PREVIEWS PICKS (SEPTEMBER 2013)

previewssep2013Τέλος των διακοπών, επιστροφή στην καθημερινότητα, τα κεφάλια μέσα και άλλες αηδίες. Μην το βάζετε κάτω! Ο Σεπτέμβρης (δικαιολογημένα) ίσως δεν αποτελεί τον αγαπημένο μας μήνα, αλλά οι εκδοτικές μας χρυσώνουν το χάπι, ανακοινώνοντας ενδιαφέρουσες κυκλοφορίες μέσω του PREVIEWS.

Και οι Βασιλεία Βαξεβάνη, Θωμάς Παπαδημητρόπουλος, Μυρτώ Τσελέντη και Κώστας Λαμπρόπουλος σας παρουσιάζουν τις πιο ενδιαφέρουσες από αυτές, βοηθώντας σας να καταπολεμήσετε την κατάθλιψη του φθινοπώρου με comics! 

BLUE PAGES (Βασιλεία Βαξεβάνη)

Πριν ξεκινήσω, να πω ότι αν δε θέλετε να χάσετε το CATACLYSM event της Marvel αυτός είναι ο μήνας να το κάνετε. Μη νομίζετε ότι έχω κάποιον ιδιαίτερο πόνο (χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δε θα τσεκάρω τι συμβαίνει). Ο βασικός λόγος που το γράφω εδώ είναι γιατί βαριέμαι να γράψω ξεχωριστά για τα CATACLYSM: THE ULTIMATES LAST STAND #1 και #2, CATACLYSM: ULTIMATE SPIDER-MAN #1, CATACLYSM: ULTIMATE X-MEN #1. CATACLYSM: ULTIMATES #1 που θα τα βρείτε στις σελίδες 18-21 του PREVIEWS για τη Marvel. Επίσης, τα καλά από την DC ήταν όλα τον προηγούμενο μήνα. Εντάξει;

Amazing X-Men #1AMAZING X-MEN #1 (Marvel, pgM. 50, $3.99)
Τα είχαμε πει και με τον Ηλία στο τελευταίο, πανηγυρικό COMICDOM JOURNAL. Αλλά δε μπορούμε να κάνουμε και τους αδιάφορους. Ο Nightcrawler επιστρέφει και μαζί του η Firestar σε ένα X-τίτλο. Επιτέλους. Δε νομίζω ότι μπορούμε να περιμένουμε πολλά, αλλά ποιος ξέρει, oder? Από τους Jason Aaron και Ed McGuinness, η κραυγή του Kurt από το υπερπέραν εισακούεται. Δεύρο έξω!

LONGSHOT SAVES THE MARVEL UNIVERSE #1 (Marvel, pgM. 49, $2.99)
Ελάχιστα θυμάμαι το αγόρι της Dazzler. Θυμάμαι ότι είναι κ$&όφαρδος, αλλά καλό παιδί, όχι σαν τον Γκαστόνε που είναι σιχαμένος. Τέλος πάντων, ο Longshot θα βρεθεί σε μια θέση δύσκολη και θα δοκιμάσει την τύχη του. Και αυτό, γιατί κάποιος έχει βάλει στο μάτι τους τυχερούς και τους εξολοθρεύει. Θα τα καταφέρει άραγε;

Amala's Blade Spirits of NaamaronAMALA’S BLADE: SPIRITS OF NAAMARON SC (Dark Horse, pg. 50, $18.99)
Μη μου πείτε ότι δεν την περιμένατε αυτή την πρόταση. Όσοι δε διαβάσατε τις περιπέτειες της Amala σε σχέδιο του Μιχάλη Διαλυνά, τώρα είναι η ώρα να το κάνετε. Μαζεμένα και όμορφα. Και με νέες ιστορίες και φρέσκο υλικό. Μια χαρά μου ακούγεται.

