FIRST TIME EVER: Lobo

LOBO THE LAST CZARNIANLOBO THE LAST CZARNIAN
Writers
: Keith Giffen, Alan Grant
Artist: Simon Bisley
DC Comics

“Warning: This book not recommended for GEEKS, WIMPS, DWEEBS, WEENIES, and those with a delicate constitution.”

Με το που διάβασα στο back cover αυτή την προειδοποίηση, έσπευσα να google-άρω τις άγνωστες λέξεις (και ήταν πολλές). ΟΚ, δεν ανήκω σε καμία “κατηγορία”, άρα “επιτρέπεται” να το διαβάσω. Όταν προθυμοποιήθηκα να γράψω αυτό το review σαν θαραλλέος εθελοντής των νέων συντακτών για τη στήλη FIRST TIME EVER, δεν είχα φανταστεί τι μου επιφύλασσαν οι editors…

Η αλήθεια να λέγεται!  Όταν μου έδωσαν το LOBO THE LAST CZARNIAN, η αντίδρασή μου ήταν αυθόρμητη και αναφώνησα: “ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΤΩΡΑ; SERIOUSLY;”. Splatter comic! Mετά το πρώτο σοκ, συνήλθα και είπα στους editors “Challenge Accepted!”. Οι editors  γελώντας, μου έκαναν ένα πρόλογο, λέγοντας ότι είναι cult, διασκεδαστικό και με μπόλικο μαύρο χιούμορ.  Για να δούμε αν θα συμφωνήσω μαζί τους…

lobo last czarnian 1O Lobo είναι ένας εξωγήινος που δουλεύει ως διαγαλακτικός μισθοφόρος και κυνηγός επικυρηγμένων. Γεννημένος σε έναν ειρηνικό κόσμο που λέγεται Czarnia, ο υπερβολικά βίαιος και αιμοδιψής κυνηγός αποφασίζει να σκοτώσει τους πάντες στον πλανήτη του για να είναι ο μοναδικός του κάτοικος. Χρόνια μετά τη σφαγή πάνω από 5 δισεκατομμυρίων ατόμων, ο τρελαμένος δολοφόνος μαθαίνει ότι του ξέφυγε ένα άτομο από τον Czarnia, η δασκάλα του στην τετάρτη δημοτικού, Miss Tribb, την οποία δεν συμπαθεί και ιδιαίτερα. Η τραγική ειρωνία είναι ότι η αποστολή που του αναθέτει η L.EG.I.O.N., ο εργοδότης του δηλαδή, είναι να συνοδέψει την δασκάλα του και να την παραδώσει ζωντανή στον αρχηγό της, τον Vril Dox. Έξαλλος από τα κακά μαντάτα, αλλά πάντα συνεπής στο καθήκον του, καταλήγει να προστατεύει την δασκάλα του από τους εισβολείς, ως το τίμημα της τελευταίας αποστολής που έχει αναλάβει να περατώσει. Στο τέλος όμως, ο αιμοδιψής χαρακτήρας του Lobo θα επικρατήσει με (για ακόμη μια φορά) καταστροφικές συνέπειες… Συνοπτικά, ο Lobo περιδιαβάζει εδώ κι εκεί, παρέα με τη Miss Tribb, ενοχλεί τον κόσμο, μπλέκει σε καβγάδες, σκοτώνει αβέρτα κ.ο.κ.. Μετά από λίγο, καταντάει γραφικός, αλλά ευτυχώς που υπάρχει και η ευχάριστη παρένθεση των ένθετων σελίδων πριν από κάθε κεφάλαιο, για να σπάσει η μονοτονία της προβλέψιμης δράσης.

lobo3Τελικά, δεν ήταν και τόσο δύσκολο να το διαβάσω ολόκληρο. Δεν μπορώ να πω ότι ξετρελάθηκα κιόλας, αλλά σίγουρα εντόπισα πολλά στοιχεία που μου άρεσαν σε αυτό το comic. Αρχικά, το έντονο χρώμα και οι χρωματικοί συνδυασμοί που χρησιμοποιήθηκαν σε όλο το comic ναι μεν ήταν αρκετά disturbing για να παρακολουθήσω την δράση, αλλά η έλλειψη τονικών διαβαθμίσεων, καθώς και οι πιο επίπεδες επιφάνειες στα γεμίσματα με διευκόλυναν αρκετά στην ανάγνωση. Επίσης, το γεγονός ότι το εν λόγω mini series εκδόθηκε το 1990 δικαιολογεί σε μεγάλο βαθμό τη συγκεκριμένη τεχνοτροπία, η οποία εν έτει 2013 φαντάζει cult σε μένα προσωπικά, αλλά απλά αντικατοπτρίζει μια σχεδιαστική τάση στα 90s. Το σχέδιο είναι πιο old school από αυτά που έχω δει μέχρι τώρα, αλλά μου έκανε καλή εντύπωση για τη διαφορετικότητά του.

Ο χαρακτήρας του Lobo είναι πολύ ενδιαφέρων, ως προς τον προσδιορισμό των γνωρισμάτων που τον διακρίνουν και ίσως είναι ο πιο τραγελαφικός χαρακτήρας που έχω συναντήσει μέχρι τώρα. Πολύ έξυπνη βρήκα την ιδέα για την ένθεση μιας επεξηγηματικής σελίδας πριν απο κάθε κεφάλαιο, η οποία αποτελεί τμήμα από την βιογραφία του ίδιου του Lobo, την οποία και έγραψε η Miss Tribb χωρίς την άδεια του. Κάθε τέτοια σελίδα διευκρινίζει κάποιες λεπτομέρειες στην πλοκή, είτε ήταν ο έλεγχος επιδόσεων του Lobo στο σχολείο ή trivia για τον ίδιο, ώστε κάθε newbie αναγνώστης σαν και μένα να μην χάσει τα αβγά και τα πασχάλια.

Ποιό είναι το πρόβλημα του Lobo τελικά; Έχει τα πάντα ή μήπως δεν έχει τίποτα; Για μένα, το βασικό του πρόβλημα είναι ότι είναι αθάνατος και νευρικός και δε σε αφήνει να ταυτιστείς μαζί του στο ελάχιστο.

Τι έμαθα από αυτό το FIRST TIME EVER:

O Alan Grant είναι εδώ και χρόνια ο συγγραφέας του Judge Dredd. Έχει γράψει Batman, Tank Girl και JLA. Ο Keith Giffen είναι ένας διακεκριμένος σεναριογράφος comics και έχει γράψει για πολλούς τίτλους όπως το LEGION OF SUPERHEROES. O Simon Bisley έγινε αρχικά γνωστός μέσω της 2000AD, από τα ABC WARRIORS και BATMAN/JUDGE DREDD: JUDGEMENT ON GOTHAM, μεταξύ άλλων. Περιστασιακά είναι και εικονογράφος για heavy metal δίσκους.