BEST OF #36: Maxi Series

amethΌλοι μας έχουμε μπει κάποια στιγμή στη διαδικασία να φτιάξουμε μια λίστα με τα πλέον αγαπημένα μας comics. Προσπαθώντας κι εγώ μια μέρα να απαντήσω στο ερώτημα: “Ποια θεωρώ τα αγαπημένα μου comics”, άρχισα να ξεψαχνίζω ράφια, ντουλάπια και διάφορες στοίβες (να μην ξεχάσω το πατάρι) και διαπίστωσα κάτι. Ότι δεν έχω άλλο χώρο στο σπίτι μου. Επίσης διαπίστωσα ότι στην κατηγορία των αμερικάνικων comics, πολλές από τις αγαπημένες μου ιστορίες εκδόθηκαν σε μορφή maxi-series.

Αν και δεν υπάρχει κάποιος κοινά αποδεκτός ορισμός, μπορούμε να πούμε ότι ένα comic θεωρείται ως maxi series όταν είναι προγραμματισμένο να έχει ένα συγκεκριμένο τέλος (limited series), αλλά διαρκεί περισσότερο από τα συνηθισμένα mini-series των τεσσάρων ή έξι τευχών. Προσωπικά θεωρώ τα δώδεκα τεύχη το μαγικό αριθμό, πρώτον γιατί τέτοιες σειρές ήταν που έκαναν δημοφιλή αυτόν τον τρόπο αφήγησης και δεύτερον γιατί στην (όλο και πιο σπάνια) έγκυρη μηνιαία κυκλοφορία, έχουμε έναν ετήσιο κύκλο. Για τις ανάγκες του άρθρου, αποδεκτή είναι μια σειρά που εκδόθηκε σε δώδεκα με δεκαπέντε τεύχη.

Τα maxi series έχουν το σωστό μέγεθος (με το συμπάθιο) ώστε να επιτρέπουν στους δημιουργούς να πουν την ιστορία που έχουν στο μυαλό τους. Ακόμη και αν πρόκειται για κάποιο έργο με πρωτότυπους ήρωες, υπάρχει το περιθώριο για τη δημιουργία και την ανάπτυξη των χαρακτήρων. Επίσης, δεν πρέπει να παραβλέψουμε το γεγονός ότι τα maxi series δημιουργούν ιδανικά trades, κάτι που συμβάλλει τα μέγιστα στη διατήρησή τους στην κυκλοφορία και άρα στη δημοφιλία τους.

Αρκετά, όμως, με τους προλόγους. Ας ξεκινήσουμε την αντίστροφη μέτρηση των δέκα πιο αγαπημένων μου maxi series!

10. THE KENTSkents
(THE KENTS #1-12, Αύγουστος 1997 – Ιούλιος 1998)
Writer: John Ostrander
Artists: Timothy Truman, Tom Mandrake
DC Comics

Το THE KENTS συνδυάζει δύο πράγματα που μου αρέσουν και δε βλέπουμε συχνά στα υπερηρωικά comics. Πρώτον, αναπτύσσει το back story των χαρακτήρων και δεύτερον, βάζει τους ήρωες να αλληλεπιδρούν με ιστορικά πρόσωπα. Η ιστορία πραγματεύεται δύο, περίπου, δεκαετίες ιστορίας των προγόνων του Jonathan Kent, από όταν έφτασαν στο Kansas, το 1854 μέχρι, ουσιαστικά, το 1874.

Όπως καταλαβαίνετε, τα βασικά θέματα που εξετάζει το comic είναι η δουλεία και ο εμφύλιος πόλεμος και το πως επηρέασαν την οικογένεια Kent, τόσο στις σχέσεις της με τον υπόλοιπο πληθυσμό, όσο και μεταξύ των ίδιων των μελών της. Πιθανότατα, το πιο διαφορετικό comic της λίστας, αλλά σίγουρα πολύ ενδιαφέρον.

squadsupr9. SQUADRON SUPREME
(SQUADRON SUPREME #1-12, Σεπτέμβριος 1985 – Αύγουστος 1986)
Writer: Mark Gruenwald
Artists: Bob Hall, Paul Ryan, John Buscema, Jackson Guice
Marvel Comics

