COLLECTIVE MEMORY: Κάθε Αρχή Και Δύσκολη

Θυμάστε την πρώτη φορά που διαβάσατε ένα comic; Ψάχνετε μανιωδώς τις κούτες στα κομιξάδικα για να βρείτε το τεύχος #174, που σας λείπει; Ζητάτε από τους φίλους σας που ταξιδεύουν στο εξωτερικό να σας φέρουν πίσω ένα τεύχος; Την έχετε “πέσει” με την ατάκα: “Ξέρεις, το V FOR VENDETTA είναι βασισμένο σε comic”; Αν ναι, τότε ήρθατε στο σωστό μέρος (and good luck with your love life)! Αν όχι, μείνετε μαζί μας και, που ξέρετε, μπορεί να σας αρέσει. Καλές οι συζητήσεις για τις ιστορίες, την πλοκή και το σχέδιο, όμως μην ξεχνάμε πως ο αναγνώστης comics κρύβει μέσα του – σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό – έναν συλλέκτη. Έναν άνθρωπο που η σχέση του και τα βιώματά του με τα comics δεν περιορίζονται στην ανάγνωσή τους. Με αυτή την όψη του νομίσματος θα ασχολείται αυτή η στήλη.

Comic-Book-CollectionΓιατί όμως COLLECTIVE MEMORY (εκτός του λογοπαιγνίου); Ως Συλλογική Μνήμη μπορούμε να ορίσουμε τις κοινές αναμνήσεις και πληροφορίες που μοιράζεται μια ομάδα ανθρώπων. Μέσα, λοιπόν, από τη στήλη αυτή θα σας αφηγούμαι μία φορά το μήνα μια ιστορία από την πορεία μου ως συλλέκτη/fan των comics, με τη φιλοδοξία να “βλέπετε” σε αυτές και τον εαυτό σας πρωταγωνιστή, μιας και όσοι ασχολούμαστε με τα comics έχουμε πολλά κοινά βιώματα.

Και μια και πιάσαμε τα εισαγωγικά, θα σας μιλήσω για την εισαγωγή μου στον κόσμο των comics. Ήταν καλοκαίρι και πρέπει να είχα μόλις τελειώσει την πρώτη δημοτικού. Ένας – μεγαλύτερός μου – ξάδερφος έχει έρθει για διακοπές από την Αθήνα και έχουμε πάει επίσκεψη στο σπίτι που έμενε. Φεύγοντας, η μητέρα μου διακρίνει μια στοίβα από ΜΙΚΥ ΜΑΟΥΣ και ζητάει να δανειστεί μερικά για να περάσει η ώρα. Εδώ, θα κάνω μια παρένθεση για να πω ότι η μητέρα μου είναι δασκάλα και πάντα ενθάρρυνε την ανάγνωση comics από τα παιδιά – ειδικά των μικρότερων τάξεων – ώστε να βελτιωθούν στην ανάγνωση (τώρα, γιατί μόλις μαζευτούν καναδυό χιλιάδες τεύχη στο δωμάτιό μου μπορεί να απειλεί να τα κάψει, δεν το ξέρω).

Κάποια από τις επόμενες μέρες, παίρνω μερικά ΜΙΚΥ ΜΑΟΥΣ στα χέρια μου για να δω πέρι τίνος πρόκειται και… ΔΕ ΜΟΥ ΑΡΕΣΑΝ ΚΑΘΟΛΟΥ! Ναι, αν περιμένατε έρωτες με την πρώτη ματιά, θα σας απογοητεύσω. Δεν ξέρω τι ήταν αυτό που με χάλασε. Ίσως το ότι “τόσο καιρό διαβάζαμε στο σχολείο, δε θα διαβάζουμε και το καλοκαίρι”, ίσως το ότι η μητέρα μου καθόταν και τα διάβαζε αντί να είμαι εγώ η αποκλειστικότητά της (δηλαδή, έλεος!). Ό,τι και να ήταν, η ουσία είναι πως η σχέση μου με τα comics δεν ξεκίνησε καλά. Τότε πώς έγιναν αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μου; Glad you asked!

464x261-boyreadingcomics

Μπορεί τα comics να μην ήταν – ακόμη – στα ενδιαφέροντά μου, η έννοια της συλλογής όμως ήδη με ενθουσίαζε. Και η πρώτη μου συλλογή είχε να κάνει με αυτοκόλλητα, γνωστά και ως χαρτάκια (θα ακολουθούσαν κάρτες Υπερατού, μικρογραφίες χαρτονομισμάτων, κάρτες NBA και μπουγελόφατσες μεταξύ άλλων). Σαν τώρα θυμάμαι να διαβάζω στο εσώφυλλο κάποιου άλμπουμ της Καρουζέλ (νομίζω ότι ήταν τα ΧΕΛΩΝΟΝΙΝΤΖΑΚΙΑ) ότι αν μαζέψω όλα τα αυτοκόλλητα, θα έχω μια καταπληκτική συλλογή. Η ανάγνωση και μόνο της λέξης συλλογή με μαγνήτιζε! Μια μέρα, λοιπόν, (δυο χρόνια μετά το προηγούμενο περιστατικό), παίζω στο σπίτι του φίλου μου του Βασίλη (ο οποίος μάζευε πολλά comics) και το μάτι μου πέφτει πάνω στο ένα τεύχος του ΜΙΚΥ ΜΑΟΥΣ (συγκεκριμένα ήταν το τεύχος 1355/3-7-1992). Μου έκαναν εντύπωση οι φιγούρες στο εξώφυλλο, που έμοιαζαν με τα χαρτάκια που έκανα συλλογή.

MikyMaoys_1355

Εδώ άρχισαν όλα! (Εικόνα από greekcomics.gr)

Η σατανική σύμπτωση είναι ότι, από όλα τα τεύχη που υπήρχαν, αυτό που μου “γυάλισε” ήταν το τεύχος εκείνης της εβδομάδας! Όπως καταλαβαίνετε, μόλις το είδα στο περίπτερο το πήρα (και δυστυχώς πήρα και ένα ψαλίδι και διέλυσα το εξώφυλλο για να κόψω τις φιγούρες, αλλά το αγόρασα ξανά μετά από χρόνια). Αφού είχα το τεύχος, έκατσα να διαβάσω τις ιστορίες και, δυο-τρία τεύχη μετά, ήμουν πλέον σταθερός αναγνώστης. Φυσικά υπάρχει η πιθανότητα – για να μην πω βεβαιότητα – ότι περιστασιακά θα είχα αγοράσει κάποιο άλλο comic, όμως αυτό ήταν το έναυσμα για τη συστηματική ενασχόλησή μου με αυτά. Με αυτόν τον κάπως περιπετειώδη τρόπο μπήκα στο μαγικό κόσμο των comics. Η συνέχεια; Θα χρειαστεί να διαβάσετε τα επόμενα installments του COLLECTIVE MEMORY για να δείτε πώς εξελίχθηκε αυτή η σχέση (SPOILER ALERT: Τελικά μου αρέσουν πολύ!). Μέχρι τότε, μπορείτε να γράψετε στα σχόλια πως ξεκινήσατε εσείς να διαβάζετε/συλλέγετε comics.