STORM DOGS #1-6

Writer: David HineStorm Dogs 006-000
Artist: Doug Braithwaite
Colorist: Ulises Arreola
Image Comics

Πριν από αρκετούς μήνες είχα κάνει review για το πρώτο τεύχος του STORM DOGS. Το πρώτο αυτό τεύχος μου είχε αφήσει ένα θετικό συναίσθημα και την επιθυμία να διαβάσω τη συνέχεια του. Μιας και η σειρά ολοκληρώθηκε με το έκτο της τεύχος, σκέφτηκα να καταθέσω την συνολική μου εκτίμηση για αυτήν.

Η ιστορία του STORM DOGS εξελίσσεται στον πλανήτη Amaranth, o οποίος θα έλεγε κανείς πως βρίσκεται σε μια απόμερη γωνιά του γαλαξία και, ενώ έχει να προσφέρει τα ελάχιστα στους άποικους-ανθρώπους, τοξικές βροχές κάνουν την διαβίωση στον πλανήτη δύσκολη και επικίνδυνη. Επειδή οι ιθαγενείς εξωγήινοι έχουν χαμηλή τεχνολογική ανάπτυξη, απαγορεύεται στους ανθρώπους να χρησιμοποιήσουν υψηλή τεχνολογία. Κάτι το οποίο σέβεται απόλυτα η μικρή ομάδα που στέλνει το Union, για την εξιχνίαση των φονικών που έχουν λάβει χώρα στον Amaranth.

Storm Dogs 006-021bΈχοντας διαβάσει και τα έξι τεύχη, νιώθω τύψεις που στο πρωταρχικό review μου έθιξα την πρωτοτυπία του σεναρίου και των χαρακτήρων. Δυστυχώς όμως, δεν ήταν κάτι που έλαμψε από το πρώτο τεύχος. Το STORM DOGS για μένα είναι μία μεγάλη έκπληξη και ένα μικρό διαμαντάκι στο χώρο του sci-fi. Το σύμπαν που έχει δημιουργήσει ο David Hine είναι κάτι που μοιάζει να ξεφεύγει από τις σελίδες του STORM DOGS, μιας και τα στοιχεία που το απαρτίζουν έχουν αντίκτυπο σε πολλές διαστάσεις στην ιστορία του. Ας πούμε απλά πως θα μου φαινόταν απόλυτα λογικό να βγει κάποιο βιβλίο ή άλλος τίτλος από την Image, με την ιστορία να εξελίσσεται στον κόσμο του STORM DOGS. Για να μην μιλάω όμως στον αέρα, τα στοιχεία που μου έκαναν τόση εντύπωση είναι η τεχνολογία του Weave, που είναι η ουσιαστικά αυτόματη λήψη πληροφοριών και η χρήση τους σαν “γνώση”, μιας και λαμβάνονται στον ίδιο τον εγκέφαλο του χρήστη, αλλά και το πολιτισμικό βάθος/ διαφορετικότητα των εξωγήινων ειδών που υπάρχουν στις σελίδες του.

Storm Dogs 006-021aΌσο αναφορά στους χαρακτήρες, θα έλεγα πως είναι ιδιαίτερα καλογραμμένοι. Η ομάδα του Union αποτελείται από αυθεντίες – ο καθένας στον κλάδο του – και τους γνωρίζουμε ακόμη καλύτερα κατά την εξέλιξη της ιστορίας, καθώς βλέπουμε βαθύτερα στον χαρακτήρα του καθενός τους. Πολύ καλό και βοηθητικό στο να τους μάθουμε είναι το ότι στο τέλος κάθε τεύχους υπάρχει ένα κειμενάκι που μας λέει μερικά πράγματα για το υπόβαθρο κάποιων χαρακτήρων. Οι χαρακτήρες αυτοί δεν είναι όλοι στην ομάδα του Union, παρ’ όλα αυτά είναι εξίσου σημαντικοί στην εξέλιξη της ιστορίας.

Το STORM DOGS έχει storytelling που σε παρασύρει στην ιστορία. Βασικά είναι πολύ ενδιαφέρον που το κάθε τεύχος ξεκινά σε χρόνο και τόπο διαφορετικό από αυτόν που τελείωσε το προηγούμενο, κάτι που μου θύμιζε επεισόδια τηλεοπτικής σειράς και ταίριαζε απόλυτα με το story. Όπως είπα, ο Amaranth είναι ένας μικρός πλανήτης, αλλά έχει μεγάλα μυστικά. Η ομάδα του Union έρχεται συχνά σε στοιχεία που πολλαπλασιάζουν την δυσκολία διεκπεραίωσης της αποστολής τους και μας ξεκλειδώνει ένα εντελώς διαφορετικό point of view για τον απόμακρο πλανήτη.SD-03-022Εικαστικά, μόνο να το εκθειάσω μπορώ, μιας και το σχέδιο του Doug Braithwaite είναι και ταιριαστό και έχει μεταδώσει πειστικά αυτόν το πολυεπίπεδο κόσμο του David Hine, ενώ πολλές φορές σε αφήνει άναυδο η αρτιότητα των εικαστικών συνθέσεων σε σελίδες και εξώφυλλα. Το χρώμα έχει επιμεληθεί ο Ulises Arreola σε αντίστοιχο υψηλό επίπεδο, συμπληρώνοντας όμορφα το σχέδιο με μία παλέτα που “μυρίζει” ευρωπαϊκή σκηνή. Ο συνδυασμός των παραπάνω κάνει το οπτικό αποτέλεσμα αρκετά πρωτότυπο. Επίσης, το STORM DOGS είναι θριλεράκι και το αφιλόξενο κλίμα του Amaranth είναι κάτι… που οπτικοποιείται. Σας προειδοποιώ, είναι σκληρό.

Θεωρώ το STORM DOGS ένα πολύ καλό comic και αν είστε λάτρεις του sci-fi, το θεωρώ πραγματικό σφάλμα να το προσπεράσετε. To μόνο αρνητικό που θα πρέπει να ξέρετε είναι ότι το έκτο τεύχος τελειώνει αρκετά απότομα. Το μόνο θετικό που το ανατρέπει, είναι αυτό:

Storm Dogs 006-028

Καλή αναμονή!