PREVIEWS PICKS (APRIL 2013)

Ο Απρίλιος είναι εδώ και μαζί του η περισσότερη δουλειά που έχει να αντιμετωπίσει το Comicdom ολόκληρο το χρόνο. Και μπορεί να μας χωρίζουν δύο ολόκληρες εβδομάδες από το Comicdom Con Athens 2013, αλλά οι νέες κυκλοφορίες δεν περιμένουν. Τρεις άνθρωποι, λοιπόν, τρεις ήρωες, μας παρουσιάζουν τις επιλογές τους: οι Δημήτρης Σακαρίδης, Βασιλεία Βαξεβάνη και Κώστας Λαμπρόπουλος.

BLUE PAGES (Δημήτρης Σακαρίδης)

Όπως πιθανότατα γνωρίζετε, σε μια βδομάδα και κάτι από σήμερα, ξεκινάει το Comicdom Con Athens 2013, κάτι που σημαίνει ότι ο χρόνος όλων μας είναι κάτι παραπάνω από περιορισμένος και οι υποχρεώσεις πολλές και ποικίλες. Και αυτό είναι ό,τι πλησιέστερο σε εισαγωγή προτίθεμαι να γράψω με τις παρούσες συνθήκες…

Marvel Comics

daredevil_dark_knights_1DAREDEVIL: DARK KNIGHTS #1 (pg. M55, $2.99)
Ο Lee Weeks είναι ένας από τους 3-4 καλύτερους σχεδιαστές που έχουν περάσει από τις σελίδες του DAREDEVIL και το run του στον τίτλο, μαζί με τον D.G. Chichester, στις αρχές των 90s, μπορεί να μην είναι ακριβώς αυτό που λέμε “κλασικό”, αλλά σίγουρα φέρνει κάποιες όμορφες, νοσταλγικές αναμνήσεις σε αυτούς που το παρακολουθούσαν εκείνη την εποχή. Στο συγκεκριμένο 8-issue limited series, ο Weeks έχει και τα συγγραφικά ηνία, το οποίο δεν είμαι σίγουρος πώς να το ερμηνεύσω, καθώς δε θυμάμαι να έχω διαβάσει άλλο comic που έχει γράψει. Σίγουρα θα είναι καλοσχεδιασμένο, πάντως…

Δεν υπάρχει άλλο #1 από την Marvel, κάτι που εκ πρώτης όψεως μοιάζει εξωφρενικό (και είναι σίγουρα ρεκόρ για την εταιρία, εδώ και τουλάχιστον 40 χρόνια), αλλά αν το καλοσκεφτείς, με δεδομένο ότι τους προηγούμενους 6-7 μήνες όλοι οι τίτλοι έγιναν relaunched, μάλλον ήταν αναμενόμενη μια “χαλάρωση” κάποια στιγμή…

Dark Horse

THE TRUE LIVES OF THE FABULOUS KILLJOYS #1 (pg. 42, $3.99)
Συγγραφέας (ΟΚ, συν-συγγραφέας) του comic είναι ο Gerard Way, τραγουδιστής του συγκροτήματος My Chemical Romance και δημιουργός του ημι-επιτυχημένου comic UMBRELLA ACADEMY. Αυτές οι δύο πληροφορίες μπορεί να ηχούν θετικά στα αυτιά/μάτια κάποιων ανθρώπων. Πιθανότατα λιγότερων σε σχέση με 4-5 χρόνια πριν.

trekker_omnibusTREKKER OMNIBUS (pg. 45, $24.99)
Το TREKKER του Ron Randall είναι ένα από πιο ενδιαφέροντα και πιο καλοσχεδιασμένα sci-fi adventure comics που έχουν κυκλοφορήσει τα τελευταία 25-30 χρόνια. Η παρούσα έκδοση σας δίνει τη δυνατότητα να το διαβάσετε συγκεντρωμένο και χωρίς να χρειαστεί να ψάξετε σε κομιξάδικα και online retailers για back issues. Περιέχει bonus 60+ έγχρωμες σελίδες με ολοκαίνουργιο υλικό, το οποίο είναι αρκετά καλός λόγος για να το αποκτήσουμε και εμείς που παλιότερα είχαμε ψάξει (και βρει) τα back issues σε κομιξάδικα και online retailers.

