GOD SAVE THE QUEEN

Writer: Mike Carey
Artist: John Bolton
DC Comics (Vertigo)

Πολλές απόψεις έχουν ειπωθεί από το 2007, όταν πρωτοκυκλοφόρησε το συγκεκριμένο graphic novel, με τις περισσότερες να το χαρακτηρίζουν τουλάχιστον απογοητευτικό. Πρόκειται για ένα comic που με την πρώτη ματιά φαίνεται ενδιαφέρον και ξεχωριστό, με το εξώφυλλό του σίγουρα να έλκει τα βλέμματα και να το κάνει να διαφοροποιείται από τα όμοιά του στα ράφια των καταστημάτων.

Στις σελίδες του παρουσιάζεται η ιστορία της έφηβης Linda, η οποία μαζί με τον παιδικό της φίλο, Jeffrey, πραγματοποιεί συνεχείς εναλλαγές μεταξύ δύο κόσμων, του σημερινού Λονδίνου, και κυρίως της νυχτερινής ζωής του, και του κόσμο των Νεράιδων, Faerie. Στον δεύτερο, η βασίλισσα Titania απειλείται με εκθρόνιση από την προκάτοχο του στέμματος και νικημένη στο παρελθόν, βασίλισσα Mab, η οποία εμφανίζεται πολύ πιο ισχυρή και απειλητική απ’ ότι στη διάρκεια του παρελθόντος χρόνου.

Η ηρωίδα καταλήγει να εμπλακεί σε αυτή τη μάχη, με το πέρασμα να γίνεται μέσω της ηρωίνης και ναρκωτικών ουσιών που της προμηθεύει ο συμπρωταγωνιστής και μέλος της urban underground σκηνής, Verian, καθώς και κάποιοι από τους Faeries. Χωρίς να παίρνει θέση συνειδητά, ανακαλύπτει κρυμμένες αλήθειες, οι οποίες σχετίζονται με το παρελθόν της οικογένειάς της και των σχέσεών τους  με τον αλλόκοτο κόσμο στον οποίο ταξιδεύει περιστασιακά.

Αρχίζοντας με τα καλύτερα στοιχεία του, θα επισημάνω την πολύ άξια δουλειά του σχεδιαστή John Bolton, ο οποίος είναι ήδη αναγνωρισμένος, με έργα όπως τα ΤΗΕ SANDMAN PRESENTS: THE FURIES, FABLES: 1001 NIGHTS OF SNOWFALL (“The Fencing Lessons”), BATMAN/JOKER: SWITCH, SOMEPLACE STRANGE και πολλά άλλα που συγκαταλέγονται στο βιογραφικό του.

Έχει οικειοποιηθεί πλήρως τους χαρακτήρες, εμψυχώνοντάς τους με τον καταλληλότερο τρόπο, ενώ η φαντασία του ντύνει έντεχνα τους φανταστικούς κόσμους που απεικονίζει. Βέβαια, σε αρκετά σημεία είναι εμφανείς οι αναφορές των φωτογραφιών που χρησιμοποίησε για να σχεδιάσει έναν μεγάλο αριθμό panels, γεγονός που κάνει τους χαρακτήρες να ποζάρουν άκαμπτα ορισμένες φορές. Όσον αφορά τα χαρακτηριστικά των βασικών, αλλά και δευτερευόντων χαρακτήρων, έχουν χτιστεί αρκετά καλά, με πολλές λεπτομέρειες, ενώ η προσεκτική επιλογή των χρωμάτων δίνει κάθε φορά την επιθυμητή αίσθηση, αφού καθ’ όλη την εξέλιξη της δραματουργίας υπάρχει συνεχής ρυθμός και συνοχή.

 Στο επίπεδο του σεναρίου συναντώνται  τα περισσότερα αρνητικά στοιχεία που θα απέτρεπαν κάποιον να το αγοράσει. Ο Mike Carey, γνωστός επίσης συγγραφέας του είδους εδώ και πολλά χρόνια, με σενάρια σε comics όπως τα LUCIFER και HELLBLAZER, επενδύει σε μια ιστορία πληκτική και σχεδόν μονότονη αυτή τη φορά. Η εμπλεκόμενοι δεν εμφανίζουν ιδιαίτερα πρωτότυπα χαρακτηριστικά, ωστόσο, υπάρχει πολύ καλή σύνδεση μεταξύ των παράλληλων αφηγήσεων, δίνοντας την αίσθηση της προετοιμασίας για μια ανατροπή που, όμως, δεν έρχεται σχεδόν ποτέ.

Συμπερασματικά, ο αναγνώστης σίγουρα θα απολαύσει την εκπληκτική τέχνη και τεχνική της εικονογράφησης, ενώ θα απογοητευθεί από την άλλη μεριά, από την επίπεδη αφήγηση.