PREVIEWS PICKS (January 2013)

Πρώτο ταξίδι στις σελίδες του καταλόγου της Diamond, για το 2013, και οι τυχεροί-άτυχοι που ανέλαβαν το ρόλο του ξεναγού, είναι οι Νίκος Λάμπρης, Ηλίας Κατιρτζιγιανόγλου, Ανδρέας Μιχαηλίδης και Κώστας Λαμπρόπουλος. Πρέπει να παραδεχθούμε πως επιλέχθηκαν με βασικό (μοναδικό;) κριτήριο το γεγονός ότι δεν έφαγαν πολύ στις γιορτές, ή/και δεν έχασαν πολλά στα χαρτιά…

BLUE PAGES (Νίκος Λάμπρης)

H ώρα για ένα ακόμη PREVIEWS PICKS έφτασε, και για άλλη μια φορά, οι επιλογές είναι λιγοστές από τους “Big Five” publishers. Αν κάποια από τις παρακάτω προτάσεις σας κινήσει το ενδιαφέρον, ελέγξτε τη, αλλιώς καλό θα ήταν να στραφείτε σε παλιότερες ιστορίες, σε trade paperbacks.

Marvel

AgeUltron1AGE OF ULTRON #1-3 (pg. M1, $3.99)
O Ultron ήταν, ανέκαθεν, από τους major villains των Avengers, και η Marvel αποφάσισε να μας προσφέρει ένα event στο οποίο θα πρωταγωνιστεί, δια χειρός Brian Michael Bendis και Bryan Hitch. Σαν σκέψη δεν ακούγεται κακό, αλλά το προηγούμενο event, Avengers vs X-Men, ήταν απαράδεκτο, σε ένα μήνα έχουμε τρία τεύχη (4 bucks each), και όταν διαβάζω στο solicitation ότι ο Hitch είναι “comics legend”, συνειδητοποιώ ότι αυτό το comic δεν είναι για μένα…

WOLVERINE #1 (pg. M12, $3.99)
Άλλος ένας τίτλος Wolverine. Δεν ξέρω αν τον χρειαζόμαστε (οι απόψεις στο θέμα διίστανται), αλλά τουλάχιστον το artwork θα είναι από τον Alan Davis και αυτός είναι ένας αρκετά καλός λόγος να τον δοκιμάσετε.

Dark Horse

SLEDGEHAMMER 44 #1 (pg. 58, $3.50)

O Mignola έχει σταθερό κοινό και βγάζει αρκετούς τίτλους στο Hellboy Universe. Εδώ έχουμε ένα νέο mini series, που φαίνεται ενδιαφέρον.

DC Comics

CONSTANTINE1CONSTANTINE #1 (pg. 118, $2.99)
Δεν είμαι σίγουρος για ποιο λόγο η DC έκοψε το HELLBLAZER από τη Vertigo και επαναφέρει τον Constantine στο mainstream DC Universe. Δε νομίζω ότι αυτό θα βοηθήσει εμπορικά τον τίτλο. Αν στη Vertigo έκανε ένα print run στα 10.000 τεύχη και η DC αποφάσισε να τον κόψει, ΟΚ. Πόσο καλύτερα θα πάει στο mainstream, όμως; Και μάλιστα, με δεδομένο ότι οι ιστορίες θα είναι, αναγκαστικά, πιο περιορισμένες, αφού δε θα είναι αποκλειστικά για mature readers…

IDW

JOHN BYRNE’S FANTASTIC FOUR ARTIST’S EDITION (pg. 165, PI)
H IDW συνεχίζει τη σειρά των Artist’s Editions, αυτή τη φορά με original art από το FANTASTIC FOUR του John Byrne. Πραγματικά εξαιρετική δουλειά.

