CCA 2013: Comics Και Νέες Τεχνολογίες & Αξιοποίηση Εφαρμογών Comic Στο iPad

Ένα panel και ένα ακόμη workshop, προστέθηκαν στο πρόγραμμα του Comicdom Con Athens 2013, και τα δύο με θέμα τις νέες τεχνολογίες και τη σχέση τους με την 9η Τέχνη, είτε όσον αφορά στη δημιουργία και προώθηση των comics, είτε στη χρήση τους στον τομέα της εκπαίδευσης.

  • Panel: Comics Και Νέες Τεχνολογίες

panel_new_technologiesΑπό την εποχή που ο άνθρωπος ζωγράφιζε στους τοίχους των σπηλαίων, μέχρι την χρήση προγραμμάτων 3D, τα comics έχουν μια αρκετά στενή σχέση με την τεχνολογία, από την θεματολογία και την τεχνική, μέχρι την έκδοση.

Έχουν γραφτεί κι έχουν ειπωθεί πολλά γύρω από αυτό το θέμα – για το αν ο δημιουργός θα πρέπει πρώτα να εκπαιδευτεί με παραδοσιακές τεχνικές και μετά να περάσει στο ψηφιακό comic, για το αν το χαρτί πεθαίνει, ή ακόμη και για τον δρόμο που έχει να διανύσει το Μέσο, ώστε να θεωρείται διαφορετικό από το πατροπαράδοτο “τευχάκι”.

Σε αυτό το panel, θα προσπαθήσουμε να δούμε μια άλλη πλευρά της τεχνολογίας, αυτή που δεν αφορά άμεσα στην δημιουργία ενός comic, αλλά στο πώς ένας δημιουργός μπορεί να εκμεταλλευτεί την τεχνολογία, ώστε να κάνει πιο γνωστή τη δουλειά του και να φτάσει, τελικά, σε όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο. Θα μιλήσουμε για social media, για πλατφόρμες και για το πώς φτάσαμε από το περίπτερο στο Internet.

Συμμετέχουν:
— Στάμος Μαζαράκος (SoComic, Conne3ion)
— Έκτορας Αποστολόπουλος (Δημιουργός comics)
— Φύλλης Χατζόπουλος (Ομάδα comics Mangatellers)
— Ραφαήλ Βουτσίδης (Ομάδα comics Mangatellers)

Συντονιστής: Κώστας Λαμπρόπουλος

(Παρασκευή 19 Απριλίου, 17:45, Θέατρο)

  • Αξιοποίηση Εφαρμογών Comic Στο iPad Με Στόχο Τη Διαθεματική Προσέγγιση Της Γλώσσας Στο Δημοτικό

“Έμαθα ανάγνωση πριν πάω σχολείο, γιατί ήθελα να διαβάζω μόνος μου τα comic strips στις εφημερίδες και να μαθαίνω τι γίνεται παρακάτω, χωρίς να χρειάζεται να περιμένω τον πατέρα μου να μου διαβάσει τη συνέχεια”

Jeff Smith, δημιουργός του δημοφιλούς comic BONE

Τα comics, σύμφωνα με πολλούς θεωρητικούς, αλλά και εκπαιδευτικούς, δε διηγούνται μόνο τις ιστορίες πλασμάτων με υπερφυσικές δυνάμεις, αλλά έχουν και τα ίδια την δύναμη να μεταφέρουν γνώση. Η ένταξη των comics στην εκπαιδευτική διαδικασία, μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά, προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης και της καλλιέργειας ερεθισμάτων για την αναζήτηση γνώσης, τόσο για θέματα που σχετίζονται άμεσα με τη σχολική εκπαίδευση, όσο και για εκείνα που αφορούν στην ευρύτερη κατανόηση και κοινωνική συμπεριφορά.

Οι εκπαιδευτικοί Βασίλης Οικονόμου και Eileen Botsford, από τα Εκπαιδευτήρια Δούκα, εξηγούν πως μπορούν οι μαθητές να αξιοποιήσουν ένα εύχρηστο εργαλείο στις αίθουσες διδασκαλίας (και όχι μόνο) και παράλληλα να συμμετέχουν και να παρεμβαίνουν κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης, να αναπτύξουν κριτική και συνθετική σκέψη μέσα από δημιουργικές δραστηριότητες, να αντλήσουν από τον πλούτο των πληροφοριών και το κυριότερο, να παρακινηθούν για τον εμπλουτισμό τους.

Το εργαστήριο πραγματοποιείται με την υποστήριξη της iSquare.

Σάββατο 20 Απριλίου, 14:00 (Seminar Room) ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