GOD IS DISAPPOINTED IN YOU

gidiyGOD IS DISAPPOINTED IN YOU
Writer: Mark Russell
Artist: Shannon Wheeler
Top Shelf

H Βίβλος δεν αποτελέι απλά το μεγαλύτερο best seller στην Ιστορία, αλλά κι ένα τρομερά ενδιαφέρον βιβλίο. Καθίστε να το σκεφτείτε. Διαθέτει δράση, θεϊκές παρεμβάσεις, all star cast που γνωρίζουν οι πάντες, μεταφυσικές ανησυχίες, ίντριγκες, προδοσίες και πισώπλατα μαχαιρώματα, θαύματα και πολλούς, μα πολλούς συμβολισμούς (ειδικά για το τελευταίο, κάθε συγγραφέας θα σας πει ότι δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος από τους συμβολισμούς για να περάσεις κάποιο μήνυμα). Παράλληλα, όμως, είναι ένα βιβλίο στρατευμένο. Εξυπηρετεί, άλλωστε, έναν βασικό σκοπό: την κατήχηση στο Χριστιανισμό. Επιπλέον, βρίθει από ψαλμούς, γενεαλογικά δέντρα και άλλες πληροφορίες που – όπως και να το κάνεις – σε βγάζουν από το mood της ιστορίας που αφηγείται.

Αυτό το “ελάττωμα” έρχεται να εξαφανίσει από προσώπου γης το GOD IS DISAPPOINTED IN YOU, των Mark Russell και Shannon Wheeler (TOO MUCH COFFEE MAN). Οι δύο δημιουργοί – και κυρίως ο συγγραφέας – σκίζουν τους χιτώνες της κατήχησης και όλες τις σελίδες που διαθέτουν άχρηστες προς την αναγνωστική μας εμπειρία πληροφορίες. Και για να καλύψουν το κενό, προσθέτουν πλουσιοπάροχες δόσεις χιούμορ, αφηγούμενοι κάθε ιστορία του βιβλίου σα να συζητούσαν με κάποιο φίλο, πάνω από δυο κούπες καφέ (ή μάλλον, ποτήρια μπίρας, μιας και πολλές φορές το εν λόγω χιούμορ είναι εκπληκτικό).

Σε αυτό το σημείο, θα πρέπει να ξεκαθαρίσω δύο πράγματα, ειδικά για όσους έχουν ήδη αποφασίσει να δώσουν μια ευκαιρία στο GOD IS DISAPPOINTED IN YOU. (Σας έπεισα κιόλας; Με τιμάτε.) Πρώτον, η συγκεκριμένη έκδοση αποτελείται, στη συντριπτική πλειοψηφία της, από κείμενο, και οι εικονογραφήσεις του Wheeler λειτουργούν συμπληρωματικά. Πολλά γραμματάκια, λίγες εικόνες, λοιπόν. Δεύτερον, το παρόν review είναι αποτέλεσμα της ευγενικής πράξης του Chris Staros, εκδότη της Top Shelf, να μας στείλει το advance review copy της έκδοσης. Βλέπετε, το GOD IS DISAPPOINTED IN YOU θα κυκλοφορήσει σε δύο μήνες. Αυτό σημαίνει ότι προλαβαίνετε (αν και οριακά) να το παραγγείλετε από το PREVIEWS του Μαΐου.

gidiy_3Έχουμε και λέμε, λοιπόν: η ιστορία της Βίβλου διαποτισμένη με χιούμορ; Πόσοι άνθρωποι θα μπορούσαν να δουν αρνητικά κάτι τέτοιο; Και δε μιλάω μόνο για τους “πιστούς”, που θα ανακαλύψουν το νέο Αντίχριστο στο δίδυμο των δημιουργών και θα σταυροκοπιούνται μέχρι τη Δευτέρα Παρουσία, για να απολυμανθούν από τις σελίδες που ενδεχομένως άγγιξαν. Μιλάω και για όσους θα διαβάσουν τον παραπάνω χαρακτηρισμό με μεγάλες δόσεις καχυποψίας. Αυτούς που έχουν δει, άλλες φορές επιτυχημένα και άλλες αποτυχημένα, τις ιστορίες της Βίβλου να αποτελούν τη βάση για παρωδίες, strips και άλλες χιουμοριστικές ιστορίες. Όλοι αυτοί θα αναγνωρίσουν κάτι νέο στο GOD IS DISAPPOINTED IN YOU. O Russell δεν παίρνει τα κεφάλαια και τα περιστατικά που τον βολεύουν, αλλά φέρνει στα μέτρα του τα πάντα. Έχει, μάλιστα, διενεργήσει μια άκρως επισταμένη έρευνα για να το κάνει. Η εξιστόρησή του, λοιπόν, είναι ακριβής – κι ας της λείπουν οι περισσευούμενες φιοριτούρες.

