THE ANSWER

22484Writer: Dennis Hopeless
Artist: Mike Norton
Dark Horse Comics

Ένας υπερήρωας με το όνομα THE ANSWER σίγουρα δεν εντυπωσιάζει με την πρωτοτυπία του. Το πρώτο πράγμα που σκέφτηκα, βλέποντας τον τίτλο, ήταν πως πρόκειται για έναν ακόμη μυστηριώδη, detective υπερήρωα, τύπου The Question και Rorschach. Εν μέρει είχα δίκιο, μιας και οι δημιουργοί, σε συνέντευξή τους παραδέχθηκαν την επιρροή του Steve Ditko – που ευθύνεται άμεσα για την δημιουργία του πρώτου και έμμεσα για την ύπαρξη του δεύτερου – στη δουλειά τους. Ωστόσο, το THE ANSWER αποδείχθηκε ένας πολύ έξυπνος τίτλος. Δεν είναι απλά το όνομα του πρωταγωνιστή, αλλά και ο στόχος του αναγνώστη, μιας και το συγκεκριμένο comic δημιουργεί νέα ερωτήματα σε κάθε σελίδα.

Για αρχή, έχουμε την Devin Mackenzie, μια ολίγον τι nerdy βιβλιοθηκάριο με μια άνω του μετρίου αγάπη για την επίλυση γρίφων. Η μητέρα της Devin, μετά από μια μακρά σειρά αποτυχημένων δώρων, της αγοράζει για τα τριακοστά της γενέθλια ένα παράξενο αντικείμενο, το οποίο υποτίθεται πως αποτελεί έναν από τους δυσκολότερους γρίφους που δημιουργήθηκαν ποτέ. Η Devin, φυσικά, βρίσκει τη λύση, που την οδηγεί στην ιστοσελίδα www.entertheapeiron.net (fun fact: όντως υπάρχει), όπου την περιμένει μια νέα σειρά The Answer! 001-007από γρίφους με μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας. Αργότερα το ίδιο βράδυ, και ενώ έχει ξεπετάξει για πλάκα όλους τους γρίφους του site, η Devin δέχεται την επίσκεψη του Answer, ενός μυστηριώδους μασκοφόρου, με ένα θαυμαστικό στο πρόσωπο, που ίσως να είναι τρελός (αλλά ίσως και όχι) και που της ζητά να την ακολουθήσει, γιατί βρίσκεται σε κίνδυνο.

Από εκεί και πέρα, τα πράγματα γίνονται περίεργα. Θα ήθελα να δώσω περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την πλοκή αλλά, δυστυχώς, δε μπορώ. Για τα υπόλοιπα τρεισίμισι τεύχη του τίτλου η Devin και ο Answer αντιμετωπίζουν τον έναν κίνδυνο μετά τον άλλο, με κάθε ερώτηση, να δίνει τη θέση της σε μία νέα, ξεδιπλώνοντας μια συνομωσία πολύ πιο περίπλοκη και παράξενη απ’ όσο περίμενα από ένα φαινομενικά συνηθισμένο superhero comic.

Το σκίτσο του Mike Norton, αν και σε πολύ καλά επίπεδα, νομίζω πως αδικεί λιγάκι την ιστορία και πως κάτι λίγο πιο σκοτεινό και λιγότερο generic θα της ταίριαζε πολύ καλύτερα, αλλά αυτό είναι καθαρά θέμα γούστου.

Ένα παράπονο μου έμεινε από το THE ANSWER. Ήταν πάρα πολύ σύντομο! Το τέλος με άφησε με την εντύπωση ότι η ιστορία έληξε απλώς επειδή δεν έφταναν οι σελίδες και ότι ο Hopeless (με τέτοιο όνομα σχεδόν ήλπιζα το THE ANSWER να είναι κακό, για να έχω αφορμή για κρύα αστεία) είχε ακόμη πολλά να πει. Ακόμη, θα ήθελα μερικές σελίδες παραπάνω αφιερωμένες στο origin του Answer. Ναι, το ξέρω ότι η Devin είναι η πραγματική πρωταγωνίστρια, αλλά ο τύπος έδωσε το όνομά του στο comic, μπορούμε να τον δούμε λίγο παραπάνω;

Επίσης, πρέπει να αναφέρω ότι τα τελευταία panels άφηναν υπονοούμενα για την ύπαρξη συνέχειας, αν και, απ’ όσο γνωρίζω, δεν έχει ανακοινωθεί κάτι επίσημα. Πάντως, είτε πρόκειται για ένα απλό miniseries, είτε για το πρώτο κεφάλαιο μιας πολλά υποσχόμενης σειράς, το THE ANSWER ήταν μια ευχάριστη έκπληξη από μια εταιρεία που ελάχιστη σχέση έχει με τα superhero comics – αν και μετά από αυτό, δυσκολεύομαι να καταλάβω το γιατί.