SNAPSHOT REVIEWS 05-09-13

Snapshot Reviews: Σύντομα reviews για πρόσφατα comics που τράβηξαν την προσοχή μας. Πρώτα τεύχη, σειρές που βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά και λιγότερο προβεβλημένες δουλειές που αξίζει να προσέξετε.

hunger-1HUNGER #1
Writer: Joshua Hale Fialkov
Artist: Leonard Kirk
Marvel Comics

Παραδέχομαι με κάθε ευκαιρία μια κάποια αδυναμία που τρέφω προς τον Galactus και η ευκαιρία που θα μου προσέφερε το συγκεκριμένο mini series (να δω τον Galactus να περνάει στο Ultimate Universe της Marvel) μου επέτρεψε να μην πτοηθώ ούτε καν από το γεγονός ότι το HUNGER αποτελεί αποτέλεσμα των όσων διαδραματίστηκαν στο AGE OF ULTRON. Το τελευταίο δεν το έχω διαβάσει και δεν είμαι καν σίγουρος περί τίνος πρόκειται, αλλά η είσοδός μου στην ιστορία του HUNGER έγινε ομαλά και δε με άφησε με απορίες. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο Fialkov έγραψε ένα εξαιρετικά new reader friendly τεύχος, στο οποίο (εμείς οι άσχετοι τουλάχιστον) γνωριζόμαστε με τον Rick Jones, το δεξί χέρι του Watcher ουσιαστικά, που γυρνά το σύμπαν παρατηρώντας. Ο Jones μας ξεκαθαρίζει από την αρχή ότι δε θέλει τη δουλειά και το χιούμορ που τον διακρίνει αποτελεί μια πολύ καλή άγκυρα για τον αναγνώστη, ο οποίος σε διαφορετική περίπτωση θα χανόταν στα κοσμικά και συμπαντικού βεληνεκούς γεγονότα που διαδραματίζονται. Η γραφή του Fialkov λοιπόν κερδίζει τις εντυπώσεις, αλλά το στοιχείο που τις κλέβει είναι το σχέδιο του Leonard Kirk, ο οποίος μοιάζει ο καταλληλότερος άνθρωπος για τη δουλειά.

resident alien blonde 0RESIDENT ALIEN: THE SUICIDE BLONDE #0
Writer: Peter Hogan
Artist: Steve Parkhouse
Dark Horse

To πρώτο mini series του RESIDENT ALIEN αποτέλεσε (για εμένα τουλάχιστον) μια εξαιρετικά ευχάριστη έκπληξη, κι αν κρίνω από το #0 του νέου mini series, τότε η υψηλή ποιότητα της σειράς θα συνεχιστεί και στο THE SUICIDE BLONDE. Βέβαια, το στοιχείο της ευχάριστης έκπληξης απουσιάζει, αλλά οι δύο δημιουργοί καταφέρνουν να συνεχίσουν με ενδιαφέροντα τρόπο την ιστορία τους. Χαρακτηριστικό των ικανοτήτων τους αποτελεί το γεγονός ότι καταφέρνουν στο #0 όχι μόνο να ικανοποιήσουν τους αναγνώστες της σειράς, αλλά και να εξηγήσουν παράλληλα τα βασικά σε όσους απλά ξεκίνησαν από το παρόν τεύχος (ή τα τεύχη του DARK HORSE PRESENTS που συμπεριέλαβαν την εν λόγω ιστορία). Η πληροφόρηση των νέων αναγνωστών γίνεται μέσω κάποιων flashbacks και αφηγήσεων στις πρώτες σελίδες. Παράλληλα προχωρά και η ιστορία, ώστε όσοι γνωρίζουν τα παλιά να μη βαρεθούν.

Όσον αφορά στις ικανότητες των δύο δημιουργών, αυτές βρίσκουν για μια ακόμη φορά ένα από τα καλύτερά τους πρόσωπα στο RESIDENT ALIEN. Ο Peter Hogan έχει καταφέρει να δώσει ξεχωριστή φωνή σε κάθε χαρακτήρα και να προχωρήσει με ικανοποιητικό τρόπο την ιστορία, ενώ ο Steve Parkhouse με εκπλήσσει κάθε φορά που αποφασίζει να σχεδιάσει μια έντονη έκφραση στα πρόσωπα των χαρακτήρων του.

trillium 1TRILLIUM #1
Writer/Artist: Jeff Lemire
Vertigo (DC Comics)

Μια νέα creator owned σειρά από το Jeff Lemire αποτελεί πάντοτε ευχάριστα νέα, ακόμη και για όσους από εμάς δεν απολαμβάνουμε ιδιαίτερα τις superhero δουλειές του. Και αυτό συμβαίνει, γιατί γνωρίζουμε πως οι ελευθερίες μιας τέτοιας δουλειάς έχουν πάντα καλύτερο αποτέλεσμα στη δουλειά του.