Η οπτική του συγγραφέα, άλλωστε, μας παραδίδει τη Βίβλο ξεγυμνωμένη και εκτεθειμένη – πάντα, βέβαια, με χιούμορ και χωρίς βλάσφημες υπερβολές. Μαθαίνουμε, λοιπόν, πολλά για τη σχέση του Θεού με τον εκλεκτό του λαό, μια σχέση που θυμίζει τα καυγαδάκια των παντρεμένων. Συνειδητοποιούμε ότι οι άνθρωποι φάνηκαν εξαιρετικά αχάριστοι, σε πολλές περιπτώσεις, αλλά κι ο Θεός πέρασε αρκετές φάσεις ως κυκλοθυμικό κάθαρμα. Μαθαίνουμε, επίσης, ότι η χειρότερη επιλογή επαγγελματικού προσανατολισμού, εκείνα τα χρόνια, ήταν η δουλειά του προφήτη, αλλά τα θαύματα πάντα βοηθούσαν στο να ανέλθεις επαγγελματικά και κοινωνικά (ήταν η δεύτερη πιο προσοδοφόρα επιχείρηση, μετά την εξήγηση ονείρων – πάρτε για παράδειγμα τον Ιωσήφ). Και επιβεβαιωνόμαστε στο ότι ο Δαυίδ ήταν μεγάλος μαλάκας, αφού έκανε σεξ με ό,τι περπατούσε στα δύο πόδια και σκότωνε για το παραμικρό.

Επίσης, ο συγγραφέας εκθέτει τη βλακεία των Εβραίων, που δεν αναγνώριζαν μια παραβολή, ακόμη κι αν ο Χριστός τους την έτριβε στα μούτρα, αναρωτιέται γιατί ο Θωμάς ονομάστηκε “άπιστος” (καθώς πείστηκε εύκολα να συνδράμει σε μια νέα για την εποχή αίρεση) και ερμηνεύει τον φαλλοκρατικό και τρομερά σωβινιστικό χαρακτήρα των επιστολών του Αποστόλου Παύλου.

Ακούγεται τρομερά διασκεδαστικό και είναι. Προσοχή, όμως! Δεν πρόκειται για παρωδία. Ο Russell, στα γραπτά του, και ο Wheeler, στις εικονογραφήσεις του, δεν αυτοσχεδιάζουν και δεν ξεφεύγουν από τα λεγόμενα της Βίβλου. Απλώς τα ερμηνεύουν ρεαλιστικά και τα παρουσιάζουν με σύγχρονο και γλαφυρό τρόπο. Δε θα βρείτε υπερβολές ή νέα μυθεύματα εκεί μέσα. Θα βρείτε τα ίδια περιστατικά και νοήματα που αναφέρονται και στη Βίβλο. Απλά, με διαφορετικό τρόπο.

gidiy_2Το αποτέλεσμα, λοιπόν, είναι σίγουρα θετικό και η γραφή του Russell είναι απίστευτα διασκεδαστική, στα περισσότερα σημεία. Το GOD IS DISAPPOINTED IN YOU, όμως, αντιμετωπίζει δύο προβλήματα. Το πρώτο είναι οι απεικονίσεις, οι οποίες είναι λιγότερες απ’ όσες θα ήθελα. Επιπλέον, κάποιες από αυτές (ευτυχώς λίγες) μοιάζουν ατάκτως εριμμένες και ίσως λίγο εκτός θέματος, σε σχέση με το κείμενο που συνοδεύουν. Το δεύτερο είναι η φύση της Βίβλου, η οποία – ας είμαστε ειλικρινείς – έχει και τις βαρετές πτυχές της. Έτσι, ανάμεσα σε όλες τις ιστορίες που έχει προσαρμόσει ο συγγραφέας, βρίσκουμε και πολλές επαναλήψεις (τα ευαγγέλια των Αποστόλων, οι επιστολές και άλλα), αλλά και ψαλμούς. Στις περισσότερες περιπτώσεις, βέβαια, ο Russell έχει καταφέρει να δώσει νέο ενδιαφέρον, αλλά σε κάποια σημεία το βιβλίο καταντά λίγο κουραστικό. Μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι πρόκειται για μια ιστορία που οι πάντες γνωρίζουν πώς τελειώνει!

Συνολικά, όμως, πρόκειται για ένα διασκεδαστικό ανάγνωσμα, το οποίο δεν προσφέρει μόνο στιγμές γέλιου, αλλά και γνώση πάνω σε πιπεράτες λεπτομέρειες, που είτε δε μας έχουν διδάξει, είτε έχουν χαθεί στην ιδιαιτερότητα των αυθεντικών κειμένων. Ας μη γελιόμαστε, όμως. Το GOD IS DISAPPOINTED IN YOU προσθέτει χιούμορ στο πιο σοβαρό βιβλίο όλων των εποχών – και αυτός είναι ο λόγος που θα πειστεί ο καθένας να το διαβάσει.