GREEN PAGES (Ηλίας Κατιρτζιγιανόγλου)

secretmarveltif11nov1jpglgTHE SECRET HISTORY OF MARVEL COMICS (Fantagraphics, pg. 314, $35)
Στις δεκαετίες του ’30 και του ’40, η Marvel Comics αποτελούσε μόνο ένα μέρος της εκδοτικής “αυτοκρατορίας” του Martin Goodman, που πριν καν ασχοληθεί με τα comics, εξέδιδε story books και magazines, με “ενήλικες” detective και romance ιστορίες, αλλά και σκανδαλοθηρικά έντυπα. Το πραγματικά ενδιαφέρον, όμως, είναι ότι πιονέροι των comics, όπως ο Jack Kirby, δούλευαν με εικονογραφήσεις, τόσο για τα μεν, όσο και για τα δε. Η έκδοση THE SECRET HISTORY OF MARVEL COMICS καταγράφει αυτή την αντιφατική περίοδο, παρουσιάζοντας artwork καλλιτεχνών όπως οι Jack Kirby, Joe Simon, Bill Everett και Dan DeCarlo, σημαντικών pulp καλλιτεχνών του χώρου, cover stories από celebrities της εποχής (Elizabeth Taylor, Liberace, Sophia Loren), καθώς και άρθρα προσωπικοτήτων της λογοτεχνίας και της κοινωνίας, όπως ο Isaac Asimov και ο L. Ron Hubbard.

Wake-Up-Percy-GloomWAKE UP, PERCY GLOOM (Fantagraphics, pg. 314, $24.99)
Το graphic novel PERCY GLOOM της Cathy Malkasian, που κυκλοφόρησε το 2007, φιγουράριζε σε πολλές λίστες με τα καλύτερα εκείνης της χρονιάς, και όχι αδικαιολόγητα. H φράση του Γιώργου Χατζηκωστή, από review που είχε κάνει τότε, συνοψίζει το γιατί: “…το PERCY GLOOM, είναι ένα “ιδιαίτερο” ανάγνωσμα, με έντονα σουρεαλιστικό χαρακτήρα, με πολλαπλά ερεθίσματα, που προκαλούν μεταβαλλόμενες συναισθηματικές αντιδράσεις”. Ας ελπίσουμε ότι οι νέες περιπέτειες του ανθρωπάκου με το περίεργο κεφάλι, θα είναι αντάξιες των προσδοκιών που δημιουργήθηκαν πριν από πέντε χρόνια.

ARE YOU MY MOTHER? A COMIC DRAMA SC (Mariner Books, pg. 319, $15.95)
Παρότι θεωρώ το FUN HOME ένα από τα καλύτερα αυτοβιογραφικά comics που έχουν υπάρξει, εν τούτοις δεν μπορώ παρά να δω καχύποπτα την παρούσα “συνέχειά” του, στην οποία η Alison Bechdel επικεντρώνεται στη μητέρα της, εξερευνώντας τη σχέση μαζί της. Παρά όμως τις όποιες επιφυλάξεις μου, οφείλω να σας ενημερώσω γι αυτή την έκδοση, στην περίπτωση που μπορεί να σας ενδιαφέρει η άλλη όψη της ιστορίας που γνωρίσαμε στο πρώτο, βραβευμένο graphic novel.

JUDGE DREDD ORIGINSJUDGE DREDD: ORIGINS TP (Rebellion / 2000AD, pg. 330, $19.99)
JUDGE DREDD DIGESTS (Rebellion/2000AD, pg. 330, $11 ea.)

Χαράς Ευαγγέλια για τους φίλους του Δικαστή και ειδικά εκείνους που για κάποιο (αδιευκρίνιστο) λόγο δεν είχαν αποκτήσει μέχρι σήμερα την αποκαλυπτική ιστορία JUDGE DREDD: ORIGINS. Παράλληλα, κυκλοφορούν αυτό το μήνα, σε digest format (5×8), οι κλασσικές ιστορίες THE DARK JUDGES, THE CURSED EARTH SAGA και THE DAY THE LAW DIED.