1 FOR 1: ABE SAPIEN #1 (Dark Horse, pg. 56, $1.00)
Εισαγωγή στη νέα ongoing σειρά με ένα one-shot (να με δει από καμιά γωνιά ο Μπαμπινιώτης να γράφω τα μισά στα Αγγλικά…). Και σε καλή τιμή. Δε βλέπω τίποτα κακό. Ο συμπαθέστατος Abe βρίσκεται σε μια κατεστραμμένη Αμερική, με τερατώδη πτώματα και ερειπωμένες πόλεις.

1for1 The Victories #11 FOR 1: THE VICTORIES #1 (Dark Horse, pg. 46, $1.00)
Η ομάδα των Victories έχει ορκιστεί να μας προστατεύει από όλα: έγκλημα αλλά και διαφθορά. Τί θα γίνει όταν ένας από την ομάδα θα ξεθάψει το τραυματικό παρελθόν του; Ο εν λόγω ήρωας έχει το δυσοίωνο όνομα Faustus, οπότε τα πράγμα γίνονται ζόρικα. Δεν είμαι σίγουρη για τίποτα, παρά μόνο για την τιμή.

CLOWN FATALE #1 (Dark Horse, pg. 51, $3.99)
Όταν κάποιοι μπερδεύουν μια ομάδα κλόουν – που τυγχάνουν κουκλάρες, όπως άλλωστε ο μέσος κλόουν – με πληρωμένες δολοφόνους, τότε τα πράγματα ανατρέπονται. Υποθέτω ότι τα λεφτά είναι καλά και έτσι η ομάδα λέει “γιατί όχι;” και ακολουθεί μια νέα καριέρα, μιας και έχουμε και κρίση. Και όλα αυτά με μακιγιάζ κλόουν. ΟΚ…

HARLEY QUINN #0 (DC, pg. 115, $2.99)
Η επιστροφή της Harley Quinn, μιας από τις αγαπημένες μου ηρωίδες γενικά. Αυτή η τρέλα, αυτή η εμμονή με τον Joker, το γεγονός ότι είναι κακοποιημένη γυναίκα-θύμα. Όλα συνθέτουν ένα υπέροχο, ενδιαφέρον σύνολο. Στο συγκεκριμένο τεύχος, με σχέδιο από τους Darwyn Cooke, Sam Kieth, Tony S. Daniel, Paul Pope, Walter Simonson, Art Baltazar. Πωπω!

Fairest_21FAIREST #21 (Vertigo, pg.147, $2.99)
Ένα special one-off με την στρατόκα&*η Goldilocks, μια από τις ενδιαφέρουσες κακές των ένδοξων αρχών του FABLES. Δε το χάνω αυτό με τίποτα, μιας και παρακολουθώ τη σειρά που έχει να επιδείξει και καλές στιγμές. Ειδικότερα, όταν επικεντρώνονται σε έναν τέτοιο χαρακτήρα.

BEN 10 #1 (IDW, pg. 165, $3.99)
“Θα σας πω ένα παραμύθι με τον πιο γενναίο ήρωα”. “Τον Ben 10, κυρία;”. Έτσι γνώρισα πριν καιρό τον Ben 10 και, για λόγους… βιομηχανικής κατασκοπείας, έκατσα να δω. Και κατέληξα ότι οι περιπέτειες του πιτσιρικά που με τη βοήθεια του Omnitrix μεταμορφώνεται σε διάφορους εξωγήινους δεν είναι κακές. Σε αυτή τη σειρά, οι διακοπές του Ben και της παρέας του ανατρέπονται. Βέβαια, αν δεν ανατρέπονταν θα ήταν ένα βαρετό τεύχος, σωστά;

A VOICE IN THE DARK #1 (Image, pg. 204, $3.99)
Βγάζει με το κιλό νέες σειρές, αλλά πέρα από το ότι η ποσότητα δεν εξασφαλίζει και ποιότητα. Αλλά είναι καλό να βγαίνουν νέες σειρές από τα να βγαίνουν τα ίδια και τα ίδια, αν με ρωτάτε. Αυτή την ξεχώρισα, γιατί το θέμα της μου θύμισε κομματάκι Dexter, τον οποίο και υπεραγαπώ. H Zoey έχει να σκοτώσει 72 μέρες και, τώρα που είναι στο κολλέγιο, σκέφτεται να το ελέγξει το θεματάκι αυτό. Όταν γίνεται εκφωνήτρια στη μεταμεσονύχτια εκπομπή του campus, θα έρθει αντιμέτωπη με κάποια προβλήματα.

