Agitated Animations

6978989_700b_v3Όλα ξεκίνησαν από ένα μονοσέλιδο comic που βρήκα στο internet (δεξιά). Ήταν η αφορμή για τους φίλους μου και μένα να ανοίξουμε συζήτηση σχετικά με τη σχιζοφρένεια. Αναρωτήθηκα, λοιπόν, τι έχει να δηλώσει η αγαπημένη μου Τέχνη του animation περί του θέματος και, κάπως έτσι, ξεκίνησα μια σύντομη έρευνα γύρω από το animation και τις ψυχικές ασθένειες. Δε θα παρέλειπα, βέβαια, να σας παρουσιάσω μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα αποτελέσματα:

1. SKHIZEIN
Jeremi Clapin

Όπου ένας συμπαθέστατος πρωταγωνιστής μας μιλάει (μέσω της συζήτησής του με τον ψυχίατρο) για τα σχιζοφρενικά συμπτώματα που εμφάνισε, όταν ένας μετεωρίτης πέρασε κοντά από τη Γη. Φαντάζομαι πως το περιστατικό είναι πέρα για πέρα φανταστικό, χωρίς καμιά ανταπόκριση στην πιθανή πραγματικότητα. Όμως, πέρα από τη μυθοπλασία αυτή, η διήγηση μοιάζει εξαιρετικά αληθινή. Ακόμα κι αν τα συμπτώματα που περιγράφονται δεν αντιστοιχούν όντως σε εκφάνσεις της σχιζοφρένειας, το film καταφέρνει να αποδώσει τέλεια το άγχος, την απόγνωση και τις προσπάθειες του πρωταγωνιστή να ζήσει με το πρόβλημά του. Ο Clapin δεν παραλείπει το χιούμορ που χρειάζεται για να μη μας πέσει πολύ βαρύ και το αποτέλεσμα είναι ένα πολύ ενδιαφέρον και όμορφο animation. Check it out!

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=HlVxH-_Lyo0[/youtube]

2. ANIMATED MINDS
Various Artists
http://animatedminds.com/

Μια προσπάθεια που ξεκίνησε το 2003, ως προσπάθεια να εξηγηθούν στο κοινό οι καταστάσεις που αντιμετωπίζουν όσοι πάσχουν από OCD, σύνδρομο Asperger, Αγοραφοβία… Αυτή τη φορά τα φιλμάκια είναι καθαρά ενημερωτικά. Διαρκούν λίγα λεπτά και, σε κάθε video, κάποιος που αντιμετωπίζει ή έχει αντιμετωπίσει κάποιο σύνδρομο περιγράφει την καθημερινότητά του. Περιγραφικότατο όπως είναι, σε κάνει να πνίγεσαι μαζί με τους πρωταγωνιστές. Δε βρήκα ενδιαφέρον σε όλα, μιας και με κάποια αδυνατούσα εντελώς να ταυτιστώ, αλλά οπωσδήποτε αξίζει να ρίξει κανείς μια ματιά σε όλα τους. Το animation είναι κυρίως cut-out, με κάπως απεριποίητο σχέδιο που προσθέτει έξυπνα στην άβολη ατμόσφαιρα. Εδώ σας έχω και τη μαρτυρία ενός πάσχοντα από αγοραφοβία.

Πιστεύω πως το SKHIZEIN και το ANIMATED MINDS είναι δύο εξαιρετικά παραδείγματα του πώς μπορεί η Τέχνη του animation, με τον τόσο ελκυστικό συνδυασμό εικόνας και σχεδίου, να φέρει το κοινό σε επαφή με δύσπεπτα θέματα, όπως είναι αυτό των ψυχικών ασθενειών. Εξυπακούεται πως αυτό είναι μόνο το πρώτο μέρος της αναζήτησης μου για ψυχιατρικά ζητήματα μέσα στο animation. Και μιας και όντως έμαθα πολλά από τις παραπάνω σειρές, σκέφτομαι να ρίξω μια ματιά και στα comics. Και κάτι μου λέει ότι εκεί θα βρω πολλααά…