SNAPSHOT REVIEWS 04-07-13

Snapshot Reviews: Σύντομα reviews για πρόσφατα comics που τράβηξαν την προσοχή μας. Πρώτα τεύχη, σειρές που βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά και λιγότερο προβεβλημένες δουλειές που αξίζει να προσέξετε.

Age of Ultron 10AGE OF ULTRON #10
Writer: Brian M. Bendis
Artists: Alex Maleev, Bryan Hitch, Paul Neary, Butch Guice, Carlos Pacheco, Brandon Peterson, Joe Quesada
Marvel Comics

Το τέλος του AGE OF ULTRON συντάραξε το Marvel Universe! Όχι, δε σας κάνω πλάκα, αλήθεια είναι. Το γεγονός ότι είναι αναμφισβήτητα το χειρότερο event της τελευταίας δεκαετίας δεν αναιρεί την πρώτη δήλωση.

Δέκα ολόκληρα τεύχη και το μόνο σημείο που είχε ένα κάποιο ενδιαφέρον ήταν οι 3-4 σελίδες στο τέλος. Χμμμ…. τώρα που το σκέφτομαι θα μπορούσε να είναι ένα καταπληκτικό one shot! Τα τρομακτικά κακογραμμένα εννέα τεύχη που προηγήθηκαν κάνουν το τεύχος #10 να φαίνεται καλύτερο. Βέβαια, η τελική του αξία κρίνεται απο τις αλλαγές που θα φέρει στο Marvel Universe (άνοιξαν οι ασκοί του Αιόλου…), αλλά και με τον τρόπο που κλείνει παλιά plotlines ή εξηγεί τρέχοντα από άλλες σειρές (βλέπε ALL NEW X-MEN π.χ.).

Το Angela/Quesada/Gaiman gimmick εμπεριέχει ένα εγκυκλοπαιδικό ενδιαφέρον για το μέλλον, αλλά δεν εξυπηρετεί πουθενά την παρούσα ιστορία. Ακόμα και αν, υποθετικά, το παρόν τεύχος ήταν αριστούργημα, όταν έχουν προηγηθεί τόσα πολλά απαράδεκτα τεύχη, θα είχε άραγε ιδιαίτερη σημασία;

Lazarus 1LAZARUS #1
Writer: Greg Rucka
Artist: Michael Lark
Image Comics 

Το LAZARUS αποτελεί την πολυαναμενόμενη επανένωση των Greg Rucka και Michael Lark (GOTHAM CENTRAL) υπό την εκδοτική στέγη της Image, που τελευταία βγάζει τη μια επιτυχία (καλλιτεχνική και εμπορική) πίσω απο την άλλη. Η “τύχη” δεν εγκαταλείπει την Image, ούτε σε αυτή τη σειρά.

Σε μια δυστοπική κοινωνία, λίγες Οικογένειες ελέγχουν τα τρόφιμα και τον πλούτο, όλοι οι υπόλοιποι είναι Απόβλητα. Κάθε Οικογένεια έχει έναν μόνο υπερστρατιώτη-προστάτη, τον Λάζαρό της. Η Forever Carlysle είναι ο Λάζαρος της ιστορίας, μια προστάτιδα που αρχίζει να κάνει άβολες και επικίνδυνες ερωτήσεις.

Ένα εξαιρετικό πρώτο τεύχος που εύκολα σε γοητεύει, μιλώντας για μια κοινωνία επικίνδυνα γνώριμη και εφάμιλλη με την δική μας. Η πρωταγωνίστρια είναι “χτισμένη” με τέτοιο τρόπο απο τον Greg Rucka που, ενώ δεν θα έπρεπε, νιώθεις αυτόματα ταγμένος στο πλευρό της. Το άλλο μεγάλο χαρτί της σειράς είναι, φυσικά, ο Michael Lark. Οι πρώτες του σελίδες είναι απλά φανταστικές με άψογο ρυθμό και tension-building.

Για να δούμε, έχει η Image στα χέρια της έναν ακόμη θησαυρό;

Kick Ass 3 1KICKASS VOL 3 #1
Writer: Mark Millar
Artist: John Romita Jr
Icon Comics (Marvel) 

Λίγο πριν η δεύτερη ταινία του KICK-ASS βγει στους κινηματογράφους, ο Mark Millar γράφει το τελευταίο κεφάλαιο της ιστορίας του Dave Lewinski και της Hit-Girl.