BlackScience-01-Cover-BBLACK SCIENCE #1 (Image, pg. 188, $3.50)
Η ομάδα Rick Remender, Matteo Scalera, Dean White έρχεται και μας φέρνει μια σειρά που επιδιώκει να έχει και λίγο αέρα από τις παλιές καλές ταινίες επιστημονικής φαντασίας. Ο Grant McKay, πρώην μέλος της Anarchistic Order of Scientists, καταφέρνει να σπάσει τα όρια της πραγματικότητας. Και έτσι ο ίδιος και η ομάδα του βρίσκονται σε μέρη δυστοπικά, αρχαία, ξεχασμένα. Τί θα απογίνουν;

MANIFEST DESTINY #1 (Image, pg. 198. $2.99)
Η ίδια ή φράση είναι από τα πιο υποκριτικά πράγματα που έχει να επιδείξει η αμερικανική ιστορία. Με λίγα λόγια, είναι η διακήρυξη των Αμερικανών ότι έχουν απεριόριστα θεόσταλτα δικαιώματα πάνω στη νέα ήπειρο. Ποιοι ιθαγενείς; Manifest Destiny, λέμε! Ωστόσο, αυτό το πνεύμα γέννησε μερικές ηρωικές στιγμές. Όπως η εξερεύνηση από τους Lewis & Clark. Αυτό είναι το θέμα του MANIFEST DESTINY, σε σχέδιο του Matthew Roberts από το λατρεμένο BATTLE POPE.

GREEN PAGES (Θωμάς Παπαδημητρόπουλος)

Αν και δεν έχω να σας προτείνω κάποιο τρανταχτό αριστούργημα (ή κάποιο comic που φιλοδοξεί να γίνει τρανταχτό αριστούργημα), βρήκα ενδιαφέρουσες προτάσεις στο πράσινο section του PREVIEWS αυτού του μήνα. Και μπορείτε να είστε σίγουροι ότι ήμουν αρκετά αυστηρός. Άλλωστε, είναι Σεπτέμβριος και έχω επιστρέψει στην καθημερινότητα. Και αυτό πάντα με κάνει δυσκοίλιο αυστηρό.

The-Joyners-in-3DTHE JOYNERS IN 3D (Archaia Entertainment, pg. 254, $29.95)
To format του συγκεκριμένου κλέβει την παράσταση από την καλλιτεχνική του αξία. Κι αυτό, γιατί, όπως φανερώνει και ο τίτλος, το JOYNERS έχει αποτυπωθεί σε ανάγλυφο 3D και συνοδεύεται από δύο ζευγάρια τρισδιάστατων γυαλιών! Φυσικά, η ιστορία του comic εξελίσσεται στο μέλλον και το υπογράφει το δίδυμο που μας έφερε το SYNDROME (όχι το δικό μας, αυτό της Archaia): ο R.J. Ryan και ο David Marquez (ULTIMATE SPIDER-MAN).

MOUSE GUARD: LEGENDS OF THE GUARD VOL.2 (Archaia Entertainment, pg. 258, $19.95)
Πραγματικά δε μπορώ να θυμηθώ γιατί σταμάτησα να παίρνω τα MOUSE GUARD. Οι πρώτες ιστορίες του David Petersen μου άρεσαν αρκετά, αλλά μάλλον δε μπήκα στον κόπο να συνεχίσω και κάπου εκεί έχασα τη σειρά μου. Θα επανέλθω, όμως! Όσοι από εσάς εξακολουθείτε να παρακολουθείτε τα mini series του MOUSE GUARD, μπορείτε να αποκτήσετε και το δεύτερο volume της ανθολογίας LEGENDS OF THE GUARD σε hardcover, με συμμετοχές από Stan Sakai, Rick Geary και Bill Willingham, μεταξύ άλλων. Εγώ θα κοιτάξω να πάρω πρώτα το Volume 1, το οποίο επανακυκλοφορεί, και θα σας προλάβω αργότερα.

