DC ANIMATED UNIVERSE #1. BATMAN: THE ANIMATED SERIES

Από σήμερα, ξεκινάω μια σειρά άρθρων, στα οποία έχω σκοπό να σας πάρω μαζί μου για ένα ταξίδι/αφιέρωμα στο μαγικό κόσμο των animated σειρών και ταινιών. Πιο συγκεκριμένα, στο θρυλικό animated “σύμπαν” της DC.

Αρκετοί από εσάς θα θυμηθείτε και θα συγκινηθείτε, ενώ άλλοι θα ανακαλύψουν έναν υπέροχο νέο κόσμο. Κάποιοι θα νοσταλγήσουν και άλλοι θα οδηγηθούν σε αναπόφευκτες συγκρίσεις με τις σημερινές superhero animated σειρές και ταινίες. Ελπίζω να απολαύσετε αυτό το μοναδικό ταξίδι. Τί λέτε, είστε έτοιμοι; Ξεκινάμε.

  • ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ DC ANIMATED UNIVERSE;

1334998

Με την ονομασία “DC ANIMATED UNIVERSE”, εννοούμε όλες τις animated σειρές και ταινίες που δημιουργήθηκαν από την Warner Bros. Animation και είναι βασισμένες σε μερικούς από τους πιο γνωστούς υπερήρωες της DC. Οι βασικοί δημιουργοί όλων αυτών των projects, είναι ο Bruce Timm (σχεδιαστής/κομίστας, παραγωγός, animator) και ο Paul Dini (συγγραφέας, παραγωγός). Για αυτόν τον λόγο, πολλές φορές θα ακούσετε το σύμπαν αυτό, να ονομάζεται Timmverse ή Diniverse. Αυτοί οι δύο, μαζί με την ομάδα συνεργατών τους, έχουν αφήσει ανεξίτηλη σφραγίδα στη DC και έθεσαν νέα στάνταρ στον χώρο του animation, τόσο σε επίπεδο αισθητικής, παραγωγής, τεχνικών, όσο και αφήγησης ιστοριών.

Και πως ξεκίνησε όλη αυτή η ιστορία, ρωτάτε; Με τον έναν και μοναδικό Σκοτεινό Ιππότη. Τον Batman…

  • ΤΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ

Μεταφερόμαστε στο 1992, εν μέσω της αναγέννησης των animated/cartoon σειρών. Μία ομάδα ταλαντούχων καλλιτεχνών, που δούλευαν στη σειρά TINY TOON ADENTURES, με επικεφαλής τον Bruce Timm (ο οποίος είχε δουλέψει σε σειρές όπως BLACKSTAR, FLASH GORDON, HE-MAN AND THE MASTERS OF THE UNIVERSE, SHE-RA: PRINCESS OF POWER, G.I. JOE), ξεκινάει να φτιάξει μία νέα σειρά για την Warner Bros. Animation. Σύντομα, στην παρέα προστίθεται και ο Paul Dini (υπεύθυνος για την συγγραφή μερικών από τα καλύτερα επεισόδια του HE-MAN). Και τα υπόλοιπα, όπως λένε, είναι ιστορία…

  • BATMAN THE ANIMATED SERIES

Και κάπως έτσι ξεκίνησε το θρυλικό BATMAN: THE ANIMATED SERIES. Από τη σκοτεινή αισθητική, που είναι εμπνευσμένη από το ΒΑΤΜΑΝ και το BATMAN RETURNS του Tim Burton, καθώς και την Art Deco και τα film noir της δεκαετίας του 1940 (οι παραγωγοί της σειράς ονομάζουν αυτόν τον συνδυασμό “Dark Deco”), τον σχεδιασμό των χαρακτήρων, τη μη αποκλειστικά για παιδιά προσέγγιση, μέχρι και την εξαιρετική μουσική επένδυση και το υπέροχο voice acting, το BTAS είναι ένα αριστούργημα.

