FBP: FEDERAL BUREAU OF PHYSICS #1-3

Writer: Simon OliverCollider-1-Cover
Artist: Robbi Rodriguez
Vertigo (DC Comics)

Μιας και τρέφω ιδιαίτερο ενδιαφέρον προς τον τομέα της Φυσικής, δε μπορούσα να αντισταθώ στο παρόν comic όταν έπεσε στα χέρια μου ή μάλλον στην οθόνη του υπολογιστή μου! Το FBP: FEDERAL BUREAU OF PHYSICS ή – κατά το πρώτο τεύχος – COLLIDER είναι μία σειρά που συνδυάζει την επιστήμη με την καθαρή αδρεναλίνη των μυστικών αποστολών των ομοσπονδιακών και κυβερνητικών γραφείων.

Και για εκείνον που αναρωτήθηκε γιατί το πρώτο τεύχος έχει άλλο όνομα, η απάντηση είναι πως η beActive (μια ιρλανδική εταιρία), έχοντας στις βιβλιοθήκες της μία σειρά που φέρει το ίδιο όνομα, έλαβε νομικά μέτρα και ανάγκασε την Vertigo να αλλάξει το όνομα της σειράς, δημιουργώντας έτσι ένα ελαφρύ μπέρδεμα…

collider1-3Ας αφήσουμε όμως τα trivia για τη σειρά και ας προχωρήσουμε στην ιστορία. Στις πρώτες σελίδες της, βλέπουμε το βίντεο ενός επιστήμονα, ο οποίος δίνει στον αγέννητο γιο του μία γεύση του μέλλοντος. Ένα μέλλον όμως που προβλέπει τρομερές αλλαγές στις ζωές των ανθρώπων, καθώς οι περισσότεροι ή ίσως και όλοι οι θεμελιώδεις νόμοι της φυσικής επρόκειτο να καταρριφθούν. Αυτά μας λέει και το βίντεο σταματάει απότομα, δίνοντας τις τελευταίες πατρικές συμβουλές. Μετά από αυτό βρισκόμαστε κάτι χρόνια μπροστά όπου παρουσιάζεται ένα απρόσμενο γεγονός αιωρουμένων μαθητών. Αναγκάζεται, λοιπόν, η γραμματεία να καλέσει άμεσα βοήθεια. Έτσι, καταφτάνει στο σκηνικό η αρμόδια ομάδα διάσωσης, οι κατάλληλοι για να αντιμετωπίσουν αυτή την κατάσταση, οι πράκτορες του FBP.

Οι δικοί μας πράκτορες ονομάζονται Cicero, Jay και Adam και είναι έτοιμοι να αποκαταστήσουν οποιαδήποτε διαταραχή στον κόσμο μας. Βαρυτικές δίνες, μεμβράνες χωροχρόνου και τα λοιπά και τα λοιπά… COLLID_1_16Όπως φαίνεται όμως, ο πράκτορας Jay έχει άλλα σχέδια. Σχέδια που αφορούν τον συνάδερφο του, Adam. Και βρίσκει την κατάλληλη ευκαιρία, καθώς άλλο ένα περιστατικό έρχεται να βάλει την ομάδα πίσω στη δράση. Ένα πλασματικό παράλληλο σύμπαν, όμοιο με μία περιοχή της διάστασής μας, εισχωρεί στα γραφεία μίας μεγάλης εταιρίας. Το αποκαλούν Bubbleverse και βάζει σε κίνδυνο τη ζωή πέντε ανθρώπων. Καθώς εισέρχονται σε αυτή τη φούσκα – η οποία αυτοκαταστρέφεται μετά από κάποιες ώρες – με σκοπό τη διάσωση του CEO της εταιρίας, βλέπουμε τον Jay να πυροβολεί τον Adam. Στο Bubbleverse όμως, τίποτα δεν λειτουργεί όπως το γνωρίζουμε.

Ο Cicero, παράλληλα, έχοντας παρατηρήσει την περίεργη συμπεριφορά του Jay, και καθώς έχει μαζέψει ορισμένα στοιχεία που τον έχουν βάλει σε σκέψη, βρίσκεται σε ένα απομονωμένο μπαράκι να λύνει εξισώσεις με κάποιον που μοιάζει με μέντορα (και Έλληνα τσοπάνο). Ανακαλύπτει έτσι ενέργειες που μπορούν να συμβούν μέσα στο Bubbleverse, άγνωστες μέχρι τώρα. Και ερχόμαστε πάλι μέσα στη φούσκα, όπου ο Jay αφήνει βόμβες από ΄δω και από ΄κει.

collider1-3Τι επιδιώκει ο Jay με την απόπειρα δολοφονίας του Adam; Τι έχει ανακαλύψει ο Cicero; Τι είναι το Bubbleverse; Αυτά και άλλα πολλά ερωτήματα έχει να απαντήσει η δημιουργία των Simon Oliver (στο σενάριο) και Robbi Rodriguez (στο σχέδιο). Πάντως, τον φίλο αναγνώστη, είτε αληθινά είτε δημιουργήματα της φαντασίας του Oliver είναι τα γεγονότα, δεν θα τον στείλει πίσω στα θρανία. Περιέχει ακριβώς αυτά που χρειάζεται, ώστε να καταλάβουμε τι γίνεται στο όλο σκηνικό. Εντάξει, λίγο-πολύ όλοι ξέρουμε τι είναι η βαρύτητα. Και ο Rodriguez όμως δεν πάει πίσω, καθώς προσφέρει ένα πολύ ενδιαφέρον σχέδιο με ωραίο χρώμα και γραμμή.

Προσωπικά, το βρήκα ιδιαίτερα ενδιαφέρον και θα είναι μία ευχάριστη αλλαγή στα αναγνώσματα σας, εάν το επιλέξετε. Δεν είναι από τα must have comics, αλλά το πολυχρησιμοποιημένο της μυστικής υπηρεσίας με την κλασική προδοσία δίνει μία διαφορετική παρουσίαση του θέματος σε έναν τελείως διαφορετικό κόσμο. Γιατί πόσο υπέροχο θα ήταν να υπήρχε πού και πού zero gravity;!