futurama-simpsonsTHE SIMPSONS / FUTURAMA CROSSOVER CRISIS SLIPCASE HC (Bongo Comics, pg. 280, $24.95)
Δεν είμαι σίγουρος αν συμπεριέλαβα το συγκεκριμένο στις επιλογές μου επειδή θεωρώ ότι θα αξίζει ή απλά για να το χρησιμοποιήσω ως αφορμή και να γκρινιάξω για το γεγονός ότι το FUTURAMA (το καλύτερο animated show στην τηλεόραση) θα κάνει το τηλεοπτικό κύκνειο άσμα του σε μερικές ημέρες. Όπως και να ΄χει, θα συγκεντρωθώ στο προκείμενο, δηλαδή το crossover των δύο εξαιρετικά επιτυχημένων σειρών του Matt Groening. Οι υπεύθυνοι μας προϊδέασαν τον περασμένο Ιούλιο για ένα crossover στην τηλεόραση, αλλά το συγκεκριμένο θα πραγματοποιηθεί στο χαρτί. Και τι χαρτί! Η συγκεκριμένη κυκλοφορία είναι hardcover και περιέχεται σε μια slipcase θήκη.

BEAUTIFUL DREAMER (Drawn & Quarterly, pg. 320, $22.95)
Δεν έχω λόγους να βάλω το χέρι στη φωτιά (ή οπουδήποτε αλλού μου ζητήσετε) για το συγκεκριμένο, αλλά το solicitation του κατάφερε να με τραβήξει. Πρόκειται για ένα σκοτεινό και ενήλικο παραμύθι, για μια πριγκίπισσα που βρίσκεται ξαφνικά ανάμεσα σε μικροσκοπικούς ανθρώπους, έχοντας και η ίδια σμικρύνει. Το σενάριο του Fabien Vehlmann μας υπόσχεται μια ιστορία για τη σκοτεινή πλευρά της ανθρώπινης ευγένειας των πολιτισμένων ανθρώπων και το σχέδιο του διδύμου Kerascoet μια περίεργη μίξη cartoony (σχεδόν παιδικού) σχεδίου και εξαιρετικά λεπτομερών backgrounds.

thinkersARTISTS AUTHORS THINKERS DIRECTORS (Fantagraphics, pg. 324, $19.99)
O Paul Hornschemeier δε διαθέτει μόνο ένα από τα πιο δύσκολα επώνυμα για εμάς τους γραφιάδες που αγχωνόμαστε για το αν θα το γράψουμε σωστά (και συνήθως καταλήγουμε στη σίγουρη λύση του copy/paste), αλλά και πολύ ταλέντο. Η συγκεκριμένη κυκλοφορία του δεν είναι ένα νέο comic, αλλά ουσιαστικά ένα sketchbook, με προσωπογραφίες των καλλιτεχνών που τον έχουν επηρεάσει περισσότερο και σχετικές σημειώσεις. Στις σελίδες του AUTHORS… παρελαύνουν τα πρόσωπα των Lenny Bruce, Werner Heisenberg και Stanley Kubrick, μεταξύ άλλων.

MARIA M. (Fantagraphics, pg. 324, $24.99)
Όσοι διαβάζετε το LOVE & ROCKETS, ίσως θυμάστε τη μητέρα της Luba, με το όνομα Maria. Η συγκεκριμένη είδε τη ζωή της να μεταφέρεται σε b-movie και αυτή ακριβώς την ιστορία ξεκινά μας λέει το πρώτο μέρος (από δύο) της νέας ιστορίας του Gilbert Hernandez, η οποία λειτουργεί ως stand-alone. Tι να περιμένετε; Pulp ατμόσφαιρα, ένα τεράστιο μπούστο που αψηφά τους νόμους της βαρύτητας και στοιχήματα για το αν η έμπνευση του Gilbert έχει επιστρέψει, μετά από μια αισθητή απουσία.

