NIMONA

Truer words have never been spoken.

Truer words have never been spoken.

Creator: Noelle Stevenson
http://gingerhaze.com/nimona

Έστω πως είσαι ένας supervillain. Έστω πως σε λένε Lord Ballister Blackheart (κι αυτό είναι ένα σοβαρά καλό όνομα, εύγε). Είσαι γοητευτικός, μόνος και παρεξηγημένος. Έχεις μυστικό εργαστήριο. Έχεις τις επιτυχίες σου πάνω στον τομέα σου κι ένα σοβαρά καλό όνομα στην πιάτσα. Έχεις, σε γενικές γραμμές, στρωμένη τη ζωή σου. Ξέρεις πως θα συνεχίσεις τα διαβολικά σου σχέδια. Ξέρεις πως θα διατηρείς μια σχέση αγάπης-μίσους με το αντίπαλόν σου δέος (που ήσασταν φίλοι, αλλά σε πρόδωσε, οπότε έχεις κι ένα δίκιο με το μέρος σου). Ξέρεις μέχρι και τι θα φας τη μεθεπόμενη βδομάδα.

Γενικά, έχεις φτάσει στη ρουτίνα του γνωστού, ή στην ασφάλεια της σιγουριάς – δεν ξέρω, διαλέξτε όποιο σας ακούγεται καλύτερο, ή λιγότερο τρομακτικό. Κι εκεί που όλα βαίνουν καλά ή βαρετά, στο εργαστήριό σου εμφανίζεται μία κοκκινομάλλα κοτσονάτη έφηβη, που σου φέρνει τα πάνω-κάτω.

Nimona1

Απαιτεί να γίνει η βοηθός σου, και για κάποιον λόγο το καταφέρνει. Κι ενώ εσύ έχεις όλη τη γοητεία και το μούσι να υποστηρίξεις μια σόλο καριέρα στο έγκλημα, το δέχεσαι. Δεν έχει να κάνει καν με το ότι είναι μία από τις πιο δυνατές shapeshifters που έχεις δει. Μάλλον την περίμενες τόσο καιρό, και ούτε καν το υποψιαζόσουν. Της εκμυστηρεύεσαι την πονεμένη σου ιστορία για τον Ambrosius Goldenloin, που σου στοίχισε ένα χέρι και την πίστη σου στην ανθρωπότητα. Την παίρνεις σε μυστική αποστολή, την ίδια μέρα. Δεν της κρατάς καν μούτρα, όταν σου καταστρέφει την είσοδο στο εργαστήρι καθώς βαριέται να περιμένει. Επειδή είναι το κάτι διαφορετικό κι ας μην ταιριάζει καθόλου με εσένα και το στυλάκι σου ως villain. Κι ας μην είναι, αρχετυπικά, η σωστός βοηθός, ή ίσως εξαιτίας αυτού.

Το NIMONA είναι, πάνω απ’ όλα, ένα ευχάριστο twist του δίπολου “evil genious” και “sidekick”. Ποιός πειθήνιος Robin, και ποιός άβουλος Pinky; Η Nimona είναι λαλίστατη, εξωφρενική, εύθικτη και δυναμική. Παίζει σκοινάκι με τα όρια του παλιού καλού b-ήρωα, που χρέος του είναι να πλαισιώνει όμορφα τον πρώτο. Παίρνει πρωτοβουλίες, μερικές φορές τόσο καταστροφικές που καταλήγουν σε απανωτές εκρήξεις και θύματα, επεμβαίνει στα σχέδια του Ballister, και απλώνεται στο σπίτι του σαν να είναι δικό της. Τον θαυμάζει, θα ρισκάραμε να πούμε πως τον σέβεται κιόλας, αλλά σαν κάθε καλή φίλη, τον προκαλεί, τον ιντριγκάρει, και όταν θεωρεί πως έχει λάθος, του το λέει στα μούτρα. Όχι, χειρότερα, του το λέει καθώς κάνει το δικό της.

Nimona2

Δεν τον αφήνει να διατηρήσει την προσωπική του αψιμαχία με τον Goldenloin (τον σπαστικό paladin, που δεν μπορεί να γίνει ενδιαφέρων, παρ’ όλο που είναι κακός). Αυτό επειδή δεν τρέφει κανέναν σεβασμό για τις αιώνιες ισορροπίες μεταξύ vigilante και hero. Βασικά, δεν τρέφει κανέναν σεβασμό για κανένα μοτίβο. Σε κάθε κομβικό σημείο της ιστορίας, δείχνει με το δάχτυλο τα milestones της σχέσης τους και γελάει: “Oh, we’re gonna do the sad backstory thing?”. Δεν δέχεται κανόνες, δεν δέχεται συμβουλές, συμφωνεί μόνο με ό,τι επικροτεί ως βαθιά κακό και άρα αντάξιο του Ballister. Επίσης, του πίνει τα αναψυκτικά του, και επιμένει να παραγγείλουν πίτσες. Όπως το έθεσε ένας αναγνώστης, “She’s like his cat. Or his daughter. A violent, shapeshifting cat daughter sidekick. Yeah.” Στο τέλος, όμως, είναι εκεί για αυτόν, μέσα από όλες τις περίεργες ιστορίες στις οποίες μπλέκουν, είτε στις ατόφιες εγκληματικές πράξεις, είτε στα γενικότερα σχέδιά τους, που έχουν μέσα μια νότα chaotic good.

Nimona5

Το καλό το δίδυμο φαίνεται.

Ένα μικρό σημείωμα. Το σύμπαν του webcomic είναι λίγο περίπλοκο. Από τη μία, έχουμε δράκους, μεσαιωνικές στολές, μαγεία (duh, shapeshifter), αλλά από την άλλη, υπάρχουν επιστημονικά εργαστήρια, πόρτες ασφαλείας και προγραμματιστικοί κώδικες. Γιατί έτσι, και γιατί όταν συνδυάζεις παραμυθιακά μοτίβα με χιούμορ και μαγεία με επιστήμη, μόνο καλά πράγματα μπορούν να συμβούν. Όπως και όταν μεταμορφώνεις επτάχρονα σε δράκους. Αυτά είναι τα λόγια της ίδιας της Noelle, πράγμα που σημαίνει πως αξίζουν τα witty σχόλιά της, κάτω από τις σελίδες.

Αναμείνατε για ενημερώσεις τις Τρίτες και Παρασκευές και, αν το αγαπήσετε πολύ, για ένα album από την HarperCollins, το 2015. Το βρίσκω επόμενο, εφόσον το NIMONA έχει πιστό και συνεχώς αυξανόμενο κοινό και φιγουράρει στα 10 καλύτερα webcomics του 2012, σύμφωνα με το io9. Είναι επίσης υποψήφιο για καλύτερο webcomic στη shortlist των Slate Book Review και Center for Cartoon Studies. Αλλά πέρα από τα βραβεία, που θα πάρει ή δε θα πάρει, παραμένει ένα από τα πιο διασκεδαστικά πράγματα που διάβασα τον τελευταίο καιρό.