PREVIEWS PICKS (MAY 2013)

Aν τούτο εδώ το site ανήκε στο Δημόσιο, δεν υπήρχε περίπτωση να δείτε PREVIEWS PICKS ανάμεσα σε Comicdom Con Athens και Πάσχα. Στο Comicdom, όμως, δεν είμαστε δημόσιοι υπάλληλοι (είμαστε οι μόνοι ασφαλείς υπάλληλοι στην Ελλάδα, μετά τις πρόσφατες εξελίξεις: οι εθελοντές) και τρεις από εμάς, οι Βασιλεία Βαξεβάνη, ο Θωμάς Παπαδημητρόπουλος και η Μυρτώ Τσελέντη σας παρουσιάζουν τις προτάσεις τους από το PREVIEWS αυτού του μήνα.

BLUE PAGES (Βασιλεία Βαξεβάνη)

Θες που είναι άνοιξη; Θες που είμαι στις καλές μου; Θες να έχω επηρεαστεί από τις άγιες μέρες του Πάσχα; Πάντως βρήκα πολλά να σας προτείνω από τις μπλε σελίδες του PREVIEWS. Βέβαια, η ποσότητα δεν εγγυάται και την ποιότητα, σωστά;

Marvel Comics

avengers a.i.AVENGERS A.I. #1 (pg. M2, $2.99)
Η τεχνητή νοημοσύνη είναι πια μια πραγματικότητα για το σύμπαν της Marvel. Ειδικότερα μετά το AGE OF ULTRON. Εδώ μας συστήνεται μια ομάδα που έχει ανθρώπους – με υπερδυνάμεις, μην ξεχνιόμαστε – αλλά και Α.Ι.. Ανάμεσά τους οι Vision, Hank Pym, Victor Mancha, Monica Chang, Doombot και ο νεοφερμένος χαρακτήρας Alexis.

GUARDIANS OF THE GALAXY #5 (pg. M4, $3.99)
Με μεγάλα πηχυαία γράμματα διαφημίζεται ο τίτλος αυτός. Και υπάρχει ένας καλός λόγος γι’ αυτό: η μεγάλη, βροντερή έλευση του Neil Gaiman στον τίτλο. Του Neil Gaiman. Το επαναλαμβάνω, γιατί είναι απλά συγκλονιστικό να ακούς αυτό το όνομα σε έναν sci-fi τίτλο ή σε όποιον τίτλο τελοσπάντων. Ίσως ο Bendis μάθει κάτι δουλεύοντας μαζί του (κακίες).

The_Emerald_City_of_OZEMERALD CITY OF OZ #1 (pg. M9, $3.99)
Η μαγική ομάδα των Eric Shanower και Skottie Young ξαναχτυπά με μιαν ακόμη ιστορία από την πολύχρωμη, πολυδιάστατη και άλλα σύνθετα σε “πολύ” της μυθολογίας του κόσμου του Οζ. Η οικονομική κρίση έπιασε και το Κάνσας και ο θείος Χένρυ χάνει τη φάρμα και έτσι η Ντόροθυ με τους θείους πάνε σε ένα ασφαλές καταφύγιο: το Οζ! Ασφαλές;

THE SUPERIOR FOES OF SPIDER-MAN #1 (pg. M26, $2.99)
Νέα on-going σειρά με τους πιο θανάσιμους εχθρούς του Spidey. Άλλωστε η ίδια η Marvel χαρακτήρισε αυτό το μήνα “Superior Spider-Month”, οπότε να περιμένετε και άλλα. Οι Sinister Six επιστρέφουν με ανανεωμένο roster: Boomerang, Shocker, Speed Demon, Beetle και Overdrive.

SuperiorSpiderManTeamUpSUPERIOR SPIDER-MAN TEAM-UP #1 (pg. M31, $3.99)
Τί σας έλεγα; Και άλλη on-going σειρά. Κατά την προσφιλή συνήθεια των team-ups, κάθε μήνα ο Spidey θα συνεργάζεται με διαφορετικό ήρωα. Βλέπω στο εξώφυλλο συνήθεις υπόπτους όπως τον Captain America, τον Iron Man, τον Thor, τον Hawkeye και πολύ κόσμο ακόμα.

