TOP 100 CHARACTERS: 30-21

30. THE SPIRIT
Δημιουργός: Will Eisner
Πρώτη Εμφάνιση: THE SPIRIT comic strip (2 Ιουνίου 1940)

Ο χαρακτήρας του Will Eisner, The Spirit, πρωταγωνιστούσε σε ένθετο που περιλαμβανόταν σε 20 εφημερίδες, στις αρχές της δεκαετίας του ’40, σε μια εποχή που οι εφημερίδες δημοσίευαν εκτός από τα κλασικά ημερήσια και κυριακάτικα strips, και “κανονικά” comic books με πολυσέλιδες ιστορίες. Το THE SPIRIT ήταν ένα strip μυστηρίου, το οποίο απευθυνόταν σε ενήλικο κοινό και εξιστορούσε τις περιπέτειες του ομώνυμου ήρωα ενάντια στο έγκλημα.

Ο ντετέκτιβ Denny Colt πολεμά το έγκλημα στην Central City, παίρνοντας το νόμο στα χέρια του – μετά τον υποτιθέμενο θάνατό του – φορώντας τη μάσκα του Spirit. Για την ακρίβεια, εκτός από τη μάσκα υπάρχει και το υπόλοιπο vintage outfit, καθώς ο Denny φοράει καπέλο, καπαρντίνα και γραβάτα. E, 40s ήταν αυτά. Σημαντικότερος εχθρός του Spirit είναι ο Octopus, ενώ συχνά παίρνει βοήθεια από τον αρχηγό της αστυνομίας, Commissioner Dolan. Από τις ιστορίες, φυσικά, δεν λείπει ο έρωτας, μιας και ο ήρωάς μας τρέφει αισθήματα για την κόρη του Dolan, Ellen.

(Τάσος Κυριακίδης)

29. RORSCHACH
Δημιουργοί: Alan Moore, Dave Gibbons
Πρώτη Εμφάνιση: WATCHMEN #1 (Σεπτέμβριος 1986)

Έχοντας ως πρώτη ύλη δυο χαρακτήρες που είχε δημιουργήσει ο Steve Ditko, τον Question και τον Mr. A, οι Alan Moore και Dave Gibbons παρέδωσαν στο κοινό την άποψη τους για το πώς θα μπορούσε να είναι ένας vigilante του δρόμου, αν ζούσε στο δικό μας κόσμο. Αν και ιδιοφυής, δεν στέκει και πολύ καλά στα λογικά του, δηλαδή.

Άνετα μπορεί να χαρακτηρίσει κάποιος τον Walter Kovacs ως έναν ακροδεξιό, απόλυτο στις απόψεις του, που δεν δέχεται τον παραμικρό συμβιβασμό. Όπως και η μάσκα που φοράει, (την οποία ο ίδιος θεωρεί ως το πραγματικό του πρόσωπο), όπου το μαύρο δεν αναμιγνύεται ποτέ με το λευκό, έτσι είναι και η στάση του απέναντι στο καλό και το κακό. Απόλυτα ξεκάθαρη.

Ο Rorschach μπορεί να προκαλέσει ποικίλα συναισθήματα σε όποιον διαβάσει για πρώτη φορά το WATCHMEN. Από αηδία, τρόμο, οργή, μέχρι οίκτο και λύπηση, καθώς είναι θύμα των καταστάσεων που βίωσε. Μεταξύ των αξιομνημόνευτων χαρακτήρων του κλασικού αυτού comic, ξεχωρίζει συνήθως με την πρώτη και καρφώνεται για πάντα στο μυαλό και την συνείδηση των αναγνωστών.

(Γιώργος Χατζηκωστής)

28. BUGS BUNNY
Δημιουργοί: Tex Avery, Bob Clampett
Πρώτη Εμφάνιση: A WILD HARE animated short (27 Ιουλίου 1940)

Για χρόνια, το παρατσούκλι μου ήταν Bugs Bunny. Κάτι το Bugs Bunny/Βαξεβάνη, κάτι τα πεταχτά δοντάκια, δεν ήθελε και πολύ. Εγώ, όμως, το είχα για καμάρι μου! Και αυτό γιατί ο Bugs είναι ένα τετραπέρατο πειραχτήρι, με αστείρευτο χιούμορ, δαιμόνια προσωπικότητα και ακαταμάχητη ετοιμολογία. Αν είναι να βρω ένα ελαττωματάκι στον Bugs, είναι μια μικρή εμμονή στο να ντύνεται γυναίκα, αλλά είμαι πρόθυμη να το προσπεράσω.