Αυτό γίνεται τόσο εξωφρενικά εμφανές στο TRILLIUM #1, ένα τεύχος που περιέχει δύο φαινομενικά άσχετες ιστορίες και το οποίο μπορεί να διαβαστεί με δύο διαφορετικούς τρόπους (από την αρχή ή από το τέλος), αφού οι ισοτρίες αυτές συναντιόνται στο τέλος. Η πρώτη – και ανώτερη, τουλάχιστον στον αισθητικό τομέα – εξελίσσεται στο μακρινό μέλλον, όπου ένας ιός απειλεί την ανθρωπότητα. Και η δεύτερη, στο παρελθόν, όπου ένας πρώην βετεράνος αναζητά το Χαμένο Ναό των Ίνκας. Δε θα πω περισσότερα, παρά μόνο ότι ο Lemire μας παραδίδει δύο ενδιαφέρουσες (αλλά, δυστυχώς, άνισες) ιστορίες και μας αφήνει με ένα cliffhanger που μας αναγκάζει να πάρουμε και το επόμενο τεύχος. Το #1, πάντως, ήταν πάρα πολύ καλό.

rocketeer-spirit-1ROCKETEER AND THE SPIRIT: PULP FRICTION #1
Writer: Mark Waid
Artist: Paul Smith
IDW

Πόσο καλό θα μπορούσε να είναι ένα crossover μεταξύ δύο pulp χαρακτήρων που ποτέ δεν έχουν ξανασυναντηθεί; Κρίνοντας από τα πειράματα που κάνει τον τελευταίο καιρό η IDW με τα franchises που διαθέτει (MARS ATTACKS vs JUDGE DREDD και διάφορα άλλα τέτοια χαριτωμένα), η σύντομη απάντησή μου θα ήταν “καθόλου”. Ωστόσο, για κάποιο λόγο αποφάσισα να ρίξω μια ματιά στο PULP FRICTION και αυτό που αντίκρισα ήταν συμπαθέστατο!

Ο Rocketeer του Dave Stevens και ο Spirit του Will Eisner μπλέκονται σε έναν φόνο που τους αφορά λίγο-πολύ και τους δύο και αποφασίζουν να συνεργαστούν. Το πρώτο τεύχος αποτελεί την εισαγωγή στην ιστορία που θα ακολουθήσει και για αυτό δε συμβαίνουν πολλά, από άποψης εξέλιξης της πλοκής. Φυσικά, δεν απουσιάζει η δράση, αλλά και αυτό το ενοχλητικό κλισέ που θέλει μια παρεξήγηση ανάμεσα στους δύο πρωταγωνιστές σε κάθε (μα σε κάθε;) crossover. Συνολικά, πάντως, πρόκειται για ένα διασκεδαστικό comic, το οποίο απογειώνεται κυρίως χάρη στο σχέδιο του Paul Smith. Ο σχεδιαστής κατάφερε να πιάσει ξεχωριστά το καλλιτεχνικό feeling των δύο ηρώων, αλλά και να προχωρήσει σε μια ένωση που λειτουργεί καλά – κι ας μοιάζει αρχικά ο Spirit χαμένος σε έναν κόσμο με πολύ έντονα χρώματα.

astrocity3ASTRO CITY #3
Writer: Kurt Busiek
Artist: Brent Anderson
Vertigo (DC Comics)

Το πρώτο τεύχος μου άρεσε, επειδή είχα πεθυμήσει το ASTRO CITY και δε με απογοήτευσε καθόλου με όσα προσέφερε. Το δεύτερο τεύχος το βρήκα καλύτερο, γιατί στο κέντρο ήταν μια απλή κοπέλα, η οποία εργαζόταν στην τηλεφωνική γραμμή έκτακτης ανάγκης της Honor Guard, και όχι οι μάχες μεταξύ των superheroes. Και το τρίτο το αναδεικνύω ως το καλύτερο του mini series, γιατί ολοκλήρωσε την ιστορία της κοπέλας αυτής με το απαραίτητο superhero στοιχείο και τη δράση που έλειπε από το δεύτερο!

Το ASTRO CITY #3 χρησίμευσε στο να μας επιβεβαιώσει όλους τους λόγους που μας κάνουν να λατρεύουμε το ASTRO CITY, αλλά και αυτούς που θέλουν το συγκεκριμένο mini series να βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με τα προηγούμενα – κι ας έχουν παρεμβληθεί μερικά χρόνια. Βέβαια, η ιστορία αυτή καθαυτή (και ιδιαίτερα η αρκετά βολική σωτηρία που ήρθε στο τέλος) δεν ήταν κάτι το ιδιαίτερο, ωστόσο, κατάφερε να μας δώσει μια έντονη γεύση ASTRO CITY: superhero μάχες και κοσμικά φαινόμενα, μέσα από τις ματιές απλών πολιτών. Αυτό μας έλειπε τόσο καιρό και αυτό πήραμε, από τους δύο μετρ του είδους.