TOP 100 CHARACTERS: 40-31

40. HOPEY GLASS
Δημιουργός: Jaime Hernandez
Πρώτη Εμφάνιση: LOVE & ROCKETS #1 (1981)

Περιδιαβαίνοντας νοερά στο σύμπαν όπου όλα τα επιτεύγματα του Jaime Hernandez στα πλαίσια του Μέσου (κυρίως ο οργανικός τρόπος εξέλιξης των χαρακτήρων του, με το πέρασμα του χρόνου) είναι απτά αποτυπωμένα στη μνήμη μας, κοντοστεκόμαστε στον βαθμό ερωτευσιμότητας αρκετών εκ των χαρακτήρων αυτών και δη σε αυτόν της Hopey.

Η Ηopey Glass, αρχετυπικό πανκ-χάρντκορ κορίτσι της σκηνής του Los Angeles, της δεκαετίας του ογδόντα (βλέπε X, The Go-go’s, The Germs, μπάντες με έντονη γυναικεία παρουσία), αναδίδει έναν αέρα γοητείας και επικινδυνότητας. Καθώς αφαιρούμε ένα-ένα τα στρώματα της ισχυρής προσωπικότητάς της, φτάνουμε σε έναν πυρήνα καμωμένο από τραύματα διαφόρων στιγμών της ζωής της, που αναδεικνύουν την εύθραυστη πλευρά της. Ο Jaime κατορθώνει να εκμαιεύσει έναν χαρακτήρα από τα τοιχώματα μιας εποχής, με τρόπο μοναδικό, καθώς δεν αφήνει ποτέ την Hopey να εκπέσει στο επίπεδο καρικατούρας με αγκυροβολημένα χαρακτηριστικά, παρά το βάρος της διαχρονικότητας που έχει αποκτήσει.

Σε αυτό το κράμα Ιταλικού νεορεαλισμού και μεξικάνικης σαπουνόπερας, που είναι ο κόσμος των Locas, η Hopey τολμάει να μεγαλώσει και μαζί της και εμείς. Ίσως, από τις πιο σημαντικές κληρονομιές που μπορεί να αφήσει οποιοσδήποτε χαρακτήρας, σε οποιαδήποτε λίστα, κομιξική ή μη.

(Βασίλης Σάκκος)

39. KITTY PRYDE
Δημιουργοί: Chris Claremont, John Byrne
Πρώτη Εμφάνιση: UNCANNY X-MEN #129 (Ιανουάριος 1980)

Μπορώ να δηλώσω, με περίσσια σιγουριά, ότι η Kitty Pryde δεν είναι μόνο ένα από τα αγαπημένα μου μέλη των X-Men, αλλά και η νούμερο ένα προσωπική μου προτίμηση, όσον αφορά στις X-Women!

Πώς να μην είναι; Πανέξυπνη, με έφεση στους υπολογιστές παρακαλώ, αυθάδης όπου χρειάζεται, αγοροκόριτσο, ανασφαλής με το αντίθετο φύλο, είναι ένας χαρακτήρας ιδανικός, για κάθε επίδοξο συγγραφέα που θέλει να βγάλει μια ιστορία από αυτήν. Ή μπορεί απλά να στήσει τα βασικά του σεναρίου, να την βάλει μέσα σε αυτό, και ακολουθώντας με συνέπεια τα γνωρίσματά της αυτά, το αποτέλεσμα να ανέβει αισθητά.

Μπορεί ποτέ να μην απέκτησε ένα σταθερό code name, ή έστω μια στολή, αλλά αυτό δεν την εμπόδισε να γίνει ένα από τα πιο αγαπητά μέλη του merry bunch of mutants. Δεν ξεχώρισε για τις δυνάμεις της – το να περνάς μέσα από τοίχους, δεν μπορώ να πω ότι είναι και ότι πιο εντυπωσιακό – αλλά επειδή η προσωπικότητα της, όπως τουλάχιστον την είχε διαμορφώσει ο Claremont, ήταν αυτή που κέρδισε και που θα κερδίζει τους αναγνώστες. Απλά ακαταμάχητη!

