SNAPSHOT REVIEWS 19-09-13

Snapshot Reviews: Σύντομα reviews για πρόσφατα comics που τράβηξαν την προσοχή μας. Πρώτα τεύχη, σειρές που βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά και λιγότερο προβεβλημένες δουλειές που αξίζει να προσέξετε.

STAR WARS #9star9
Writer: Bryan Wood
Artist: Ryan Kelly
Dark Horse Comics

Τι; Ο Ξύδης δεν ξεκινάει τα SNAPSHOTS με DC και New 52; Αναμένουμε από αύριο κατακλυσμό διαμαρτυριών από αναγνώστες που δε θα βρίσκουν να αγοράσουν τυρόπιτα, λόγω γκρεμισμένων φούρνων! Anyway, το ένατο τεύχος της post episode IV σειράς STAR WARS είναι εδώ (ενωμένο-δυνατό) και είναι αρκετά καλό.

Η ιστορία συνεχίζει από τα προηγούμενα τεύχη (έλα, σοβαρά; Δεν είναι τελείως άσχετη;) και το ενδιαφέρον μας εστιάζεται σε τρία σημεία. Η πριγκίπισσα Leia συναντά έναν επιζώντα του πλανήτη Alderaan, που κρύβει ένα σκοτεινό μυστικό, ο Luke και ο Wedge Antilles έχουν εισχωρήσει στο Star Destroyer Devastator, αλλά γίνονται αντιληπτοί (μεταξύ άλλων και από τη μυστική πράκτορα του Darth Vader) και ο Han Solo με τον Chewbacca, με τη βοήθεια της πιλότου απορριμματοφόρου Perla, προσπαθούν να αποφύγουν τους κυνηγούς επικηρυγμένων Bossk και Boba Fett. Ευτυχώς ο μάστορας Brian Wood κάνει τα κομμάτια να δένουν αρμονικά και το τεύχος διαβάζεται ευχάριστα.

earth215EARTH 2 #15
Writer: James Robinson
Artist: Nicola Scott
DC Comics

Έχω γράψει πολύ καλά λόγια γι’ αυτόν τον τίτλο, αλλά νομίζω ότι έχει πάρει λίγο την κάτω βόλτα. Στο τεύχος αυτό, έχουμε τρία μέτωπα (τη μάχη των ηρώων μας και του World Army με τις δυνάμεις του Steppenwolf στο Dherain, την προσπάθεια της Hawkgirl να εξιχνιάσει τη δολοφονία του αρραβωνιαστικού του Alan Scott και την αναζήτηση του μυστηριώδους Batman από τη Big Barda και τον Mr. Miracle), όμως το πρόβλημα είναι ότι δε σου προκαλεί αγωνία και ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Τουλάχιστον η μάχη που καταλαμβάνει το πρώτο μισό του τεύχους είναι εντυπωσιακή οπτικά, ενώ έχουμε και την εμφάνιση ΤΗΣ Red Tornado.

SUPERMAN UNCHAINED #3unchained3
Writer: Scott Snyder
Artists: Jim Lee, Dustin Nguyen
DC Comics

Το SUPERMAN UNCHAINED συνεχίζει τις υψηλές πτήσεις με ένα ακόμη καλό τεύχος. Μαθαίνουμε περισσότερες – αν και κάπως προβλέψιμες – πληροφορίες για τον άγνωστο εξωγήινο με τις υπερδυνάμεις (που παρεμπιπτόντως μας συστήνεται ως Wraith) που βρίσκεται στην υπηρεσία του Αμερικανικού Στρατού και του Στρατηγού Lane, πριν ριχτεί στη μάχη στο πλευρό του Superman. Το πιο ενδιαφέρον κομμάτι της ιστορίας είναι η κόντρα του Lane με τον Superman, η οποία προσφέρει τροφή για σκέψη και δεν είναι ένα απλοϊκό προϊόν παράνοιας ή ζήλιας του στρατιωτικού απέναντι στον υπερήρωα. Σίγουρα αναμένονται ενδιαφέρουσες εξελίξεις. Πολύ καλός και ο Lee και, μάλιστα, σε ένα τεύχος που μεγάλο μέρος του δεν περιέχει σκηνές δράσης και δίνουν την ευκαιρία για πιο εντυπωσιακό σχέδιο.

adv4ADVENTURES OF SUPERMAN #4
Writers: Dan Abnett, Andy Lanning, Tom DeFalco, Rob Williams
Pencillers: Wes Craig, Pete Woods, Chris Weston
DC Comics

