STAR WARS #1

Writer: Brian Woodsw_cover
Artist: Carlos D’Anda
Dark Horse Comics

Comics και STAR WARS. Δηλαδή, πιο geek πεθαίνεις. Τί να γράψει κάποιος για τον ΠΟΛΕΜΟ ΤΩΝ ΑΣΤΡΩΝ (παρεμπιπτόντως, θεωρώ πως πρόκειται για μια από τις περιπτώσεις όπου ο ελληνικός τίτλος είναι πιο ωραίος από τον original), που να μην έχει ήδη γραφεί; Αν και ποτέ δεν ήμουν αυτό που θα λέγαμε φανατικός, έχω πάντα καλές αναμνήσεις από όταν ήμουν παιδί και πρωτοείδα τις ταινίες στην τηλεόραση, ή όταν έπαιζα με τις ώρες STAR WARS στο Nintendo. Το STAR WARS, εκτός από ένα έπος που συνδυάζει επιστημονική φαντασία, fantasy και περιπέτεια, είναι και μια τεράστια επιχειρηματική και μιντιακή αυτοκρατορία (το πιάσατε το υπονοούμενο), που δεν περιορίστηκε στις ταινίες, αλλά επεκτάθηκε στα παιχνίδια, τα video games, το animation, τα βιβλία και φυσικά, τα comics.

Για την ακρίβεια, όχι απλά επεκτάθηκε στα comics, αλλά είναι, μαζί ίσως με τον Conan, το πιο πετυχημένο licensed comic. Η πορεία του STAR WARS στα comics έχει δύο διακριτά κεφάλαια, την έκδοση τους υπό τη Marvel (1977-1986) και υπό τη Dark Horse (1991-σήμερα) και αυτό που συζητείται πολύ αυτή την εποχή, είναι το τι θα συμβεί, ως προς την έκδοση των comics, τώρα που η Disney (μητρική εταιρεία της Marvel) εξαγόρασε τη Lucasfilm. Λογικά – αργά ή γρήγορα – η Marvel θα αναλάβει την έκδοση των STAR WARS comics.

Παρ’ όλα αυτά, η Dark Horse, όχι απλά δεν πτοείται, αλλά με τη νέα χρονιά, εξέδωσε νέο ongoing STAR WARS, το οποίο, μάλιστα, διαδραματίζεται την εποχή της αρχικής τριλογίας και συγκεκριμένα, αμέσως μετά τα γεγονότα του EPISODE IV: A NEW HOPE. Και σε ποιόν εμπιστεύτηκε τη συγγραφή της ιστορίας; Μα, στον άνθρωπο που γράφει τα μισά comics που βγαίνουν αυτή τη στιγμή, τον Brian Wood! Ίσως θυμάστε ότι, σε προηγούμενο review μου, τον ψιλοέθαψα. Για να δούμε πως θα τα πάει τώρα.

luke-leiaΌπως είπαμε, τα γεγονότα του comic διαδραματίζονται αμέσως μετά την καταστροφή του πρώτου Death Star. Σε μία από τις αναζητήσεις των ανταρτών για μια μόνιμη βάση, μία ομάδα X-Wing (στην οποία συμμετέχουν ο Luke Skywalker και η πριγκίπισσα Leia) δέχεται αιφνιδιαστική επίθεση από μια μοίρα TIE Fighter και ένα Star Destroyer. Μετά την αναπόφευκτη σύγκρουση, η Leia θα αναλάβει την αποστολή να βρει είτε τον κατάσκοπο που πρόδωσε τη θέση της ομάδας της, είτε το μέρος όπου θα δημιουργηθεί η βάση της αντίστασης.

Την ίδια ώρα, ο Emperor Palpatine είναι έξαλλος με τον Darth Vader (πολύ δυνατό characterization ανάμεσα στους δύο και σίγουρα η καλύτερη στιγμή του τεύχους) για την καταστροφή του Death Star και μάλιστα, δρομολογεί την αντικατάστασή του από ένα νεώτερο αξιωματικό. Όπως καταλαβαίνετε, ο Darth Vader βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο, αν και διατηρεί την ψυχραιμία του, εν όψει και της ανάληψης νέων καθηκόντων.

Η απόφαση για το χρονικό σημείο που ξεκινάει η σειρά είναι – κατά τη γνώμη μου – πολύ σωστή. Αφορά την πλέον γνωστή περίοδο του STAR WARS και περιλαμβάνει τους δημοφιλέστερους χαρακτήρες. Το κυριότερο, όμως, είναι ότι έχουμε καταστάσεις που είναι γνώριμες στο μέσο αναγνώστη, που δεν είναι εξοικειωμένος με το Extended Star Wars Universe και δεν έχει διαβάσει άπειρα σχετιζόμενα comics. Η ιστορία, χωρίς να διαθέτει κάτι το συνταρακτικό, είναι μια πολύ καλή εισαγωγή και δίνει το έναυσμα για εξελίξεις σε διάφορα μέτωπα.

dv

Καλή η ιστορία, όμως τη μεγαλύτερη – και θετικότερη – έκπληξη, μου την προξένησε το σχέδιο. Ο Carlos D’Anda δεν είναι ιδιαίτερα γνωστός (σε μένα καθόλου) και πραγματικά δεν ήξερα τι να περιμένω. Με αποζημίωσε και με το παραπάνω. Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι το σχέδιό του μου αρέσει. Είναι το ότι δένει τέλεια με το STAR WARS, ως στιλ. Ιδιαίτερα όσον αφορά σε διαστημόπλοια, ρομπότ και γενικότερα μηχανές και τεχνολογία, η λεπτομέρεια και η πιστότητα στο σχεδιασμό είναι εκπληκτικές. Πολλά μπράβο αξίζουν και στον colorist, Gabe Eltaeb, που κάνει μια από τις καλύτερες δουλειές που έχω δει εδώ και χρόνια. Να μην ξεχάσω να αναφέρω ότι το εξώφυλλο επιμελείται ο “θυμάστε κάποτε που σχεδίαζα και εσωτερικές σελίδες” Alex Ross. Αν και βαρυφορτωμένο, το βρίσκω καλό (με μια εμφανή πρόθεση να φέρνει λίγο σε αφίσα κινηματογραφικής ταινίας).

Συνολικά, θα σας πρότεινα το STAR WARS, ανεπιφύλακτα. Ελπίζω να κρατήσει για αρκετό καιρό.