Η σειρά, από το intro της ακόμα (που είμαι σίγουρος, αρκετοί το θυμάστε όταν έπαιζε Σάββατο πρωί στον ΑΝΤ1), το οποίο είναι μία μίνι ιστορία από μόνο του, καταφέρνει να αποδώσει την απόλυτη, ίσως, μεταφορά του Batman και του σκοτεινού κόσμου του. Η iconic μουσική του Danny Elfman, που χρησιμοποιείται στην πρώτη σεζόν, φέρνει το intro ακόμη περισσότερο κοντά στην τελειότητα.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=A71i0a5x-qA[/youtube]

Bat-Fact: Το ιστορικό αυτό intro είναι βασισμένο, με τη σειρά του, σε ένα promo που δημιουργήθηκε από τους Bruce Timm και Eric Radomski, για να δείξουν στα στελέχη της Fox το concept της σειράς.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=voN12Lm-IfU[/youtube]

  • WELCOME TO GOTHAM CITY

BTAS-Gotham_City

Από τις μικρές λεπτομέρειες που κάνουν την διαφορά (π.χ. οι κάρτες με τον τίτλο του κάθε επεισοδίου, που είναι από μόνες τους μικρά έργα Τέχνης), μέχρι τη χρήση των χρωμάτων και των σκιών, είναι προφανές πως οι δημιουργοί της σειράς έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό.
Με μία άχρονη και ταυτόχρονα διαχρονική ατμόσφαιρα, που ακροβατεί μεταξύ μοντέρνου και παλιού, το BTAS αιχμαλωτίζει τον θεατή, από τις πρώτες του σκηνές. Κάθε επεισόδιο προσθέτει και ένα επιπλέον επίπεδο στη συνολική εμπειρία, και παρόλο που τα περισσότερα επεισόδια είναι αυτοτελή, το στήσιμο της σειράς αφήνει την εντύπωση πως πρόκειται για τα μικρά κομμάτια μιας μεγαλύτερης ιστορίας.

H ίδια η Gotham έχει πρωταγωνιστικό ρόλο και λόγω της ιδιαίτερης αισθητικής που αναφέραμε πριν, μένει αξέχαστη, από τα κτίρια και τα οχήματα, μέχρι τον μόνιμα σκοτεινό – σχεδόν στο χρώμα του αίματος – ουρανό. Το design των χαρακτήρων είναι απλό, απέριττο και καταφέρνει να αποδώσει άψογα την εικαστική ουσία τους.

  • Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ-ΝΥΧΤΕΡΙΔΑ

Αλλά πέρα από τον σχεδιασμό, η σειρά διαπρέπει και στο πως χειρίζεται τους χαρακτήρες και τις ιστορίες τους. Ο Batman μπορεί να έχει συμμάχους και φίλους, αλλά είναι ξεκάθαρο πως, ουσιαστικά, παραμένει πάντα μοναχικός και η μία μοναδική εμμονή και αφοσίωσή του, είναι στην αποστολή του, η οποία ξεκίνησε όταν είδε τους γονείς του να πεθαίνουν μπροστά στα μάτια του. Η αλήθεια που φαίνεται να διέπει την σειρά, είναι πως ο Bruce Wayne “πέθανε” μαζί με τους γονείς του και πλέον δεν αποτελεί παρά μόνο μία μάσκα που κρύβει την πραγματική προσωπικότητα: Τον Batman.

