GREEN TEAM #1-3

The-Green-Team_1_Full-665x10241-300x461Writer: Art Baltazar & Franco Aureliani
Artist: Ig Guara
DC Comics

Την προηγούμενη εβδομάδα, είδαμε τους επαναστατημένους υπερήρωες του THE MOVEMENT, όμως η DC μας είχε υποσχεθεί δύο τίτλους εμπνευσμένους από την επικαιρότητα. Στον αντίποδα του THE MOVEMENT, λοιπόν, υπάρχει το GREEN TEAM. Εδώ δεν έχουμε πια να κάνουμε με υπερασπιστές του λαού, αλλά με τον λαμπερό κόσμο της “high society” του DC Universe.

Σύμφωνα με την Wikipedia (γιατί πραγματικά δεν είχα ιδέα), αυτή δεν είναι η πρώτη εμφάνιση της ομάδας. Η πρώτη (και μοναδική) επίσημη ιστορία της Green Team, πριν το New 52, έγινε το 1975, σε ένα τεύχος της ανθολογίας 1st ISSUE SPECIAL. Στην αρχική της μορφή, ήταν μια ομάδα ανήλικων εκατομμυριούχων που ήταν πρόθυμοι να πληρώσουν αδρά όποιον μπορούσε να τους προσφέρει μια περιπέτεια. Στα πλαίσια του New 52, η Green Team αποτελείται, ως επί το πλείστον, από εφηβικές εκδοχές των μελών της αρχικής ομάδας. Έχουμε τον tech-freak Commodore Murphy, τους μεγιστάνες του πετρελαίου, J.P. και Lucia Houston, την κινηματογραφική σταρ Cecelia Sunbeam, και τον Mohammad Qahtanii, πρίγκιπα από κάποια ανώνυμη χώρα της Μέσης Ανατολής, που αποτελεί νέα προσθήκη στην ομάδα.

Green-Team-01Το γενικότερο concept του GREEN TEAM είναι η απόφαση των μελών της ομάδας να αξιοποιήσουν τις περιουσίες τους για το “κοινό καλό”, χρηματοδοτώντας φιλόδοξα επιστημονικά projects. Κατά τη διάρκεια μιας έκθεσης των εν λόγω projects, η Green Team πέφτει θύμα επίθεσης από μία οργάνωση γνωστή ως Riot Act και το βασικό κίνητρο των πρωταγωνιστών μας γίνεται πλέον η επιβίωσή τους.

Ως προς την ανάπτυξη των ιδεών του, το GREEN TEAM είναι, θα λέγαμε, ακριβώς το αντίθετο του THE MOVEMENT. Αντί να μας γεμίσουν με υποτιθέμενα κοινωνικά μηνύματα υπό μορφή κηρύγματος, οι Baltazar και Franco έχουν δώσει τόση έμφαση στην πλοκή, που σχεδόν σε κάνει να απορείς αν η ανακοίνωση της DC ήταν τελείως παραπλανητική, ή αν οι συγγραφείς δεν έχουν πιάσει το νόημα της σειράς. Η ιστορία, ωστόσο, είναι καλογραμμένη και παρουσιάζει αρκετό ενδιαφέρον για να κρατήσει τον αναγνώστη.

Αυτό που πραγματικά με εντυπωσίασε στο GREEN TEAM, είναι η εικονογράφηση. Ο Ig Guara, ένας καλλιτέχνης του οποίου την ύπαρξη αγνοούσα, έχει την ικανότητα να “αιχμαλωτίζει” την κίνηση, ακριβώς τη στιγμή που πρέπει, με αποτέλεσμα έναν μοναδικό δυναμισμό και σχεδόν κινηματογραφική ένταση.

Η αλήθεια είναι ότι είχα πολύ χαμηλές προσδοκίες από το GREEN TEAM. Τα πάντα, από την κεντρική ιδέα μέχρι το εξώφυλλο, μου είχαν φανεί, στην καλύτερη περίπτωση, αδιάφορα. Το γεγονός, λοιπόν, ότι πρόκειται για ένα αρκετά αξιοπρεπές comic, με εξέπληξε. Ναι, OK, πιθανότατα δεν πρόκειται να βραβευτεί, ούτε να μείνει στην Ιστορία, αλλά σίγουρα δεν είναι κακό και αξίζει μια ματιά.

dc-green-team-movement