SUPERMAN: UNBOUND

Σκηνοθεσία: James TuckerSuperman_Unbound
Διασκευασμένο Σενάριο: Bob Goodman
Πρωταγωνιστούν: Matt Bomer, John Noble, Stana Katic, Molly Quinn
Warner Premiere/Warner Bros. Animation/DC Entertainment

SPOILER ALERT! Το παρόν άρθρο ενδέχεται να περιέχει spoilers για την ταινία. Αν σκοπεύετε να δείτε την ταινία και δεν θέλετε να σας αποκαλυφθούν γεγονότα και καταστάσεις, συνεχίστε εδώ.

Λατρεύω τις DC Universe Animated Original Movies. Έτσι, για να μην υπάρχουν παρερμηνείες. Για όσους δεν το γνωρίζουν, οι DC Universe Animated Original Movies είναι μεταφορές διάφορων ιστοριών από comics της DC κατευθείαν σε home video. Το SUPERMAN: UNBOUND (που κυκλοφόρησε στις 7 του μήνα σε DVD και Blu-Ray) είναι η δέκατη έκτη ταινία της σειράς που μας έχει δώσει μερικά διαμάντια όπως τα JUSTICE LEAGUE: THE NEW FRONTIER και BATMAN: UNDER THE RED HOOD.

Τί είναι όμως αυτό που κάνει τη σειρά να μου είναι τόσο αγαπητή; Εκτός του γεγονότος ότι έχουν επιλεγεί για μεταφορά κάποιες από τις πιο αγαπημένες και διασκεδαστικές ιστορίες, μου αρέσει το γεγονός ότι δεν έχουν ένα κοινό, ή έστω παραπλήσιο στιλ, όπως είχε το παλιό – και πολύ πετυχημένο – DC Animated Universe (BATMAN: THE ANIMATED SERIES, SUPERMAN: THE ANIMATED SERIES κλπ.), αλλά γίνεται προσπάθεια το animation να είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά στο αυθεντικό σχέδιο του comic. Έτσι, το BATMAN: YEAR ONE έχει τις “καθαρές” γραμμές του David Mazzucchelli, ενώ αντίθετα το SUPERMAN/BATMAN: PUBLIC ENEMIES είναι πιο cartoony, όπως το σχέδιο του Ed McGuinness, έχουμε δηλαδή μια ολοκληρωμένη μεταφορά ενός comic και όχι μόνο στο κομμάτι του σεναρίου. Αρκετά, όμως, με τους προλόγους, ας περάσουμε στο κυρίως θέμα.

193266_20100303063438_largeΤο SUPERMAN: UNBOUND είναι μεταφορά της ιστορίας “Brainiac”, σε σενάριο Geoff Johns και σχέδιο Gary Frank, που δημοσιεύτηκε στα τεύχη #866-870 του ACTION COMICS. Η ιστορία ήταν αρκετά σημαντική στην εποχή της αφού – μεταξύ άλλων – επανέφερε τον Brainiac (έναν από τους σημαντικότερους villains του Superman) της Silver Age και την πόλη του Kandor, ενώ κατά τη διάρκειά της είχαμε και το θάνατο του Jonathan Kent.

Η υπόθεση της ταινίας έχει ως εξής. Αφού ο Superman σταματήσει την εισβολή ενός εξωγήινου ρομπότ, αντιλαμβάνεται – με τη βοήθεια της Supergirl – ότι δεν είναι τίποτε άλλο παρά ο αγγελιαφόρος του Brainiac, ενός όντος που σκοπό του έχει τη συλλογή όλης της γνώσης του σύμπαντος. Για να το καταφέρει αυτό, ο Brainiac εισβάλει σε κάθε πλανήτη, αποκτά τη γνώση των όντων και “απαγάγει” μια πόλη που κρατάει σε σμίκρυνση, καταστρέφοντας τον υπόλοιπο πλανήτη. Μια τέτοια πόλη ήταν και η Kandor του πλανήτη Krypton. Όταν ο Brainiac θα επιτεθεί στη Γη και τη Metropolis, θα πρέπει ο Superman και η Supergirl να αποτρέψουν τα σχέδιά του και να σώσουν όλες τις πόλεις της συλλογής του.

Οι σεναριακές διαφορές σε σχέση με το comic είναι ελάχιστες και έχουν να κάνουν κυρίως με πράγματα που έχουν νόημα σε comics δεκαετιών, αλλά όχι σε μια stand alone ταινία. Οι δύο σημαντικότερες διαφορές είναι ότι δεν έχουμε το θάνατο του Jonathan Kent, ενώ ο Superman γνωρίζει τον Brainiac για πρώτη φορά (στο comic, όπου έχει αντιμετωπίσει τον Brainiac στο παρελθόν, αποκαλύπτεται ότι ήταν στην πραγματικότητα πάλι αγγελιοφόροι του και όχι ο ίδιος).

mgid uma video mtv.com 904384

Στον τομέα του animation, το αποτέλεσμα είναι πολύ καλό και πιστό στο πνεύμα του πρωτότυπου, αλλά η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχει μεγάλη ομοιότητα με το σχέδιο του Frank. Για να είμαστε, όμως, ειλικρινείς, θα πρέπει να παραδεχτούμε ότι είναι από τις φορές (σε αντίθεση, για παράδειγμα, με αυτό του McGuinness) όπου το source material είναι αρκετά “anti-animation” (αδόκιμος ο όρος, αλλά πιστεύω ότι καταλαβαίνετε τι εννοώ). Το ρεαλιστικό σχέδιο του Frank δε νομίζω ότι θα έγραφε καλά (αν υποθέσουμε ότι θα ήταν εφικτό να αποδοθεί).

Το voice acting κρίνεται ικανοποιητικό, χωρίς να είναι κάτι το ιδιαίτερο, με μόνη εξαίρεση την απόκοσμη και μηχανική φωνή του Brainiac από τον John Noble (FRINGE), ενώ πάνω-κάτω τα ίδια ισχύουν και για τη μουσική επένδυση και τα ηχητικά εφέ της ταινίας.

Συνολικά, αν και το SUPERMAN: UNBOUND δεν ανήκει στα highlights της σειράς, συνεχίζει την επιτυχημένη της πορεία και μας βάζει σε κλίμα για το επερχόμενο MAN OF STEEL, που συμπίπτει με την 75η επέτειο του ανθρώπου από ατσάλι.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=EpnT__PBd6Q[/youtube]