BEWARE THE CREEPER

bewarethecreepertpbWriter: Jason Hall
Artist: Cliff Chiang
Vertigo (DC Comics)

Η τακτική της DC να αναβιώνει παλιούς χαρακτήρες δεν είναι κάτι νέο. Ήδη από τη δεκαετία του ‘80 το είδαμε να συμβαίνει με χαρακτήρες όπως οι Sandman, Animal Man, Kid Eternity και άλλοι, οπότε πλέον δεν αρκεί για να μας ξαφνιάσει. Τι γίνεται όμως σε περιπτώσεις σαν το BEWARE THE CREEPER, όταν το νέο comic δεν έχει απολύτως καμία σχέση με τον αρχικό τίτλο;

Ξεκινάμε με ένα σύντομο μάθημα ιστορίας. Ο Creeper έκανε την πρώτη του εμφάνιση το 1968 και είναι δημιούργημα του Steve Ditko. Το πραγματικό του όνομα ήταν Jack Ryder, ήταν τηλεοπτικός παρουσιαστής και στον ελεύθερό του χρόνο – τι έκπληξη! – φορούσε φανταχτερή στολή και πολεμούσε το έγκλημα στους δρόμους της Gotham. Χαρακτηριστικό γνώρισμα του Creeper είναι το δαιμονικό του γέλιο, το οποίο είναι και το μοναδικό κοινό του χαρακτηριστικό με την νέα εκδοχή του, το 2003.

Και έτσι φτάνουμε στο 2003 – ή μάλλον στο 2013, όταν πια η Vertigo αποφάσισε να συγκεντρώσει ττο mini series πέντε τευχών σε trade paperback έκδοση, για να φτάσει τελικά και στα χέρια του γράφοντα. Η ιστορία του Creeper γράφεται πλέον από τον Jason Hall και από το πρώτο κιόλας panel καταλαβαίνουμε ότι τα πράγματα έχουν αλλάξει ριζικά. Η ιστορία δεν διαδραματίζεται πια στους δρόμους της Gotham, αλλά στο κοσμοπολίτικο Παρίσι του 1920, όπου παρακολουθούμε την ιστορία δύο αδελφών, της Madeline και της Judith, μυημένες η καθεμιά με τον τρόπο της στην περίφημη καλλιτεχνική κοινότητα της πόλης. Η πρώτη, ήρεμος και συγκρατημένος χαρακτήρας, ασχολείται με τη θεατρική συγγραφή, ενώ η δεύτερη είναι σουρεαλίστρια, με ζωή έντονη και ανεξέλεγκτη. Κι όλα αυτά ενώ στο παρασκήνιο μια μυστηριώδης φιγούρα ονόματι “Τhe Creeper” περιφέρεται στο Παρίσι, δημιουργώντας αλλόκοτα έργα Τέχνης μέσω των εγκλημάτων που διαπράττει.

Το BEWARE THE CREEPER είναι, ουσιαστικά, μια αρκετά καλογραμμένη και ενδιαφέρουσα ιστορία μυστηρίου, με την πόλη του Παρισιού ως φόντο να προσθέτει αρκετά στην ατμόσφαιρά της. Ευχάριστη έκπληξη μου προξένησαν επίσης οι “guest” εμφανίσεις των διάφορων καλλιτεχνικών διασημοτήτων της εποχής.

Η εικονογράφηση γίνεται δια χειρός Cliff Chiang και ειλικρινά δεν ήταν ό,τι καλύτερο έχω δει, ιδίως όταν ο εν λόγω καλλιτέχνης μας έχει δώσει πολύ πιο αξιόλογες δουλειές. Ωστόσο, πρέπει να παραδεχτώ ότι σε κάποια panels υπήρξε υπεραρκετός – όπως στην απεικόνιση του παρανοϊκού Creeper.

“Άρα, λοιπόν, ποιο είναι το συμπέρασμα; Αξίζει το χρόνο μου”; Σίγουρα, απλώς μην περιμένετε να σας αλλάξει τη ζωή. Αν ψάχνετε για μια ικανοποιητική ιστορία μυστηρίου, έτσι για να αλλάξετε λίγο παραστάσεις και να διαβάσετε κάτι διαφορετικό, τότε το BEWARE THE CREEPER σας καλύπτει απόλυτα.

Creeper_Paris_h