Μη σας ξεγελάει το όνομα. Η Squadron Supreme είναι απλά η Justice League of America μεταμφιεσμένη. Οι Roy Thomas και John Buscema τη δημιούργησαν, τη δεκαετία του ’70, κλείνοντας το μάτι στους αναγνώστες, όμως η κορυφαία στιγμή της ήρθε δεκαπέντε χρόνια αργότερα, όταν εκδόθηκε το ομώνυμο maxi series. Τί είναι, όμως, εκείνο που κάνει αυτό το comic σημαντικό;

Το Squadron Supreme ήταν το πρώτο mainstream comic (τουλάχιστον από όσο γνωρίζω) που έθεσε το ερώτημα: “Μπορεί να επιβληθεί η Ουτοπία”; Πριν το WATCHMEN (οριακά, βέβαια, γιατί ήταν σε φάση δημιουργίας σχεδόν ταυτόχρονα) και το KINGDOM COME, τα μέλη της Squadron Supreme αποφασίζουν να αναλάβουν τις τύχες του κόσμου στα χέρια τους, για να τον οδηγήσουν σε ένα καλύτερο αύριο. Τι θα γίνει, όμως, με όσους, μέσα στην ομάδα, διαφωνούν ή αντιδρούν στις αυταρχικές πρακτικές της ομάδας;

8. AVENGERS FOREVERavefore
(AVENGERS FOREVER #1-12, Δεκέμβριος 1998 – Φεβρουάριος 2000)
Writers: Kurt Busiek, Roger Stern
Artist: Carlos Pacheco
Marvel Comics

Επτά Avengers, από το παρόν, το παρελθόν και το μέλλον, πολεμούν τον Immortus, σε διάφορες χρονικές περιόδους, και το αποτέλεσμα είναι μια πολύ επιτυχημένη βουτιά στο continuity των Avengers. Αναμενόμενο, ίσως, αφού την ιστορία έχουν αναλάβει οι βαθείς γνώστες του Marvel Universe, Kurt Busiek και Roger Stern, συνεπικουρούμενοι από τον αγαπημένο Carlos Pacheco.

Να εξομολογηθώ κάτι. Το AVENGERS FOREVER είναι ένα πάρα πολύ καλό comic (κατά το Δημήτρη, που κάτι παραπάνω ξέρει, το καλύτερο Avengers comic) και ίσως αξίζει υψηλότερη θέση σε αυτή τη λίστα. Όμως, όσο πιο σκληροπυρηνικός οπαδός των Avengers είσαι, τόσο πιο πολύ το ευχαριστιέσαι. Νομίζω ότι όταν θα διαβάσω αρκετές ακόμη κλασσικές ιστορίες και επανέλθω, θα ανέβει κι άλλο στην εκτίμησή μου.

jlaone7. JLA: YEAR ONE
(JLA: YEAR ONE #1-12, Ιανουάριος 1998 – Δεκέμβριος 1998)
Writers: Mark Waid, Brian Augustyn
Artist: Barry Kitson
DC Comics

Το καλό με το JLA: YEAR ONE είναι ότι συμμάζεψε τις πολλές και σκόρπιες αλλαγές στο continuity της Justice League of America και υπήρξε ένα απαραίτητο συμπλήρωμα στο έξοχο ongoing JLA της εποχής. Το κακό είναι ότι από τότε έχουν αλλάξει τόσο τα πράγματα, που μόνο up to date δεν το λες.

Ευτυχώς για εμάς, οι “παλιές καραβάνες” Mark Waid, Brian Augustyn και Barry Kitson ξέρουν καλά τη δουλειά τους και εξιστορούν τα πρώτα βήματα των Flash, Green Lantern, Black Canary, Martian Manhunter και Aquaman, στη δημιουργία της Justice League of America, σε μία απολαυστική περιπέτεια ανεξαρτήτως reboots και continuity.

6. CRISIS ON INFINITE EARTHScrisis
(CRISIS ON INFINITE EARTHS #1-12, Απρίλιος 1985 – Μάρτιος 1986)
Writer: Marv Wolfman
Artist: George Perez
DC Comics

Στα μέσα της δεκαετίας του ’80, ο Marv Wolfman επιφορτίστηκε με την αποστολή να ξεκαθαρίσει δεκαετίες ιστοριών του multiverse της DC και να δημιουργήσει το νέο, ενιαίο DC Universe. Η επιτυχία του θα ήταν μεγάλη, απλά και μόνο αν κατάφερνε αυτό. Όμως ο Wolfman δεν πέτυχε απλά αυτό το στόχο. Έγραψε παράλληλα και μια επική ιστορία.

