EAST OF WEST #1-5

Writer:  Jonathan Hickmaneastofwestcovers_01
Artist: Nick Dragotta
Image Comics

Θα ήθελα αυτές τις δύσκολες ώρες που περνάω (είμαι άρρωστος και – κυρίως – γκρινιάζω) να καταγγείλω τις σκοτεινές δυνάμεις και τα σκοτεινά μυαλά που δρουν και υπάρχουν ανάμεσά μας. Κάποιοι συντάκτες του Comicdom ΠΡΟΦΑΝΩΣ έχουν κάνει κάποιες περίεργες συμφωνίες (με το Διάβολο, την Hydra, δενξερωγωτί) και έχουν αποκτήσει ικανότητες που δε θα έπρεπε να διαθέτει άνθρωπος. Αναφέρομαι κυρίως στην ικανότητα του Υπεραστικού Διαβάσματος Σκέψης. Μπορώ να αναφέρω τουλάχιστον δύο παραδείγματα συντακτών με τέτοιες δυνάμεις. Οι εν λόγω συντάκτες μπήκαν στο μυαλό μου και – περιέργως – αυτό που επέλεξαν να αποσπάσουν από αυτή τη Λαμπρή Δεξαμενή Ιδεών (c) ήταν τα reviews που είχα σκοπό να γράψω για το Comicdom.gr. Τέτοια συμπεριφορά δε θα μείνει ατιμώρητη. Σας το λέω. Να μου το θυμηθείτε.

Αφού λοιπόν μου κλέψαν τις ιδέες για reviews και έπρεπε να γράψω κάτι, κατέφυγα στην τελευταία μου εναλλακτική. Σας προειδοποίησα.

Η Image Comics είναι μία από τις λίγες (;) εταιρείες που βγάζουν συνεχώς νέους μηνιαίους τίτλους. Κάποιοι από αυτούς μάλιστα είναι αρκετά καλοί. Ο Jonathan Hickman είναι κατά πολλούς το νέο μεγάλο όνομα των αμερικανικών comics. Οι καλλιτέχνες που συνεργάζονται με το Hickman διαθέτουν ως επί το πλείστον μία ιδιαίτερη πένα και αφαιρετική αισθητική. Less is more που λέμε.

Έχοντας αυτά στο μυαλό μου, όταν είδα στα ράφια το EAST OF WEST, αποφάσισα να το δοκιμάσω. Αυτό που με κέρδισε αμέσως, χωρίς να έχω διαβάσει ούτε σελίδα, ήταν το artwork. Καθαρό σχέδιο, όμορφη παλέτα και industrial – IKEA style – design εξώφυλλων.  Το Nick Dragotta δεν τον ήξερα πριν, αλλά με σιγουριά μπορώ να πω πως ευχαρίστως θα διάβαζα και κάποια άλλη δουλειά του. 860d6909782641382cb619a401a3f5b3Το story του EAST OF WEST μπλέκει λίγο θρησκεία, λίγο πολιτική, λίγο Κινέζους (οι Κινέζοι είναι οι νέοι Ρώσοι), ινδιάνους, απόκρυφα, μαγεία. Το βασικό concept είναι: σε μια post apocalyptic Γη, εμφανίζονται οι Ιππότες της Αποκάλυψης. Δεν είναι τέσσερις, αλλά τρεις. Ένας λείπει. Οι άλλοι τρεις δεν ξέρουν το τι και πώς και πού. Φαίνεται ότι τους πρόδωσε. Πρέπει να τον βρουν και να τον εξολοθρεύσουν. Και μετά σειρά έχουν (έχουμε;) όλοι οι υπόλοιποι.

Από εκεί και πέρα αρχίζει το μπέρδεμα. Πολιτικοί, Η Δημοκρατία Του Τέξας (wut?), δολοπλοκίες, ΑΠΕΙΡΑ flashbacks, Κινέζοι (σας είπα για τους Κινέζους, έτσι;), μάχες, σφαγές, αίμα, ΠΟΛΥ αίμα… Και εγώ να πασχίζω να καταλάβω τι ακριβώς γίνεται. Κανονικά δε θα έπρεπε να με εκπλήσσει το γεγονός ότι δεν καταλαβαίνω ακριβώς τι διαβάζω, λόγω προηγούμενης εμπειρίας με ακαταλαβίστικο comic του Hickman (βλέπε THE MANHATTAN PROJECTS, το οποίο είναι για τρελούς, αλλά το αγαπάω – θυμίστε μου να κάνω ένα review σε κάποια φάση). Που λέτε, το EAST of WEST (ίσως ο πιο ανέμπνευστος τίτλος αυτή τη στιγμή στην αγορά) είναι πολύ, πολύ ακαταλαβίστικο. Στα τέσσερα πρώτα τεύχη έδινα μάχη με την υπομονή μου, για να συνεχίσω να διαβάζω (βλέπετε τα πήρα και τα πέντε μαζί…). Στο πέμπτο τεύχος κάπως πάει να το σώσει, μπαίνουν κάποια πράγματα στη θέση τους, αλλά και πάλι…

Anyway, μιας και μου αρέσει αυτό που βλέπω, ακόμα και αν δεν το πολυκαταλαβαίνω – ακόμη – και επειδή η βασική ιδέα μου φαίνεται εξαιρετική (το crossover θρησκείας με sci-fi πάντα με εξιτάρει), θα του δώσω την ευκαιρία μέσα στα επόμενα τεύχη να με κρατήσει και να μου εξηγήσει κάποια πράγματα. Αν όχι, υπάρχει πάντα το THE MANHATTAN PROJECTS. Ένα ακαταλαβίστικο comic το μήνα είναι αρκετό.

20130328-100349