1

Φυσικά, θα πρέπει να αναφερθώ στο φανταστικό voice acting του Kevin Conroy, που όχι μόνο κάνει την φωνή του Bruce και του Batman να διαφέρει (χωρίς η δεύτερη να θυμίζει χρόνιο καπνιστή κάφρο – ναι, εσένα κοιτάω, Bale!), αλλά καταφέρνει πολύ απλά να μας δώσει την απόλυτη Batman φωνή. Όταν ακούσει κανείς τον Batman να μιλάει στη σειρά, δύσκολα θα καταφέρει να φανταστεί ξανά τον ήρωα χωρίς τη συγκεκριμένη φωνή. Επιπλέον, εδώ ο Bruce είναι πιο σοβαρός από άλλες ενσαρκώσεις του και ενώ συνεχίζει να παίζει τον ρόλο του αργόσχολου playboy, παράλληλα είναι ικανός στο να ελέγχει την εταιρία του, φιλάνθρωπος και δυναμικός. To cast συμπληρώνουν όλοι οι χαρακτήρες που θα περιμένατε από μία καθώς πρέπει μεταφορά του Batman: Alfred, Commissioner Gordon, Robin, Batgirl, Catwoman κ.α.

Αλλά τί είναι ο Σκοτεινός Ιππότης χωρίς τους villains του;

Φυσικά, θα ξεκινήσω με τον Joker, όπου ο Mark Hamill (γνωστός και ως Luke Skywalker στα STAR WARS) δίνει ρεσιτάλ ερμηνείας ως η “φωνή” της νέμεσης του Batman. Ο Joker του BTAS μπορεί τη μία στιγμή να είναι ένας τραγελαφικός εγκληματίας και την επόμενη να είναι βαθιά ψυχωτικός, επικίνδυνος και απειλητικός δολοφόνος. Πολλές φορές, είναι όλα αυτά ταυτόχρονα και αυτό είναι που τον κάνει ξεχωριστό. Ο Hamill δίνει, λοιπόν, την ανάλογη φωνή στον Joker και κάνει τόσο καλή δουλειά, που πλέον πολλοί τον θεωρούν – και δικαίως, κατά τη γνώμη μου – άρρηκτα συνδεδεμένο με το ρόλο. Θα κατανοήσετε και θα εκτιμήσετε πλήρως την εξαίσια δουλειά του Hamill, μόνο όταν τον δείτε και τον ακούσετε στο ρόλο του Joker.

joker_and_harley

Τον Joker τον σιγοντάρει η υπέροχη και ψυχοπαθής παιχνιδιάρα Harley Quinn (επίσης εξαιρετικό voice acting από την Arleen Sorkin), βοηθός/ψυχωτικό fangirl του Joker. Η σχέση μεταξύ τους όχι απλά δεν είναι μονοδιάστατο “Σύνδρομο της Στοκχόλμης”, αλλά αποτελεί το κεντρικό σημείο σε μερικά από τα καλύτερα επεισόδια. Η Harley ξεκίνησε ως Dr. Harleen Quinzel, ψυχολόγος στο περίφημο Arkham Asylum. Όμως, όταν ερωτεύεται τον Joker, καταλήγει να γίνει συνεργός και ερωμένη του. Έτσι, περνά στην άλλη πλευρά του νόμου… και της λογικής. Η δυναμική μεταξύ του Joker και της Harley είναι αυτή του θύτη/θύματος. Όμως τα πράγματα δεν είναι ποτέ τόσο απλά και στο συγκεκριμένο ζευγάρι, που κυριαρχεί μία περίεργη σαδομαζοχιστική καταπίεση, πολλές φορές οι ρόλοι ανατρέπονται. H Harley Quinn ήταν τόσο ενδιαφέρων χαρακτήρας, που δικαιωματικά, θα μπορούσε να πει κανείς, έκανε τη μετάβαση της και στα επίσημα Batman comics.

Δεν θέλω να πολυλογήσω, οπότε θα πω απλά πως η φωνή που υπάρχει σε κάθε χαρακτήρα είναι η ιδανική επιλογή. Σαφώς και μερικοί χαρακτήρες ξεχωρίζουν (Mr. Freeze, Ra’s Al Ghul, Harvey Dent/Two-Face, Scarecrow, Penguin, Catwoman, Poison Ivy, Mad Hatter, μεταξύ άλλων), αλλά, σε γενικές γραμμές, το voice acting βρίσκεται σε πολύ υψηλό επίπεδο. Σχεδόν όλοι οι κλασσικοί αντίπαλοι του Batman κάνουν την εμφάνισή τους στη σειρά. Μάλιστα, εμφανίζονται και κάποιοι καινούργιοι, μερικοί εκ των οποίων μεταπήδησαν στα mainstream Batman comics. Μέχρι και ο Adam West (o Batman από τη σειρά των 60s) παίζει σε ένα επεισόδιο, όπου δανείζει τη φωνή του στον χαρακτήρα του Grey Ghost!