BREATH OF BONES: A TALE OF THE GOLEM #1 (pg. 58, $3.99)
Ο Steve Niles δε μου αρέσει καθόλου ως συγγραφέας, αλλά ξέρω πως υπάρχουν πολλοί που τον γουστάρουν. Οπότε, take note. Το artwork του Dave Watcher φαίνεται αρκετά καλό.

CREEPY PRESENTS STEVE DITKO (pg. 77, $19.99)
DITKO! DITKO! DITKO! DITKO! DITKO! DITKO! DITKO! DITKO! DITKO! DITKO! DITKO! DITKO! DITKO! DITKO! DITKO! DITKO! DITKO! DITKO! DITKO! DITKO! DITKO! DITKO! DITKO! DITKO! DITKO! DITKO! DITKO! DITKO! DITKO! DITKO!DITKO! DITKO! DITKO! DITKO! DITKO! DITKO! (Ναι, το ξέρω πως το έχω ξανακάνει αυτό…)

DC Comics

superman_unchained_1SUPERMAN UNCHAINED #1 (pg. 84, $4.99)
Νέος τίτλος Superman, σε σενάριο Scott Snyder (οπότε μάλλον θα είναι αρκετά καλογραμμένος) και σχέδιο Jim Lee (οπότε μάλλον θα αλλάξει σχεδιαστή γύρω στο 6ο-7ο τεύχος). Φαντάζομαι πως ο λόγος που το πρώτο τεύχος κάνει 5 δολάρια είναι επειδή περιέχει και ένα πόστερ, μεγέθους 29,65Χ47,94 εκατοστών (για να δείτε πόσο σας προσέχω, μπήκα στον κόπο να κάνω τη μετατροπή από ίντσες) το οποίο, σύμφωνα με το solicitation, αποτελεί μέρος της αναγνωστικής εμπειρίας. Meh…

BATMAN/SUPERMAN #1 (pg. 85, $3.99)
Ο προηγούμενος τίτλος στον οποίο συνυπήρχαν οι δύο μεγαλύτεροι ήρωες της DC (και των comics, γενικότερα) λεγόταν SUPERMAN/BATMAN. Προς τι η αλλαγή; Κάτι τέτοια προκαλούν σύγχυση στις μεθόδους αρχειοθέτησης των συλλεκτών! Για στάσου… Δεν πρόκειται να το αγοράσω, οπότε τί με νοιάζει; Anyway, το artwork είναι από τον Jae Lee, οπότε όπως καταλαβαίνετε τα fill-ins θα ξεκινήσουν γύρω στο 4ο-5ο τεύχος. (Μήπως το ‘χει το επώνυμο;)

trinity_of_sin_pandora_1LARFLEEZE #1 (pg. 86, $2.99)
TRINITY OF SIN: PANDORA #1 (pg. 87, $2.99)
Δεν έχω ιδέα τι είναι αυτά! Σύμφωνα με τα solicitations, ο Larfleeze είναι ένας χαρακτήρας που σχετίζεται με το BLACKEST NIGHT (δεν το έχω διαβάσει), ενώ η Pandora είναι η μυστηριώδης γυναίκα που έκανε cameo εμφανίσεις στα πρώτα τεύχη του New 52 και η παρουσία της συνδέεται με τη δημιουργία του νέου DC Universe (κάτι μου θυμίζει). Για κάποιον διαστραμμένο λόγο, η ύπαρξη του δεύτερου τίτλου με κάνει να πιστεύω πως το νέο DC Universe θα είναι τελικά κάτι παροδικό και πως σύντομα θα επιστρέψουμε στο προηγούμενο universe. (Αρνούμαι να το πω “παλιό”! Το “παλιό” είναι αυτό στο οποίο ο Superboy ήταν ο Clark Kent στην εφηβεία!). Γνωρίζω από πρώτο χέρι ότι τουλάχιστον ένας άνθρωπος θα χαρεί πολύ, αν αυτή η μαντεψιά μου γίνει πραγματικότητα…

astro_city_1ASTRO CITY #1 (pg. 139, $3.99)
Το υπερηρωικό σύμπαν των Kurt Busiek και Brent Anderson επιστρέφει, με ολοκαίνουργιο ongoing series. Δε μου αρέσει να γίνομαι κυνικός, αλλά έχω την εντύπωση πως το “zeitgeist” που έκανε το όλο εγχείρημα τόσο ξεχωριστό, έχει παρέλθει εδώ και καιρό.

