Οι Μεταλλαγμένοι Στη Μικρή Και Τη Μεγάλη Οθόνη
Είναι δυνατόν να έχεις στα χέρια σου ένα από τα πιο hot properties των αμερικάνικων comics και να μην το εκμεταλλευθείς με κάθε τρόπο; Όχι, βέβαια. Οι αγαπημένοι μας μεταλλαγμένοι δε θα μπορούσαν να μείνουν εγκλωβισμένοι στα στενά όρια των σελίδων των comics και έτσι άνοιξαν τα φτερά τους τόσο στη μικρή, όσο και στη μεγάλη οθόνη. Άλλωστε, από εκεί τους πρωτογνώρισαν πολλοί και από εκεί τους ξέρουν οι περισσότεροι. Γιορτάζοντας, λοιπόν, κι εμείς ως Comicdom τα πενήντα χρόνια από τη δημιουργία των X-Men, ας κάνουμε μια αναδρομή σε αυτό το παράλληλο μα τόσο ενδιαφέρον σύμπαν!
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
Προσπάθειες για μια ταινία με πρωταγωνιστές τους X-Men χρονολογούνται από τα τέλη της δεκαετίας του ’80, με εμπλοκή ακόμα και του μέγιστου James Cameron, όμως το νερό μπήκε στ’ αυλάκι όταν η 20th Century Fox απέκτησε, το 1994, τα δικαιώματα των χαρακτήρων. Έπρεπε να φτάσουμε στο καλοκαίρι του 2000 για να προβληθεί το X-MEN, το οποίο είναι – κατά τη γνώμη μου – μαζί με το SUPERMAN (1978) και το ΒΑΤΜΑΝ (1989), η ιστορικότερη ταινία-μεταφορά comic. Σίγουρα το BLADE προηγήθηκε δύο χρόνια, αλλά η επιτυχία του X-MEN (και η πιο ξεκάθαρη υπερηρωική του ταυτότητα) έπαιξαν τον αποφασιστικότερο ρόλο στην αναγέννηση (και τον κατακλυσμό) των μεταφορών comics στη μεγάλη οθόνη που κρατάει μέχρι τις μέρες μας.
Το πολύ καλό cast, με τους Patrick Stewart ως καθηγητή Xavier, Hugh Jackman ως Wolverine (γιατί όταν σκέφτεσαι κοντοστούπης, τριχωτός Καναδός, ο Hugh Jackman είναι ο πρώτος που σου έρχεται στο μυαλό), Ian McKellen ως Magneto, Anna Paquin ως Rogue, Famke Janssen ως Jean Grey και Halle Berry ως Storm, και η τεχνολογία που επέτρεπε πλέον μια πειστική μεταφορά οδήγησαν στην επιτυχία. Η ταινία – που θα μπορούσε να λέγεται και WOLVERINE JOINS THE X-MEN, λόγω του κυρίαρχου ρόλου του εν λόγω ήρωα – μας αφηγείται τη διπλή μάχη των μαθητών του καθηγητή Xavier απέναντι στο Magneto, που θέλει οι μεταλλαγμένοι να κυριαρχήσουν στον κόσμο, και το γερουσιαστή Kelly, που θέλει να περάσει νομοθεσία που θα θέτει σε αυστηρό έλεγχο τους μεταλλαγμένους.
Το – αναπόφευκτο – sequel ήρθε τρία χρόνια μετά, με την ονομασία X2 (γνωστό και ως X2: X-MEN UNITED ή X-MEN 2) και επικεντρώνεται στην προσπάθεια του κυβερνητικού πράκτορα William Stryker να παγιδεύσει και καταστρέψει τους X-Men. Το cast είναι σχεδόν απαράλλαχτο με μερικές προσθήκες νέων χαρακτήρων, με σημαντικότερη αυτή του Nightcrawler (Alan Cumming). Η ταινία, δικαίως κατά τη γνώμη μου, θεωρείται η καλύτερη της πρώτης τριλογίας, αφού είναι πιο συνεκτική, έχει καλύτερο ρυθμό και δε χρειάζεται να εισάγει πολλούς νέους χαρακτήρες.