PRETTY IN INK: NORTH AMERICAN WOMEN CARTOONISTS 1896-2013 (Fantagraphics, pg. 325, $29.99)
Αν σας αρέσει να χωρίζετε τους cartoonists ηλικιακά, κατά φύλο ή καταγωγή (και κατά χρώμα μαλλιού, αν έτσι σας βολεύει) μπορείτε να αποκτήσετε αυτή την κυκλοφορία, η οποία μας παρουσιάζει την ιστορία των γυναικών cartoonists και περιέχει έναν σκασμό illustrations και χρήσιμα στοιχεία.

LOST AT SEA HARDCOVER: 10th YEAR ANNIVERSARY EDITION (Oni Press, pg. 335, $24.99)
Σκεφτείτε μόνο ότι ο Bryan Lee O’Malley έγινε γνωστός χάρη στο SCOTT PILGRIM και όχι χάρη στο LOST AT SEA. Αν καταλαβαίνετε τι εννοώ, μάλλον δεν πρόκειται να το αποκτήσετε ποτέ. Αν όχι, μάλλον σας αρέσει το SCOTT PILGRIM και μάλλον έχετε ήδη αποκτήσει και το LOST AT SEA.

kafka the castleFRANZ KAFKA: THE CASTLE GN (SelfMadeHero, pg. 349, $19.95)
O David Zane Mairowitz είναι γνωστός και για το INTRODUCING KAFKA, ένα εξαιρετικό comic σε σχέδιο του “πολύ” Robert Crumb. Όπως βλέπετε, λοιπόν, ανέλαβε και το ημιτελειωμένο αριστούργημα του Kafka, το THE CASTLE (O ΠΥΡΓΟΣ), το οποίο προσωπικά θεωρώ και ως το κορυφαίο του. Ο Mairowitz γνωρίζει καλά το θέμα του, όπως μας έδειξε και στο INTRODUCING KAFKA, και το αποτέλεσμα είναι – κατά τη γνώμη μου – λίγο-πολύ εγγυημένο.

UNITY #1 (Valiant Entertainment, pg. 360, $3.99)
To πρώτο crossover event της νέας Valiant διαθέτει σενάριο από τον Matt Kind (SUPERSPY) και σχέδιο από τον Doug Braithwaite (UNIVERSE X, BATMAN AND THE OUTSIDERS). Επίσης φέρνει τους δημοφιλέστερους ήρωες του universe της Valiant αντιμέτωπους με τον X-O Manowar – απ’ ό,τι κατάλαβα δηλαδή. Αυτό που θα τονίσω σε τούτο το σημείο είναι να ξεχάσετε τα κουραστικά events των δύο μεγάλων εκδοτικών και να τολμήσετε να δοκιμάσετε το UNITY. Στο κάτω-κάτω, όπως μας διαβεβαιώνει και το solicitation, αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία για νέους αναγνώστες.

UNITY_001

ΜΑΝGΑ (Μυρτώ Τσελέντη & Κώστας Λαμπρόπουλος)

Λίγα πράγματα αυτό το μήνα. Είχα μια ελπίδα ότι κάποια στιγμή θα αρχίσει η εκδοτική δραστηριότητα να παίρνει τα πάνω της, ότι οι εταιρείες θα τολμήσουν να ρίξουν καινούργιους τίτλους στην αγορά για να προσελκύσουν περισσότερο κοινό, ότι κάτι θα γίνει τέλος πάντων. Κατά πώς φαίνεται όμως, ο συντηρητισμός αυτός θα κρατήσει ακόμα για κάποιο διάστημα και η δουλειά μας στην επιλογή τίτλων θα είναι εύκολη υπόθεση. Για άλλη μια φορά, λοιπόν, κανένα ουσιαστικό δίλημμα για τις αγορές του μήνα.

mysterious_menMYSTERIOUS UNDERGROUND MEN HC (Picturebox, pg. 343 , $24.95)
Ένας Tezuka τον μήνα, στέλνει το γιατρό στην γκιλοτίνα” – παλαιά otaku παροιμία
Ή, καλά που το έργο του πατέρα των manga είναι ψιλομπόλικο γιατί μάλλον αποτελεί σανίδα σωτηρίας για μερικούς εκδοτικούς.