100 BULLETS: BROTHER LONO #1 (pg. 142, $3.99)
Το crime comic των Brian Azarello και Eduardo Risso επιστρέφει, με ολοκαίνουργιο 8-issue limited series. Δε μου αρέσει να γίνομαι κυνικός, αλλά έχω την εντύπωση πως το “zeitgeist” που έκανε το όλο εγχείρημα τόσο ξεχωριστό, έχει παρέλθει εδώ και καιρό.

IDW Publishing

x-files_season_10_1THE X-FILES: SEASON 10 #1 (pg. 160, $3.99)
Δε μου αρέσει να γίνομαι κυνικός, αλλά έχω την εντύπωση– Όχι, εντάξει, θα βρω κάτι άλλο να γράψω. Μισό λεπτό… Δώστε μου λίγο χρόνο… ΟΚ, το βρήκα! Με δεδομένο ότι οι περισσότεροι fans της σειράς προσπαθούν να ξεχάσουν την ύπαρξη της όγδοης και της ένατης σεζόν, ποιός ενδιαφέρεται πραγματικά να δει τι θα γίνει στη δέκατη; (Μήπως τελικά μου αρέσει να γίνομαι κυνικός;)

THE CROW: CURARE #1 (pg. 182, $3.99)
Νομίζω πως όλα όσα είπα για τα τρία προηγούμενα comics, μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για αυτό, με ελάχιστες τροποποιήσεις. Αυτό το PREVIEWS PICKS σχεδόν γράφεται μόνο του!!!

JACK COLE’S DEADLY HORROR (pg. 187, $24.99)
Ο Jack Cole είναι ένα από τους σημαντικότερους δημιουργούς στην ιστορία των αμερικανικών comics, κάτι που θα ίσχυε ακόμη και αν δεν είχε κάνει τίποτε άλλο εκτός από το να εμπνευστεί, να γράψει και να σχεδιάσει τις περιπέτειες του Plastic Man. Ευτυχώς για όλους μας, έχει κάνει και πάρα πολλά (και ως επί το πλείστον εξαιρετικά) crime και horror comics. Τα τελευταία είναι που μας απασχολούν εδώ, καθώς η παρούσα έκδοση συγκεντρώνει ορισμένα από πλέον ενδιαφέροντα και κλασικά από αυτά (με highlight το “The Corpse That Wouldn’t Die”).

Image Comics

lazarus_1LAZARUS #1 (pg. 194, $2.99)
Ο Greg Rucka είναι λίγο hit-or-miss για μένα. Κάποιες φορές βρίσκω πολύ ενδιαφέροντα τα comics που γράφει, αλλά κάποιες άλλες μου φαίνεται απίστευτα βαρετός. Το συγκεκριμένο, πάντως, που πραγματεύεται ένα δυστοπικό κοντινό μέλλον, στο οποίο τα αγαθά είναι λίγα και επικρατούν οι “προύχοντες” που πρέπει να προστατεύσουν με κάθε τρόπο την περιουσία τους (or something like that – πρέπει να ομολογήσω πως διαβάζω πολύ βιαστικά τα solicitations), ακούγεται αρκετά ενδιαφέρον. Το ότι σχεδιάζει ο Michael Lark είναι ένας επίσης πολύ θετικός παράγοντας.