Η αρχική τριλογία έκλεισε το 2006 με το X-MEN: THE LAST STAND, που είναι ταυτόχρονα η πιο επιτυχημένη εμπορικά και αυτή που οι περισσότεροι θεωρούν χειρότερη (παράλογο; Δεν απαντάει…) και βασίζεται στις δημοφιλείς ιστορίες “The Dark Phoenix Saga” (υπό την έννοια ότι έχουμε την ανάσταση της Jean Grey ως Phoenix) και “Gifted” (με την παρουσίαση μιας “θεραπείας” για τους μεταλλαγμένους). Η εισαγωγή νέων χαρακτήρων συνεχίζεται με σημαντικότερους τους Kitty Pryde (Ellen Page), Angel (Ben Foster) και Beast (Kelsey Grammer). Η ταινία προσπαθεί να πετύχει πολλά πράγματα ταυτόχρονα, οδηγώντας σε ένα ψιλοχάος, ενώ και η αντικατάσταση του σκηνοθέτη των δύο πρώτων ταινιών, Bryan Singer (ο οποίος έφυγε για να σκηνοθετήσει το SUPERMAN RETURNS – μεγάλε, μας υποχρέωσες…), από τον Brett Ratner δε βοήθησε.
Για το επόμενο κινηματογραφικό κεφάλαιο των X-Men, οι παραγωγοί είπαν να αλλάξουν λίγο παραστάσεις και έδιωξαν τους υπόλοιπους κομπάρσους για να παρουσιάσουν, το 2009, το X-MEN ORIGINS: WOLVERINE. Η ταινία λειτούργησε ως prequel της τριλογίας και παρουσίαζε τα πρώτα βήματα του Wolverine (ναι, του Hugh Jackman, τα είπαμε αυτά) και κυρίως το πώς απέκτησε το σκελετό από αδαμάντιο. Το X-MEN ORIGINS: WOLVERINE είναι τραγικό με ανέμπνευστη σκηνοθεσία, αποτυχημένα οπτικά εφέ και αδιάφορους (για να μην πω τίποτα χειρότερο) χαρακτήρες. Τώρα που είπα χαρακτήρες, είναι σοκαριστικό το πώς άλλαξαν τα φώτα στο φουκαρά τον Deadpool. Αν δεν το δεις, δεν το πιστεύεις. Το ότι είναι η χειρότερη όλων των X-Movies είναι πραγματικά πολύ λίγο για να περιγράψει το δράμα, οπότε δείτε αυτό.
Παρά τη χλιαρή έως απογοητευτική (κριτική τουλάχιστον) υποδοχή των δύο τελευταίων ταινιών, το franchise συνεχίστηκε και έτσι το 2011 είχαμε το X-MEN: FIRST CLASS. Η ταινία, έξυπνα κατά τη γνώμη μου, δε συνεχίζει από τις προηγούμενες, αλλά είναι ένα prequel που λαμβάνει χώρα στις αρχές της δεκαετίας του ’60 με βασικούς πρωταγωνιστές τους νεαρούς Xavier (James McAvoy) και Magneto (Michael Fassbender), δείχνοντάς μας το πώς οδηγήθηκαν στη δημιουργία των ομάδων τους (X-Men και Brotherhood of Mutants, αντίστοιχα). Στο υπόλοιπο cast ξεχωρίζουν οι Kevin Bacon (Sebastian Shaw), January Jones (Emma Frost), Rose Byrne (Moira MacTaggert) και Jennifer Lawrence (Mystique). Το X-MEN: FIRST CLASS είχε αρκετά θετικά reviews και το θεωρώ την αγαπημένη μου ταινία της σειράς, με extra πόντους για τη vintage αισθητική της.
Την πλέον πρόσφατη ταινία βασισμένη στους X-Men, με τίτλο THE WOLVERINE, ίσως να την προλάβετε οριακά σε κάποιον κινηματογράφο, αφού προβλήθηκε αυτό το καλοκαίρι. Βασισμένη (σε αδρές γραμμές) στο ομώνυμο limited series του 1982, από τους Chris Claremont και Frank Miller, είναι η δεύτερη απόπειρα για μια ταινία με πρωταγωνιστή το δημοφιλή μεταλλαγμένο και σίγουρα πολύ καλύτερη από την πρώτη (σιγά το κατόρθωμα). Ο Logan ταξιδεύει στην Ιαπωνία για να επισκεφτεί τον παλιό του γνώριμο Yashida, θα γνωρίσει και θα ερωτευθεί την εγγονή του, Mariko, και θα έρθει αντιμέτωπος με τη Yakuza, ninjas και τη Viper/Madame Hydra. Ο Jackman εξακολουθεί να είναι καλός, αλλά θα ήθελα έναν Wolverine ακόμα πιο επιθετικό (δε βοηθάει σε αυτό το σενάριο). Η σκηνοθεσία είναι ανώτερη του ORIGINS, η ταινία όμως πάσχει από villains και φινάλε (με μια ανατροπή που την έχουμε καταλάβει εκατό χιλιόμετρα πριν), ενώ αρνητική εντύπωση μου έκαναν τα αχρείαστα οράματα με τη Jean Grey. Γενικά, μια απλά OK ταινία.