Τον προηγούμενο μήνα, η Picturebox είχε δύο εντελώς εναλλακτικές προτάσεις, manga που απευθύνονταν σε σχετικά μικρό κύκλο αναγνωστών. Αυτή τη φορά παίζουμε εκ του ασφαλούς εκδίδοντας Tezuka. Εάν είστε λάτρεις του Tezuka, βέβαια, ποσώς σας ενδιαφέρει και θα το παραγγείλετε.

SWEET REIN VOL. 1 (Viz, pg. 374, $9.99)sweet_rein
Είναι που μπαίνουμε στο πνεύμα των Χριστουγέννων σιγά-σιγά… Ένας τύπος πάει σε μια τύπισσα και της λέει “είσαι η αφέντρα μου, γιατί είσαι ο Άη Βασίλης” και, όταν αυτή (φαντάζομαι; Ελπίζω; Εύχομαι;) τρέχει μακριά του, αυτός μεταμορφώνεται σε τάρανδο…

Συνήθως η φράση “μεταμορφώνεται σε τάρανδο” παραπέμπει αλλού. Αν μη τι άλλο, το “είσαι η αφέντρα μου, γιατί είσαι ο Άη Βασίλης” είναι από τους πιο πρωτότυπους τρόπους πεσίματος που έχω ακούσει, αλλά ενέχει μεγάλο κίνδυνο να σε περάσουν για τρελό, όπως και γίνεται. Εάν ήταν σουρεαλιστική κωμωδία, θα το πρότεινα με κλειστά μάτια, αλλά όταν περιγράφεται ως “magical romance” φοβάμαι.

from_the_new_worldFROM THE NEW WORLD VOL. 1 (Vertical Inc., p. , $)
Τέρατα, μάχες, μαγικές δυνάμεις, νέοι που σώζουν τον κόσμο… yawn

Εγώ πάλι είμαι λίγο διχασμένος. Από τη μία, αυτοί οι νέοι που σώζουν τον κόσμο είναι κάτι πολυφορεμένο, αναμφισβήτητα. Από την άλλη όμως, το εξώφυλλο… Είναι και η Vertical μία εταιρεία που γενικά έχω σε εκτίμηση. Εν τω μεταξύ, το ομώνυμο βιβλίο στο οποίο βασίστηκε το manga είναι του Yosuke Kishi που είναι best selling συγγραφέας στην Ιαπωνία και έχει κερδίσει δύο φορές το Japan Horror Association Award.
Λέω να δώσω μια ευκαιρία στον πρώτο τόμο.

pink_gnPINK GN (Vertical Inc., pg. 377, $10.95)
Ωπ! Ένα josei, ευχάριστη αλλαγή! Η Yumi δουλεύει σε μια εταιρία, αλλά – κρίση ξέρω ‘γω – δεν τα βγάζει πέρα και τα βράδια δουλεύει ως call girl για να συμπληρώσει εισόδημα.

Και όπως φροντίζει να ξεκαθαρίσει η Diamond, δεν πρόκειται περί πορνογραφικού manga. Αυτό που θα θέλατε να ξέρετε και είναι ίσως το πιο σημαντικό selling point αυτού του τίτλου, είναι ότι ο λόγος που αναγκάζεται να στραφεί στην πορνεία η μικρή πρωταγωνίστριά μας είναι επειδή ο αλιγάτορας που έχει ως κατοικίδιο (!) της κοστίζει πολλά λεφτά.