GUARDIANS OF THE GALAXY #1-5

GuardiansOfTheGalaxy_1_CoverWriter: Brian Michael Bendis
Artists: Steve McNiven, Sarah Pichelli
Marvel Comics

Έχω μια ιδιαίτερη αγάπη για τους GUARDIANS OF THE GALAXY. Λίγο η space opera ατμόσφαιρα, λίγο το γεγονός ότι είναι ομάδα αποτελούμενη από χαρακτήρες B’ διαλογής, οπότε οι συγγραφείς έχουν μεγαλύτερη ελευθερία να δοκιμάσουν ιδέες, και λίγο το ότι, σε αντίθεση με το μέσο superhero comic, δεν παίρνουν τον εαυτό τους τόσο σοβαρά, οι Guardians προσφέρουν μια διαφορετική ματιά στο Marvel Universe. Όταν, λοιπόν, τρία χρόνια μετά την τελευταία τους εμφάνιση, η Marvel αναβίωσε τη σειρά, η χαρά μου ήταν αναμενόμενη.

Ας αρχίσουμε με λίγη ιστορία: Οι πρώτοι GUARDIANS OF THE GALAXY έκαναν την εμφάνιση τους το 1969 και η ιστορία τους εκτυλίσσονταν στον 31o Αιώνα. Με αυτή την ομάδα κυκλοφόρησε μια σχετικά επιτυχημένη σειρά, στις αρχές των 90s, από την οποία έγινε σταρ ο Jim Valentino. Αρκετά χρόνια μετά, το 2008, η σειρά αναβιώθηκε, με μια ιστορία τοποθετημένη στη σύγχρονη εποχή, κάποιες ομοιότητες στο cast και μια αρκετά ικανοποιητική εξήγηση για την συνωνυμία της νέας ομάδας με την αρχική. Ο τρίτος αυτός τίτλος των Guardians ολοκληρώθηκε το 2010, παράλληλα με το event THANOS IMPERATIVE, με την ομάδα να διαλύεται και ορισμένα μέλη της να πεθαίνουν. Το φετινό reboot, παρ’ όλο που υπονοεί κάποια σύνδεση με τις προηγούμενες σειρές, δεν έχει δώσει ακόμη εξήγηση για την επανασύνδεση της ομάδας, ούτε για τη νεκρανάσταση των μελών της.

Όσον αφορά στην πλοκή, οι Guardians, παρά τα όσα υπονοεί το όνομά τους, έχουν πάψει να ασχολούνται με κοσμικού επιπέδου απειλές, καθώς όλα τα βλέμματα του Γαλαξία είναι πλέον στραμμένα στη Γη. Οι Guardians, λοιπόν, έχουν αναλάβει να ανακαλύψουν το γιατί, αλλά και να διασφαλίσουν ότι οι εξωγήινοι γείτονες μας θα κρατήσουν τα χέρια τους – ή τα πλοκάμια τους – μακριά από τον πλανήτη μας. Σίγουρα φαίνεται αδύναμη πλοκή, αλλά το δυνατό χαρτί του GUARDIANS OF THE GALAXY ήταν ανέκαθεν οι σχέσεις μεταξύ των χαρακτήρων. Το cast περιλαμβάνει τον Star-Lord, στο ρόλο του εξωγήινου ασώτου υιού, την Gamora, μια δολοφόνο με daddy issues, τον Drax the Destroyer, το αγαπημένο δίδυμο των Groot και Rocket Racoon και, για λόγους που δεν γνωρίζω, τον Tony Stark, ως νέο μέλος. Ω, ναι. Όχι μόνο ο γνωστός genius, billionaire, playboy, philanthropist εγκατέλειψε τη Γη, αλλά έχουμε πλέον το προνόμιο να τον δούμε έξω απ’ τα νερά του, στο ρόλο του “καινούργιου”.

Η εικονογράφηση είναι σε πολύ καλά επίπεδα και η μετάβαση από τον Steve McNiven στην Sarah Pichelli, στο τέταρτο τεύχος, έγινε αρκετά ομαλά, χωρίς να μου κάνει κακή εντύπωση. Το στιλ της σειράς έχει αλλάξει αρκετά, με την pulp αισθητική του προηγούμενου volume να έχει εγκαταλειφτεί τελείως – προς απογοήτευση μου, αλλά αυτό είναι καθαρά υποκειμενικό – και τόσο οι στολές, όσο και τα τοπία, σχεδιάστηκαν σε ένα, ας πούμε, πιο προσγειωμένο sci-fi ύφος, τύπου MASS EFFECT.

Επίσης, θα πρέπει να προσθέσω ότι στα τελευταία δύο τεύχη κάνει την εμφάνισή τoυ το πολυδιαφημησμένο νέο απόκτημα της Marvel, η Angela του Neil Gaiman – όχι ότι ενδιαφέρεται κανείς, αλλά οφείλω να το αναφέρω. Αν, μάλιστα, αληθεύουν οι φήμες του Internet, η Angela πρόκειται να γίνει σταθερό μέλος του cast, στο μέλλον.

Εν ολίγοις, το GUARDIANS OF THE GALAXY συνδυάζει, στις σωστές ποσότητες, τη δράση, το χιούμορ και τους καλοφτιαγμένους χαρακτήρες που χαρακτηρίζουν την αμερικάνικη σχολή των comics, και αποτελεί ενδιαφέρον ανάγνωσμα, έστω για να πάρετε μια ιδέα από το τι θα περιλαμβάνει η ομώνυμη ταινία, που θα προβληθεί κάποια στιγμή μέσα στο επόμενο έτος.

Guardians of the Galaxy v3 001-010