(Γιώργος Χατζηκωστής)

38. CALVIN & HOBBES
Δημιουργος: Bill Watterson
Πρώτη εμφάνιση: CALVIN & HOBBES comic strip (18 Νοεμβρίου 1985)

Η μαγεία του CALVIN & HOBBES είναι κάτι πολύ ξεχωριστό: έχει την δύναμη να σε γυρίζει στην παιδική σου ηλικία και να σου θυμίζει εκείνη την εποχή που όλα ήταν μια περιπέτεια, ακόμη και αν καθόσουν μόνος στο δωμάτιο του σπιτιού σου, ενώ ταυτόχρονα σχολιάζει πολύ ενήλικα ζητήματα. Θυμάμαι ήμουν περίπου 12 χρονών, όταν μια Κυριακή πήγα, όπως και πολλές Κυριακές, στο δωμάτιό μου, για να παίξω με τις κούκλες μου. Και ξαφνικά, εντελώς απροειδοποίητα, δεν μπορούσα να το κάνω πια, δεν ήταν πια άνθρωποι που είχαν ενδιαφέρουσες ιστορίες στο δικό τους κόσμο, αλλά κομμάτια πλαστικό στα χέρια μου. Πολύ κλάμα σας λέω.

Για μένα, λοιπόν, ο Calvin, αυτός ο εντελώς μη ρεαλιστικός, σε επίπεδο σκέψης και προβληματισμών, 8χρονος, είναι υπέροχα παγιδευμένος σε αυτή την χρονική στιγμή, όπου η φαντασία είναι η απόλυτη δύναμη δημιουργίας, πιο πραγματική από οτιδήποτε άλλο, και λίγο πριν διαπιστώσει ότι ο Hobbs, όχι μόνο δεν είναι ο καλύτερός του φίλος, αλλά απλά μια προέκταση του ίδιου του εαυτού του.

(Μυρτώ Τσελέντη)

37. MICKEY MOUSE
Δημιουργοί: Walt Disney, Ub Iwerks
Πρώτη Εμφάνιση: STEAMBOAT WILLIE animated short (18 Νοεμβρίου 1928)

Είναι (στα δικά μου μάτια τουλάχιστον) μια από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις του top 100, το ότι το χαμογελαστό ποντίκι με το κόκκινο παντελονάκι και τα άσπρα γάντια, δεν έφτασε σε ψηλότερες θέσεις. Δημιούργημα των Walt Disney και Ub Iwerks, ήρθε να αντικαταστήσει τον επιτυχημένο (τότε) Oswald the Lucky Rabbit, μετά από οικονομικές διαφωνίες του Disney με την Universal, κατάφερε όμως πολλά περισσότερα…

Έκανε το ντεμπούτο του ως μικρός σκανταλιάρης ποντικός, αλλά στην καριέρα του ανέλαβε και άλλους δεκάδες ρόλους, όπως αυτόν του ντεντέκτιβ, ή του μαθητευόμενου μάγου. Στα comics, ξεχωρίζουν οι περιπέτειες του δια χειρός Floyd Gottfredson και, αρκετά αργότερα ,του Ιταλού Romano Scarpa. Με περισσότερες, όμως, από 100 ταινίες και αμέτρητες τηλεοπτικές εμφανίσεις, ο Mickey έχει ξεφύγει από τις εικόνες των comics και του animation και έχει γίνει πια ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα πρόσωπα και χαρακτήρες, σε ολόκληρο τον κόσμο, και σύμβολο μιας αυτοκρατορίας του θεάματος.