INDESTRUCTIBLE HULK #11 (pg. M39, $3.99)
Το πρώτο μέρος του arc “Time to smash”. Μπορεί να σας ακούγεται σαν ένας ακόμα χαζοτίτλος για τον πράσινο γίγαντα, αλλά πρόκειται για ένα λογοπαίγνιο. Και αυτό γιατί ο Hulk αναλαμβάνει μια εξαιρετικά δύσκολη αποστολή. Η ιστορία – η ίδια η ιστορία όπως την ξέρουμε – διαλύεται και ο Hulk είναι ο μόνος που μπορεί να τη σώσει. Από τον πολύ Mark Waid και τον καλεσμένο μας στο Comicdom Con Athens, Matteo Scalera.

Dark Horse

catalystCATALYST COMIX #1 (pg. 42, $2.99)
Με την ένδειξη “Super Psychedelic” – τί άλλο θα δούμε; – αυτή η σειρά βγαίνει από το “Comics Greatest World”. Ναι μεν υπερ-ήρωες αλλά όχι το κλασικό σας “tights and flights”. Το σχέδιο που είδα μου άρεσε, είχε κάτι παλιακό.

DARK HORSE PRESENTS #26 (pg. 47, $7.99)
Πέρα από τα άλλα ωραία, την προσοχή μου τράβηξε η ιστορία “Juice Squeezers” από τον David Lapham, με πρωταγωνιστές μιαν ομάδα πιτσιρικάδων του Δημοτικού που προσπαθούν να προστατέψουν την μικρή πόλη τους από μιαν επιδημία.

AMALA_4AMALA’S BLADE #4 (pg. 47, $3.50)
Το φινάλε της σειράς του Steve Horton και το Μιχάλη Διαλυνά. Επικό το εξώφυλλο, επικό ψυλλιάζομαι ότι είναι και το φινάλε. Και όχι, δεν έχω καμία εσωτερική πληροφορία, μιας και τί αξία θα είχε ένα spoiler; Προτιμώ να περιμένω με αγωνία!

BLOOD BROTHERS #1 (pg. 53, $3.99)
Βαμπίρια, βαμπίρια παντού! Και πέρα ελαχίστων εξαιρέσεων εγγυώνται χαζομαρίτσα. Εδώ ο Nick και ο Tree έχουν κάνει τα ακατονόμαστα στην απέθαντη ζωή τους. Από το να “το σκάνε” – κατά το “η νύφη το’σκασε” των ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΩΝ ΝΟΥΜΕΡΩΝ – με τον Genghis Khan, μέχρι όργια στο στούντιο του Michaelangelo. Τώρα, όμως, έχουν να αντιμετωπίσουν έναν πολύ κακό κακό! Ώχου, και πατατούλα μου μυρίζει!

DC Comics

Trinity warJUSTICE LEAGUE #22 (pg. 86, $3.99)
Ο κακός χαμός! Από τον Ιούλιο του 2013 ξεκινά ένα νέο event στην DC. Πρόκειται για το περίφημο Trinity Wars. Οι συγγραφείς Geoff Johns και Jeff Lemire μας φέρνουν έναν πόλεμο που θα εξαπλωθεί σε όλους τους League τίτλους. Από το JUSTICE LEAGUE στοJUSTICE LEAGUE OF AMERICA και φυσικά το JUSTICE LEAGUE DARK.

batman_66ΒΑΤΜΑΝ ’66 #1 (pg. 128, $3.99)
Μέσα στο πνεύμα της μανίας για οτιδήποτε vintage που έχει καταλάβει τις μέρες μας τους πάντες, η DC λανσάρει τη μεταφορά της κλασικής σειράς του ’60, με ήρωα τον Batman, με ελαφρώς μωβ στολή και ζωγραφισμένα φρύδια στη μάσκα του. Σας είχα ευαγγελιστεί τη σειρά αυτή και να που οι προφητείες μου βγαίνουν αληθινές.