ΑRCHER & ARMSTRONG VOL.1: THE MICHELANGELO CODE TP (Valiant Entertainment, pg. 344, $9.99)
Μετά από χρόνια εκπαίδευσης ο 18χρονος Obadiah Archer, φτάνει στην Νέα Υόρκη για να φέρει σε πέρας την αποστολή που του ανέθεσε η – μασκαρεμένη σε “οικογένεια” – σέκτα του: Να σκοτώσει τον αθάνατο… πότη, που ακούει στο όνομα Armstrong. Σύντομα, ο Archer θα ανακαλύψει ότι η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική από αυτό που πίστευε έως τότε, και κάπως έτσι θα ξεκινήσει μια περιπέτεια επικών διαστάσεων, από τους Fred Van Lente και Clayton Henry, και την εταιρία που, τη χρονιά που πέρασε, αποκατέστησε την πίστη μας στα καλά εμπορικά comics!

ΟΝ ΤΗΕ ROPESΟΝ ΤΗΕ ROPES HC (WW Norton, pg. 354, $24.95)
Στο KINGS IN DISGUISE (ένα από τα καλύτερα graphic novels που κυκλοφόρησαν ποτέ και το οποίο διατίθεται ξανά στο παρόν PREVIEWS, στην ίδια σελίδα), ο James Vance μας γυρίζει πίσω στο χρόνο και συγκεκριμένα στα χρόνια της οικονομικής ύφεσης της δεκαετίας του 1930. Σε αυτό το σκηνικό ανέχειας, το σινεμά είναι η μόνη διέξοδος για τον πιτσιρικά Freddie Bloch και τους φίλους του, το μέρος όπου προβάλλονται τα όνειρα. Όταν ο αδελφός του μπαίνει στη φυλακή, τότε εκείνος θα ξεκινήσει ένα μεγάλο ταξίδι για να βρει τον πατέρα του. Και σε αυτό το ταξίδι θα γίνει κι αυτός ένας άστεγος και άφραγκος νομάδας, από εκείνους που περιδιάβαιναν τις ΗΠΑ, πηδώντας πάνω στα κινούμενα τρένα. Κι όλα αυτά, ενώ γράφεται η ιστορία των αντικομμουνιστικών συμμοριών που τρομοκρατούσαν τους δρόμους…

Στο πολυαναμενόμενο sequel, ΟΝ ΤΗΕ ROPES, βλέπουμε τη συνέχεια αυτής της ιστορίας, με τον Fred Bloch να δουλεύει σε τσίρκο, ως βοηθός ενός escape artist. Με τα βιώματα της ύφεσης να στοιχειώνουν το παρελθόν τους, οι δύο χαρακτήρες αλληλεπιδρούν με τρόπο που μπορεί τόσο να οδηγήσει στη σωτηρία, όσο και στην καταστροφή τους. Ακόμα κι αν το ON THE ROPES αποδειχθεί κατά το ήμισυ καλό σε σχέση με το KINGS IN DISGUISE, και πάλι αξίζει την προσοχή σας!

MANGA (Ανδρέας Μιχαηλίδης)

Να ‘μαστε πάλι… Καλή χρονιά κι από εμένα (με πρώτη μου συνεισφορά για τη νέα χρονιά στο site να είναι… MANGA PICKS – the irony does not escape me), ό,τι ποθείτε να το πάθετε και άλλα τέτοια αισιόδοξα. On a more (un)interesting note, είπα να προσπαθήσω εκ νέου να παρακολουθήσω κανένα νέο anime κι έτσι έπιασα τη λίστα του 2012, να δω μήπως βγήκε τίποτα της προκοπής. Στην απίθανη αυτή περίπτωση (ξεχειλίζω από αισιοδοξία σαν βουλωμένος νιπτήρας), θα σας ενημερώσω. Εν τω μεταξύ, αν δεν βλέπετε το relaunch του HUNTER X HUNTER, να το δείτε – είναι το μοναδικό anime που συνέχισα να παρακολουθώ, όταν σταμάτησα όλα τα άλλα, και κατά τη γνώμη μου, το καλύτερο shounen ever.

