TOP 100 CHARACTERS: 10. DAREDEVIL

Δημιουργοί: Stan Lee, Bill Everett
Πρώτη Εμφάνιση: DAREDEVIL #1 (Απρίλιος 1964)

Ο Daredevil μπορεί να μην είναι ένα από τα πρώτα ονόματα της Marvel, είναι όμως ιδιαίτερα αγαπητός και έχει πολλές συμπάθειες και στη χώρα μας. Το τελευταίο οφείλεται, πιστεύω, στο γεγονός ότι ο Ατρόμητος ή Ντεαρντέβιλ ήταν, στα χρόνια των εκδόσεων Καμπανάς, μια από τις βασικές επιλογές ιστοριών, κυρίως στα περιοδικά ΣΠΑΪΝΤΕΡ-ΜΑΝ και ΚΑΠΤΑΙΝ ΑΜΕΡΙΚΑ.

Ως προς τη δημιουργία του Daredevil έχω μία ένσταση. Όπου και αν ψάξετε για τα στοιχεία της δημιουργίας του, θα βρείτε τις πληροφορίες που αναφέρονται παραπάνω. Όμως, ο αντιήρωας Daredevil, που δε διστάζει να αποπειραθεί να σκοτώσει, που αντιμετωπίζει το οργανωμένο έγκλημα αντί για πολύχρωμους υπερήρωες, ο Daredevil των πολεμικών τεχνών και των ninja, αυτός που έχουμε οι περισσότεροι στο μυαλό μας, όταν ακούμε το όνομά του, δημιουργήθηκε τη δεκαετία του ’80, από τον μεγάλο Frank Miller, σε ένα ανεπανάληπτο run. Και είναι, νομίζω, απόλυτα δίκαιο να γίνεται πάντα μια ειδική αναφορά σε αυτόν.

O Daredevil προωθήθηκε, από το εξώφυλλο του πρώτου του τεύχους κιόλας, ως ένας ήρωας στο στυλ του Spider-Man, ένας γήινος υπερήρωας. Γιος του πυγμάχου Jack Murdock, ο Matt μεγαλώνει στην κακόφημη συνοικία Hell’s Kitchen της Νέας Υόρκης, χωρίς μητέρα. Ένα ατύχημα με ένα φορτηγό που μεταφέρει τοξικά, θα του στερήσει την όραση, αλλά θα ενισχύσει τις υπόλοιπες αισθήσεις του, σε υπερφυσικό βαθμό. Μετά τη δολοφονία του πατέρα του από κακοποιούς, όταν αυτός αρνείται να “πουλήσει” έναν αγώνα πυγμαχίας, ο Matt αποφασίζει να πολεμήσει το έγκλημα και να εκδικηθεί τον πατέρα του. Ως Matt, αυτό θα το κάνει στις αίθουσες των δικαστηρίων, με την ιδιότητα του δικηγόρου. Όμως, αυτό δεν του του αρκεί. Θα δημιουργήσει την περσόνα του Daredevil, για να δώσει τον ίδιο αγώνα στους δρόμους της Νέας Υόρκης. Αυτός ο διπλός αγώνας είναι που κάνει τον Daredevil τόσο ξεχωριστό, ιδιαίτερα, θα έλεγα, σε σχέση με τον Batman, με τον οποίο μοιάζουν αρκετά, σε origin και δυνάμεις.

Ο Daredevil μπορεί να είναι τυφλός, όμως διαθέτει ένα πλήθος δυνάμεων, που τον βοηθούν στον αγώνα του. Η ακοή του είναι εξαιρετική και μπορεί όχι απλά να ακούσει ήχους από μεγάλη απόσταση, αλλά να είναι και ένας κινητός ανιχνευτής ψεύδους, ακούγοντας τους χτύπους της καρδιάς. Επίσης, έχει αναπτύξει μια αίσθηση ραντάρ/σόναρ, που του επιτρέπει να έχει μια αντίληψη του χώρου και της θέσης που έχουν σε αυτόν οι άνθρωποι και τα αντικείμενα. Ταυτόχρονα, ο Daredevil είναι γνώστης πολλών πολεμικών τεχνών (που έμαθε, κυρίως, δίπλα στον sensei Stick, της Chaste ninja clan) και διαθέτει πολλές ακροβατικές ικανότητες. Στον οπλισμό του, ξεχωρίζει το περίφημο billy club, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο ως όπλο, όσο και ως εξοπλισμός αναρρίχησης.

