SNAPSHOT REVIEWS 08-08-13

Snapshot Reviews: Σύντομα reviews για πρόσφατα comics που τράβηξαν την προσοχή μας. Πρώτα τεύχη, σειρές που βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά και λιγότερο προβεβλημένες δουλειές που αξίζει να προσέξετε.

Snapshots_BTS01BOB THE SQUIRREL
Writer/Artist: Frank Page
www.bobthesquirrel.com

Ξεκινάμε με ένα καθημερινό webcomic, που ως σημείο αναφοράς έχει έναν σκίουρο – τον Bob, καλά το καταλάβατε. Ξεκίνησε το 2010 και μέχρι σήμερα ανεβαίνει στο http://www.bobthesquirrel.com, άλλοτε ως comic strip, άλλοτε ως Sunday strip, κι άλλες φορές σε editorial strip format. Είμαι βέβαιος πως λίγοι από εσάς το έχετε ακουστά, γιατί πολύ απλά… συνήθως δεν είναι καλό.

Η θεματική του υπόσταση γυρνάει τριγύρω από την καθημερινή ζωή του σκίουρου, ο οποίος ζει με την οικογένεια του δημιουργού, Frank Page, ασχολείται με τα κοινά, λέει σοφίες, κυρίως στα editorial one-panel strips, και… αυτά. Δεν υπάρχει ουσιαστική εξέλιξη/continuity, κι αυτό, σε συνδυασμό με το ότι τις περισσότερες φορές είναι hit or MISS, το κάνει αρκετά βαρετό.

snapshots_BTS02

Snapshots_Oneiropoloi01ΟΝΕΙΡΟΠΟΛΟΙ
Writer/Artist: Κωστής Τζωρτζακάκης
http://kostis-tz.blogspot.gr/

Περνάμε σε ένα ελληνικό webcomic, που ουσιαστικά δεν έχει τίτλο, αλλά θα χρησιμοποιήσω τον τυπικό τίτλο του άλμπουμ που συνέλεξε ένα μεγάλο μέρος από τα συγκεκριμένα cartoons. Πρόκειται για μικρές, μονοπάνελες βινιέτες, που ο Τζωρτζακάκης ξεκίνησε να ανεβάζει στο προσωπικό του blog, το 2012, και ανανεώνει συχνά μέχρι σήμερα. Βινιέτες κι όχι γελοιογραφίες, εφόσον είναι μικρά “μονόχωρα ρουμπρικάκια”, όπως τα ονομάζει ο Soloup, στην εισαγωγή της συλλογής από την Ένατη Διάσταση.

Ανάλαφρα, δροσερά, ελαφρώς κωμικά και, πολλές φορές, με μία διάθεση υποβόσκουσας κοινωνικής κριτικής, σε μεταφέρουν στην ατμόσφαιρα μίας άλλης, πιο “εύκολης” εποχής. Το σημαντικότερο στοιχείο που τα κάνει “to the point” για αυτό ακριβώς που πρεσβεύουν, είναι η απεξάρτησή τους από τη ζωή στην πόλη, κάτι που ο ίδιος ο δημιουργός προσπαθεί, και τα καταφέρνει, μένοντας μόνιμα στην Κρήτη. Δοκιμάστε το!

Snapshots_Oneiropoloi02

Snapshots_Oneiropoloi03

snapshots_BM01BUG MARTINI
Writer/Artist: Adam Huber
http://www.bugmartini.com

Επιστρέφουμε στας Αμερικάς, και ρίχνουμε ένα βλέμμα σε ένα webcomic, στο οποίο με τράβηξε το βιογραφικό του δημιουργού, και συγκεκριμένα οι απαντήσεις που δίνει στα favorite comic strip/favorite comic book series ζητήματα: BLOOM COUNTY, SCUD: THE DISPOSABLE ASSASSIN, FABLES.