Έπιασα, όμως, ξαφνικά τη φλυαρία. Πίσω στο θέμα μας, το PREVIEWS αυτού του μήνα έχει τρία ενδιαφέροντα solicitation – ένα από τη Viz και δύο από τη Yen Press.

Inoue Meets Gaudi - Cover PEPITA – INOUE MEETS GAUDI (Viz, pg. 352, $24.99)
Ως ο εμβληματικός δημιουργός των REAL, SLAM DUNK και VAGABOND, ο Takehiko Inoue δεν χρειάζεται συστάσεις. Αυτό, όμως, που ίσως δεν είναι γνωστό, είναι η εμμονή του με την αρχιτεκτονική του Gaudi. Το PEPITA είναι πολλά πράγματα – το οδοιπορικό του δημιουργού στην Καταλονία, οι αναμνήσεις του από το ταξίδι, οι συζητήσεις του με τους ανθρώπους, τα τοπία, η αρχιτεκτονική και όλα υπό μορφή ενός εικονογραφημένου ημερολογίου/artbook, συνοδευόμενου από κείμενα, φωτογραφίες και, φυσικά, τα χαρακτηριστικά σκίτσα του Inoue.

Dark Hunters Infinity - CoverDARK HUNTERS – INFINITY Vol. 1 TPB (Yen Press, pg. 354, $12.99)
Τώρα αυτό εδώ είναι manga, amerimanga, manhwa, θα σας γελάσω – ένας Θεός ξέρει. Πάντως είναι σχεδόν βέβαιο ότι οι ιστορίες της Sherrilyn Kenyon θα αρέσουν στους fans του WORLD OF DARKNESS της White Wolf – τουλάχιστον, αν διαβάζουν manga. Ο πρωταγωνιστής, Nick Gautier, βρίσκεται, από “σκληρός” πιτσιρικάς της Νέας Ορλεάνης, βυθισμένος ξαφνικά σε έναν κόσμο γεμάτο βρικόλακες, λυκανθρώπους, zombies και άλλα διόλου χαριτωμένα και ιδιαίτερα δυσάρεστα, καθώς και μπροστά σε δύο απλές επιλογές – να γίνει κυνηγός βρικολακών, ή να πεθάνει. Μοναδική ξινή νότα είναι ένα σημείο στο FAQ στης συγγραφέως, όπου ισχυρίζεται ότι δεν την έχουν επηρεάσει άλλοι συγγραφείς φανταστικής λογοτεχνίας. Κοπελιά, μόνο από την παραπάνω περίληψη, μπορώ να σου πω πέντε-δέκα.

Durara Saika Vol. 1 - CoverDURARA SAIKA Vol. 1 TPB (Yen Press, pg. 354, $11.99)
Η γραφική περιφέρεια του Ikebukuro βρίσκεται, ξαφνικά, υπό τον ζυγό του φόβου, που ραγδαία μετατρέπεται σε τρόμο, καθώς ένας μανιακός μαχαιροβγάλτης στοιχειώνει τους δρόμους. Καθώς οι φόνοι αυξάνονται, σε ένα chat-room κάνει την εμφάνισή του το handle “Saika”, του οποίου ο/η χρήστης ποστάρει, το ένα μετά το άλλο, τα βίαια μηνύματα. Εν τω μεταξύ, στην περιφέρεια αρχίζουν να εμφανίζονται μια σειρά από παράξενα άτομα, που φαίνονται να αναζητούν κάτι… Τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται! Το manga έχει ήδη διασκευαστεί ως ολοκληρωμένη σειρά anime, από το 2010 ως το 2011.