Το ADVENTURES OF SUPERMAN είναι μια ongoing έντυπη ανθολογία, εκτός του continuity του New 52, που συγκεντρώνει τρεις ιστορίες από το ομώνυμο digital comic (για του οποίου το installment #10 μας έγραψε παλιότερα ο Θωμάς Παπαδημητρόπουλος), με κάθε ιστορία να έχει διαφορετικούς δημιουργούς. Όπως καταλαβαίνετε, λοιπόν, είναι ένας τίτλος που επιτρέπει πειραματισμούς και άρα το αποτέλεσμα σε κάθε τεύχος έχει μεγάλες διακυμάνσεις. Το τέταρτο τεύχος, πάντως, είναι μέχρι στιγμής το καλύτερο και σε προδιαθέτει θετικά με το ωραιότατο εξώφυλλο – a la SUPERMAN: THE ANIMATED SERIES – από τον Bruce Timm.

Το κοινό στοιχείο και των τριών ιστοριών είναι ότι σε μεγάλο βαθμό ο Superman έχει δευτερεύοντα ρόλο. Στο “A Day In The Life”, παρακολουθούμε την ημέρα του Lex Luthor και του Superman σε μια παράλληλη και ταυτόχρονη αφήγηση με το βάρος να πέφτει στη μεριά του Lex και την εμμονή του με τον Man of Steel. Αναπόφευκτα, οι δρόμοι τους θα συναντηθούν. Στο “The Deniers!” δύο φίλοι σε ένα diner συζητούν για τον Superman, με τον έναν να αρνείται την ύπαρξή του και να την αποδίδει σε κυβερνητική συνωμοσία! Τέλος, στο “Savior”, η μητέρα Kent αφηγείται το παράπονό της ότι δεν βλέπει αρκετά το γιόκα της (όχι, δεν του λέει να βάλει ζακέτα φεύγοντας), αλλά τον δικαιολογεί γιατί η μέρα του είναι γεμάτη, ενώ εμείς βλέπουμε πόσο πραγματικά γεμάτη είναι.

BATMAN: BLACK AND WHITE #1 (of 6)batmanb&w
Writers: Chip Kidd, Neal Adams, Maris Wicks, John Arcudi, Howard Mackie
Artists: Michael Cho, Neal Adams, Joe Quinones, Sean Murphy, Chris Samnee
DC Comics

Και αφού πιάσαμε τις ανθολογίες, ας δούμε και την αναβίωση του BATMAN: BLACK AND WHITE της δεκαετίας του ’90. Το concept απλό: “Γνωστοί δημιουργοί παρουσιάζουν ολιγοσέλιδες – εκτός continuity – περιπέτειες του σύμπαντος του Batman σε ασπρόμαυρο σχέδιο”.

Όπως έγραψα και προηγουμένως, οι ανθολογίες πάσχουν συνήθως από μια ανισότητα στις ιστορίες. Το πρώτο τεύχος του BATMAN: BLACK AND WHITE δεν πάσχει καθόλου, γιατί όλες οι ιστορίες είναι από μέτριες έως τραγικές! Τα “Don’t Know Where, Don’t Know When” (ένα team-up του Robin με τον Superman) και το “Justice Is Served” έχουν ένα ανάλαφρο ύφος που δεν κολλάει (θα περίμενες μια πιο noir ατμόσφαιρα). Ειδικά το δεύτερο, που έχει πρωταγωνίστριες την Harley Quinn και την Poison Ivy, θα αναδεικνυόταν πολύ καλύτερα σε ένα πολύχρωμο περιβάλλον.

Το “Driven” έχει το καλύτερο σχέδιο, λόγω των πολύ καλών μολυβιών (και των ακόμα καλύτερων μελανιών) του Sean Murphy, που είναι ό,τι πρέπει για ασπρόμαυρο, όμως η ιστορία του για ένα κυνηγητό με το Batmobile δε λέει τίποτα. Το “Head Games” είναι η καλύτερη ιστορία (και η μόνη noir) με τον Batman να αναζητά έναν δολοφόνο νονών του υποκόσμου.

Όμως, πρέπει να γίνει ειδική αναφορά στο ανοσιούργημα που ονομάζεται “Batman Zombie”! Ο Neal Adams χρησιμοποιεί έναν Zombie Batman για να κάνει κήρυγμα κατά των κακών τραπεζών και του δικαστικού συστήματος που καταδικάζει μικροαπατεώνες. Στενοχωριέμαι για τον Adams. Είναι σα να βλέπεις έναν αθλητή θρύλο να μην μπορεί να αποδώσει στο γήπεδο όταν περάσουν τα χρόνια…