(Αριστείδης Κώτσης)

36. ROGUE
Δημιουργοί: Chris Claremont, Michael Golden
Πρώτη εμφάνιση: AVENGERS ANNUAL #10 (Νοέμβριος 1981)

Ένα από τα “κακά παιδιά” της ομάδας του Καθηγητή Χavier, που ακούει κυρίως στο όνομα Anne Marie (και Anne Raven, αργότερα). Η μετάλλαξή της έγκειται στην ικανότητα απορρόφησης (και διατήρησης, για μικρό χρονικό διάστημα) των δυνάμεων οποιουδήποτε αγγίζει, πράγμα που καθιστά πρακτικά αδύνατη για αυτήν, τη σύναψη κάθε είδους σχέσης που απαιτεί επαφή.

Ίσως δικαιολογημένα να βρίσκει τον εαυτό της αρχικά, ακολουθώντας την ομάδα του Magneto, Brotherhood of Evil Mutants, καθώς ένιωθε αμήχανα με τις δυνάμεις της, αλλά σύντομα αλλάζει γνώμη και μάχεται στο πλευρό των “καλών” X-Men, για την ειρηνική συνύπαρξη ανθρώπων και μεταλλαγμένων.

Πρωταγωνιστεί πάντα σε κάθε λίστα με τους top και αγαπημένους μεταλλαγμένους, με την χαρακτηριστική λευκή τούφα στα μαλλιά και το ζόρικο και απότομο ύφος, ενώ δεν απουσιάζει ποτέ από x-related animated series και video games.

(Άρτεμις Στίγκα)

35. DOCTOR DOOM
Δημιουργοί: Stan Lee, Jack Kirby
Πρώτη Εμφάνιση: FANTASTIC FOUR #5 (Ιούλιος 1962)

Χωρίς καμία έμφυτη δύναμη, ο Victor Von Doom κατάφερε σχεδόν τα πάντα, με ένα και μόνο προσόν, την απόλυτη δύναμη της νοημοσύνης του. Κατέκτησε αμέτρητα τεχνολογικά επιτεύγματα, κατόρθωσε να γίνει ισάξιος στην χρήση της μαγείας με τους Sorcerer Supreme του Marvel Universe, έγινε μονάρχης της χώρας που γεννήθηκε και έχει νικήσει ακόμη και κοσμικές οντότητες. Η ακατάπαυστη δίψα του για γνώση και απόλυτη δύναμη, θα μπορούσε να τον είχε κάνει, προ πολλού, άρχοντα ολόκληρου του Marvel Universe. Μοναδικό εμπόδιο στην πορεία του, δεν είναι κάποιος ήρωας, αλλά ο ίδιος του ο εαυτός.

Φημολογίες τον θέλουν να είναι η πηγή έμπνευσης πίσω απο έναν άλλο μεγάλο villain, τον Darth Vader, κάτι που, όπως και να το κάνουμε, δίνει κάποιους παραπάνω πόντους στο status του. Σίγουρα δεν αρμόζει στον Doctor Doom η 35η θέση που κατέλαβε, αλλά η πτώση της δημοτικότητας του είναι λογική. Η απόλυτα τραγική επιλογή ηθοποιού στις ταινίες, σε συνδυασμό με τη σχετική έλλειψη, τα τελευταία χρόνια, κάποιας σημαντικής ιστορίας του, στις σελίδες των comics, έχουν “λαβώσει” τον θαυμάσιο αυτό χαρακτήρα.

Ότι και αν συμβεί στο μέλλον, ο Doctor Doom είναι και θα παραμείνει εικονικός.

(Άκης Τριανταφύλλου)

34. LUBA
Δημιουργός: Gilbert Hernandez
Πρώτη Εμφάνιση: LOVE & ROCKETS #1 (1981)

Ποτέ άλλοτε, στην ιστορία του Μέσου, δεν εμφανίστηκε γυναικείος χαρακτήρας τόσο πολύπλοκος και πολυεπίπεδος, όσο αυτή η δημιουργία του Gilbert Hernandez. Η Luba υπήρξε, σε διαφορετικές στιγμές της πολυτάραχης και γεμάτης πάθος και συγκινήσεις ζωής της, αντικείμενο πόθου, ερωμένη σκοτεινών τύπων, στοργική μητέρα, πιστή φιλή, διαβολική δολοπλόκος, στόχος της μαφίας, ακόμη και δολοφόνος…

