάψει να είναι ένα αίνιγμα.

Μικρό κοριτσάκι ήμουν, μυστηριώδης άντρας ήταν, αναπόφευκτος ο έρωτας, καταλαβαίνετε. Έτσι, θα έχει πάντα μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου, γιατί, φυσικά, παραμένει γοητευτικός, μαγικός και μυστηριώδης, αν και για διαφορετικούς από τους παλιούς λόγους, μέχρι σήμερα. Και είναι αυτός που με δίδαξε ότι αν δεν σε ικανοποιεί η γραμμή του πεπρωμένου στην παλάμη σου, μπορείς απλά να πάρεις ένα ξυράφι και να τη χαράξεις μόνος σου.

(Μυρτώ Τσελέντη)

43. YOTSUBA
Δημιουργός: Kiyohiko Azuma
Πρώτη Εμφάνιση: TRY! TRY! TRY! (1998)

Τί είναι αυτό που έχει κάνει το συγκεκριμένο πρασινομάλλικο κοριτσάκι, με τα περίεργα κοτσίδια και τα πελώρια μάτια, τόσο αγαπητό στις τάξεις των συντακτών του Comicdom; Ίσως είναι η αθωώτητά της, η οποία εκφράζεται μέσω της άγνοιας για πράγματα που θεωρούμε αυτονόητα, ή η αφέλεια με την οποία αντιμετωπίζει τις δύσκολες και περίεργες καταστάσεις, στις οποίες βρίσκεται συχνά.

Ίσως είναι η μονίμως αισιόδοξη στάση της απέναντι στη ζωή, ή οι σχεδόν αδικαιολόγητες (αλλά πάντα στιγμιαίες) εκρήξεις της, όταν δεν περνάει το δικό της. Ίσως είναι ο ενθουσιασμός που δείχνει για τα πιο απλά και καθημερινά πράγματα, ή η αγάπη και τα χαμόγελα που μοιράζει απλόχερα στους γύρω της. (Εκτός από αυτούς που έχει, αυθαίρετα, κατηγοριοποιήσει στους “κακούς” – και μην πιστέψει κανείς πως μπορεί να της αλλάξει γνώμη!)

Ότι και αν είναι, ένα πράγμα παραμένει σίγουρο. Η Yotsuba έχει γίνει θεσμός για μας, και η παρουσία της στην πρώτη 50άδα αυτού του Top 100, μοιάζει πλέον απολύτως φυσιολογική. Για να είμαι ειλικρινής, την περίμενα να πάει και ψηλότερα, αλλά δεν πειράζει – μικρή είναι ακόμα, έχει χρόνο…

(Δημήτρης Σακαρίδης)

42. WILE E. COYOTE
Δημιουργός: Chuck Jones
Πρώτη εμφάνιση: FAST AND FURRY-OUS animated short (17 Σεπτεμβρίου 1949)

“Beep, Beep”!

Ποιός άκουσε αυτόν τον ήχο και δεν τον εμίσησε; Οι απανταχού Coyote sympathizers, παρακαλώ να σηκώσουν το χέρι τους!

Οι πιθανότητες να μην ξέρετε το Coyote, έστω και οπτικά, είναι απειροελάχιστες, εκτός και αν μόλις γυρίσατε από μία εβδομηντάχρονη αποστολή στον Πλούτωνα. Το κείμενο ετούτο είναι για εσάς, τους τυχερούς, που έχετε ταξιδέψει τόσο μακριά.

Ο συγκεκριμένος cartoon χαρακτήρας της Warner, μοιράζεται, από το 1949, τις περιπέτειες του με το Road Runner, το γνωστό πουλί που τρέχει γρήγορα. Μοιράζεται; Χμ, όχι ακριβώς, αφού το Coyote και το Road Runner είναι άσπονδοι εχθροί. Μοναδική έννοια του Wile, και λόγος ύπαρξής του, είναι να πιάσει το Road Runner. (Για να το φάει;;; Κανείς δεν ξέρει!) Για να το επιτύχει αυτό, χρησιμοποιεί εκτός από το κλασσικό “τρέχεις, τρέχω, κυνηγώ” και οποιαδήποτε μέθοδο μπορεί να φανταστεί κανείς, όσο εξωφρενική και αν είναι: παγίδες, μαγεία, Φυσική, όλα δοκιμάζονται. Κανένα δεν φέρνει αποτέλεσμα.

Το Coyote είναι ο αρχετυπικός γκαντέμης, η επιτομή του Murphy’s Law (και κάτι παραπάνω, αφού όχι μόνο κάτι θα πάει στραβά, αλλά ΟΛΑ θα πάνε στραβά). Είναι, όμως, και η προσωποποίηση (well, you know what I mean) του “δεν το βάζω κάτω ΠΟΤΕ” και της ευρηματικότητας.

After all, it’s “Wile E. Coyote, super-genius”. Τον αγαπάμε!

(Αντώνης Σουβατζής)

41. STEWIE GRIFFIN
Δημιουργός: Seth MacFarlane

Πρώτη Εμφάνιση: FAMILY GUY pilot episode
(31 Ιανουαρίου 1999)

Μητροκτονία και παγκόσμια κυριαρχία. Σίγουρα όχι δύο στόχοι ζωής που θα συνέδεε κανείς, με ένα ελαφρώς δύσμορφο, αλλά γενικά αξιολάτρευτο (εκ πρώτης όψεως) μωρό παιδί. Ο Stewie Griffin, το μικρότερο σε ηλικία τέκνο της – επιεικώς – δυσλειτουργικής οικογένειας Griffin, είναι η προσωποποίηση της ιδιοφυούς μεγαλομανίας, που τρέφει μία γιγαντιαία αντιπάθεια, ένα ασίγαστο μίσος για τη Lois, την πολύπαθη γυναίκα που τον έφερε στον κόσμο. Όπως, όμως, είθισται, τα όποια σχέδιά του για φόνο και (μαζική) καταστροφή, μετριάζονται, καθυστερούνται και υπονομεύονται, από την ανάγκη του για τροφή, προδέρμ και τσάϊ με τον αγαπημένο του Rupert, το ελαφρώς ταλαιπωρημένο αρκουδάκι του.

Δημιούργημα της γόνιμα σαλεμένης φαντασίας του πολυτάλαντου Seth MacFarlane, ο Stewie, από τα πρώτα του κιόλας μπουσουλήματα, επιδεικνύει την αφύσικα αναπτυγμένη νοημοσύνη του, κατασκευάζοντας μία χρονομηχανή (που ουκ ολίγες φορές έχει φέρει τα πάνω-κάτω, στη γραμμική ροή των πραγμάτων και μας έχει ταξιδέψει σε παράλληλες διαστάσεις), διατηρώντας ένα κρυφό προηγμένο οπλοστάσιο(!) και βάζοντας λεκτικά στη θέση τους τα υπόλοιπα μέλης της οικογένειάς του.

Ο Stewie Griffin είναι το καμάρι στο ασπράδι των ματιών, αν όχι των γονιών του, σίγουρα πάντως όλων εμάς που πίνουμε νερό στο όνομά του!

(Κωνσταντίνος Ιμπλικιάν)