  • ΜΙΑ ΣΕΙΡΑ ΘΡΥΛΟΣ

Η μουσική επένδυση της σειράς, από την Shirley Walker, είναι απλά εκπληκτική και απόλυτα ταιριαστή με τις ιστορίες, το ύφος και την ατμόσφαιρα. Φυσικά, υπάρχουν ξεχωριστά themes για κάποιους χαρακτήρες, τα οποία προσδίδουν ακόμη περισσότερο βάρος στην ιδιοσυγκρασία τους, που ποικίλλουν από το κωμικό μέχρι και το εφιαλτικό. Η Walker είναι υπεύθυνη και για το επικό main theme της σειράς, που αντικατέστησε το αρχικό του Elfman, από την δεύτερη σαιζόν και μετά, του οποίου η συγκλονιστική επανεκτέλεση, ακούγεται στους τίτλους αρχής του BATMAN: MASK OF THE PHANTASM (η πρώτη animated ταινία βασισμένη στο BTAS).

Σχεδόν όλα τα επεισόδια είναι άνω του μετρίου, αλλά εκείνα που άφησαν ιστορία, είναι, ως επί το πλείστον, αυτά που έχει γράψει ο Paul Dini. Πέρα από την εισαγωγή νέων χαρακτήρων και villains, η σειρά έδωσε νέα ζωή σε ήδη υπάρχοντες και μάλιστα, κάποιες φορές, δημιούργησε νεα στοιχεία για ορισμένους από αυτούς.

BTAS_VILLAINS

Κλασσικό παράδειγμα, ο Mr. Freeze, ο οποίος στα comics ήταν ένας b-list, περισσότερο κωμικός κακός, αλλά στο BTAS αποκτά τη δική του τραγική ιστορία, σε ένα από τα καλύτερα, κατά γενική ομολογία, επεισόδια της σειράς, το “Heart Of Ice” (το οποίο, μάλιστα, βραβεύτηκε με Emmy). Αυτό το backstory, στη συνέχεια, υιοθετήθηκε και από τα επίσημα DC comics. Άλλοι χαρακτήρες που εμφανίστηκαν πρώτα στο BTAS και κατόπιν στα comics είναι οι Renee Montoya και Lock-Up.

Αξίζει να σημειωθεί πως πολλά επεισόδια ήταν μεταφορές από αντίστοιχα storylines των comics. Για μία πλήρη λίστα των επεισοδίων αυτών, δείτε εδώ.

Η σειρά έμεινε στον αέρα για τέσσερις σεζόν και κέρδισε συνολικά τρία Βραβεία Emmy. Από την τρίτη σεζόν μετονομάστηκε σε THE ADVENTURES OF BATMAN AND ROBIN, με τον Robin να εμφανίζεται πολύ πιο συχνά.

Από το 1997 έως το 1999, η ιστορία συνεχίστηκε, για δύο σεζόν, στην sequel σειρά, THE NEW BATMAN ADVENTURES. Εδώ, ο Dick Grayson είναι πλέον o Nightwing, ο Tim Drake τον αντικαθιστά στο ρόλο του Robin και την Bat-Family ολοκληρώνει η Barbara Gordon ως Batgirl. Επίσης, σε αυτή τη σειρά, η ποιότητα του animation βελτιώνεται αισθητά και οι περισσότεροι χαρακτήρες υπέστησαν επανασχεδίαση, άλλοι με μεγάλες αλλαγές στην εμφάνιση τους (τρανό παράδειγμα ο Scarecrow, ο οποίος στο νέο του design είναι απλά τρομαχτικός) και άλλοι με ελάχιστες.