Και αυτό γιατί λατρεύω τον Bugs Bunny! Λατρεύω τη χαλαρότητά του και το πόσο cool είναι. Τί κι αν ο Elmer Fudd του έχει κολλήσει στη μούρη μια δίκανη καραμπίνα, τί κι αν ο Yosemite Sam τον απειλεί με έναν ολόκληρο δράκο, στο βραβευμένο με Oscar KNIGHTLY KNIGHT BUGS, εκείνος ψύχραιμος, μασάει το καροτάκι του και λέει το αμίμητο “Eh, what’s up, Doc?”. Ούτε ο πιο σκληρός ντετέκτιβ σε film noir, την ώρα που ανάβει τσιγάρο, δεν είναι τόσο cool όσο αυτός ο λαγός με το καρότο στο στόμα. Καθόλου άδικα έχει δικό του αστέρι στο Walk of Fame!

(Βασιλεία Βαξεβάνη)

27. POPEYE
Δημιουργός: E.C. Segar
Πρώτη Εμφάνιση: THIMBLE THEATRE comic strip (17 Ιανουαρίου 1929)

Δε νομίζω πως υπάρχει κάποιος που να μην έχει διαβάσει, ή έχει δει, κάποιες από τις περιπέτειες του μονόφθαλμου ναύτη του Segar. Είναι, άλλωστε, ένας χαρακτήρας που γνώρισε μεγάλη δημοσιότητα και έκανε φανατικούς φίλους, από τις πρώτες του κιόλας εμφανίσεις. Το ξεχωριστό χαρακτηριστικό του είναι, βέβαια, η υπεράνθρωπη δύναμη που αποκτά, τρώγοντας σπανάκι (κάποιες φορές, μάλιστα, ρουφώντας το με την πίπα του, μέσα από την κονσέρβα).

Παρουσιάζοντας τη μόνιμη διαμάχη με τον κακό Bluto (ή Brutus) για την καρδιά της αγαπημένης του, Olive Oyl, και με μια πλειάδα supporting characters, όπως ο μόνιμα πεινασμένος Wimpy, ο υιοθετημένος μπόμπιρας Swee’Pea, ή οι ακόμη πιο παράδοξοι, Eugene The Jeep και Alice the Goon, η σειρά ακροβατεί ανάμεσα στο slapstick και τη φιλοσοφική/υπαρξιακή αναζήτηση. Χαρακτηριστική του τελευταίου, η ιστορία όπου ο Popeye αναζητεί τον πατέρα του.

Οι ιστορίες του κατάφεραν να κρατηθούν σε υψηλά standards, παρά τον πρόωρο χαμό του δημιουργού (μόλις σε ηλικία 43 ετών, από λευχαιμία), ενώ, παράλληλα με το comic, γνώρισαν ακόμα μεγαλύτερη καριέρα στο ομώνυμο cartoon. Ποιός, εξάλλου, δε θυμάται τα χαρακτηριστικά λόγια στο μουσικό θέμα της σειράς: “I’m strong to the finish ’cause I eats me spinach. I’m Popeye the sailor man!”

(Γαβριήλ Τομπαλίδης)

26. CATWOMAN
Δημιουργοί: Bob Kane, Bill Finger
Πρώτη εμφάνιση: ΒΑΤΜΑΝ #1 (Απρίλιος 1940)

Αποτελεί βασικό μέλος της οικογένειας του Batman και αγαπημένο χαρακτήρα κάθε αναγνώστη. Η πληθωρική σεξουαλικότητά της και η αμφιταλάντευσή της μεταξύ του καλού και του κακού, την καθιστούν μυστηριώδη, σαγηνευτική κι επικίνδυνη. Τη μια εμφανίζεται ως επιδέξια κλέφτρα και την άλλη ως σωτήρια ηρωίδα, πάντα με γατίσια ομορφιά και ναζιάρικη συμπεριφορά. Αποτελεί, επίσης, το άλλο μισό του Ανθρώπου-Νυχτερίδα, υπακούοντας στο νόμο “τα αντίθετα έλκονται”.

Από την αρχική της εμφάνιση, μέχρι σήμερα, έχει πάρει πολλά πρόσωπα, ιδιότητες και ονόματα, με το Selina Kyle να πρωταγωνιστεί ανάμεσά τους. Επίσης, από το 1954 έως το 1966, υπήρξε μια μεγάλη καμπή στις ιστορίες της, καθότι τα χαρακτηριστικά της δεν ταίριαζαν στον τρόπο με τον οποίο έπρεπε να παρουσιάζονται οι γυναικείοι χαρακτήρες, σύμφωνα με τον κώδικα δεοντολογίας Comics Code Authority. Μετά απ’ αυτό το μικρό διάλειμμα, όμως, όλα επανήλθαν στις αρχικές προθέσεις των δημιουργών της.

