ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΚΟΜΙΚΞΣ

Ola_einai_comix_coverWriter/Artist: Τάσος Μαραγκός
http://issuu.com/tasmar/docs/

– ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΚΟΜΙΚΞΣ! (όπως δηλώνει ο Τάσος Μαραγκός)
– Όλα;
– Ναι ρε, τα πάντα.
– Και εκείνα τα απελπιστικά;
– Και εκείνα.
– Και τα τραγελαφικά;
– Ε, αυτά κι αν είναι!
– Μα πώς;
Μα έτσι!

Και πριν ρωτήσεις “τι είναι αυτό;”, σου εξηγώ. Πρόκειται για μια συλλογή των strips του Τάσου Μαραγκού (Tasmar), με τον συγκεκριμένο τίτλο, από τότε που δημοσιεύονταν στο 9 της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ, έως σήμερα, που εκδίδονται online στο SoComic.gr. Ο δημιουργός των KRAK KOMIKS, SUPER CONDOM και BIG BANG! COMIX (τα οποία, όμως, δεν περιλαμβάνονται εδώ), συγκέντρωσε αυτά τα strips σε 238 σελίδες και τις εξέδωσε σε ηλεκτρονική μορφή, στο issuu.com.

Ola_einai_comix_1Αυτοί που στραβομουτσούνιασαν επειδή θα χρειαστεί να διαβάσουν σε οθόνη, μπορούν να ηρεμήσουν. Η ποιότητα της εικόνας είναι άψογη, η πλοήγηση στο comic πολύ άνετη και υπάρχει δυνατότητα για άπειρο zoom. Κανένας λόγος για γκρίνια, λοιπόν! Αξίζει να δώσετε προσοχή σε μία τόσο προσεγμένη δουλειά, την οποία μπορείτε, μάλιστα, να απολαύσετε δωρεάν.

Το μεγαλύτερο μέρος του ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΚΟΜΙΚΞΣ ασκεί κριτική στην ελληνική πραγματικότητα. Το καυστικό πενάκι του Tasmar αφηγείται με χιούμορ τους εξευτελισμούς και τα παράλογα της χώρας μας. Και για να λέμε και τα πράγματα με το όνομα τους, όπως κάνει άλλωστε και ο ίδιος ο δημιουργός, το comic συχνά αναφέρεται στη Χρυσή Αυγή, στις εκλογές, στο βολεμένο και περήφανο Ελληναρά.

Ola_einai_comix_2Παράλληλα, αγγίζει και πιο καθημερινά ζητήματα. Τον έρωτα που χάνεις, τον έρωτα που βρίσκεις, τις διακοπές στην πόλη, την αγαπημένη Ελληνίδα μάνα και τον κανακάρη της. Ε, είναι και λίγο κάφρικο, μη ξεχνιόμαστε. Διηγείται, με ιδιαίτερη αγωνία, τις περιπέτειες εκείνου που, έχοντας φάει φασολάδα, θα μπει στο ασανσέρ, και θέτει ερωτήματα σχετικά με την ξαφνική αύξηση του πληθυσμού των καραφλών με μούσια. Τελικά, αφού γυρίσεις και την τελευταία σελίδα, έχεις γελάσει, σμίξει τα φρύδια, πικραθεί, ταυτιστεί. Ο Tasmar έχει σίγουρα συμπεριλάβει και ένα κομμάτι της δικής σου ζωής στα strips του. Άλλοτε σοβαρός, άλλοτε αστείος, μοιράζεται τις ανησυχίες του μαζί σου και σε αφήνει με σκέψεις.

Το σχέδιο αναλαμβάνει να ελαφρύνει το κλίμα. Η χαρακτηριστική, έντονη γραμμή του Tasmar και τα δυνατά χρώματα, ξεκουράζουν το μάτι και διασκεδάζουν τον αναγνώστη. Οι χαρακτήρες του είναι εξαιρετικά πετυχημένες καρικατούρες του κόσμου γύρω μας κι έτσι ο αναγνώστης αντιλαμβάνεται αμέσως τι διαβάζει. Στα bonus, βάζω τα αστεία ηχητικά εφέ που έχει εφεύρει ο Tasmar – αδύνατον να μη γελάσεις μόλις προσέξεις το “ματς μουτς γλωσσοφίλ”.

Ola_einai_comix_3Διαβάζοντας τη συλλογή, έρχονταν στο μυαλό μου εικόνες από τις ειδήσεις των τελευταίων τριών ετών. Έχουν αλλάξει αρκετά πράγματα από το 2009 και το ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΚΟΜΙΚΞΣ έχει ακολουθήσει την πορεία τους. Αυτό, βέβαια, δε σημαίνει πως, αν θες να ξεχαστείς, δεν πρέπει να το διαβάσεις. Το αντίθετο, μάλιστα. Είναι παρήγορο και ευχάριστο να σου παρουσιάζουν τις μαυρίλες σου με χιούμορ και ευαισθησία και είναι ωραίο να αγανακτείς συντροφιά με ένα comic. Πιστεύω πως η δουλειά του Μαραγκού αποτελεί σημαντική προσφορά στη σχέση επικαιρότητας – ελληνικού comic και τα παντρεύει με έναν πολύ έξυπνο και, όσο το δυνατόν, ανάλαφρο τρόπο.

Το προτείνω ανεπιφύλακτα. Σε όσους αρέσει η δουλειά του Tasmar, σε όσους είναι έτοιμοι να σκάσουν, με όσα συμβαίνουν γύρω μας, σε όσους θέλουν απλά να περάσουν την ώρα τους, διαβάζοντας ένα έξυπνο και χιουμοριστικό comic. Το ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΚΟΜΙΚΞΣ θα τους αφήσει όλους ικανοποιημένους, μέχρι τη στιγμή που θα φτάσουν στη σελίδα 238 και θα γκρινιάξουν: “μα τελείωσε κιοοοόλας;”

Ola_einai_comix_4