THE WARP: The Story Of Bettie and Dave!

Η βασίλισσα του pin-up, Bettie Page, είναι ίσως η περισσότερο φωτογραφημένη μορφή του περασμένου Αιώνα. Αν και πέρασε τις τελευταίες δεκαετίες της ζωής της απομονωμένη, οι φωτογραφίες της συνέχισαν – και συνεχίζουν – να χρησιμοποιούνται παγκοσμίως για action figures, ρούχα και πολλά άλλα. Μια δημοσκόπηση του TVGuide.com ανακύρηξε την Bettie Page ως την “υπέρτατη θεά του σεξ”, με μεγάλη διαφορά ακόμη και από την Marilyn Monroe, ενώ το  BettiePage.com έχει περίπου 20 εκατομμύρια χτυπήματα το μήνα. Η Page γεννήθηκε σε μια φτωχή οικογένεια, στο Tennessee, στις 22 Απριλίου 1923. Αν και στο πιστοποιητικό γέννησης είναι γραμμένη ως “Betty,” το άλλαξε αργότερα σε  “Bettie”.

BETTIE PAGE PIN-UP

“Η Bettie Page ενσαρκώνει την στερεοτυπική ηθική των ’50s και την κρυμμένη σεξουαλικότητα που ξεδιπλώνεται κάτω από την επιφάνεια”, έγραψαν η Karen Essex και ο James L. Swanson, στη βιογραφία BETTIE PAGE: THE LIFE OF A PIN-UP LEGEND.

bettie-page-42

Παρόλο που, στις μέρες μας, επικρατεί η εντύπωση πως, από τα 50s εως σήμερα, η φήμη της ήταν διαρκής, η αλήθεια είναι πως από την εξαφάνιση της, το 1959, η Page ήταν εντελώς ξεχασμένη μέχρι το 1980, όταν ο Dave Stevens τη χρησιμοποίησε ως μοντέλο για την ερωμένη του ήρωα Rocketeer.

ROCKETEER D.S, COMP-1-1330712533

Από το comic και τη μεταφορά του στη μεγάλη οθόνη, το 1991, ξεκίνησε το revival της Bettie Page, με αποτέλεσμα τη δημιουργία δύο ταινιών γύρω από τη ζωή της, δεκάδες συλλογές με φωτογραφίες της και δύο βιογραφίες της.

dAVE STEVENS 48

Όπως όλοι οι μεγάλοι καλλιτέχνες, έτσι και ο Dave Stevens είχε τη μούσα του. Αυτή ήταν η Bettie Page, ο έρωτας της ζωής του.

dave-stevens

Για τον Stevens, αναφέρει ο στενός του φίλος και συγγραφέας, Mark Evanier: “Ο Jack Kirby τον είχε συμβουλέψει, στο ξεκίνημα της καριέρας του, να ενδίδει στις μούσες του, κάτι που κατάφερε να το φέρει στα όρια του. Οι γυναίκες που σχεδίαζε δεν ήταν απλά ένα μέρος της δουλειάς του Dave. Αυτό που ανέβλυζε από το σχεδιαστήριο του ήταν μια βαθειά προσωπική προσπάθεια. Ήταν πραγματικά ερωτευμένος με κάθε όμορφη γυναίκα που σχεδίαζε, τουλάχιστον στο βαθμό που αφορούσε τις χάρτινες εκδοχές τους.”

ROCKETEER ADVENTURES 2

Το comic THE ROCKETEER δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά, το 1982, ως backup feature στο δεύτερο τεύχος της σειράς STARSLAYER, ενός άλλου μεγάλου δημιουργού, του Mike Grell, από την εταιρεία Pacific Comics. Η φίλη του Rocketeer, Betty, πρωτοεμφανίστηκε στο οπισθόφυλλο του STARSLAYER #3. Στην εισαγωγή της συλλογής των 5 πρώτων ιστοριών του THE ROCKETEER (Grafton Books), ο Harlan Ellison σχολιάζει: “Η σκιά της  Bettie ζει ανάμεσα σε αυτές τις γραμμές.”

STEVENS PAGE 1ST

O Stevens δεν πίστευε πως θα συναντούσε ποτέ την Bettie Page. Κανείς δε γνώριζε τι είχε απογίνει, μετά την απόσυρση της στα τέλη της δεκαετίας του ’50, αλλά, όπως αποδείχτηκε, ήταν ζωντανή και κατοικούσε στο Los Angeles, τη δεκαετία του ’90, όχι πολύ μακριά από το σπίτι του Stevens. Ήδη γερασμένη, η Page παραδέχτηκε πως είχε παντελή άγνοια για οτιδήποτε σχετιζόταν με την ίδια και την εικόνα της, από τότε που αποτραβήχτηκε από τη δημόσια ζωή, περισσότερο από 30 χρόνια πριν.

ROCKETEER PAGE

Η Bettie  έγινε φίλη με τον Dave και αυτός τη βοήθησε να καταφέρει να εισπράττει δικαιώματα για τη χρήση της εικόνας της. Η ίδια του το αναγνώριζε δημόσια στις συνεντεύξεις της και τον ευχαριστούσε για όλα όσα είχε κάνει για να κρατήσει το όνομά της ζωντανό. Το 2001, ο Stevens, χαρούμενος, είπε στον Mark Evanier: “Είναι απίθανο. Μετά από τόσα χρόνια που φαντασιωνόμουν αυτή τη γυναίκα, τώρα την πηγαίνω με το αυτοκίνητο μου να εισπράξει το επίδομα Κοινωνικής Πρόνοιας.” Πολύ συγκινητικό είναι το γεγονός – που αποκάλυψε η  φίλη του Stevens και γνωστή cartoonist, Lea Hernandez – πως ο Stevens φρόντιζε πάντα να είναι με την Page την μέρα των γενεθλίων της. Αν και αρνείτο πεισματικά να φωτογραφηθεί μετά την επανεμφάνιση της, τελικά δέχτηκε, λίγο πριν τον θάνατο της, στην εκδήλωση για τα 50 χρόνια του αμερικάνικου PLAYBOY.

page playboy 50th

Ο Dave Stevens πέθανε από λευχαιμία το 2008. Ήταν μόνο 52 ετών. Η Bettie Page έφυγε μερικούς μήνες αργότερα, στα 85 της, από πνευμονία.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=NEKK3iZJkZ4[/youtube]