(Άρτεμις Στίγκα)

25. DAFFY DUCK
Δημιουργοί: Tex Avery, Bob Clampett
Πρώτη εμφάνιση: PORKY’S DUCK HUNT animated short (17 Απριλίου 1937)

Ο Daffy Duck, η μαύρη πάπια των Looney Tunes, είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς cartoon χαρακτήρες και αναγνωρίσιμο σύμβολο της pop culture, με άπειρες guest εμφανίσεις και αναφορές σε ταινίες, τηλεοπτικές σειρές κ.λπ. Ο εκρηκτικός του χαρακτήρας και ο ψευδός τρόπος ομιλίας του ,είναι τα trademarks του, που έχουν μείνει απαράλλαχτα όλα αυτά τα χρόνια.

Μέσα σε αυτές τις δεκαετίες, ο Daffy έχει παίξει το ρόλο του καλού, του κακού, του τρελού, του θύματος, του φίλου, του αδικημένου. Ακόμη και με τον Χίτλερ τα έβαλε, στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου!

Η μεγάλη αναγνώριση, όμως, ήρθε όταν ορκίστηκε εχθρός του Bugs Bunny και αποφάσισε να του κλέψει τη δόξα. Το γεγονός ότι ο Bugs παρέμενε αδιάφορος απέναντι στο σφετεριστή του, εξόργιζε ακόμη περισσότερο το μαύρο παπί, κάνοντας της αντιδράσεις του ακόμη πιο υπερβολικές. Η αναφορά, άλλωστε, στο BABYLON 5, ότι ο Daffy είναι ο “ancient god of frustration”, είναι ιδιαιτέρως εύστοχη!

(Αντώνης Σουβατζής)

24. WONDER WOMAN
Δημιουργός: William Moulton Marston, Harry G. Peter
Πρώτη εμφάνιση: ALL-STAR COMICS #8 (Δεκέμβριος 1941)

Μέχρι να κάνει την εμφάνισή της, οι γυναίκες στα comics είχαν πολύ συγκεκριμένους ρόλους και συνήθως όχι πρωταγωνιστικούς. Ο “πατέρας” της, ψυχολόγος στο επάγγελμα, William Moulton Marston, παρακινούμενος από τη σύζυγό του, αποφάσισε να δημιουργήσει μια ισχυρή γυναικεία παρουσία, αφενός ως αντίβαρο στις πολλαπλές ανδρικές παρουσίες και αφετέρου στοχεύοντας στην αφύπνιση της, τότε, κοινής γνώμης για τη θέση και τις δυνατότητες του γυναικείου φύλου.

Γεννημένη στο Paradise Island, κόρη της αρχηγού των Αμαζόνων, Hippolyta, η Diana είναι πολεμίστρια και πριγκίπισσα. Προικισμένη με υπερδυνάμεις από τους θεούς του Ολύμπου (όχι μόνο σωματικές, αλλά και πνευματικές) έρχεται στην Αμερική για να πολεμήσει για την ειρήνη, τη δικαιοσύνη και την αλήθεια. Το lasso of truth και η τιάρα, αποτελούν το σήμα κατατεθέν της, ενώ από τα πολλαπλά αξεσουάρ της, ξεχωρίζουν τα σκουλαρίκια της, που της δίνουν τη δυνατότητα να αναπνέει στο διάστημα.

Στην πολυετή καριέρα της, η Wonder Woman αλλάζει συχνά origins, ονόματα και στολές, αλλά παραμένει πάντα η πιο δυνατή και σημαντική γυναίκα ηρωίδα στα comics.

(Λήδα Τσενέ)

23. SWAMP THING
Δημιουργοί: Len Wein, Bernie Wrightson
Πρώτη Εμφάνιση: HOUSE OF SECRETS #92 (Ιούλιος 1971)

O Swamp Thing πρωτοεμφανίστηκε σε ένα σύντομο, αλλά εξαιρετικό short horror story, από τους Len Wein και Bernie Wrightson, το οποίο ήταν τόσο επιτυχημένο, ώστε ζητήθηκε από τους δημιουργούς να κάνουν ongoing series. To origin μεταφέρθηκε, από τις αρχές του 20ού Αιώνα, στη σύγχρονη εποχή, και ο χαρακτήρας που μεταμορφώνεται σε Swamp Thing στο ατύχημα που τον δημιούργησε, ονομάζεται Alec Holland. To αρχικό concept ήταν ότι ο Holland μεταμορφώθηκε σε ένα τέρας. Όταν, όμως, ανέλαβε τον τίτλο (που τότε λεγόταν SAGA OF SWAMP THING) ο Alan Moore, το concept άλλαξε. O Swamp Thing ήταν μια δύναμη της φύσης, με τις αναμνήσεις και την προσωπικότητα του Holland.