Εκατοντάδες υπερήρωες, από διάφορους παράλληλους κόσμους, ενώνουν τις δυνάμεις τους για να αντιμετωπίσουν τον Anti-Monitor, ένα ον απίστευτης δύναμης, το οποίο θέλει να καταστρέψει το “δικό μας” σύμπαν και να το αντικαταστήσει με ένα σύμπαν αντί-ύλης. Δράση και συναίσθημα αναμιγνύονται και δημιουργούν μια ιστορία, που σε μια λίστα με τα Greatest – και όχι favorite – maxi series, μάλλον θα κατακτούσε την πρώτη θέση.

earthx5. EARTH X
(EARTH X #0-12 & ½, X, Μάρτιος 1999 – Ιούνιος 2000)
Writers: Jim Krueger, Alex Ross
Artist: John Paul Leon
Marvel Comics

Σε ένα δυστοπικό, μελλοντικό, παράλληλο σύμπαν, όπου οι υπερήρωες έχουν από χρόνια αποσυρθεί, όλοι οι κάτοικοι της Γης είναι μεταλλαγμένοι. Ο γηραιός Captain America ψάχνει συμμάχους για να αντιμετωπίσει την απειλή ενός εχθρού γνωστού απλά ως Skull, που απειλεί να κυριεύσει τις, ήδη μισοκατεστραμένες, Η.Π.Α.. Αυτά, όμως, στην επιφάνεια. Στην πραγματικότητα, το κύριο θέμα του EARTH X είναι το, από χιλιετηρίδων, σχέδιο των Celestials για τον κόσμο μας.

Σκοπός του EARTH X (το οποίο ξεκίνησε σαν μια πρόκληση του περιοδικού WIZARD στον Alex Ross, να σχεδιάσει πως θα ήταν οι ήρωες της Marvel σε ένα δικό τους KINGDOM COME) είναι να εξηγήσει τη δημιουργία του Marvel Universe και να δώσει απαντήσεις σε ερωτήματα όπως: “Γιατί η πυρηνική έκρηξη δεν σκότωσε τον Bruce Banner, αλλά τον μεταμόρφωσε σε Hulk”; “Είναι οι Asgardians μυθολογικοί θεοί”; “Αν ο Magneto πιστεύει ότι πράττει το σωστό, γιατί ονόμασε την ομάδα του Brotherhood of Evil Mutants”; Κάποιες απαντήσεις είναι πιο πετυχημένες από κάποιες άλλες, όμως το EARTH X είναι σίγουρα η μεγαλύτερη (ευχάριστη) έκπληξη σε αυτή τη λίστα.

4. CAMELOT 3000JUL080156
(CAMELOT 3000 #1-12, Δεκέμβριος 1982 – Απρίλιος 1985)
Writer: Mike W. Barr
Artist: Brian Bolland
DC Comics

Χρόνος: 1996. Τόπος: ΚΤΕΛ Καρδίτσας. Ο μικρός Γιωργάκης βλέπει τα τέσσερα πρώτα άλμπουμ του CAMELOT 3000 της Star Comics. Και μαγεύεται! Ένα comic ιδιαίτερα αγαπητό και για τους περισσότερους αναγνώστες της ηλικίας μου (και λίγο μεγαλύτερους), και ίσως αυτό που ξυπνά τις περισσότερες αναμνήσεις.

Ο βασιλιάς Αρθούρος ξυπνά το έτος 3000 μ.Χ., για να αντιμετωπίσει την εξωγήινη εισβολή υπό τη σατανική Morgan Le Fay. Για να τα καταφέρει, θα χρειαστεί τις συμβουλές του Merlin και τη βοήθεια των – μετεμψυχωμένων – ιπποτών της στρογγυλής τραπέζης. Fantasy και Επιστημονική Φαντασία σε ένα, μαζί με το μοναδικό σχέδιο του Bolland. Δηλαδή, τί άλλο θέλετε;

ALLSTAR3. ALL-STAR SUPERMAN
(ALL-STAR SUPERMAN #1-12, Ιανουάριος 2006 – Οκτώβριος 2008)
Writer: Grant Morrison
Artist: Frank Quitely
DC Comics

A love letter to the Silver Age? Ίσως, αλλά κυρίως η αποστομωτική απάντηση του Grant Morrison σε όσους λένε ότι δε μπορείς να γράψεις καλές ιστορίες για το Superman, γιατί είναι πανίσχυρος και μπλα μπλα μπλα… Ο Superman, μετά από μια πλεκτάνη του Lex Luthor, παθαίνει υπερφόρτωση των δυνάμεών του, αλλά ταυτόχρονα ξέρει ότι σε λίγο διάστημα θα πεθάνει. Αποφασίζει, λοιπόν, ότι θα περάσει τις τελευταίες του μέρες μαζί με τη Lois, πραγματοποιώντας – στην πορεία – δώδεκα άθλους, στα πρότυπα του μυθολογικού Ηρακλή.