Σε κάθε μια από αυτές τις στιγμές, όμως (σε αρκετές από τις οποίες, φυσικά, διατηρούσε, με την ίδια ένταση και αφοσίωση, περισσότερες από μία εκ των ιδιοτήτων της), παρέμενε συναρπαστική, μυστηριώδης, γοητευτική και ποθητή, τόσο για τους συμπρωταγωνιστές της στα comics του Gilbert, όσο και για τους αναγνώστες, κυρίως γιατί δεν έπαψε ποτέ να εμπνέει όλα αυτά τα συναισθήματα και να προκαλεί τις συγκεκριμένες αντιδράσεις στον ίδιο το δημιουργό της. Ο Hernandez μπορεί να μας σύστησε τη Luba σχεδόν ως καρικατούρα, αλλά πέρασε τις επόμενες δυόμιση δεκαετίες εξελίσσοντάς την και προσθέτοντας διαρκώς νέα κομμάτια στο πανέμορφο και πολύχρωμο (παρά το ασπρόμαυρο της εικόνας) παζλ του χαρακτήρα και της προσωπικότητάς της.

Μπορεί να μην είναι τόσο “δικός μας άνθρωπος”, όσο οι Locas του Jaime Hernandez, αλλά ανάμεσα στις πολλές υπέροχες γυναίκες του Palomar, κερδίζει άνετα την πρώτη θέση. Και όχι απαραίτητα “με διαφορά στήθους”, όπως μπορεί να ισχυριζόταν κάποιος κακεντρεχής…

(Δημήτρης Σακαρίδης)

33. MARV
Δημιουργός: Frank Miller
Πρώτη Εμφάνιση: DARK HORSE PRESENTS FIFTH ANNIVERSARY SPECIAL (Απρίλιος 1991)

Η τεράστια, επιβλητική μορφή του, το γεμάτο τσιρότα πρόσωπό του, η σχισμένη καμπαρντίνα του, και το δυνατό σχέδιο μύτης-μετώπου, δε σε αφήνουν να τον μπερδέψεις με άλλο ήρωα.

Όπως προδιαθέτει το παρουσιαστικό του, ο Marv αγαπάει τη βία. Απολαμβάνει να σπάει κόκκαλα και να συνθλίβει κεφάλια σε τοίχους. Δεν κάνει τίποτα από αυτά, όμως, αν δεν υπάρχει λόγος. Ο ίδιος δεν προκαλεί. Συνήθως, κάθεται ήσυχος στο μπαρ, πίνοντας και χαζεύοντας την αγαπημένη του χορεύτρια, Nancy. Αλλά, από τη στιγμή που θα πειράξουν κάποιο φίλο του, ή κάποια γυναίκα, ο Marv δε θα αργήσει να σκοτώσει.

Αν και όχι ιδιαιτέρως ευφυής, ο Marv διακατέχεται από ένα έντονο αίσθημα απονομής της δικαιοσύνης. Δε διστάζει να βασανιστεί, ή να θυσιαστεί, εκδικούμενος για κάποιον αγαπημένο. Κάπως έτσι, πιστεύει, αποκτά νόημα η ύπαρξή του. Γι’ αυτό, ενώ οι περιγραφές “Conan in a trench coat” (Frank Miller) και “He just had the rotten luck of being born in the wrong century. He’d be right at home on some ancient battlefield swinging an axe into somebody’s face” (Dwight McCarthy), είναι εν μέρει επιτυχημένες, ξεχνούν να αναφέρουν την, έως και συγκινητική, αφοσίωση του στους φίλους.

