ESCAPE FROM PLANET EARTH

0013132474595Script: Bob Barlen, Cal Brunkel
Director: Cal Brunkel
Music: Aaron Zigman
Cast: Sarah Jessica Parker, Rob Corddry, William Shatner, Craig Robinson, Jessica Alba, George Lopez, Sofía Vergara κ.ά.
Rainmaker Entertainment, Kaleidscope TWC

Βλέποντας το συγκεκριμένο τίτλο σε αφίσα ταινίας animation είναι σχεδόν αδύνατο να αποφύγει κανείς τους χολιγουντιανούς συνειρμούς με την ασταμάτητη δράση και τους στερεοτυπικούς ήρωες. Βέβαια, το γεγονός ότι απευθύνεται σε παιδιά μου χάρισε μια ελπίδα πρωτοτυπίας, η οποία δυστυχώς διαψεύσθηκε.

Η πλοκή της ιστορίας έχει ως εξής:

Τα δύο αδέρφια, o Gary και o Scotch Supernova, αποτελούν αντίστοιχα τα μπράτσα και το μυαλό του διαστημικού σταθμού Basa στον πλανήτη Baab. Συνεργάζονται συνέχεια σε αποστολές διάσωσης, οι οποίες είναι μέχρι τώρα επιτυχημένες. Όμως, η αλαζονεία του δεύτερου οδηγεί στον πρώτο τους μεγάλο καυγά με εκείνον να προσπαθεί να αποδείξει ότι δε χρειάζεται το μεγάλο του αδερφό. Θα συμφωνήσετε μαζί μου, ότι δεν υπάρχει ούτε μια υποψία ενδιαφέροντος μέχρι εδώ. Αλλά ο καθένας διατηρεί το δικαίωμά του να ελπίζει.

Η επόμενη αποστολή που καλείται να φέρει εις πέρας, λαμβάνει χώρα στον πλανήτη Γη, ή Σκοτεινό Πλανήτη, όπως τον αποκαλούν οι ίδιοι, μιας και ποτέ κανείς δεν έχει επιστρέψει από εκεί.

escape-from-planet-earth-5Στη συνέχεια, ο Scroch αιχμαλωτίζεται από τη στρατιωτική ομάδα των ΗΠΑ, όπου και γνωρίζει τους δευτερεύοντες χαρακτήρες, επίσης αιχμάλωτους εξωγήινους από διάφορους πλανήτες, οι οποίοι αποτελούν αδιάφορες καρικατούρες της αμερικάνικης κουλτούρας και τηλεόρασης. Ο Gary, που ασφαλώς αγαπάει τον αδερφό του, καταφεύγει γρήγορα προς τη διάσωσή του.

Αφού λοιπόν έρχονται αντιμέτωποι με τον άνθρωπο – στρατηγό, ένα ξινό και εθνικόφρον ον με χαμηλή νοημοσύνη, οδηγούνται και στον προδότη του πλανήτη τους. Ή μάλλον την προδότρια, η οποία είναι πλέον επικεφαλής της διαστημικής τους υπηρεσίας και στέλνει παράνομα στη Γη τεράστια αποθέματα ενέργειας (ενός είδους πυρηνικής), μιας και ξεγελάστηκε, όντας αφελώς ερωτευμένη με τον εν λόγω στρατηγό. Τέλος, επιστρέφουν στο σπίτι τους, δηλαδή το δικό τους “μπλε” πλανήτη, όπου όλα βαίνουν καλώς με τιμές και πανηγύρια.

Το μεγάλο μείον της ταινίας είναι η απουσία ενός δυνατού αντιπάλου. Οι δύο “κακοί” που εμφανίζονται δεν είναι ούτε αρκετά σοβαροί ούτε αρκετά έξυπνοι ή πανούργοι ούτε έχουν καταστρώσει κάποιο μεγαλεπήβολο σχέδιο. Στόχος τους είναι η εύρεση ενός έρωτα από τη μια και η φιλοδοξία για δύναμη από την άλλη.

Το μόνο πρωτότυπο στοιχείο που 98122_gal παρατήρησα είναι τα punk κουρέματα των εξωγήινων γυναικών, τα οποία έρχονται σε αντίθεση με το επίσημο ντύσιμό τους.

Θα αναρωτιέστε γιατί σας δίνω όλες αυτές τις πληροφορίες και σας χαλάω τα συναισθήματα αγωνίας. Δε θα δείτε κάτι που δεν έχετε ξαναδεί. Θα δείτε κάτι με έλλειψη έξυπνου χιούμορ και γεμάτο με αμερικάνικες, στερεοτυπικές εκφράσεις, που έχουμε πολλάκις δεχτεί από τις μέτριας ποιότητας αμερικάνικες σειρές.

Εν αντιθέσει με τα παραπάνω, η σχεδιαστική τεχνοτροπία του 3D παίρνει δέκα, όπως και η ερμηνεία των πολύ γνωστών ηθοποιών, ενώ η μουσική είναι επίσης ταιριαστή.

Θα κλείσω προτείνοντάς σας να μην τη δείτε και να αφιερώσετε αυτά τα ενενήντα λεπτά σε κάτι πιο ενδιαφέρον!

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=Q1NhAUsyslk[/youtube]