Όμως, τί είναι ένας χαρακτήρας, χωρίς το supporting cast του; Πρώτος και καλύτερος ο συμφοιτητής/συγκάτοικος/συνεργάτης και πάνω απ’ όλα, καλύτερος φίλος του Matt, Franklin P. “Foggy” Nelson. Οι σχέσεις του με τον Matt θα περάσουν από σαράντα κύματα και οι δρόμοι τους θα χωρίσουν πολλές φορές, όμως θα είναι πάντα εκεί ο ένας για τον άλλο. Κάθε ήρωας έχει και τις απαραίτητες ρομαντικές περιπέτειες. Αρκετές γυναίκες πέρασαν από τη ζωή του Matt Murdock, δύο είναι, όμως, αυτές που τον σημάδεψαν. Η μία είναι η Karen Page, που γνωρίζουμε ως γραμματέα του Matt και του Nelson. Η αγάπη, ο χωρισμός, η προδοσία, η επανένωση, ο θάνατος, είναι μερικά από τα δραματικά κεφάλαια στη ζωή του Matt και της Karen. Η άλλη γυναίκα της ζωής του Matt είναι, φυσικά, η Elektra (Natchios), μια Ελληνίδα ninja, με την οποία γνωρίστηκαν στο Πανεπιστήμιο. Εραστές, σύμμαχοι, αλλά και αντίπαλοι, οι δυο τους είναι ένα από τα σημαντικότερα ζευγάρια στην ιστορία των comics. Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει και στον Ben Urich, έναν πραγματικά μαχητικό ρεπόρτερ της Daily Bugle και συχνό σύμμαχο του Matt.

Όμως, ένας ήρωας είναι τόσο καλός, όσο οι αντίπαλοι του, και ο Daredevil είχε να αντιμετωπίσει πολλούς τέτοιους, στην πορεία του. Στα πρώτα βήματά του, ο Daredevil είχε να αντιμετωπίσει κλασσικούς super villains, όπως τον Electro, τον Owl, τον Gladiator και, κυρίως, τον ψυχοπαθή δολοφόνο Bullseye, ο οποίος και θα παραμείνει ο βασικός του αντίπαλος. Όμως με την έλευση του Frank Miller στον τίτλο, οι περισσότεροι μασκοφόροι ανταγωνιστές πέρασαν στο παρασκήνιο και η έμφαση δόθηκε στη μάχη του Daredevil με τον υπόκοσμο και το οργανωμένο έγκλημα. Φυσικά, κυρίαρχη φιγούρα σε αυτή τη μάχη ήταν ο “βασιλιάς” του υποκόσμου, Wilson “Kingpin” Fisk, ο οποίος, μαθαίνει τη μυστική ταυτότητα του Daredevil και προσπαθεί να τον εξοντώσει και στην καθημερινή του ζωή, ως Matt Murdock. Η άλλη αξιομνημόνευτη ύστερη προσθήκη στη rogues gallery του Daredevil, είναι η ψυχικά ασθενής (πάσχει από σύνδρομο πολλαπλής προσωπικότητας) μεταλλαγμένη, Typhoid Mary, η οποία διαθέτει τηλεπαθητικές και τηλεκινητικές δυνάμεις.

Αν και ξεκίνησε σαν ένα αντίγραφο του Spider-Man, τελικά, ο Daredevil κατέληξε να είναι, κατά μία έννοια, το αντίθετό του. Ο Spidey, ακόμη και όταν φοράει τη στολή του, πάντα δίνει την εντύπωση ότι είναι απλά ο Peter Parker μεταμφιεσμένος. Από την άλλη, ακόμη και στην καθημερινότητά του, ο Matt μοιάζει να είναι ο Daredevil, έστω και με το κοστούμι του δικηγόρου. Είναι αυτό που περιγράφεται ως Καθολική Ενοχή και τον κάνει να υποφέρει και να πιστεύει ότι αυτός έχει την ευθύνη για ό,τι συμβαίνει και πρέπει να το διορθώσει. Αυτό, όμως, που κάνει τον Daredevil τόσο σημαντικό και ενδιαφέροντα ως χαρακτήρα, τουλάχιστον στα μάτια μου, είναι το γεγονός ότι συγκεντρώνει τόσες αντιθέσεις. Ένας πιστός Καθολικός, που μεταμορφώνεται σε “διάβολο”, για να αντιμετωπίσει τον υπόκοσμο. Ένας προστάτης της δικαιοσύνης και υπηρέτης του Νόμου, την ημέρα, που γίνεται μασκοφόρος εκδικητής και παίρνει το Νόμο στα χέρια του, τη νύχτα. Γνωρίζει ότι το σύστημα δεν του επιτρέπει να αντιμετωπίσει το κακό όπως θέλει, αλλά δεν το εγκαταλείπει. Ζει όλη του τη ζωή σε αυτή τη γκρίζα περιοχή.

Γι’ αυτό, βρείτε χρόνο και διαβάστε κάποιες από τις περιπέτειες του Daredevil. Είναι σίγουρο ότι θα σας ανταμείψουν. Εγώ, εν τω μεταξύ, θα μεταφερθώ στις 15 Ιανουαρίου του 1992 και θα δώσω ξανά 150 δραχμές για να αγοράσω το τεύχος #5 του ΚΑΠΤΑΙΝ ΑΜΕΡΙΚΑ. Καλές οι ιστορίες του Καπ, αλλά εμένα μου αρέσουν περισσότερο αυτές του Ντεαρντέβιλ. (Και αν έχω χρόνο πριν τα Αγγλικά, μπορεί να προλάβω να διαβάσω και ένα άρθρο με τίτλο Mutantmania, κάποιου αναγνώστη ονόματι Ηλία Κατιρτζιγιανόγλου…)

(Γιώργος Ξύδης)