JINCHALO

Writer/Artist: Matthew Forsythejinchalo
Drawn & Quarterly

Ο Matthew Forsythe ζει και εργάζεται στο Montreal. Έργα του έχουν δημοσιευτεί σε πολυάριθμες εκδόσεις, όπως το WALRUS και η WALL STREET JOURNAL. Το πρώτο του comic ήταν το QJINGOGO, χάρη στο οποίο προτάθηκε για το βραβείο Eisner, ενώ κέρδισε το Doug Wright Award στην κατηγορία Best Experimental Comic.

Την εν λόγω επιτυχία δεν μπορούσε παρά να διαδεχθεί ένα καινούργιο comic ανάλογων κυβικών. Η λέξη JINCHALO σημαίνει “πραγματικά” και μαζί με ένα ερωτηματικό αποτελεί τον κεντρικό άξονα του βιβλίου. Σε όλη την έκτασή του κυριαρχεί το ερώτημα, τι είναι πραγματικό και τι όχι, ποια από όλες αυτές τις εικόνες είναι αληθινές και ποιες αποτελούν αποκυήματα της φαντασίας. Παρακολουθούμε, λοιπόν, τις εξορμήσεις της μικρής ηρωίδας Voguchi, την οποία διακρίνει μία ακαταμάχητη όρεξη για φαγητό, κάτι σαν τον Kabamaru. Αφού, λοιπόν, έχει φάει οτιδήποτε βρήκε στο πέρασμά της, η μικρή Voguchi αποφασίζει να επισκεφτεί την αγορά για να ικανοποιήσει τις γαστρονομικές της ανησυχίες. Στο σημείο αυτό συναντά τον Jinchalo, έναν άτακτο και πονηρό shape shifter που την παρασύρει σε ένα πρωτόγνωρο ταξίδι.

kimchee-potsΤο πραγματικό με το υπερρεαλιστικό στοιχείο δε σταματούν να συγχέονται σε κανένα σημείο του βιβλίου. Ιπτάμενα χταπόδια, ανθρωπόμορφα τερατάκια και πελαργοί με δική τους βούληση πλαισιώνουν την πρωταγωνίστρια, η οποία συνυπάρχει-σχεδόν αρμονικά μαζί τους. Οι πονηρές εκφράσεις και οι παιδικοί ήρωες το κάνουν να μοιάζει με ένα αόριστο παραμύθι, χωρίς συγκεκριμένο σενάριο. Επιπλέον, η απουσία λέξεων και διαλόγων παραπέμπει περισσότερο σε ένα συνεχές artwork, παρά στην αφήγηση κάποιας ιστορίας με αρχή, μέση και τέλος.

Στα αρνητικά του θα σημειώσω την έκτασή του. Καθότι δεν υπάρχουν διάλογοι, θα ήθελα περισσότερες σελίδες από αυτή την ιστορία. Η τσαχπίνα ηρωίδα κάνει την ανάγνωσή του τόσο διασκεδαστική που θα προτιμούσα ένα όχι τόσο σύντομο κλείσιμο. Ωστόσο, οι ξεκάθαρες αναφορές του σε κορεάτικα comics, αλλά και σε παραδοσιακά παραμύθια το καθιστούν ένα ευχάριστο ανάγνωσμα για όλες τις ηλικίες. Jinchalo!jinchalo-panel