SUPERMAN UNCHAINED #1

Writer: Scott Snydercover
Pencillers: Jim Lee, Dustin Nguyen
Inker: Scott Williams
DC Comics

SPOILER ALERT! Το παρόν άρθρο ενδέχεται να περιέχει spoilers για το comic. Αν σκοπεύετε να διαβάσετε το comic και δεν θέλετε να σας αποκαλυφθούν γεγονότα και καταστάσεις, συνεχίστε εδώ.

Καλοκαιρινό μεσημεράκι σε παραλιακή ταβέρνα. Αφού έχουμε φάει με την παρέα μου μια στάνη, αρχίζω τα “πω-πω, σκάσαμε”, “δε μπορώ άλλο”, “δεν κατεβαίνει μπουκιά”. Εκείνη τη στιγμή, έρχεται ο μαγαζάτορας και λέει: “να φέρω μπακλαβαδάκια με σοκολά-”“Φέρε”, τον κόβω, πριν προλάβει να τελειώσει!

Μια τέτοια περίπτωση είναι και το σημερινό άρθρο. Μετά τη Superman Week (που ελπίζω να σας άρεσε) έλεγα να ασχοληθώ με κάτι διαφορετικό, έτσι για να αλλάξουμε παραστάσεις, αλλά η εκκίνηση μιας νέας μηνιαίας σειράς με πρωταγωνιστή το Superman και μάλιστα από ένα all-star cast δημιουργών, δε θα μπορούσε να περάσει στα “ψιλά”.

Όπως έχω αναφέρει επανειλημμένα, μέσα από διάφορα SNAPSHOT REVIEWS, ο Superman διαγράφει, μέχρι τώρα, μια απογοητευτική πορεία στο New 52. Με αφορμή το γεγονός της 75ης επετείου του Ανθρώπου από Ατσάλι (αλλά σίγουρα και την πρόσφατη ταινία), η DC λανσάρει νέες σειρές (το BATMAN/SUPERMAN είναι μια άλλη) και τις εμπιστεύεται στα μεγαλύτερά της όπλα. Και δύσκολα μπορεί να βρει κανείς πιο εντυπωσιακό δίδυμο δημιουργών από τους Scott Snyder (AMERICAN VAMPIRE, BATMAN) και Jim Lee (SUPERMAN, JUSTICE LEAGUE).

Superman-Unchained-1-poster-frontΗ ιστορία μας ξεκινά με ένα flashback στο Ναγκασάκι την 9η Αυγούστου 1945, όταν και έγινε η ρίψη της ατομικής βόμβας, για να μας αποκαλυφθεί ότι στην πραγματικότητα την καταστροφή προκάλεσε ένα υπεράνθρωπο ον στην υπηρεσία των Ηνωμένων Πολιτειών. Πίσω στο σήμερα, ο Superman προσπαθεί να σταματήσει οκτώ δορυφόρους που ξαφνικά παίρνουν πορεία προς τη Γη, επιτυγχάνοντας μόνο στις εφτά περιπτώσεις. Όταν, ως Clark, ενημερωθεί ότι και η πτώση του όγδοου δορυφόρου αντιμετωπίστηκε με επιτυχία, θα αναζητήσει στοιχεία στα συντρίμμια του, στα βάθη του ωκεανού. Τότε θα δεχθεί επίθεση από ένα στρατιωτικό υποβρύχιο. Όχι, όμως, πριν διαπιστώσει ότι κάποιος υπεράνθρωπος έχει βάλει το χέρι του. Χμμ…

Η ιστορία είναι τυπικό δείγμα υπερηρωικού comic, αφήνει όμως υποσχέσεις ότι στη συνέχεια του arc θα έχουμε ενδιαφέρουσες εξελίξεις και ανατροπές, με την εμπλοκή κυβερνητικών αλλά και υπερφυσικών (σε στιλ X-FILES και FRINGE) παραγόντων. Ο Snyder καταφέρνει και να οριοθετήσει μια ευρύτερη ιστορία, αλλά και να βρει χρόνο (λιγοστό είναι η αλήθεια) για να αναδείξει το supporting cast των Lois, Jimmy ή Luthor. Σίγουρα πάντως είναι το καλύτερο δείγμα Superman στο New 52 (σιγά τον ανταγωνισμό).

Η αξία του Jim Lee είναι γνωστή, το ίδιο και η συμπάθεια που του έχω, όμως το σχέδιό του στο τεύχος είναι κάπως άνισο. Στις σελίδες με δράση και, κυρίως, στην επική σκηνή της πτώσης των δορυφόρων αποδεικνύει γιατί είναι superstar. Μάλιστα, το τεύχος έχει και ένα gimmick, αφού μερικές σελίδες σχηματίζουν μια εντυπωσιακή αφίσα (στα πλαίσια της αφήγησης της ιστορίας). Στο υπόλοιπο τεύχος, όμως, υπάρχουν αρκετές στιγμές που ο Lee μοιάζει να κάνει αγγαρεία. Μπορεί το SUPERMAN: UNCHAINED να μη μπει στα highlights του, ακόμα κι έτσι, πάντως, βρίσκεται πάνω από τις δουλειές των περισσότερων pencillers της εποχής.

unchained13f-1-web

Συμπερασματικά, θα έλεγα ότι είναι μια καλή αρχή με ίσες δόσεις εντυπωσιασμού και ουσίας και δημιουργεί μια αναμονή για τη συνέχεια της ιστορίας. Για εμένα, το στοίχημα του Snyder είναι να καταφέρει να δημιουργήσει ένα καλύτερο back-story για το Superman και να αναπτύξει τη μυθολογία του στο New 52 (δηλαδή, ό,τι δεν κατάφερε ο Morrison). Για να δούμε.