Ο Δικός Μου Superman

Στο φινάλε του αφιερώματος με αφορμή τα 75α γενέθλια του μεγαλύτερου υπερήρωα, οκτώ συντάκτες του Comicdom καταθέτουν τις προσωπικές τους απόψεις και εξηγούν τί σημαίνει για τον καθένα από αυτούς ο Man Of Steel.

superman_title_logo

Ηλίας Κατιρτζιγιανόγλου

my_superman_eliasΟ boy scout. Ο ντυμένος με τα χρώματα της αμερικανικής σημαίας. Ο – ανοήτως – επιβαρυμένος από τους αντι-αμερικανιστές με το μότο “Truth, Justice and the American Way”. Ο εξωγήινος υπεράνθρωπος που θα μπορούσε κάλλιστα να υποδουλώσει την ανθρωπότητα, αλλά χάρη στο ήθος και την ακεραιότητα που του εμφύσησαν οι γήινοι, θετοί γονείς του, επέλεξε να την υπηρετεί.

Αυτός ο τελευταίος είναι ένας από τους πολλούς λόγους (και σίγουρα ο σημαντικότερος) για τον οποίο θεωρώ τον Superman τον αγαπημένο μου υπερήρωα.

Αριστείδης Κώτσης

Superman_clark_kentO Superman. O αρχετυπικός και εμβληματικός υπερήρωας, που έχει τη δύναμη να κάνει σχεδόν οτιδήποτε και που (πόσο εντυπωσιακό και παράδοξο) μεγαλώνοντας ανάμεσα σε ανθρώπους, “κληρονόμησε” μια ηθική που τον έκανε να αποφασίσει να χρησιμοποιήσει την δύναμή του, όχι για προσωπικό όφελος, αλλά για το γενικό καλό και ζώντας μια δεύτερη, “κανονική” ζωή, με μια μυστική ταυτότητα.

Πλέον χαρακτηριστικό, για μένα, είναι οτι όντας Superman, έχει ένα φρούριο στο πιο δυσπρόσιτο σημείο του κόσμου, όπου μπορεί να απομονώνεται. Ένα φρούριο, που ανοίγει με ένα κολοσσιαίο κλειδί και εκεί βρίσκονται (μεταξύ άλλων θαυμαστών) ένα μπουκάλι με την τελευταία πόλη του πλανήτη του, και ένας ζωολογικός κήπος με εξωγήινα ζώα. Γιατί ο Superman δεν είναι ένα power fantasy (του τύπου “να είχα τη δύναμη και θα τους έδειχνα εγώ”), αλλά ένα μαγικό ταξίδι, εκεί που καμιά ιδέα δεν είναι υπερβολικά μεγάλη, ή υπερβολικά γελοία.

Νίκος Λάμπρης

superman_byrneΣε κάθε εποχή, οι άνθρωποι έχουν την ανάγκη να πιστεύουν σε (υπερ)ήρωες. Κάθε πολιτισμός έχει τη δική του μυθολογία και τους δικούς του larger-than-life ήρωες. Η δική μας εποχή δεν αποτελεί εξαίρεση, και ο Superman αποτελεί το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα.

Αν και είναι ο ισχυρότερος άνθρωπος στο σύμπαν, χρησιμοποιεί τις δυνάμεις του για την προστασία των αδύναμων και το καλό της ανθρωπότητας, και όχι για εγωιστικούς σκοπούς. Η ανιδιοτέλεια που τον διακρίνει αποτελεί το πιο δυνατό του χαρακτηριστικό και, προφανώς, τον καθιστά το αρχέτυπο για κάθε μεταγενέστερο υπερήρωα.

Γιώργος Ξύδης

superman_rossΓια εμένα, ο Superman συμβολίζει, πάνω απ’ όλα, την υπεράσπιση του αδύναμου, όχι από λύπηση ή οίκτο, αλλά από ενδιαφέρον και αγάπη. Ο Superman υπάρχει γύρω μας. Είναι ο συμμαθητής που θα τα βάλει με το νταή του σχολείου και αυτός που διαλέγει για την ομάδα του αυτόν που κανείς δε θέλει. Είναι ο δικηγόρος Atticus Finch, που υπερασπίζεται τον Tom Robinson ενάντια στην προκατάληψη, στο μυθιστόρημα TO KILL A MOCKINGBIRD. Είναι ο πολίτης που όταν βρεθεί μάρτυρας μπροστά στην αδικία και το έγκλημα, δεν θα πει: “Πού να μπλέκω τώρα; Ας κοιτάξω τη δουλειά μου.”

Ο Superman είναι η πίστη στην καλοσύνη των ανθρώπων. Τί ειρωνεία που είναι εξωγήινος…

Θωμάς Παπαδημητρόπουλος

superman_reeveΉταν μια από τις ταινίες με τον Christopher Reeve; Ήταν κάποιο τυχαίο τεύχος που βρήκα μεταφρασμένο πιτσιρικάς; Ήταν κάποια ιστορία στο προαύλιο του δημοτικού, από κάποιον συμμαθητή μου, που απλά έπαιζε τον Superman εκείνη τη μέρα; Δε μπορώ να πω με σιγουριά. Αλλά, τόσα χρόνια μετά, έχω την εντύπωση πως πάντα γνώριζα τον Superman. Άλλωστε, δεν είναι καθόλου εύκολο να ξεχάσεις (ειδικά αν είσαι παιδί) έναν άντρα ντυμένο με κολάν, ο οποίος μπορεί να κάνει τα πάντα. Να πετάξει. Να ξεπεράσει κάθε εμπόδιο. Να εξαφανίσει κάθε απειλή. Να προλάβει να σώσει τους πάντες. Και να διατηρήσει την κρυφή του ταυτότητα.

