Ένας Χρόνος Educartoon

H Educartoon, η επιστημονική ομάδα που φέρνει τη γελοιογραφία στην εκπαίδευση μέσα από μια πλούσια συλλογή δράσεων, κλείνει έναν ολόκληρο χρόνο λειτουργίας. Με αφορμή την πρώτη της επέτειο, λοιπόν, μας έστειλε το παρακάτω δελτίο Τύπου, στο οποίο παρουσιάζονται διεξοδικά οι πολλές δραστηριότητές της. Για περισσότερες πληροφορίες, διαβάστε παρακάτω:

Educartoon – Η γελοιογραφία στην εκπαίδευση: 1 χρόνος λειτουργίας

EDUCARTOON LOGO figure

Η educartoon – Η γελοιογραφία στην εκπαίδευση κλείνει ένα χρόνο λειτουργίας. Σταθεροί στην πεποίθησή μας ότι η δημιουργική ανανέωση των παραδοσιακών μεθόδων διδασκαλίας και των γνωστών εκπαιδευτικών «εργαλείων» είναι απαραίτητη, προτείνουμε την εισαγωγή και την αξιοποίηση της γελοιογραφίας στη διδασκαλία ποικίλων διδακτικών αντικειμένων, ένα καινούργιο, εύληπτο και δημιουργικό τρόπο διδασκαλίας, που βασίζεται στις αρχές της διαθεματικότητας, της βιωματικότητας και της συνεργατικότητας.

Η ομάδα της educartoon, που απαρτίζεται από παιδαγωγούς, νέους καθηγητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, έμπειρους καθηγητές πανεπιστημίου, βραβευμένους καλλιτέχνες και διακεκριμένους συγγραφείς, υλοποίησε μια σειρά δράσεων με στόχο την αξιοποίηση της γελοιογραφίας στην εκπαίδευση:

1) Συγκέντρωση εκπαιδευτικού υλικού

Το υλικό που διατίθεται από την ιστοσελίδα της educartoon είναι δωρεάν και αποτελείται α) από γελοιογραφίες και β) από ενδεικτικά σχέδια μαθήματος. Στην ιστοσελίδα www.educartoon.gr θα βρείτε γελοιογραφίες που καλύπτουν θεματικές και εμπλουτίζονται σε τακτική βάση, όπως:

· Αγωγή Υγείας – Διατροφή
· Περιβαλλοντική Αγωγή
· Κυκλοφοριακή Αγωγή
· Πολιτική και Κοινωνική Αγωγή
· Τηλεόραση
· Νέες Τεχνολογίες-Διαδίκτυο
· Αθλητισμός
· Μετανάστευση
· Τηλεόραση
· Καταναλωτισμός
· Αντικαπνιστικά

Η θεματική ενότητα της Περιβαλλοντικής Αγωγής έχει ήδη αξιοποιηθεί σε σχολεία, όπως και η διδακτική πρόταση για τη διδασκαλία του κειμένου της ενότητας «Ελεημοσύνη, η βασίλισσα των αρετών» (Αρχαία Ελληνική Γλώσσα, Β’ Γυμνασίου, ενότητα 5). Για τα παραπάνω υλικό υπήρξε ανατροφοδότηση από τους εκπαιδευτικούς που το αξιοποίησαν. Δείτε στην ιστοσελίδα www.educartoon.gr την ενότητα ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ.

Σχέδια μαθήματος βασισμένα σε γελοιογραφίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην τάξη με αφορμή ενότητες από διάφορα διδακτικά αντικείμενα. Για παράδειγμα:

· Νεοελληνική Γλώσσα
· Αρχαία Ελληνικά (Γλώσσα και Γραμματεία)
· Πολιτική και Κοινωνική Αγωγή

Η πρόσβαση στα παραπάνω είναι ελεύθερη. Προϋπόθεση, η δωρεάν εγγραφή στην ιστοσελίδα.

2) Διαγωνισμοί

· Πανελλήνιος διαγωνισμός σκίτσου τη σχολική χρονιά 2011-2012, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Σερρών, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, για μαθητές της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με θέμα την οδική ασφάλεια. Συμμετείχαν 5000 μαθητές από 357 σχολεία σε όλη την Ελλάδα. Η τελετή απονομής έγινε σε κεντρική αίθουσα του Υπουργείου Παιδείας.