Το ALL-STAR SUPERMAN είναι το μόνο από τα comics της λίστας που διάβασα, αρχικά, σε τεύχη (κάτι που ήθελε τρομερή υπομονή, αφού χρειάστηκαν σχεδόν τρία χρόνια για να ολοκληρωθεί) και κάθε φορά που στο πακέτο με τα μηνιαία comics υπήρχε ένα τεύχος της σειράς, όλα τα υπόλοιπα πήγαιναν στην άκρη. Αν σας αρέσει ο Superman, θα το αγαπήσετε. Αν δεν έχετε διαβάσει ποτέ comic του Man of Steel, ξεκινήστε από αυτό.

2. BATMAN: THE LONG HALLOWEENbatlong
(BATMAN: THE LONG HALLOWEEN #1-13, Οκτώβριος 1996 – Οκτώβριος 1997)
Writer: Jeph Loeb
Artist: Tim Sale
DC Comics

Το αχώριστο δίδυμο των Loeb και Sale, στο αριστούργημά τους. Ένας νεαρός Batman πρέπει να σταματήσει έναν κατά συρροήν δολοφόνο, ο οποίος σκοτώνει ανήμερα κάποιας γιορτής κάθε μήνα, ενώ ταυτόχρονα μαίνεται ο πόλεμος των δύο μεγάλων οικογενειών του οργανωμένου εγκλήματος της Gotham City, των Maroni και των Falcone. Σύμμαχοί του, ο Επιθεωρητής Gordon και ο Εισαγγελέας Harvey Dent.

Πλοκή που θυμίζει φιλμ νουάρ, ανατροπές και εκπληκτικές σκηνές με τη συμμαχία των τριών, στο πιο “κινηματογραφικό” από τα comic της λίστας. Η πανέξυπνη χρήση των εορτών για να ορίσουν τα κεφάλαια της ιστορίας, κάνει υποδειγματική χρήση του real time ετήσιου κύκλου των maxi series. Θα μπορούσε να είναι στην πρώτη θέση, την οποία χάνει για λίγο από το…

watchmen1. WATCHMEN
(WATCHMEN #1-12, Σεπτέμβριος 1986 – Οκτώβριος 1987)
Writer: Alan Moore
Artist: Dave Gibbons
DC Comics

Πολύ πρωτότυπος, ε; Κι όμως. Αν και μου αρέσει πάρα πολύ το WATCHMEN, δεν είμαι από τους φανατικούς που λένε ότι “είναι το καλύτερο comic όλων των εποχών” και “δεν υπάρχει τίποτα άλλο” και “γιατί οι αλήτες πάνε και βγάζουν το BEFORE WATCHMEN”. Το WATCHMEN βρίσκεται στην κορυφή της λίστας, όχι για συναισθηματικούς λόγους, αλλά γιατί είναι μια καταπληκτική ιστορία, που συνδυάζει υπερήρωες, μυστήριο και δράση, και γιατί – περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη – εκμεταλλεύεται το format του maxi series.

Κάθε τεύχος καταφέρνει να είναι ένα κεφάλαιο μιας ευρύτερης ιστορίας, αλλά ταυτόχρονα και μια ιστορία με αρχή, μέση και τέλος. Ειδικά τα τεύχη με τα origins του Rorschach και του Dr. Manhattan είναι αριστουργήματα. Δε θα γράψω περισσότερα. Τα έχουν γράψει άλλοι, πολύ καλύτερα από εμένα. Αν δεν το έχετε διαβάσει ακόμα, κάντε το για να βρείτε την απάντηση στο ερώτημα: “Σε έναν κόσμο στα πρόθυρα του πυρηνικού πόλεμου, ποιός και γιατί θέλει να βγάλει από τη μέση τους αποσυρθέντες υπερήρωες”;