Και επειδή μπορεί να κάνουμε αναδρομή, όμως το Comicdom έχει πάντα το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον (πςςςςς), το 2014 έρχεται στις αίθουσες η επόμενη ταινία της σειράς, με τίτλο X-MEN: DAYS OF FUTURE PAST. Ο Ηλίας και η Βασιλεία σας έχουν ενημερώσει τακτικότατα για την ταινία μέσα από το COMICDOM JOURNAL (όπως και ο ίδιος ο Singer, που θα μας έχει δείξει όλη την ταινία πριν αυτή καν προβληθεί). Όπως πολύ καλά καταλάβατε, η ταινία θα είναι βασισμένη στην ομώνυμη κλασική ιστορία των Chris Claremont και John Byrne, ενώ στη σκηνοθεσία επιστρέφει ο Bryan Singer. Το έβδομο μέρος της σειράς θα λειτουργεί ως sequel, τόσο του X-MEN: THE LAST STAND, όσο και του X-MEN: FIRST CLASS, και ως εκ τούτου το cast θα είναι συνδυασμός των αντίστοιχων των δύο άλλων ταινιών.
ANIMATION
Όπως είναι λογικό, η εμφάνιση των X-Men στον κόσμο των κινουμένων σχεδίων προηγήθηκε αυτής στη μεγάλη οθόνη. Βέβαια, οι X-Men, σε αντίθεση με άλλα franchises της Marvel (Spider-Man, Fantastic Four) εκτοξεύτηκαν σε δημοφιλία πολύ αργότερα από τη δεκαετία του ’60, οπότε και δημιουργήθηκαν. Έτσι, για πολλά χρόνια, η εμφάνισή τους γινόταν ως guest σε σειρές άλλων ηρώων, όπως τα THE MARVEL SUPER HEROES και SPIDER-MAN AND HIS AMAZING FRIENDS.
Τελικά, το 1989, προβλήθηκε το X-MEN: PRYDE OF THE X-MEN, ένας τηλεοπτικός πιλότος για μια σειρά που τελικά δεν υλοποιήθηκε. Το επεισόδιο (ο τίτλος του οποίου είναι λογοπαίγνιο με το όνομα της Kitty Pryde) εξιστορεί την άφιξη της Kitty στο X-Mansion και την υποδοχή της από τους X-Men (Cyclops, Storm, Nightcrawler, Colossus, Wolverine και Dazzler), καθώς και την καθιερωμένη μάχη τους με το Magneto και τους ακόλουθούς του. Δείτε το για το πολύ καλό animation, την αφήγηση του Stan Lee και την αυστραλέζικη προφορά του Wolverine (ένδεκα χρόνια πριν, γατάκι Hugh)!
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=TEvVgjwGzNU[/youtube]
WARNING! WARNING! Nerdgasm imminent! Αν το PRYDE OF THE X-MEN ήταν μια καλή αρχή, αυτό που ακολούθησε ήταν έπος! Το X-MEN (ή X-MEN: THE ANIMATED SERIES), το οποίο εμφανίστηκε στις τηλεοπτικές οθόνες το 1992, είναι μια από τις κορυφαίες (κατά την άποψή μου η κορυφαία) και η μακροβιότερη (εβδομήντα έξι επεισόδια) σειρά κινουμένων σχεδίων βασισμένη σε comics της Marvel. Μεγάλο ρόλο στην επιτυχία της σειράς έπαιξε η μεταφορά ιστορικών και δημοφιλών ιστοριών από τα comics, όπως τα Days of Future Past, Phoenix Saga, Dark Phoenix Saga, Proteus και Phalanx Covenant, ενώ highlight είναι σίγουρα οι τίτλοι αρχής με το εκπληκτικό (αν και απλά ορχηστρικό) theme song!
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=7IzSGvXc_PM[/youtube]
Η σειρά έχει ιδιαίτερη συναισθηματική αξία για εμένα – και για πολλούς της ηλικίας μου φαντάζομαι – αφού ήταν από τις σειρές που προβάλλονταν όταν τα ελληνικά κανάλια έδειχναν ακόμα κινούμενα σχέδια τα πρωινά των Σαββατοκύριακων (η συγκεκριμένη, νομίζω προβάλλονταν στον ANT-1). Μάλιστα, και η σειρά comics X-MEN ADVENTURES, που ήταν βασισμένη στην τηλεοπτική σειρά, εκδόθηκε στη χώρα μας από τη Modern Times. Τα τεύχη των X-Men της Μαμούθ και της Modern Times στο χέρι, η τηλεόραση συντονισμένη στο X-MEN, και ο μικρός Γιωργάκης στα ουράνια!
