THE WITCHING HOUR

Writer: Variouswitchinghour
Artist: Various
Vertigo (DC Comics)

Σωστά διαβάσετε τον τίτλο, THE WITCHING HOUR, όχι όμως η παλιά σειρά της DC από τα 70s, αλλά μία ολοκαίνουρια αναβίωσή της, αυτή τη φορά από τη Vertigo (δεν πήγε και πολύ μακριά). Φυσικά, ως αναβίωση, ακολουθεί τα βήματα της προηγούμενής της. Με λίγα λόγια, πρόκειται για μία συλλογή/ανθολογία από τρομαχτικές και φρικαλέες ιστορίες, έτοιμες να σας παγώσουν το αίμα με ότι γνωρίζετε και ότι αγνοείτε. Θέλοντας, λοιπόν, να το πετύχει αυτό, επιστρατεύει μικρές ιστορίες γύρω από μάγισσες, αράχνες, πνεύματα και τον πολύπλοκο νου του ανθρώπου.

Τουλάχιστον οι μισές ιστορίες περιέχουν μάγισσες, ή έστω πνεύματα καταραμένων μαγισσών, που ζητούν εκδίκηση. Πέρα, όμως, από τις μάγισσες οι υπόλοιπες ιστορίες δίνουν κάτι το τελείως διαφορετικά τρομαχτικό. Αλλά μιας και έχουμε πολύ μάγισσα, ας μιλήσουμε γι’ αυτές witchinghour6πρώτα. Έτσι, στην αρχή, έχουμε τρεις μικρές μαγισσούλες, οι οποίες μεταδίδουν τον πόνο και το θυμό των πεθαμένων σε έναν ομοφυλόφιλο γεράκο. Η επόμενη στη λίστα είναι η Birdie, με ιδιότητα παρόμοια των μικρών πιο πριν, αλλά και ταυτόχρονα τελείως διαφορετική. Ιδιαίτερα ανατριχιαστική η ικανότητα να μεταδίδει κανείς τα μηνύματα των πεθαμένων, μιας και είναι εκείνοι που γνωρίζουν την αλήθεια.

Στη συνέχεια, παρουσιάζει ακόμα την σεξουαλική καταπίεση (όπως το έπιασα εγώ, τουλάχιστον) μέσα από υποτιθέμενες κατάρες και επίπονες διαδικασίες, σωματικές και ψυχικές, εξαγνίζοντας τον πόνο με φίλτρα, ξόρκια και τελετές. Αλλά και την ντροπή των οικογενειών οι οποίες δεν απέκτησαν αγόρι, εκείνη όμως σαν μάγισσα έχει τον δικό της ουτοπικό κόσμο. Πάντως, δεν θα φύγει μακριά από τις πατροπαράδοτες μάγισσες με ξόρκια, φίλτρα και μυτερά καπέλα. Καθώς στην ιστορία “Fellow Travellers” έχουμε ένα κυνηγητό αμαξιών και ένα συγγραφέα που του ζητήθηκε να γράψει έναν κόσμο διαφορετικό από αυτόν που ζουν. Η τελευταία είναι το πνεύμα που ζητά εκδίκηση όταν αποκτήσει το σώμα που επιθυμεί. Θα αφήσει, όμως, η ανθρώπινη ηθική του σώματος να γίνει το ολοκαύτωμα;

witchinghour3Διαβάστε το για να σταματήσετε να απορείτε.

Φεύγοντας από το κόσμο των μαγισσών, ας πάμε στον Άρη. Μιας και προσπαθούμε να βρούμε διεξόδους σε άλλους κόσμους, χρειάζεται έρευνα, η οποία τοποθετεί μικρές ομάδες ανθρώπων στον Κόκκινο Πλανήτη. Μετά από ατυχή γεγονότα, τα μέλη των δύο ομάδων που έχουν απομείνει αρχίζουν να πεθαίνουν ο ένας μετά τον άλλον. Εξωγήινοι και τέρατα, ή ανθρώπινη τρέλα και αγώνας επιβίωσης; Μία ιστορία που προσωπικά κατατάσσω ανάμεσα στις καλύτερες της ανθολογίας. Έχει και ιδιόρρυθμο σχέδιο που βρήκα ιδιαίτερα ενδιαφέρον. Ακόμα μία ιστορία που βρήκα ενδιαφέρουσα είναι το “Legs”, που μου φάνηκε ιδιαίτερα τρομαχτικό μιας και μου επιβεβαιώνει έναν – λίγο τρελό – παιδικό φόβο. Πάντως προειδοποιώ να προσέχετε πως κοιμάστε και να καθαρίζετε τους ιστούς των αραχνών.

Η τελευταία ιστορία για την οποία σας γράφω, τελευταία και στις προτιμήσεις μου, είναι μία μικρή περιπέτεια από τους DEAD BOY DETECTIVES των Toby Litt, Mark Buckingham και, εδώ, του Victor Santos. Δύο ανήλικοι detectives λύνουν ασυνήθιστα εγκλήματα. Πιστεύω πως ήθελε μερικές παραπάνω σελίδες για να αγαπηθεί όπως τα υπόλοιπα.

witchinghour9Γενικά, πάντως, η όλη ανθολογία είναι πολύ ικανοποιητική και ευχάριστη. Αν σας αρέσουν οι ανθολογίες και ιδιαίτερα οι ανθολογίες τρόμου, θα την ευχαριστηθείτε ακόμη περισσότερο. Τώρα για το αν είναι “τελείως horror”, δε ξέρω. Ίσως επειδή εγώ είμαι πολύ σκληροτράχηλη και δεν αισθάνομαι τίποτα, να μη με τρόμαξε τόσο (το “Legs” είναι εξαίρεση), αλλά δεν εγγυώμαι το ίδιο και για εσάς.

Ωραίο σχέδιο και ενδιαφέρουσες ιστορίες, συν το ότι περιέχει 9 διαφορετικές ιστορίες συγκεντρωμένες όλες σε ένα μικρό βιβλιαράκι 80 σελίδων. Δεν νομίζω πως υπάρχει καλύτερο από αυτό, μιας και προσφέρει ποικιλία και ιστορίες οι οποίες μπορεί να έχουν φτάσει στο τέλος τους, μπορεί όμως και όχι…