Αυτά, λοιπόν, και εάν το αντέχει η τσέπη σας, θα πρότεινα πραγματικά το πρώτο και το τρίτο. Καλή ανάγνωση!

MERCHANDISE (Κώστας Λαμπρόπουλος)

Πολλά χρόνια πριν, όταν πρωτοάρχισα να συλλέγω φιγούρες, φανταζόμουν ότι, κάποια στιγμή, θα γέμιζα το σπίτι μου με βιτρίνες, ράφια και προθήκες, όπου θα εξέθετα περήφανος τη συλλογή μου. Φανταζόμουν ότι όποιος έμπαινε μέσα, θα έμενε έκπληκτος, όπως όταν μπαίνεις σε ένα μουσείο. Τα χρόνια που ακολούθησαν, μου δίδαξαν δυο πράγματα: Πρώτον, αυτοί που θα εκτιμήσουν μια τέτοια συλλογή είναι πολύ λιγότεροι από αυτούς που θα μπουν σπίτι σου και φεύγοντας θα σκέφτονται ότι κάτι πάει πολύ στραβά με σένα. Δεύτερον, ότι για να το κάνεις αυτό, θα πρέπει να ξοδέψεις πολλά χρήματα και πολλές φορές θα βρεθείς στο δίλλημα “αυτή την πανέμορφη φιγούρα της Kotobukiya ή ηλεκτρική σκούπα;”.

Ενώ, μέχρι τώρα, το PREVIEWS με βοηθούσε σε διλλήματα τέτοιου τύπου, αφιερώνοντας σελίδες ολόκληρες στο μισητό ροζ ξερατό που ακούει στο όνομα HELLO KITTY, σε γλυκά, σε designer toys και σε πράγματα που, κανονικά, ανήκουν σε κατάστημα παιχνιδιών, αποφάσισε να με εκδικηθεί αυτό το μήνα, με μια σειρά απίθανων και, ταυτόχρονα, πανάκριβων πραγμάτων. Θα υποφέρετε, λοιπόν, μαζί μου.

MKScoMORTAL KOMBAT KLASSICS: SCORPION 1/4 – SCALE STATUE
(pg. 419, $310)
“Άμυνα”, “Πάνω”, “Πάνω”, σε απόσταση σκούπας. Αυτός ο συνδιασμός σου επέτρεπε να βγάλεις τη μάσκα και να ψήσεις τον αντίπαλό σου, στο πρώτο MORTAL KOMBAT. Δε νομίζω να υπάρχει κάποιος που να έζησε την εποχή που πρωτοβγήκε το MORTAL KOMBAT και να μην του έχουν μείνει αντίστοιχα fatalities, ή κινήσεις των χαρακτήρων που έπαιζε. Όπως και να το κάνουμε, ήταν κάτι πρωτοποριακό και επηρέασε όλη τη βιομηχανία των video games. Καταλαβαίνετε, λοιπόν, πόσο δύσκολο είναι για έναν fan της σειράς (με εξαίρεση το MORTAL KOMBAT vs DC UNIVERSE, που ήταν απερίγραπτη πατάτα), να αντισταθεί σε ένα τέτοιο κομμάτι. Το άγαλμα του Scorpion έχει ύψος σχεδόν μισό μέτρο (19 ίντσες) και τα ρούχα του είναι από ύφασμα. Συνοδεύεται από πιστοποιητικό αυθεντικότητας, θα κυκλοφορήσει σε πολύ λίγα κομμάτια (ή τουλάχιστον, έτσι λέει η καταχώρηση, χωρίς όμως να αναφέρει πόσα) και θα σου αδειάσει σαδιστικά το πορτοφόλι.

