SIEGFRIED I & II

Writer/Artist: Alex AliceSiegfried-Vol-1-Cover
Archaia Entertainment

Όταν έπιασα στα χέρια μου, για πρώτη φορά, το SIEGFRIED, πριν από δυο χρόνια περίπου, στο περίπτερο της Dargaud στην Angouleme, αναγκάστηκα να το ξαναβάλω στη θέση του, με βαριά καρδιά. Ο λόγος είναι πως, δυστυχώς, δεν μιλάω (ούτε διαβάζω) γαλλικά… Αλλά ευτυχώς, πρόσφατα μεταφράστηκε από την Archaia, δίνοντας μου την ευκαιρία να εκπληρώσω την επιθυμία μου να το διαβάσω και να το θαυμάσω. Με γεύση Σκανδιναβικής μυθολογίας, λοιπόν, και εμπνευσμένη από το ΔΑΧΤΥΛΙΔΙ ΤΩΝ ΝΙΜΠΕΛΟΥΝΓΚΕΝ, η σειρά του Alex Alice με την ιστορία του Siegfried, αποτελείται από τρία installments, από τα οποία έχουν ήδη μεταφραστεί τα δύο.

Σε έναν κόσμο που η μόνη απόδειξη της ύπαρξης του “ανθρώπου” είναι μόνο ο εαυτός του, o Siegfried, μεγαλωμένος από έναν Νιμπελούνγκεν (μικρόσωμα πλάσματα, που θυμίζουν κάτι ανάμεσα σε goblins και νάνους), σε ένα δάσος στην άκρη του κόσμου, προσπαθεί να ανακαλύψει το ποιος είναι, ποιοι ήταν οι γονείς του, και αν υπάρχουν άλλοι σαν κι αυτόν. Παράλληλα, ο χρόνος και τα γεγονότα εξελίσσονται εντελώς διαφορετικά για τους θεούς, που έχουν μεγάλα σχέδια αλλά και ελπίδες από αυτόν. Με στόχο να βρει τον κόσμο των ανθρώπων, η ζωή του θα μπει στην πορεία που το πεπρωμένο έχει χαράξει για αυτόν.

Siegfried Vol. 02 The Valkyrie-131Η ιστορία του SIEGFRIED είναι μία πολύπλοκη ιστορία, με πρωταγωνιστές διάφορα από τα φανταστικά πλάσματα και θεότητες της σκανδιναβικής μυθολογία. Στα δύο πρώτα installments, κινείται τόσο από την μεριά του Siegfried, ο οποίος ουσιαστικά μεγαλώνει μόνος του στο δάσος, αλλά και από τη μεριά μίας Βαλκύριας, που βλέποντας το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον, θα προσπαθήσει να καταλάβει αν ο SIEGFRIED θα καταφέρει να ακολουθήσει το πεπρωμένο του. Ο ήρωας, για να βρει τον κόσμο τον ανθρώπων, θα πρέπει να σκοτώσει το δράκο Fafnir, και έτσι ξεκινάει το μεγάλο ταξίδι του.

Το μόνο μου παράπονο από τα δύο αυτά μέρη της ιστορίας είναι το storytelling. Ένιωσα πολλές φορές μπερδεμένος από την ιστορία, χωρίς να είμαι σίγουρος για το τί ακριβώς είχε γίνει. Η αλήθεια είναι πως σχεδόν ξαναδιάβασα τον πρώτο τόμο, για να σιγουρέψω τα συμπεράσματα μου πάνω στην ιστορία.

Siegfried Vol. 01-073 Όσο για το artwork, ας μην κρυβόμαστε, βλέπετε τις εικόνες και το καταλαβαίνετε: είναι εξαίσιο! Τα panels του Alice έχουν τέτοια ζωντάνια, που σε κάνουν να αναμένεις την κίνηση τους. Το design στις σελίδες είναι πολύ πετυχημένο, με εντυπωσιακά δισέλιδα και όμορφα αποτυπωμένες ιδέες. Μου αρέσει που, ενώ διακατέχεται από μία φρεσκάδα και, χρωματικά, σε πολλά σημεία, έχει μία καρτουνίστικη υφή, βγάζει παράλληλα και μία vintagίλα. Δεν ξέρω αν είναι που μου θυμίζει το THORGAL, γενικότερα, πάντως το ύφος του σχεδίου μου φέρνει στο νου άλλες εποχές. Οι χαρακτήρες είναι πολύ εκφραστικοί, ενώ στις σελίδες θα συναντήσετε πανοπλίες, περικεφαλαίες και σπαθιά, που θα σας κάνουν να εντυπωσιαστείτε τόσο από τη σκανδιναβική κουλτούρα, αλλά και από την απόδοση της στο συγκεκριμένο comic. Όπως και να το κάνουμε, είναι επικό. Πανέμορφα, επίσης, είναι τα εξώφυλλα των τόμων, αλλά και των τευχών που κυκλοφόρησαν από την Archaia.

Siegfried Vol. 01-009Η γενικότερη άποψη μου για τα δύο πρώτα installments του SIEGFRIED είναι θετική. Όπως προείπα, το artwork είναι απίστευτο και σε συνδυασμό με την ιστορία, σε ταξιδεύει μακριά. Aπό την άλλη, o κάθε τόμος κοστίζει 20 ευρώ, το progress στην ιστορία, και στα δύο μέρη, είναι αρκετά μικρό, και το storytelling πολλές φορές με μπέρδεψε. Εγώ, στην προκειμένη, έχω βολευτεί με κάτι πιο “απλό”, περιμένοντας, όμως, σίγουρα και το τρίτο installment. To SIEGFRIED είναι ένα έπος και πιστεύω ότι η κατάληξη του θα έχει να δώσει πολλά.