Η σειρά X-MEN: EVOLUTION που ακολούθησε το 2000 ήταν ιδιαίτερα αξιόλογη και αρκετά διαφορετική, αφού παρουσίαζε τους X-Men ως έφηβους παρά ως ενήλικες και επικεντρώνονταν στη διαμάχη τους με τη Brotherhood of Mutants, χωρίς να λείπουν φυσικά οι συγκρούσεις με άλλους villains, όπως τον Apocalypse. Η σειρά είναι από τις μακροβιότερες (πενήντα δύο επεισόδια) και το animation είναι εμφανώς πιο cartoony από τις προηγούμενες.
Ακόμα καλύτερη ήταν η επόμενη animated σειρά, με τίτλο WOLVERINE AND THE X-MEN, που προβλήθηκε το 2009. Διήρκεσε, δυστυχώς, μόλις μία σεζόν, η οποία αποτελεί ουσιαστικά ένα storyline. Σε αυτό, ο Wolverine και ο Beast αναλαμβάνουν να επανενώσουν τους X-Men, οι οποίοι οδηγήθηκαν σε διάλυση ένα χρόνο πριν, ως αποτέλεσμα μιας επίθεσης στο X-Mansion και της εξαφάνισης του καθηγητή Xavier και της Jean Grey. Το animation της σειράς είναι καταπληκτικό και είναι κρίμα που δεν ακολούθησε και δεύτερη σεζόν, αν και μας έδειξαν ένα teaser στο τελευταίο επεισόδιο ότι αυτή θα ήταν το Age of Apocalypse!
Ένα χρόνο μετά, η Marvel, σε συνεργασία με το ιαπωνικό animation studio Madhouse (NINJA SCROLL, TRIGUN, DEATH NOTE), παρήγαγε τέσσερις σειρές, δώδεκα επεισοδίων η κάθε μία, υπό το banner MARVEL ANIME. Δύο από αυτές, οι X-MEN και WOLVERINE, αφορούσαν τους μεταλλαγμένους (οι άλλες ήταν οι IRON MAN και BLADE). Και στις δύο σειρές οι ήρωές μας ταξιδεύουν στην Ιαπωνία, ο Wolverine για να βρει την αγαπημένη του Mariko Yashida και οι X-Men για να ερευνήσουν την απαγωγή της μεταλλαγμένης Armor. Αν και το animation είναι υψηλού επιπέδου, οι σειρές πάσχουν και θα έλεγα πως είναι ο αδύναμος κρίκος του animated universe των X-Men. Αξίζουν πάντως μια δοκιμή.
Ίσως το πιο αδύνατο σημείο της Marvel στα υπόλοιπα media να είναι τα live-action τηλεοπτικά εγχειρήματά της. Ελάχιστες οι απόπειρές της, με μόνη σοβαρή επιτυχία το THE INCREDIBLE HULK. Και πώς να τα πάει καλά, όταν παρουσιάζει αστειότητες όπως το GENERATION X, μία ταινία direct-to-TV, που προβλήθηκε το 1996 και παρουσιάζει την Emma Frost (Finola Hughes) και τον Banshee (Jeremy Ratchford) ως καθηγητές του Xavier’s School for Gifted Youngsters, όπου φοιτούν διάφοροι μεταλλαγμένοι που μαθαίνουν να χειρίζονται τις δυνάμεις τους. Δείτε το μόνο από ακαδημαϊκό ενδιαφέρον.
Ειδική μνεία πρέπει να γίνει για την τηλεοπτική σειρά MUTANT X (με συμπαραγωγό τα Marvel Studios), η οποία δεν έχει σχέση με το ομώνυμο comic, αλλά εξιστορεί τις περιπέτειες μιας ομάδας μεταλλαγμένων. Αν και είναι πασιφανές ότι είναι μια αντιγραφή των X-Men, δεν περιέχει χαρακτήρες από τα comics. Μάλιστα, η 20th Century Fox μήνυσε τη Marvel, λέγοντας ότι αυτή κατέχει τα αποκλειστικά δικαιώματα των X-Men. Η απάντηση της Marvel ήταν ότι η σειρά δεν είχε καμία σχέση με τους X-Men! Δε λατρεύετε τις νομικές κόντρες στον κόσμο των comics;
Έχετε, λοιπόν, αρκετές προτάσεις για ψυχαγωγηθείτε με τις περιπέτειες των αγαπημένων μας μεταλλαγμένων και, είτε είστε φανατικός αναγνώστης των comics τους είτε πρωτάρης, σίγουρα θα βρείτε κάτι που θα σας αρέσει.
HAPPY BIRTHDAY MUTIES!