Οι animated ταινίες που βασίστηκαν στο BTAS είναι οι εξής:

— BATMAN: MASK OF THE PHANTASM: Η συγκεκριμένη κυκλοφόρησε και στους κινηματογράφους και αφηγείται τα γεγονότα που οδήγησαν τον Bruce Wayne να δημιουργήσει την περσόνα του Batman. Εκτός από πολύ καλές κριτικές, προτάθηκε για Annie Award for Best Animated Feature, αλλά το έχασε από το LION KING.

— BATMAN & MR. FREEZE: SUB-ZERO: Απευθείας σε βίντεο/dvd κυκλοφορία, που έχει να κάνει με τον Batman και τον Mr. Freeze. Αποτελεί sequel στο επεισόδιο “Deep Freeze” και βραβεύτηκε με το Annie Award for Best Home Video Animation.

— BATMAN: MYSTERY OF THE BATWOMAN: Επίσης απευθείας σε βίντεο/dvd. Όταν ξαφνικά, στην Gotham, κάνει την εμφάνιση της μία νέα υπερηρωίδα, η Batwoman, ο Batman και ο Robin προσπαθούν να ανακαλύψουν την ταυτότητα και τα κίνητρα της.

  • THE DARK KNIGHT BEGINS

Θα μπορούσα να γράψω ολόκληρο βιβλίο για την σειρά αυτή και πάλι δεν θα κατάφερνα να πω με λεπτομέρειες όσα θα ήθελα να πω. Οπότε θα αρκεστώ στα ακόλουθα: Αν είστε οπαδοί του Batman, των καλών animated σειρών και γενικότερα του animation, αν σας αρέσουν οι υπερήρωες και τα comics, αν σας αρέσουν οι σειρές που απευθύνονται και σε ενήλικες και σε παιδιά, χωρίς να υποτιμούν κανέναν θεατή, ή τέλος αν σας αρέσουν οι καλά αφηγημένες ιστορίες, τότε, πολύ απλά, ΔΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΙΡΑ! (Προς θεού, όχι την ελληνική της μεταγλώττιση. Ήταν απλά κακή. Απολαύστε το στα αγγλικά με υπότιτλους.)

BTAS_BATMAN

Πρόκειται για ένα πραγματικό αριστούργημα στο είδος του και τον θεμέλιο λίθο πάνω στον οποίο η DC έχτισε το DC Animated Universe (και όχι μόνο). Αξίζει, να την ανακαλύψετε και αν το έχετε ήδη κάνει, τότε να εντρυφήσετε ξανά στην καλύτερη ίσως εκδοχή του Batman που έχει υπάρξει τα τελευταία 20 χρόνια. Ναι, υπάρχουν μερικές ατέλειες και, ενίοτε, μπορεί να φαίνεται, σε σημεία, αφελής, αλλά μην ξεχνάμε τα όρια που υπάρχουν στον χώρο του εβδομαδιαίου animation, που απευθύνεται και σε παιδιά. Η ατμόσφαιρα, η αισθητική, οι καλογραμμένες ιστορίες, η μουσική και το φοβερό voice acting δημιουργούν μία αξέχαστη, απίστευτη οπτικό-ακουστική εμπειρία, που αξίζει να βιώσετε. Έχει αφήσει μία τεράστια κληρονομιά πίσω της, που δε μένει μόνο στο animation, αλλά και σε comics, video games, νουβέλες κ.α.

Για όσους από εσάς θελήσετε να μελετήσετε περισσότερο τη σειρά και τα μυστικά της, μία καλή αρχή βρίσκεται εδώ.

Αυτά από μένα, για τώρα. Θα τα πούμε στο επόμενο άρθρο, όπου θα επισκεφτούμε ξανά την Gotham. Του μέλλοντος…