SUPERMAN UNCHAINED DIRECTOR’S CUT #1 (pg. 101, $5.99)
Τον προηγούμενο μήνα ο Δημήτρης Σακαρίδης σας πρότεινε το SUPERMAN UNCHAINED. Ε, εγώ είπα να σας προτείνω τούτο εδώ. Γιατί; Γιατί δίνει μια εσωτερική ματιά στη δουλειά δύο καλλιτεχνών όπως είναι ο Scott Snyder και ο Jim Lee. Έτσι θα έχετε την ευκαιρία να διαβάσετε τα σενάρια του Snyder και να θαυμάσετε τα μολύβια του Jim Lee. Ενδιαφέρον, σωστά;

Vertigo

tom strongCOLLIDER #1 (pg. 143, $ 3.99)
Οι νόμοι της φυσικής ανατρέπονται. Έτσι η αμερικανική κυβέρνηση – που σε γενικές γραμμές θεωρεί ότι η σωτηρία του κόσμου είναι αποκλειστικά δική της υπόθεση – ιδρύει το Federal Bureau of Physics. Ειλικρινά, δεν ξέρω τί να περιμένω.

TOM STRONG AND THE PLANET OF PERIL #1 (pg. 144, $2.99)
Σας είχα προετοιμάσει και γι’ αυτό σε Journal. Ο Tom Strong επιστρέφει και είναι στερημένος από τις δυνάμεις του. Όμως, η έγκυος κόρη του και το αγέννητο παιδί της τον χρειάζονται. Θα μπορέσει να τη βοηθήσει. Ο ήρωας που δημιούργησαν οι Alan Moore και Chris Sprouse επιστρέφει. Άνευ Alan Moore – οπότε σταματήσετε τους πανηγυρισμούς – αλλά με τον Chris Sprouse.

THE UNWRITTEN: TOMMY TAILOR AND THE SHIP THAT SANK TWICE (pg. 146, $22.99)
Στο Journal της 25ης Φεβρουαρίου σας ενημέρωνα ότι χοροπηδούσα από τη χαρά μου ανακοινώνοντας αυτό το graphic novel που ξεπηδά από τον κόσμο του UNWRITTEN. Μοιραστείτε αυτή τη χαρά μαζί μου και ας χορέψουμε όλοι μαζί μέχρι το Σεπτέμβρη που θα το πάρουμε επιτέλους στα χέρια μας.

RocketeerThe-Spirit-Pulp-FrictionIDW

ROCKETEER/THE SPIRIT PULP FRICTION (pg. 163, $3.99)
Αυτό το Previews Picks έχει καταλήξει ένα μεγάλο διαφημιστικό για το Comicdom Journal. Και αυτό σας το είχα προλογίσει και μάλιστα μου έκανε απορία από τότε το μυστήριο αυτό crossover. Rocketeer και Spirit μαζί και μάλιστα στα μαχαίρια – αλλά έτσι ξεκινάει κάθε καλό buddy movie που σέβεται στον εαυτό του. Μάλλον η σκέψη των ιθυνόντων ήταν “είναι και τα δύο παλιά, ας τα βάλουμε μαζί”. Από την άλλη Mark Waid και Paul Smith…

Image

SATELITE SAM #1 (pg. 192, $3.99)
1951, Νέα Υόρκη. Ο σταρ της τηλεοπτικής σειράς “Satellite Sam” βρίσκεται νεκρός. Ο γιός του ξέρει πολλά περισσότερα από αυτά που φαντάζεται η αστυνομία, αλλά πρέπει να “συνέλθει”, να “ξενερώσει” αν με πιάνετε, για να μπορεί να κάνει κάτι γι’ αυτό. Sex, Death, Live TV!