BLACK ROCK SHOOTER (WHITE VERSION) REAL ACTION HEROBRS_RAH
(pg. 426, $199)
Το BLACK ROCK SHOOTER είναι ένα από εκείνα τα anime που έχουν μια ιδιαίτερη θέση στην καρδιά μου, χωρίς όμως να μπορώ να τα υπερασπιστώ ενάντια σε όχι καλές κριτικές. Και μην το μπερδέψετε με guilty pleasure, γιατί δεν είναι τέτοιο. Είναι όπως το BLOOD: THE LAST VAMPIRE, του οποίου το σενάριο ήταν γραμμένο σε χαρτοπετσέτα, όμως ήταν τόσο άρτιο τεχνικά, που έστεκε μια χαρά. Σε αυτά, προσθέτουμε και την fast-paced πλοκή και το πολύ καλό soundtrack και ορίστε, να το BLACK ROCK SHOOTER. Κοντά στα 30 cm, αυτή είναι η λευκή εκδοχή της πρωταγωνίστριας, με εκπληκτική λεπτομέρεια και υφασμάτινη καμπαρτίνα. Δεν ξέρω για πόσους τα 200 δολάρια δικαιολογούνται, αλλά είμαι βέβαιος ότι η συλλεκτικότητα της συγκεκριμένης φιγούρας είναι εγγυημένη.

eva2-rahEVANGELION 2.0: EVA-02 REAL ACTION HERO
(pg. 430, $349.99)
Εδώ κάπου, νομίζω ότι έπαθα ένα μίνι καρδιακό επεισόδιο. Εδώ κάπου, ζήλεψα αυτούς που με το που έμαθαν ότι θα κυκλοφορήσει αυτή η φιγούρα, έτρεξαν να την παραγγείλουν και το λέω αυτό με κάθε επίγνωση του τι μπορεί να κρύβεται πίσω από μια τέτοια παραγγελία (εκτός από το μεγάλο εισόδημα, που, πιστέψτε με, είναι η μειοψηφία των περιπτώσεων). Δεν ξέρω καν πόσο νόημα έχει να σας περιγράψω τι έχει αυτή η φιγούρα και δικαιολογεί την τιμή της. Η λεπτομέρεια της είναι τέτοια, που είναι λες και βγήκε από το anime. Θα είναι κοντά μας κατά τον Ιούλιο (και το γεγονός ότι την δίνουν για pre-order από τώρα, καταλαβαίνουμε όλοι τι σημαίνει). Βαθιές ανάσες και περνάμε στο επόμενο.

QUEEN’S BLADE REBELLION: SIGI EXCELLENT shigi_sexyMODEL (SEXY VERSION)
(pg. 435, $179.99)
Μιλούσαμε για guilty pleasures παραπάνω και να, ορίστε το καλύτερο τέτοιο παράδειγμα. Πέρα από fan service, το QUEEN’S BLADE δεν παίζει να έχει τίποτε άλλο. Γυναίκες με ανατομία που αψηφά τους νόμους της φύσης, μάχονται σε ένα τουρνουά για το ποια θα στεφθεί ηγεμόνας. Ε, δεν το λες σεναριακό βάθος, ναι; Εάν, λοιπόν, για άλλα anime, που δεν ανήκουν σε αυτή την κατηγορία, έχουν κυκλοφορήσει φιγούρες που ανήκουν σε φαντασιώσεις των fans, δεν θα ήταν δυνατόν να μην έχουμε κάτι ανάλογο για το QUEEN’S BLADE. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην καταχώρηση του PREVIEWS, εδώ έχουμε μια φιγούρα της Sigi “as she strips out of her nun’s habbit”. Ναι. Αυτό.

Αρνούμαι να συνεχίσω άλλο. Μέχρι στιγμής, έχουμε ξεπεράσει τα 1000 δολάρια και το imported toys section του PREVIEWS έχει κι άλλα. Μιλάμε για έναν μισθό, έτσι; Φαντάσου να ζούσα στην Ιαπωνία. Ραντεβού τον επόμενο μήνα, με λιγότερα δάκρυα.