Ακόμη και σήμερα, που τα boy scout χαρακτηριστικά του είναι παρωχημένα, λόγω της… σκοτεινής εποχής των αντιηρώων, ο Superman είναι ο πατριάρχης όλων. Όχι επειδή είναι ο δυνατότερος. Ούτε επειδή ήρθε πρώτος. Αλλά επειδή παραμένει ο μετανάστης εξωγήινος, που υιοθέτησε τον ανθρώπινο πληθυσμό (μην τους αφήνετε να σας ταΐζουν το αντίστροφο), ενώ θα μπορούσε να τον σκλαβώσει σε μια εβδομάδα. Και επειδή έχει θυσιάσει πολλά για αυτόν.

ΟΚ, δεν είναι παρά ένας ακόμη superhero σε μια τεράστια σειρά χαρακτήρων. Αλλά πρόκειται για τον χαρακτήρα που θα μπορούσε να πάρει το “with great power comes great responsibility” από τον Spider-Man και όλοι να δεχτούν ότι σε αυτόν ταιριάζει περισσότερο. Και για αυτόν που, αν δεν υπήρχε ο Mickey Mouse, θα δάνειζε (στη χώρα μας, τουλάχιστον) το όνομά του σε κάθε comic. Δε θα λέγαμε ότι “διαβάζουμε μικιμάου”, αλλά “σούπερμαν”.

Δημήτρης Σακαρίδης

superman_swanΓια κάποιον περίεργο λόγο, έχω βρεθεί άπειρες φορές στην περίεργη, αμήχανη, και ενίοτε αφόρητα δυσάρεστη θέση, να χρειάζεται να εξηγήσω για ποιούς λόγους ο Superman είναι ο αγαπημένος μου υπερήρωας και ένας από τους 5-6 αγαπημένους μου fictional characters, εν γένει.

Περίεργη, γιατί, μέσα στο δικό μου κεφάλι, ο Superman είναι ο πατέρας όλων των υπερηρώων, ο μεγαλύτερος όλων, ο σπουδαιότερος, ο ανυπέρβλητος, αυτός που όλοι οι υπόλοιποι (είτε το παραδέχονται είτε όχι) θα ήθελαν (έστω, θα έπρεπε να ήθελαν!) να του μοιάσουν. Ο Superman είναι αυτός που προσθέτει το πρόθεμα “υπέρ” στη λέξη υπερήρωας!

Αμήχανη, γιατί, τις περισσότερες φορές, η συζήτηση που θα επακολουθήσει μεταξύ εμού και του “παραστρατημένου” συνομιλητή μου δεν θα έχει και πολύ νόημα. Είναι σαφές ότι, στο μυαλό του/της, ο Superman δεν είναι cool, δεν είναι σκληρός, και είναι πολύ boy scout (αλήθεια, από πότε αυτό πρέπει να σημαίνει κάτι αρνητικό;;;) και δεν υπάρχει περίπτωση να πω κάτι που θα τον/την πείσει για τις αρετές του. (Επίσης, γενικά δεν το έχω και πολύ με τον προσηλυτισμό.)

Δυσάρεστη, γιατί, μολονότι μου αρέσει συχνά να νιώθω πως υποστηρίζω την unpopular άποψη (έχει την πλάκα του), η αλήθεια είναι πως μέσα μου θα προτιμούσα να ζω σε έναν κόσμο όπου ο Superman θα ήταν με διαφορά ο δημοφιλέστερος και πιο αγαπητός υπερήρωας. Και γίνεται ακόμη πιο δυσάρεστο επειδή ξέρω πως κάποτε αυτός ο κόσμος υπήρχε…

Χαρά Τριανταφύλλου

Superman_3Ο Superman δεν ήταν ποτέ ο αγαπημένος μου ήρωας. Ίσως επειδή δεν είμαι αγόρι. Ίσως πάλι επειδή δεν έχω γούστο. Οφείλω να παραδεχτώ, ωστόσο, ότι ως προσωπικότητα μου λέει πολλά! Αφόρητα γλυκός και προστατευτικός, ως Clark Kent, αποτελεί τον τέλειο σύντροφο. Αμείλικτος αλλά και δίκαιος, ως Superman, είναι ένας ήρωας που ονειρεύεται ο κάθε φοβισμένος πολίτης.

Τον σέβομαι, επίσης, για τη διαχρονικότητά του, για τα μπράτσα του και για το γεγονός ότι το όνομα του εκπροσωπεί την παντοδυναμία και τον ηρωισμό από το 1938, οπότε μάλλον κάτι έχει κάνει σωστά!

Λήδα Τσενέ

Superman_its_a_birdΠαρ’ όλο που σίγουρα δεν είμαι ο άνθρωπος που έχει διαβάσει πολλές ιστορίες Superman, δεν μπορώ να πω ότι o “ήρωας των ηρώων” με αφήνει αδιάφορη. Για μένα, λοιπόν, ο Superman είναι όλα αυτά που περιγράφει ο Steven T. Seagle στο IT’S A BIRD της Vertigo: ο υπεράνθρωπος του Νίτσε, ο εξωγήινος που αποδέχτηκε τους άλλους, ενώ οι άλλοι αρνήθηκαν να τον αποδεχτούν, η ενσάρκωση της ηθικής.

Μα πάνω από όλα, για μένα (και κάνοντας πάλι quote τον Seagle), οι ιστορίες του Superman “μας θυμίζουν ότι όλοι έχουμε εμπόδια, αλλά όσο τα υπερπηδάμε θα παραμένουμε πάντα στον αγώνα”.