GHOSTED #1 (pg. 196, $2.99)
H Image διαφημίζει τη νέα αυτή σειρά σαν ένα mash-up ανάμεσα σε OCEAN’S ELEVEN και το SHINING! Μάλιστα! Μια φορά, ο Jackson T. Winters ήταν ένας ευφυέστατος εγκληματίας. Τώρα καλείται να κλέψει… ένα φάντασμα. Καλά διαβάσατε. Ένα φάντασμα!

GREEN PAGES (Θωμάς Παπαδημητρόπουλος)

Τόσο καιρό, οι πράσινες σελίδες του PREVIEWS ήταν γεμάτες με διαμαντάκια, για τα οποία ήθελα να σας γράψω. Κάπως, όμως, κάποιος άλλος έγραφε το συγκεκριμένο section κι εγώ περίμενα την κατάλληλη στιγμή. Κι όταν αυτή ήρθε, αντιμετώπισα ένα αποκαρδιωτικό θέαμα: ένα από τα φτωχότερα (σε ποιότητα, γιατί ποσοτικά σκίζει) πράσινα sections εδώ και πολύ καιρό. Ας είναι. Ενδιαφέρουσες επιλογές πάντοτε υπάρχουν – κι ας μην είμαι σε θέση να σας εγγυηθώ για καμιά από αυτές.

skin tradeGEORGE R.R. MARTIN’S SKIN TRADE #1 (Avatar Press, pg. 268, $3.99)
Όπως και να ‘χει, θα ξεκινήσω με γκρίνια. Γιατί οι μαμάδες μας μας έλεγαν να γίνουμε γιατροί, δικηγόροι, άντε δημόσιοι υπάλληλοι για να προκόψουμε. Καμιά τους δε σκέφτηκε να μας πει να γίνουμε μέτριοι fantasy συγγραφείς, να περιμένουμε να κλείσουμε την πρώτη μας τηλεοπτική μεταφορά και μετά να καθόμαστε σε τσουβάλια με σακιά, υποδεχόμενοι την ουρά των ανθρώπων που θέλουν να αξιοποιήσουν το hot όνομά μας. Η μαμά του George R.R. Martin, όμως, του το είπε κι εμείς είμαστε αναγκασμένοι να δούμε ένα ακόμη comic υπογεγραμμένο από τον ίδιο.

NIGHT OF THE LIVING DEAD: AFTERMATH TPB (Avatar Press, pg. 269, $19.99)
Kι από το ένα ξεζούμισμα στο άλλο. Όχι, εδώ δε θα γκρινιάξω, παρά μόνο για το γεγονός ότι προφανώς υπήρξε κάποιο σχετικό mini series, το οποίο έχασα. Από τη μία, βέβαια, είναι εύκολο να με κατηγορήσετε ότι σας πασάρω όποια zombie αηδία παίρνει το μάτι μου (λίγο άδικο θα είχατε). Αλλά από την άλλη, στη συγκεκριμένη περίπτωση το όνομα του σεναριογράφου με ενδιαφέρει περισσότερο από τους αγαπημένους μου απέθαντους. Ο David Hine (STRANGE EMBRACE, SPAWN) χειρίζεται όσο λίγοι το horror genre και είμαι εξαιρετικά περίεργος να δω αν κατάφερε να δώσει νέα πνοή σε ένα κουραστικό πλέον franchise.

ABSOLUTION: RUBICON #1 (Avatar Press, pg. 270, $3.99)
Ένα νέο mini series του creator owned ABSOLUTION από τον Christos Gage. Υποθέτω πως αν σας άρεσε το προηγούμενο, δεν έχετε λόγο να αγνοήσετε αυτό.

red sonja 1RED SONJA #1 (Dynamite Entertainment, pg. 296, $3.99)
Όλο σε παλιούς γνωστούς πέφτουμε σε αυτά τα Picks και νομίζω πως καταλαβαίνετε γιατί θεωρώ το PREVIEWS αυτού του μήνα τόσο φτωχό. Μια ακόμη γνωριμία από τα παλιά είναι η Red Sonja, η οποία πρωταγωνιστεί σε νέα ongoing σειρά. Τίποτε νέο μέχρι στιγμής. Το σενάριο, όμως, υπογράφει η Gail Simone, η οποία δηλώνει ότι η νέα σειρά θα έχει και χιούμορ. Επιπλέον – αν σας αφορούν τέτοιες πληροφορίες – η Dynamite θέλησε να γιορτάσει το γεγονός ότι μια γυναίκα σεναριογράφος αναλαμβάνει τη Red Sonja και ανέθεσε σε τέσσερις γυναίκες να σχεδιάσουν τέσσερα variant covers.