Αυτά. Τελειώσαμε. Ελπίζω να βρήκατε κάτι καλό για να ξοδέψετε τα λεφτά σας, αλλά και να μη βρήκατε, υπάρχουν εκατοντάδες (χιλιάδες!) παλιά comics που περιμένουν να τα ανακαλύψετε, οπότε μην αγχώνεστε για το αν θα μείνετε χωρίς ενδιαφέροντα αναγνώσματα. Αυτά δεν τελειώνουν ποτέ…

GREEN PAGES (Βασιλεία Βαξεβάνη)

“Κι όπως ψαράς μ’ ένα μακρύ ραβδί απ’ τον κάβο ρίχνει στα μικρά ψάρια δόλωμα, και κέρατο τινάζει καλού βοδιού στη θάλασσα, κι άμα πιαστή το ψάρι στη γης απάνω το πετάει κι εκείνο σπαρταρίζει” έτσι και εγώ έψαξα να σας βρω κάτι καλό από τις πράσινες σελίδες του PREVIEWS. Φευ, όμως! Η “ψαριά” φτωχή και δε το είχα σε τίποτα να σας προτείνω κάποιες ασφαλείς επιλογές του τύπου Lucky Luke και Smurfs. Αλλά όποιος ψάχνει, κάτι βρίσκει.

uncanny-1UNCANNY #1 (Dynamite, pg. 305, $3.99)
Μην ψαρώνετε! Μπορεί το “uncanny” να είναι ένα επίθετο που έκανε γνωστό η Marvel, αλλά εδώ γίνεται ο τίτλος της νέας σειράς του Andy Diggle. Ο Weaver είναι ένας άνθρωπος με ένα uncanny – εδώ κολλάει – ταλέντο: μπορεί να απορροφά τις ικανότητες, τις μνήμες, τις δεξιότητες των ανθρώπων για λίγο. Όταν ο Diggle ξεμπερδέψει με τις δικαστικές διαμάχες που πιθανόν θα έχει με τον Claremont, θα μας πει για τη ζωή του θηλυκού αυτού Rogue που είναι ολίγον κλέφτης, ολίγον μπαγαπόντης και που μπλέκει σε μυστήριες υποθέσεις. Ειδικότερα όταν αυτές οι υποθέσεις τον φέρνουν αντιμέτωπο με διεθνείς συνωμοσίες και άλλα τέτοια παρόμοια.

EXTINCTION PARADE #1 (Avatar Press, pg. 272 $3.99)
Το ότι είναι γραμμένο από τον Max Brooks μπορεί και είναι καλό. Αν δε ξέρετε ποιος είναι, ούτε και εγώ ήξερα, αλλά έμαθα ότι είναι: α) ο γιος του Mel Brooks β) ο συγγραφέας του THE ZOMBIE SURVIVAL GUIDE γ) συγγραφέας του WORLD WAR Z που βγαίνει το καλοκαίρι ταινία με τον Brad Pitt. Στο EXTINCTION PARADE, οι άνθρωποι πολεμούν με τα ζόμπι – το αγαπημένο θέμα του Brooks – και χάνουν οικτρά. Αυτό εγείρει ανησυχίες σε μια ομάδα ατόμων που εξαρτώνται από τον άνθρωπο: τα βαμπίρ. Προβλέπεται χαμός!

Alain PassardIN THE KITCHEN WITH ALAIN PASSARD: INSIDE THE WORLD (AND MIND) OF A MASTER CHEF (Chronicle Books, pg. 302, $16.95)
Άφωνη με άφησε αυτή η έκδοση! Ένα graphic novel για το έργο ενός από τους γνωστότερους chefs στον κόσμο σε comic και με συνταγές. Και όλα αυτά από τον Christophe Blain! Μμ, κάτι μαγειρεύεται εδώ. Από μια ματιά που έριξα και έψαξα έχει και πολύ μπλα-μπλα. Αλλά και πάλι έχει ένα ενδιαφέρον. Έχω υπόψη μου μια ψυχή που θα εκτιμούσε αυτό το δώρο.

MEOW MEOW HC (Kettledrummer, pg. 334, $20.95)
Μεταξύ μας, για δωράκι το σκεφτόμουν και αυτό. Μια συλλογή με παρατηρήσεις για τη συμπεριφορά ενός “κατοικίδιου”: της γάτας. Η συμπεριφορά αυτών των αιλουροειδών, οι σχέσεις τους με τους “ιδιοκτήτες” τους είναι πάντα ένας λόγος να γελάσεις, ακόμα και αν καμιά φορά είναι πικρά. Ιδιαίτερα αν έχεις μπει και εσύ στην υπηρεσία μιας γάτας!