· 2ος Πανελλήνιος διαγωνισμός σκίτσου για τη σχολική χρονιά 2012-2013, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, για μαθητές της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με θέμα την οδική ασφάλεια «Η χρήση του δρόμου. είναι στο χέρι σου – Αύριο εγώ θα οδηγώ» (8 Φεβρουαρίου-10 Μαρτίου 2013).

diagonismos-edu

3) Εργαστήρια-ομιλίες

· Εισήγηση του Μιχάλη Κουντούρη: «Η γελοιογραφία στην Περιβαλλοντική Αγωγή», Απρίλιος 2012, Ευγενείδιο Ίδρυμα, Αθήνα.

· Εργαστήριο με τον Μιχάλη Κουντούρη: «Η γελοιογραφία ως εκπαιδευτικό εργαλείο», 16 Ιουνίου 2012, Ινστιτούτο Θερβάντες, Αθήνα.

· Συζήτηση με την Νάνι Μοσκέρα και τον Όμαρ Φιγκερόα Τούρσιος: «Η γελοιογραφία και η ισότητα των φύλων», 16 Ιουνίου 2012, Ινστιτούτο Θερβάντες, Αθήνα.

· Επισκέψεις σε ιδιωτικά και δημόσια σχολεία με ποικίλες δραστηριότητες όπως παρουσίαση του προγράμματος «Αύριο εγώ θα οδηγώ», ομιλίες για την τέχνη της γελοιογραφίας, διοργάνωση έκθεσης γελοιογραφίας.

· Σεμινάριο σε εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στη Ρόδο, 29 Νοεμβρίου 2012.

· Βιωματικό σεμινάριο με θέμα «Η ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΙΑ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ» – Κυκλοφοριακή Αγωγή, την Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013 στις Σέρρες.

· Ενημερωτική ημερίδα στις 2 Μαρτίου 2013 σε συνεργασία με την επιστημονική ένωση «Νέα Παιδεία», στην Αθήνα (περισσότερες πληροφορίες, σύντομα).

4) Εκθέσεις – εκδηλώσεις

· Εκδήλωση παρουσίασης του προγράμματος της educartoon «Αύριο εγώ θα οδηγώ» για την κυκλοφοριακή αγωγή και παράλληλη έκθεση έργων γελοιογραφίας του Μιχάλη Κουντούρη στο Ελληνικό Μουσείο Αυτοκινήτου.

· Διοργάνωση διεθνούς έκθεσης με θέμα Είμαστε όλοι Έλληνες«Αλληλεγγύη: Αξία δημοκρατίας και πολιτισμού» με τη συμμετοχή 32 και πλέον καλλιτεχνών από όλον τον κόσμο με την ευγενική υποστήριξη του Ιδρύματος «Μιχάλης Κακογιάννης». Η έκθεση παρουσιάζεται σε διάφορους δήμους ή άλλους πολιτιστικούς χώρους (Ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης», Δήμος Αλίμου, Ροδίων, Κιλκίς κ.α.)

· Διοργάνωση διεθνούς έκθεσης με θέμα «Αλληλεγγύη και Ισότητα των Φύλων» με τη συμμετοχή 7 καλλιτεχνών: Βαγγέλη Παυλίδη, Μιχάλη Κουντούρη, Πέτρου Ζερβού, Angel Boligan (Κούβα), Turcios & Nani (Κολομβία) και SilvanoMello (Βραζιλία), βασικούς συνεργάτες της Educartoon, 11-24 Ιουνίου 2012 στο Ινστιτούτο Θερβάντες στο πλαίσιο του 4ου Ιβηροαμερικάνικου Φεστιβάλ «Λογοτεχνία Εν Αθήναις», πουδιοργάνωσε το Ινστιτούτο Θερβάντες, το πολιτιστικό περιοδικό Sol Latinoκαι το Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος».

5) Δημιουργία υλικού

Συνεργασία με ΕΥΘΥΤΑ (Παρατηρητήριο Οδικής Ασφάλειας Ρόδου), με στόχο τη δημιουργία υλικού (τετράδια, t-shirts, κτλ.) με θέμα την κυκλοφοριακή αγωγή.

Διακρίσεις

Βράβευση της educartoon για τη συμβολή της σε ζητήματα κυκλοφοριακής αγωγής, μέσω του εκπαιδευτικού της προγράμματος, από τους δημοσιογράφους που ειδικεύονται σε θέματα αυτοκινήτου, στο πλαίσιο της ανάδειξης του αυτοκινήτου της χρονιάς 2013.

Educartoon – Η γελοιογραφία στην Εκπαίδευση
info@educartoon.gr
www.educartoon.gr
https://www.facebook.com/educartoon