(Ιλάειρα Μισιρλιάδη)

32. LOIS LANE
Δημιουργοί: Jerry Siegel, Joe Shuster
Πρώτη Εμφάνιση: ACTION COMICS #1 (Ιούνιος 1938)

Η Lois Lane μας συστήνεται για πρώτη φορά μέσα από το ACTION COMICS της DC, ως ρεπόρτερ της Daily Planet και αέναο φλερτ του Superman. Αν και η εξωτερική εμφάνιση, αλλά και η προσωπικότητα της, βασίστηκαν σε υπαρκτές φυσιογνωμίες, οι περιγραφές της παρουσιάζουν αρκετές αλλαγές μέσα στα χρόνια, τόσο στα comics του Superman, όσο και στις ταινίες και τις τηλεοπτικές σειρές στις οποίες εμφανίστηκε. Άλλες φορές, παρουσιάζεται ως ισχυρογνώμων δημοσιογράφος, ενώ υπάρχουν και οι περιπτώσεις που έχει τον ρόλο της ανυπεράσπιστης νεανίδος. Το μοναδικό στοιχείο που παρέμεινε σταθερό στην πολυετή ιστορία του χαρακτήρα, ήταν το ότι πάντα αποτελούσε τον μεγαλύτερο έρωτα του πρωταγωνιστή.

Τελικά, το 1996, ο Superman/Clark Kent αποφασίζει να την αποκαταστήσει και το ζευγάρι παντρεύεται! Η Lois διατηρεί το πατρικό της επώνυμο και το COMICS BUYER’S GUIDE την ανταμείβει για την ανεξαρτησία της, το 2011, αφού της χαρίζει την 78η θέση στη λίστα με τις “100 Sexiest Women in Comics”.

(Χαρά Τριανταφύλλου)

31. MAGGIE CHASCARILLO
Δημιουργός: Jaime Hernandez
Πρώτη Εμφάνιση: LOVE & ROCKETS #1 (1981)

Margarita Luisa “Maggie” Chascarrillo. Σε αντίθεση με το continuity, που μας έχουν πρήξει οι κολλημένοι και οι μεγάλες εταιρείες, αυτός είναι ένας από τους λίγους χαρακτήρες που μπορούμε να πούμε ότι, κυριολεκτικά, μεγαλώσαμε μαζί του. Και δεν έχει καμία σημασία πότε και πού γνώρισες την Maggie (πιθανότατα μεθυσμένος, σε κάποιο πάρτι, ή σε κάποιο live).

Ο Jamie Hernadez δεν παρέλειψε να περάσει στον χαρακτήρα όλες αυτές τις μικρές πινελιές, που αποτελούν κάθε άνθρωπο, και πάνω σε αυτές να χτίσει την προσωπικότητα της Maggie. Μια έφηβη, που θέλει να κάνει την δουλειά των ονείρων της, ενώ παράλληλα κάνει και τα πρώτα της δειλά βήματα στον έρωτα. Στην συνέχεια, τη νεαρή κοπέλα, που ζει μέσα στην τρέλα της post-punk California (με ότι συνεπάγεται αυτό) και πειραματίζεται καθημερινά (με ότι συνεπάγεται και αυτό!). Αργότερα, την πιο συνειδητοποιημένη και ώριμη Maggie, που αναζητά μια βάση και κάποιον να την στηρίζει. Και τέλος, την μεγαλύτερη και δυνατότερη γυναίκα (αν και ακόμα μέσα της, κοριτσάκι), που θα αντιμετωπίσει όλα τα παιδικά της τραύματα και ενοχές, θα τα ξεπεράσει, και πάνω σε αυτή τη στιγμή αγνής ψυχικής αποφόρτισης, θα ξεχωρίσει (επιλέξει;) τον έρωτα από την παντοτινή φιλία.

Έξυπνη, δυναμική, αστεία, ατρόμητη, με τεράστια αποθέματα ψυχικής δύναμης, μια φίλη που ξέρει πως να σου σταθεί και ένας σύντροφος που ξέρει να σέβεται. Σε όλα τα επίπεδα, μέσα στον απόλυτο σουρεαλισμό των Locas, η Maggie παραμένει ένας εξαιρετικός και γλυκύτατος άνθρωπος.

(Γιάννης Κουρουμπακάλης)