GAHAN WILSON SUNDAY COMICS (Fantagraphics, pg. 320, $29.99)
Αν οι ασυνήθιστοι και περίεργοι χαρακτήρες… μπα, δε θα ακολουθήσω τόσο political correct προσέγγιση – πάμε πάλι: Αν τα φρικιά και κάθε είδους σουρεαλιστικοί χαρακτήρες βρίσκονται στην καρδιά σας και αγνοείτε τη δουλειά του Gahan Wilson, καλά θα κάνετε να ρίξετε μια ματιά σε αυτή εδώ τη συλλογή που ανατυπώνει τα κυριακάτικα newspaper strips του ιδιοφυούς δημιουργού από τη διετία 1974-1976. Το χιούμορ κυριαρχεί – το ίδιο, όμως, και ο τρόμος!

child of tomorrowCHILD OF TOMORROW: AND OTHER STORIES (Fantagraphics, pg. 320, $28.99)
Aν με ακολουθήσετε σε μια ακόμη βουτιά στο παρελθόν, θα σας μιλήσω λίγο για τον Al Feldstein και την ανατύπωση του έργου του που μας ενδιαφέρει εδώ. Ο θρυλικός δημιουργός διετέλεσε ακόμη και editor του MAD MAGAZINE, ωστόσο, οι sci fi ιστορίες του για την EC Comics ήταν αυτές που αποτέλεσαν το highlight της μακρόχρονης καριέρας του. Από αυτές, ξεχωρίζει το CHILD OF TOMORROW, το οποίο βρίσκεται σε αυτή τη συλλογή, μαζί με άλλες 15, λιγότερο γνωστές ιστορίες του, αλλά και μια νέα συνέντευξή του.

GOD IS DISAPOINTED IN YOU (Top Shelf, pg. 346, $19.95)
Άνετα η αγαπημένη μου επιλογή για αυτό το μήνα, το GOD IS DISAPOINTED IN YOU αποτελεί, σύμκφωνα με το solicitation (αλλά κι έναν από τους δημιουργούς του) μια cut to the chase αφήγηση των ιστοριών της Βίβλου. Εννοείται, βέβαια, πως όταν στο σχέδιο συναντάς έναν από τους πιο αστείους cartoonists εκεί έξω, τον Shannon Wheeler (TOO MUCH COFFEE MAN), το αποτέλεσμα θα είναι διανθισμένο κι από αιχμηρό χιούμορ. Άγιες μέρες διανύουμε, παραγγείλτε και μια Βίβλο! Μόνο τις τηλεοπτικές σειρές με το Χριστό που βλέπουμε κάθε Μεγάλη Εβδομάδα θα ασχολείστε;

quantum-and-woody-1QUANTUM AND WOODY! #1 (Valiant Entertainment, pg, 354, $3.99)
O Δημήτρης Σακαρίδης (και άλλοι) δε σταματά να μας υπενθυμίζει πόσο καλά είναι τα νέα comics της Valiant. Φυσικά, κι εδώ υπάρχουν εξαιρέσεις – εν προκειμένω, το ARCHER AND ARMSTRONG. Και έρχομαι εγώ να ρωτήσω: το QUANTUM AND WOODY! σε ποια κατηγορία θα ανήκει; Ακόμη και μια πρόχειρη ματιά δείχνει πως πρόκειται για ένα comic με χοντροκομμένο χαβαλέ (ένα από τα variant covers μπορεί να σκαναριστεί με smartphone και να αναπαράγει το βέλασμα κατσίκας, αν κατάλαβα καλά), γεγονός που με κάνει να το κατατάξω από τώρα σε love it or hate it comic. Το όνομα του James Asmus (DARK X-MEN, RUNAWAYS), από την άλλη, δε με βοηθά ιδιαίτερα, μιας και δεν έχω διαβάσει τίποτε δικό του – όπως δεν έχω διαβάσει και τα παλιότερα τεύχη της σειράς. Οπότε, η ετυμηγορία εκκρεμεί προς το παρόν.