Ανορθόδοξος τρόπος, το ξέρω, και τελικά το BUG MARTINI δε θυμίζει σε τίποτα κανένα από τα προαναφερθέντα. Είναι, όμως, πολύ καλό και, κυρίως, αστείο. Καθημερινές καταστάσεις, με ζωύφια που πετάνε ατάκες και punchlines, είτε κωμικά, είτε φιλοσοφικού χαρακτήρα, έξυπνο χιούμορ που δεν επαναλαμβάνεται, και απλοϊκό, όσο χρειάζεται, σχέδιο. Βασικό χαρακτηριστικό της επιτυχίας του είναι πως τα φιλοσοφικοψαγμένα strips είναι όντως καλά, και δεν κουράζουν γιατί δεν επαναλαμβάνουν το ίδιο μοτίβο.

Υπάρχει κι ένα audioblog, που δεν μπήκα ακόμα στη διαδικασία να εξερευνήσω, κυρίως γιατί αυτά τα βαριέμαι, αλλά εσείς κάντε το και πείτε μου αν αξίζει τον κόπο. Άντε, μπρός!

 snapshots_BM02

 

Snapshots_Kroko01ΚΡΟΚΟ
Writer/Artist: Σπύρος Δερβενιώτης
http://www.socomic.gr/tag/croco/

Κι επιστρέφουμε στα δικά μας, με ένα ακόμη ελληνικό comic strip, το ΚΡΟΚΟ, που ανεβαίνει καθημερινά στο socomic.gr. Δυστυχώς, το KROKO επιβεβαιώνει πως τα περισσότερα ελληνικά comic strips (ειδικά στο συγκεκριμένο site) δε διαβάζονται με ευκολία, επειδή, πολύ απλά, είναι κακά. Τρεις κροκόδειλοι βγήκαν από τους υπονόμους και συγκατοικούν με τη Βασιλική, μέσα σε ένα κάδρο σύγχρονης ελληνικής πραγματικότητας. Δυστυχώς, και πάλι, η συγκατοίκηση δεν έχει και πολύ ενδιαφέρον, παρ’ όλες τις προσπάθειες του δημιουργού να αναπτύξει ένα στοιχειώδες χιούμορ, με τη βοήθεια guest εμφανίσεων παλιών χαρακτήρων του, εν είδει crossover, ή με πολιτικά καυστικές ατάκες που απλά χάνουν το νόημα.

Να προσθέσω πως το comic είναι δίγλωσσο, επίσης δυστυχώς (για τρίτη φορά), καθώς η μετάφραση στα αγγλικά κυμαίνεται από ατυχής έως κάκιστη, ή στο πόδι. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η λέξη “Κροκόδειλος” που μεταμορφώνεται σε “alligator”, σε ένα comic που τιτλοφορείται, ακόμη και στα αγγλικά, “KROKO”.

Snapshots_Kroko02

Snapshots_FP01FREDO AND PIDJIN
Writers/Artists:Eugen Erhan, Tudor Muscalu
http://www.pidjin.net

Και τελειώνουμε με ένα webcomic που μας έρχεται από την μακρινή… Ρουμανία. Κάνω quote την περιγραφή που δίνουν οι ίδιοι οι δημιουργοί και που με τράβηξε να ασχοληθώ παραπέρα: “Two Evil Pigeons, One World To End.”

Ωραία, τη διαβάσαμε, ας την ξεχάσουμε τώρα. Το F&P (βαριέμαι να το ξαναγράφω!) ασχολείται με την καθημερινότητα, το internet, το human behavior, την pop κουλτούρα της εποχής, με διάφορα culture references, αλλά σίγουρα όχι με το πώς θα καταστρέψουν τον κόσμο τα δύο περιστέρια που πρωταγωνιστούν, και που, από το 2005 έως σήμερα, έχουν υποστεί αρκετά redesigns, προς το καλύτερο πάντα.

Αυτό το misleading first step, όμως, είναι και το μοναδικό αρνητικό feedback που μπορεί να καταλογιστεί στο εν λόγω webcomic, που είναι ακριβώς αυτό που θα περίμενε κανείς από ένα τέτοιου είδους shotgun gimmick-isk comic.

Snapshots_FP02