SCOTT PILGRIM

Writer/Artist : Bryan Lee O’MalleyScottPilgrim
Oni Press

Μόλις διάβασα το SCOTT PILGRIM. Ο λόγος που αποφάσισα να γράψω για αυτό είναι γιατί, ενώ το SCOTT PILGRIM δεν είναι πρόσφατη κυκλοφορία, είναι υπέρτατο.

Ο Bryan Lee O’Malley ξεκίνησε τη σειρά το 2004 και την ολοκλήρωσε το 2010. Εμπνεύστηκε τη δημιουργία του SCOTT PILGRIM από το ομώνυμο τραγούδι των Plumtree και για την ακρίβεια από τον στίχο “I’ve liked you for a thousand years”. Και ναι, μου φαίνεται ταιριαστό. To SCOTT PILGRIM είναι ένα γλυκό, υπερ-ευχάριστο κι αρκετά ιδιαίτερο ανάγνωσμα.

Η ιστορία ακολουθεί τον Scott Pilgrim, έναν 23χρονο Καναδό που παίζει μπάσο στους Sex bob-omb και γενικότερα ρεμπελιάζει. Όταν θα συναντήσει την αγαπητή Ramona Flowers, θα πρέπει να κάνει πολλά για να την κατακτήσει/κρατήσει κοντά του. Η Ramona, βασικά, έχει ένα περίεργο παρελθόν και o Scott θα πρέπει να νικήσει τους εφτά πρώην της (aka the evil exes) για να μπορέσει να ζήσει hapilly ever after μαζί της ή να μπορεί να συνεχίσει να τη βλέπει, τέλος πάντων.

scott_pilgrim_05_022Αυτό που πραγματικά αγαπάω στο SCOTT PILGRIM είναι το χιούμορ του. Και δεν αναφέρομαι μόνο στις στιγμές που θα σε κάνει να γελάσεις,  αλλά στη γενικότερη αίσθηση που έχει. Είναι κάτι που σε κάνει να χαμογελάς όταν διαβάζεις – θες δε θες. Φαίνεται πως μέχρι κι η πιο μικρή λεπτομέρεια έχει φιλτραριστεί από το μοναδικό χιούμορ του Brian Lee O’ Malley.

Το σενάριο, έχοντας, φυσικά, εισέλθει μέσα από το παραπάνω αυτό “φίλτρο”, μας μεταφέρει τις περιπέτειες του Scott, την καθημερινότητά του, τη σχέση του με τους φίλους του, τη Ramona, το ξυλίκι με τους exes, τη ζωή. Το storytelling, από την άλλη μεριά, κάνει τα πράγματα ακόμη πιο ενδιαφέροντα και ευχάριστα, δίνοντας έναν γρήγορο ρυθμό στην ανάγνωση και ένα κινηματογραφικό feeling που σε παρασύρει βαθιά στη ροή της ιστορίας.

Στον οπτικό τομέα, το σχέδιο είναι ασπρόμαυροTumblr_lmpdcw31E91qf83j2o2_400 (1) (1), αρκετά περιποιημένο και με αρκετή δόση ράστερ
(btw, πρόσφατα κυκλοφόρησε και έγχρωμη έκδοση), ενώ υπάρχουν σημεία που είναι εμφανείς οι πινελιές μαύρης μελάνης ή άλλες τεχνικές, δίνοντας ένα πολύ όμορφο οπτικό αποτέλεσμα. Οι ασιατικές επιρροές είναι ξεκάθαρες, αλλά θα έλεγα πως το SCOTT PILGRIM είναι  ένα περίεργο “μείγμα”… Κάτι σαν indie-αμερικανο-manga. Εντός, αλλά και εκτός (εξώφυλλα- οπισθόφυλλα), θα βρείτε διάφορα στοιχεία με μια pixel αισθητική που προσθέτουν περισσότερη cultίλα στον τίτλο.

Είναι όμορφο, είναι αστείο, είναι πρωτότυπο, και είναι ένας τίτλος που θα μπορούσα να ψάχνω ακούραστα και για άλλα επίθετα που θα τον καλό-χαρακτήριζαν. Το SCOTT PILGRIM είναι MUST.