COMIC BOOK CONFIDENTIAL

comicbookDirector: Ron Mann
Writers: Ron Mann, Charles Lippincott
Music: Dr. John, Keith Elliott, Gerard Leckey, Nicholas Stirling
Sphinx Productions

Πρόσφατα έτυχε να ξαναδώ το πολύ αγαπημένο μου ντοκιμαντέρ COMIC BOOK CONFIDENTIAL και σκέφτηκα να γράψω ένα μικρο άρθρο για να το παρουσιάσω στους αναγνώστες του Comicdom, αν και ενδέχεται πολλοί να το έχουν ήδη παρακολουθήσει.

Πρόκειται για ένα εξαιρετικό ντοκιμαντέρ, παραγωγής 1988, με θέμα τα comics και τους δημιουργούς τους. Σκηνοθέτης της ταινίας είναι ο Ron Mann, ένας καλλιτέχνης, ο οποίος ασχολείται με το ντοκιμαντέρ και με θέματα Βόρειο-Αμερικανικής ποπ κουλτούρας. Το ντοκιμαντέρ διαρκεί μια ώρα και τριάντα λεπτά και μέσα σε αυτό το διάστημα παρελαύνουν όλα τα μεγάλα ονόματα της Ένατης Τέχνης. Από τον William M. Gaines της EC Comics και την Lynda Barry, μέχρι τον Art Spiegelman και τον Frank Miller, όλοι είναι παρόντες.

Περιλαμβάνει υπέροχες συνεντεύξεις, από ανθρώπους σπουδαίους, οι οποίοι έβαλαν όλοι τους από ένα λιθαράκι στο να ωριμάσει η Τέχνη των comics. Ο θεατής έχει την ευκαιρία να έρθει σε επαφή με έργα και δημιουργούς που είναι πολύ πιθανό να έχει προσπεράσει (ή να αγνοεί παντελώς) και να μυηθεί εκτενέστερα στην “κοινότητα” των δημιουργών comics.

Το ύφος της ταινίας είναι μοναδικό και, θα έλεγα, κινηματογραφικό. Η εικόνα μεταφέρεται από τον ένα δημιουργό στον άλλο (στην παραπάνω εικόνα, μπορεί κανείς να διαβάσει την λίστα όλων των καλλιτεχνών που συμμετέχουν στο εγχείρημα) με πολύ φυσικό τρόπο, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα ένα πολύ όμορφο και δεμένο σύνολο, ενώ κάποια ψευτο-animation των comics που σχολιάζονται, κλέβουν την παράσταση. Επίσης διαβάζονται και αποσπάσματα από αρκετά από τα comics που αναφέρονται.

Το COMIC BOOK CONFIDENTIAL μας θυμίζει μια εποχή που ολόκληρη η αμερικανική σκηνή των comics βρισκόταν σε ακμή και πως (κατά το “η μουσική είναι μία”) το comic είναι ένα.

Τσεκάρετε και το trailer.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=Uk3Qj9S_-9I[/youtube]