Moth City

moth-ctiy2Writer/Artist: Tim Gibson
Web Designer: Steven Holt
Web Build: Marc Webster
www.comixology.com/Moth-City

Με πολλή χαρά ανακοινώνω πως σήμερα θα σας παρουσιάσω ένα από τα καλύτερα comics που έχω διαβάσει καιρό τώρα. Σκεφτόμουν να βάλω τουαλέτα καθώς έγραφα το άρθρο, να το κάνω πιο επίσημο. Δεν είχα, αλλά αν θέλετε, στρώστε ένα κόκκινο χαλί μπροστά από την οθόνη σας.

Η ιστορία διαδραματίζεται το 1930, σε ένα νησί της Αμερικής, που βρίσκεται υπό δικτατορία. Ο δικτάτορας McCaw διαθέτει εργαστήρια τα οποία παρασκευάζουν ένα πανίσχυρο βιολογικό όπλο, για το οποίο ενδιαφέρεται ο Κινέζος απεσταλμένος, Hong, ώστε να το χρησιμοποιήσει για να διαλύσει τους κομμουνιστές της χώρας του. Ενώ, όμως, η αγορά έχει συμφωνηθεί και 100 κάνιστρα είναι έτοιμα να μεταφερθούν στο πλοίο του Hong, το φορτηγό που τα μεταφέρει καταλήγει στον πάτο της θάλασσας, άδειο. Έτσι, η κυβέρνηση ξεκινά την αναζήτηση των κλεμμένων δοχείων, ξεκινώντας ταυτόχρονα πολλές συγκρούσεις με τον ήδη καταπιεσμένο λαό.

Ο Tim Gibson έχει στήσει το σενάριο πάνω σε κρυμμένα μυστικά, δολοπλοκίες, στημένους θανάτους, βία και love story. Το βρήκα απολαυστικό. Η αλήθεια είναι, βέβαια, πως οι πρώτες σελίδες κύλισαν δύσκολα και χρειάστηκε να τις ξαναδιαβάσω αρκετές φορές για να καταλάβω τι γινόταν (δεν είχα διαβάσει και κάποια περίληψη της ιστορίας). Αν, όμως, κανείς ξεπεράσει αυτή την αρχική δυσκολία, το υπόλοιπο κυλάει αρκετά ομαλά και κατανοητά. Μην το απορρίψετε, λοιπόν, στο 1ο δισέλιδο.

moth-city3Όσον αφορά στο σχέδιο, από τη μία είναι σωστό και ευανάγνωστο, αλλά από την άλλη, δεν είναι λίγες οι φορές που δε σέβεται κανέναν κανόνα ανατομίας. Ξεχειλωμένα άκρα, λάθος αναλογίες, περίεργες παραμορφώσεις. Μου άρεσε, πιστεύω πως είχε προσωπικότητα, αλλά υποψιάζομαι πως μπορεί να ενοχλήσει τα μάτια κάποιων. Τα χρώματα τα λάτρεψα και βοηθούσαν πολύ το σύνολο.

Το comic είναι σχεδιασμένο για να διαβάζεται στον υπολογιστή, αφού συνδυάζει animation και comic. Σε κάθε “κλικ”, το panel εξελίσσεται με μικρές αλλαγές κάθε φορά. Πολύ κινηματογραφικό αποτέλεσμα και ωραία σκηνοθετημένο. Περιμένω τη μέρα που αυτό θα μπορεί να γίνει και στην έντυπη μορφή. Άντε, επιστήμη. Άντε.

Να, λοιπόν, ένα comic, που φαίνεται να τα έχει όλα. Σενάριο, σχέδιο, σασπένς. Θέλω πολύ να δω πως θα εξελιχθεί, μιας και βρίσκεται ακόμη στο πρώτο μισό της 2ης σεζόν. Σας το προτείνω και παρ’ όλο που οι ίδιοι οι δημιουργοί το διαθέτουν δωρεάν στη σελίδα τους, πιστεύω ότι αξίζει να αγοραστεί. Οι καλές δουλειές πρέπει να επιβραβεύονται.

moth-city