MANGA (Μυρτώ Τσελέντη)

Σίγουρα εκεί που ετοιμάζόσασταν να σουβλίσετε το αρνάκι, σας έπιασε ένας πανικός. “Ωχ, κι αν έχει κανά καλό manga στο PREVIEWS αυτού του μήνα και δεν το πάρω χαμπάρι, επειδή θα γιορτάζω την νίκη μου στις αυγομαχίες;” Για αυτό είμαι εδώ, φίλε αναγνώστη…

NEON GENESIS EVANGELION: THE SHINJI IKARI DETECTIVE DIARY VOL. 1 SC (Dark Horse, pg. 77, $7.99)
Aka τί άλλο θα σκεφτούμε για να βγάλουμε λεφτά από ένα franchise που το έχουμε ήδη αρμέξει… Σοβαρά, ο Shinji είναι σχολικός ντετέκτιβ. Προβλέπω ορδές ορκισμένων fans του NGE έξω από το κομικσάδικα (not, αλλά θα έπρεπε!).

twinknight

TEZUKA’S TWIN KNIGHT VOL. 1 GN (Vertical, pg. 358, $11.16)
Τι συζητάμε τώρα, αφού το ξέρετε. Βλέπεις Τεζούκα, είναι καλό! Sequel στο κλασικό και αγαπημένο PRINCESS KNIGHT, με ήρωες τα δίδυμα παιδιά της Queen Sapphire. Ιδανικό all ages ανάγνωσμα για να μυήσετε μικρά αδελφάκια/ξαδελφάκια/παιδάκια στα manga.

WOLFSMUND VOL. 1 (Vertical, pg. 358, $12.95)
Τον 14ο αιώνα, στις ευρωπαϊκές Άλπεις βρίσκεται το Wolfsmund (“Το στόμα του λύκου” για εμάς τους άσχετους που δεν κατέχουμε τη γερμανικήν), ένα οχυρό όπου βρίσκεται και η πύλη η οποία επιτρέπει το πέρασμα στην Ιταλία. Εκεί βρίσκεται ένας τύπος που ανακρίνει όσους θέλουν να περάσουν και ελάχιστοι τελικά περνούν.

wolfsmund-1-ki-oonΕγώ έχω μείνει με την απορία: γιατί να περνάνε τόσο λίγοι; Και ποιο το νόημα να εμποδίζεις έτσι τον κόσμο; Έχει μεταναστευτικό πρόβλημα η Ιταλία και έχουν βάλει όρια στους ανθρώπους που περνάνε τα σύνορα; Επιπλέον τι στο καλό τους ρωτάει πια; Είναι θέμα γνώσεων; (πχ. Η γη είναι επίπεδη ή στρογγυλή;) Εξετάζει αν είναι βρώμικο το παρελθόν τους; (-Πόσα καρβέλια ψωμί έκλεψες; – Δεν ήταν ψωμί, ήταν παντεσπάνι… -ΧΑ! Ήταν ερώτηση παγίδα! OFF with your head). Νομίζω ότι θα πάρω τον πρώτο τόμο μόνο και μόνο για να μου απαντηθούν αυτά τα ερωτήματα…

(Ok, ναι ανοίγω ίντερνετ για να δω τι παίζει και θα σας πω…μισό λεπτό…ναι αυτό…αχα. Πολύ αίμα και πολύ βασανιστήριο βλέπω, συμπαθές σχέδιο, I’m sold!)