EVERYBODY IS STUPID EXCEPT FOR ME – EXPANDED EDITION HC (Fantagraphics, pg. 328, $24.99)
O Peter Bagge σε μια ουσιαστικά επανέκδοση του υποψήφιου για Eisner 2010, για το οποίο μας έχει πει και ο Θωμάς. Τσουχτερή τιμούλα, αλλά για εμένα που δε το έχω διαβάσει είναι μιαν ευκαιρία. Λέμε τώρα, αν είχα λεφτά.

diesel sweetiesDIESEL SWEETIES: I’M AROCKER. I ROCK OUT (Oni Press, pg. 340, $19.99)
Στο San Diego το καλοκαίρι που μας πέρασε, η Oni Press είχε ανακοινώσει την έκδοση της συλλογής του πολύ αγαπητού web-comic DIESEL SWEETIES. Με ιδιαίτερο στιλ και καυστικό χιούμορ – που άργησε να πάρει μπρος – το web comic αυτό γνωρίζει και έντυπες δόξες. Ρομπότ που τα φτιάχνει με ξανθό γκομενάκι (βλέπε λήμμα CHESTER XYV) και μέσα σε όλα σχολιάζονται και διάφορα “δήθεν”. Θα μου πεις, γιατί να πληρώσω για κάτι που μπορώ να δω στο Διαδίκτυο. Ξέρεις εσύ…

MALEVOLENT MR. BURNS #1 (Bongo Comics, pg. 284, $3.99)
Πολλοί είχαμε κάνει μεταξύ σοβαρού και αστείου την προοπτική μιας σειράς με τον “κακό” των Simpsons. Εσείς όχι; Μόνο για ποίηση και progressive jazz μιλάτε εσείς; Τέλοσπάντων, η Bongo το αποφάσισε και μας φέρνει μια μοναδική ευκαιρία να βουτήξουμε στα άδυτα της ψυχής του Mr.Burns.

HEROBEAR AND THE KID SPECIAL (Kaboom, pg. 297, $3.99)
Ο νικητής του Eisner στην κατηγορία για καλυτερη σειρά για παιδιά επιστρέφει με νέες περιπετειες. Ο Tyler, το πιτσιρίκι που έχει κληρονομήσει ένα αρκουδάκι που μετατρέπεται σε υπερήρωα, έχει την ετήσια φωτογράφηση στο σχολείο, αλλά την ίδια ώρα έχει να ζήσει και όμορφες περιπέτειες με τον αρκούδο του. Καλοσχεδιασμένο, τρυφερό με λίγη φαντασία και ολίγον από ΜΙΚΡΟ ΝΙΚΟΛΑ, είναι από τις καλές επιλογές για πιτσιρίκια.

six gun gorilla

SIX-GUN GORILLA # 1 (of 6) (Boom!, pg. 291, $3.99)
Το καλύτερο σας το άφησα για το τέλος. Δημιουργία του 1930 – και από φέτος ελεύθερη από πνευματικά δικαιώματα – ο Six-Gun Gorilla είναι ένας εξαιρετικά ξεκάθαρος χαρακτήρας, όνομα και πράμα. Και αυτό διότι επρόκειτο για έναν γορίλλα τσίρκου ζωσμένο με εξάσφαιρα, σε μια πορεία προς την εκδίκηση αλά Lady Snowblood. Απλά, καθημερινά πράγματα στον κόσμο του weird west, σωστά; Εν έτει 2013, οι δημιουργοί το πάνε σε μιαν άλλη εκδοχή με το γορίλλα να είναι γενετικά βιο-μεταλλαγμένος και τα τοιαύτα. Με λίγα λόγια, χαλασαν όλο ταχαβαλέ της υπόθεσης και όλη τη σουρρεάλα που ήταν και η ομορφιά του. Αλλά και μόνο σαν τίτλος αξίζει!

