KICK-ASS 2

Kick Ass 2 Σκηνοθεσία/Σενάριο: Jeff Wadlow
Πρωταγωνιστούν: Aaron Taylor-Johnson, Christopher Mintz-Plasse, Chloe Grace Moretz, John Leguizamo, Jim Carrey
Universal Pictures

SPOILER ALERT! Το παρόν άρθρο ενδέχεται να περιέχει spoilers για την ταινία. Αν σκοπεύετε να δείτε την ταινία και δεν θέλετε να σας αποκαλυφθούν γεγονότα και καταστάσεις, συνεχίστε εδώ.

Πρόσφατα είχα την τύχη να καταφέρω να δω το KICK-ASS 2, συνέχεια του KICK-ASS, της μεταφοράς του επιτυχημένου comic του Mark Millar. Γιατί τύχη; Γιατί, δυστυχώς, το εν λόγω sequel δε θα παιχτεί στους κινηματογράφους στην Ελλάδα, μιας και η πρώτη ταινία δεν πούλησε τα εισιτήρια που έπρεπε. Αλλά, χάρη σε ένα πρόσφατο ταξίδι στο εξωτερικό, κατάφερα να τη δω. Ειδάλλως, θα έπρεπε να περιμένω να κυκλοφορήσει σε blu-ray. Αλλά αρκετά με τις κινηματογραφικές περιπέτειες, ώρα να μιλήσουμε για την ίδια την ταινία!

Το KICK-ASS 2 βρίσκει τον κύριο ήρωα, Dave Lizewski/Kick-Ass (Aaron Taylor-Johnson) να έχει αποσυρθεί από την ενεργό δράση ως amateur υπερήρωας, έχοντας ήδη εμπνεύσει πολύ κόσμο να ακολουθήσει στα βήματα του. Πηγαίνει στο ίδιο σχολείο με την Mindy Macready/Hit-Girl (Chloe Grace Moretz), η οποία προσπαθεί να τον εκπαιδεύσει και να τον πείσει να συνεχίσει την “καριέρα” του ως Kick-Ass.

Ταυτόχρονα, ο Chris D’Amico/Red Mist (Christopher Mintz-Plasse) επιστρέφει, αλλά αυτή την kick-ass-2-carreyφορά ως supervillain. Αναλαμβάνει τον έλεγχο της εγκληματικής αυτοκρατορίας του πατέρα του και ονομάζει τον εαυτό του The Motherfucker. Εν συνεχεία, ιδρύει μία συμμορία με το ευφάνταστο – και μάλλον γλαφυρό – όνομα The Toxic Mega-Cunts, με σκοπό να εκδικηθεί τους δύο ήρωες (καθώς και τους φίλους και αγαπημένους τους) για το θάνατο του πατέρα του. Ενώ, λοιπόν, ο Kick-Ass και η Hit-Girl προσπαθούν να ισορροπήσουν τις διπλές τους ζωές, συναντιούνται με την πρώτη ομάδα υπερηρώων, τη Justice Forever, της οποίας ηγείται ο Colonel Stars and Stripes (Jim Carrey). Και κάπου εδώ σταματάω την αφήγηση, για να σας αφήσω να δείτε οι ίδιοι την συνέχεια.

Καταρχάς, να σας προειδοποιήσω για κάτι: η ταινία έχει αρκετές και σημαντικές διαφορές από το comic (πιο πολλές από την πρώτη). Οι περισσότερες έχουν να κάνουν με το γεγονός πως το comic ήταν πολύ βίαιο σε κάποιες σκηνές. Άλλες έχουν να κάνουν με την ιστορία και το πώς εκτυλίσσεται και άλλες είναι αισθητικές. Οπότε μην περιμένετε μία απόλυτα πιστή μεταφορά. Αφού, λοιπόν, ξεκαθαρίσαμε και αυτό, ας συνεχίσουμε.

Οι ερμηνείες σε γενική γραμμή ήταν καλές, αλλά εκείνη που ξεχωρίζει είναι σίγουρα του Christopher Mintz-Plasse, που διασκεδάζει με τον ρόλο του Motherfucker και φαίνεται. Επίσης, ευχάριστη έκπληξη ήταν o Jim Carrey που βγάζει μία ισορροπία μεταξύ χιούμορ, σοβαρότητας και bad-ass. Η Chloe Moretz (a.k.a. Jailbait) είναι όπως συνήθως καλή, αν και – μεταξύ μας – έχω την εντύπωση πως στην πρώτη ταινία έκανε καλύτερη δουλειά. Τέλος, ο Aaron Taylor-Johnson συνεχίζει και επεκτείνει τον χαρακτήρα του Kick-Ass και, σε κάποιες πιο συναισθηματικές σκηνές, κάνει πολύ καλή δουλειά.

Screen
Η σκηνοθεσία ήταν…  επαρκής. Δυστυχώς, η διαφορά με την πρώτη ταινία είναι κάτι παραπάνω από εμφανής. Καλός ο Wadlow, αλλά σε καμία περίπτωσή δεν είναι Matthew Vaughn. Λείπει ο φρενήρης ρυθμός, η ευρηματική παράνοια… Γενικά το KICK-ASS 2 δεν έχει την ζωντάνια που είχε ο προκάτοχος του. Επίσης, η ταινία δίνει την εντύπωση πως πρόκειται για το ΗΙΤ-GIRL: THE MOVIE, μιας και περνάει αρκετό χρόνο επικεντρώνοντας στην Mindy και κάποιες φορές με εντελώς – κατά την άποψη μου – λάθος τρόπο. Θα καταλάβετε τι εννοώ, όταν δείτε την σκηνή με το pajama party και τις κλασσικές χαζογκόμενες cheerleaders.

Ένα άλλο θέμα, είναι πως στο KICK-ASS 2 υπάρχει μεγαλύτερη έμφαση στο κωμικό μέρος της ιστορίας, με αποτέλεσμα να χάνεται κάποια από την σοβαρότητα και την βαρύτητα που θα έπρεπε να υπάρχει σε κάποιες σκηνές. Βέβαια σε αυτό παίζουν ρόλο και οι διαφορές από το comic που ανέφερα νωρίτερα.

Με λίγα λόγια, λοιπόν, ίσως είναι καλύτερα που δε θα δώσετε λεφτά στον κινηματογράφο. Προτιμήστε να το νοικιάσετε όταν βγει στην Ελλάδα. Απλά, όσοι είστε φανατικοί του comic, ετοιμαστείτε για πιθανό ξενέρωμα. Οι υπόλοιποι θα δείτε μία ΟΚ, διασκεδαστική comic book ταινία.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=Kt39nS-kJ9U[/youtube]