BATMAN #21

Writers: Scott Snyder, James Tynion IVcover
Artists: Greg Capullo, Rafael Albuquerque
DC Comics

SPOILER ALERT! Το παρόν άρθρο ενδέχεται να περιέχει spoilers για το comic. Αν σκοπεύετε να διαβάσετε το comic και δεν θέλετε να σας αποκαλυφθούν γεγονότα και καταστάσεις, συνεχίστε εδώ.

Η άφιξη του BATMAN #21 συνέπεσε με μια ευτυχή – αναγνωστική – συγκυρία. Βλέπετε, τα trades καλύπτουν το μεγαλύτερο όγκο της ανάγνωσής μου σε ό,τι έχει να κάνει με τα comics και προτιμώ να τα διαβάζω ομαδοποιημένα, χρονολογικά ή θεματικά. Πολύ πρόσφατα, λοιπόν, διάβασα μαζεμένα τα BATMAN AND THE MONSTER MEN, BATMAN AND THE MAD MONK και BATMAN: THE MAN WHO LAUGHS, τα οποία πιάνουν το νήμα των περιπετειών του Σκοτεινού Ιππότη από το BATMAN: YEAR ONE, μέχρι και την πρώτη αναμέτρησή του με τον Joker, προσαρμόζοντας, ουσιαστικά, τις αντίστοιχες περιπέτειες της Golden Age στα σημερινά δεδομένα.

Έτσι, ήμουν ήδη σε mood “νεαρός Bruce Wayne ψάχνει να βρει τρόπο να πολεμήσει το έγκλημα”, όταν ξεκίνησα να διαβάζω το τεύχος, που αποτελεί το πρώτο κεφάλαιο του origin του Batman στο New 52 (εν τω μεταξύ, έλεος, πάμε για τη συμπλήρωση δύο χρόνων και ακόμα γράφουν στο εξώφυλλο “THE NEW 52!”. Με μπλε και πράσινους κόκκους θα προσέθετα) και φιλοδοξεί να ανανεώσει την αφήγηση του BATMAN: YEAR ONE, μιας από τις θρυλικότερες ιστορίες comics όλων των εποχών.

ZeroBatmanΗ ιστορία μας ανοίγει πριν έξι χρόνια, δηλαδή περίπου με την εμφάνιση των υπερηρώων (βλέπε ACTION COMICS #1 και JUSTICE LEAGUE #1), σε ένα post-apocalyptic σκηνικό (που θυμίζει έντονα I AM LEGEND) με έναν μηχανόβιο και αρματωμένο Batman και ένα παιδί να του λέει πως “αυτός σε θεωρεί νεκρό, από τότε που σκότωσε την πόλη”, για να μεταφερθούμε αμέσως πέντε μήνες νωρίτερα, σε μια φυσιολογική Gotham City. Άρα, περιμένουμε να μάθουμε ποιος είναι “αυτός” (1-0), πώς κατέστρεψε την πόλη, γιατί θεωρεί τον Batman νεκρό και τί του ετοιμάζει ο ήρωάς μας (καλά, το τελευταίο το φανταζόμαστε). Φυσικά, το πιο σημαντικό, για εμάς, είναι να δούμε το πώς ο Bruce Wayne υιοθετεί την ταυτότητα του Batman.

Από εκεί και ύστερα, παρακολουθούμε τα πρώτα βήματα του Bruce (που έχει γυρίσει στη Gotham City μετά από χρόνια περιπλανήσεων και αφού έχει κηρυχθεί νομικά νεκρός) ως τιμωρού του εγκλήματος, χωρίς – φυσικά – να είναι ακόμη Batman). Είναι αρκετά ενδιαφέρον να βλέπουμε τα πρώτα gadgets του, τις μεταμφιέσεις του και, φυσικά, τους πάντα απολαυστικούς διαλόγους του με τον Alfred, που τον βοηθάει σε αυτά τα πρώτα του βήματα. Επίσης, θα προλάβουμε να δούμε τη διαμάχη του με τη συμμορία του Red Hood, flashback με τον πατέρα του, Thomas, την επίσκεψή του στα γραφεία των Wayne Enterprises και την εισαγωγή του πρώτου villain.

rev132502ins

Παρότι μπορεί να φαίνονται πολλά πράγματα για ένα τεύχος, ο Snyder τα κάνει να μοιάζουν τακτοποιημένα και δίνει στο κάθε τι, το χώρο και το χρόνο που του αναλογεί, χωρίς να κουράζει, αλλά και χωρίς να δείχνει βιασύνη. Επίσης, δίνεται μια καλή ευκαιρία στον Capullo να μας θυμίσει πόσο καλός σχεδιαστής είναι και όταν δε σχεδιάζει κουστουμαρισμένους υπερήρωες και ότι μπορεί, σε αντίθεση με πολλούς συναδέλφους του, να δημιουργήσει δέκα διαφορετικούς ανθρώπους σε πρόσωπο και σωματότυπο.

Παράληψη θα ήταν να μην αναφέρουμε ότι στο τεύχος υπάρχει και ένα back-up feature, με μια περιπέτεια του Bruce, πριν επιστρέψει στη Gotham City. Στη συγκεκριμένη ιστορία, βλέπουμε πως έμαθε να οδηγεί τόσο καλά. Ελπίζω να συνεχιστεί αυτό το feature σε όλα τα κεφάλαια του Zero Year, γιατί προσφέρει μια διασκεδαστική ματιά στην πορεία του Batman και καλύπτει ορισμένα κενά και απορίες για το χαρακτήρα.

Συνολικά, έχουμε μια πολύ καλή εισαγωγή σε μια σημαντική ιστορία, που, αν πετύχει, θα βάλει το run των Snyder/Capullo πολύ ψηλά στη λίστα με τα υποψήφια για το καλύτερο Batman run της ιστορίας.