Για όσους παρακολουθούν την σειρά, αυτό το τεύχος ακολουθεί την ίδια συνταγή με τις προηγούμενες, μείον την αηδιαστικά λεπτομερή βία, βία που διασθάνεσαι με σιγουριά ότι θα ακολουθήσει στα επόμενα τεύχη. Το χιούμορ της σειράς είναι, όπως και πριν, επιτηδευμένα κακόγουστο, χρησιμοποιώντας εικονικές στιγμές, δανεισμένες από το Spider-Μan και το Βatman mythos, που σε κάνουν να αναρωτιέσαι για την πνευματική κατάσταση των ηρώων (αλλά και του Mark Millar!). Ομολογώ, από την άλλη, ότι το jail-break σκηνικό το βρήκα αρκετά διασκεδαστικό.

Ο Kick-Ass/Dave Lewinski, συνεχίζει να είναι ξεκάθαρα διαφορετικός απο την κινηματογραφική του μεταφορά, κάτι που δείχνει σεβασμό στους αναγνώστες του comic. Θα χρειαστεί, όμως, εώς το φινάλε της ιστορίας, ο Milar να δείξει τις συνέπειες ή το κόστος στον ψυχισμό του Dave για να μπορέσει να τον “λυτρώσει” ως ήρωα, έναν seriously deranged ήρωα αν το καλοσκεφτείς.

Thumbprint 1THUMBPRINT #1
Writer: Joe Ciaramelia, Joe Hill
Artist: Vic Malhotra
IDW Publishing

Βασισμένο σε μια νουβέλα του Joe Hill (LOCKE & KEY, ΤΗΕ CAPE), το THUMBPRINT είναι η ιστορία μιας Αμερικανίδας στρατιώτη, που μόλις γύρισε απο το Ιρ;aκ και πιο συγκεκριμένα απο το διαβόητο Abu Ghraib, στο οποίο σημειώθηκαν βασανιστήρια κρατουμένων και άλλες φρικωδίες. Η Mallory Grennan συμμετείχε έμπρακτα στα βασανιστήρια αυτά και τώρα ελπίζει να ξεκινήσει μια νέα ζωή, πίσω στην Αμερική. Μιλάμε, όμως, για μια ιστορία του Joe Hill. Οπότε, το παρελθόν της οπωσδήποτε θα την “κυνηγήσει”.

Ένα κλασικό σε αίσθηση θρίλερ, στο πνεύμα που μας έχει συνηθίσει ο Joe Hill. Δεν έχω διαβάσει την ομώνυμη νουβέλα για να κάνω την οποιαδήποτε σύγκριση, αλλά το πρώτο τεύχος προχωράει λίγο αργά, χτίζοντας την ένταση, όπως άλλωστε συνηθίζεται στα θρίλερ.

Είμαι σίγουρος ότι ο Joe Hill θα έχει φτιάξει μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία, της οποίας, όμως, δε θα μάθω την συνέχεια, τουλάχιστον από το comic. Το σχέδιο με απώθησε αρκετά για να μπορέσω να συνεχίσω τη σειρά. Εμφανής έλλειψη γραμμών, ειδικά στις εκφράσεις των χαρακτήρων και αγκυλωμένες αφύσικες κινήσεις, σε συνδυασμο με ανέμπνευστες και μουντές χρωματικές επιλογές, βάζουν ένα τεράστιο Χ στο εγχείρημα.

X Files season 10 1XFILES SEASON 10 #1
Writer: Joe Harris, Chris Carter
Artist: Michael Walsh
IDW Publishing

Δεν ξέρω καν ποιές μυστήριες δυνάμεις μέσα μου με κίνησαν να διαβάσω αυτό το τεύχος, όταν τα πάντα μου έλεγαν “μην το τολμήσεις”. Όχι γιατί είναι η comic μεταφορά ενός προ πολλού πεθαμένου franchise, αλλά γιατί όποια αγάπη είχα για τα Χ-FILES είχε εξατμιστεί ήδη πολύ πριν το τέλος της σειράς, κάπου στην 6η σαιζόν.

Με κάθε ειλικρίνεια, όμως, δε θα έλεγα ότι έβγαλα και αφρούς απο το στόμα, διαβάζοντας αυτό το τεύχος. Μέτριο μεν, άλλα σίγουρα όχι αυτό που περίμενα. Ο Harris αποφεύγει έξυπνα να μπει κατευθείαν στα βαθιά, αναμοχλεύοντας το προβληματικό continuity της σειράς, εκτός απο μερικά σκόρπια hints. Έχει πιάσει την ατμόσφαιρα που είχαν τα Χ-FILES αρκετά καλά και ο Mulder και η Scully έχουν σχεδόν την σωστή “φωνή”. Ίσως οφείλεται στο ότι ο δημιουργός της σειράς, Chris Carter, βοηθάει στην συγγραφή.

Το σχέδιο θυμίζει αρκετά τους ηθοποιούς χωρίς να είναι φωτορεαλιστικό, που ήταν και ο μεγαλύτερος φόβος μου. Φυσικά και δεν προτείνω την σειρά παρά μόνο σε hardcore fans του πάλαι πότε “τρανού” X-FILES universe.