O Swamp Thing ήταν ένας ακόμη χαρακτήρας που αναγέννησε ο Moore (μετά τον Miracleman). Χρησιμοποίησε, στις ιστορίες, υπερφυσικά στοιχεία και τόνισε το horror aspect, ενώ πέρασε και οικολογικά μηνύματα. O Swamp Thing ήταν υπερασπιστής της φυτικής ζωής του πλανήτη και είχαν υπάρξει πολλοί άλλοι πριν από αυτόν.

Ο συνδυασμός αυτών των στοιχείων ήταν εξαιρετικά επιτυχημένος, καθιστώντας τον Swamp Thing έναν από τους πιο ενδιαφέροντες χαρακτήρες, ενώ δεν πρέπει να μας διαφύγει ότι ο John Constantine, ο χαρακτήρας που μετέπειτα πρωταγωνίστησε στον flagship τίτλο της Vertigo, HELLBLAZER, εμφανίστηκε για πρώτη φορά στις σελίδες του SWAMP THING.

(Νίκος Λάμπρης)

22. PROFESSOR X
Δημιουργοί: Stan Lee, Jack Κirby
Πρώτη Εμφάνιση: Χ-ΜΕΝ #1 (Σεπτέμβριος 1963)

Ως άλλος Martin Luther King, ο Charles Xavier είχε ένα όνειρο: Την ειρηνική συνύπαρξη των ομοίων του, με την επικρατούσα πλειοψηφία. Αυτό δίδασκε στους μαθητές του. Σ’ αυτό αφιέρωσε όλη του την περιουσία. Σ’ αυτό το βωμό θυσίασε την προσωπική του ζωή.

Αν και ο ισχυρότερος τηλεπαθητικός νους στον πλανήτη, δεν υπήρξε άμοιρος λαθών. Από καιρό σε καιρό, η ανθρώπινη, ατελής φύση του, τον έφερνε σε σύγκρουση με όσα δίδασκε. Απέκρυψε αλήθειες, έσβησε αναμνήσεις, υπέκυψε στα πιο σκοτεινά του ένστικτα. Η μοίρα του επιφύλασσε να βρει το τέλος από τον μαθητή στον οποίο πίστεψε περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο. (Ευτυχώς, όμως, ο θάνατος στα comics δεν είναι, συνήθως, κάτι τελεσίδικο.)

Χωρίς τον Charles Xavier, δε θα υπήρχαν X-Men. Κι αν, με κάποιον τρόπο, εκείνοι υπήρχαν, δε θα είχαν την καθοδήγηση ενός ξεχωριστού πασιφιστή, κάποιον να τους διδάξει πως – συχνά – ο μόνος τρόπος να διασφαλίσεις την ειρήνη, είναι να είσαι πάντα έτοιμος για τον απευκταίο πόλεμο.

(Ηλίας Κατιρτζιγιανόγλου)

21. JUDGE DREDD
Δημιουργοί: John Wagner, Carlos Ezquerra
Πρώτη Εμφάνιση: 2000AD #2 (Μάρτιος 1977)

Στον 22ο Αιώνα, η ανατολική ακτή της Β. Αμερικής έχει μετατραπεί στην κολοσσιαία μεγαλούπολη Mega-City One. Τετρακόσια εκατομμύρια πολίτες και καθένας από αυτούς είναι ένας εν δυνάμει εγκληματίας. Το μόνο που χωρίζει την πόλη από το χάος ,είναι ο νόμος που επιβάλουν οι “Δικαστές”. Με την τριπλή ιδιότητα του δικαστή, ενόρκου και εκτελεστή, βρίσκονται εκεί για να επιβάλουν το νόμο, όσο παράλογος και αν είναι αυτός. Ανάμεσα τους, ξεχωρίζει ο Dredd.

O Dredd είναι η πεμπτουσία ενός ακραία φασιστικού συστήματος, όπου οι ζωές των ανθρώπων συνθλίβονται από την παραφροσύνη της πόλης και την επιβολή της εξουσίας του Νόμου και των Δικαστών. Αγέλαστος, λακωνικός, δεν αποκαλύπτει ποτέ το πρόσωπο του και δε δείχνει να έχει κάποια “ανθρώπινη” πλευρά. Ο Dredd είναι μια μηχανή, προϊόν του συστήματος που υπηρετεί. Οι ιστορίες του (ακόμα και όταν σε αυτές ο ίδιος είναι ο ήρωας) είναι βίαιες, με ένα ιδιαίτερο πικρό βρετανικό χιούμορ.

Τριαντα πέντε χρόνια μετά την πρώτη εμφάνισή του και μετά από δυο (δεν τις λες και επιτυχημένες) κινηματογραφικές ταινίες, ο Dredd εξακολουθεί να εφαρμόζει το νόμο και να είναι ο πλέον δημοφιλής χαρακτήρας των βρετανικών comics.

(Αριστείδης Κώτσης)