MANGA (Κώστας Λαμπρόπουλος)

“Φαντάσου ότι εδώ ζει ένα δέντρο”, έλεγε ο μακαρίτης ο Bob Ross. Ε, φαντάσου αγαπητέ αναγνώστη ότι εδώ ζει μια εισαγωγή την οποία θα έγραφα, αν είχα έστω και τον ελάχιστο χρόνο. Για να μην μείνεις όμως παραπονεμένος, ορίστε μια γεναία δόση Bob να καλμάρει τα νεύρα σου.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=YLO7tCdBVrA[/youtube]

LONE WOLF AND CUB OMNIBUS VOL.2 SC (Dark Horse, pg. 79, $19.99)
Εάν κάποιοι από εσάς δεν έχετε διαβάσει ακόμα το LONE WOLF AND CUB και ψάχνατε μια καλή ευκαιρία για να το κάνετε, η Dark Horse επανακυκλοφορεί τη σειρά σε μεγάλους χορταστικούς τόμους. Οικονομία στο ράφι και στο πορτοφόλι και θα έχετε στη συλλογή σας ένα κλασικότατο έργο.

no6NO.6 VOL.1 GN (Kodansha, pg. 335, $10.99)
Η ζωή του Shion είναι πάρα πολύ ωραία. Ζει σε μια ιδανική πόλη, έχει προνόμια που άλλοι συμπολίτες του δεν απολαμβάνουν και έχει την πολυτέλεια να είναι φιλεύσπλαχνος και να νοιάζεται για τους άλλους. Φαντάζομαι ότι αν όλα κυλούσαν κανονικά, θα μεγάλωνε, θα έκανε ένα σωρό φιλανθρωπικές δράσεις και όλη η πόλη θα τον κοιτούσε σαν ήρωα. Γνωρίζει όμως ένα αγόρι, το οποίο για κάποιο λόγο ονομάζεται “ποντικός” και αυτό θα φέρει τα πάνω κάτω στη ζωή του 12χρονου Shion. Πόσο ιδανική μπορεί να είναι μία πόλη που ονομάζεται No.6;

SANKAREA VOL.1: UNDYING LOVE GNsankarea (Kodansha, pg. 335, $10.99)
Η νεκροφιλία γίνεται ρομαντική κομεντί. Νομίζω μόλις συνόψισα τέλεια την υπόθεση του SANKAREA. Σε αυτό το manga, λοιπόν, έχουμε έναν μαθητή λυκείου, ο οποίος έχει εμμονή με τα ζόμπι. Ε, αυτό δεν είναι περίεργο θα μου πείτε. Πέρα όμως από το να συλλέγει ταινίες, video games και comics με ζόμπι, ο Chihiro ονειρεύεται ότι μια μέρα θα φιλήσει ένα ζόμπι κοριτσάκι. Όχι, όχι, δεν είναι καθόλου περίεργο αυτό. Ούτε το ότι προσπαθεί να αναστήσει τη νεκρή γάτα του. Είναι μια ρομαντική κομεντί. I’m outta here.

aliceALICE IN THE COUNTRY OF CLOVER: ACE OF HEARTS VOL.1 GN (Seven Seas Entertainment, pg. 348, $13.99)
Ένα ακόμα παιχνίδι με την κλασική ιστορία της Αλίκης. Εδώ ο Άσπρος Κούνελος ονομάζεται Peter White, είναι πανέμορφος και αναγκάζει την Αλίκη να πιει ένα φάρμακο, το οποίο όποιος πίνει πρέπει να “συμμετέχει σε ένα παιχνίδι”. Θα μπορούσα να σταματήσω για λίγο εδώ και να δημιουργήσω ένα σωρό παράλληλα σύμπαντα, στα οποία η παραπάνω φράση θα είχε διαφορετική σημασία, αλλά θα σας πω ότι το συγκεκριμένο manga χαρακτηρίζεται ως “female oriented romance adventure”.

Ραντεβού τον επόμενο μήνα, για περισσότερη νεκροφιλία μασκαρεμένη σαν ροματική ιστορία.