GRAVITY FALLS

GV2Creator: Alex Hirsch
Directors: John Aoshima, Aaron Springer, Joe Pitt
Creative director: Michael Rianda
Disney Television Animation

Για σήμερα σας έχω κάτι εξαιρετικό (εισαγωγή αλά Βέφα)! Πρόκειται για το GRAVITY FALLS, ένα animation series που ανακάλυψα τυχαία. Είναι μια σειρά που έκανε το ντεμπούτο της τον Ιούνη του 2012, αλλά που ελάχιστα έχει προβληθεί στη χώρα μας. Και λέω ελάχιστα, διότι είναι αδύνατον να αγνοήσω το άρθρο που την κατηγορεί για συμβολισμούς Illuminati. Τώρα που ξέρετε, λοιπόν, συνεχίζετε με δική σας ευθύνη. Μη μου παραπονιέστε μετά ότι παρουσιάζω πράγματα του Σατανά.

Η ιστορία μας αρχίζει όταν τα δίδυμα δωδεκάχρονα Dipper και Mabel αναγκάζονται να περάσουν το καλοκαίρι τους στο Gravity Falls, ένα χωριουδάκι κοντά στο δάσος, βαρετό όπως τα περισσότερα. Εκεί, μένουν στο μαγαζί “τρόμου” που έχει ο θείος τους, “Grunkle” Stan, και οι μέρες μοιάζουν να κυλάνε κανονικά, χωρίς κανένα ενδιαφέρον για τους πρωταγωνιστές μας… Ώσπου (! χα, σας ξάφνιασα – είχα χαμηλώσει τους τόνους), ένα σκοτεινό απόγευμα, ο Dipper θα ανακαλύψει ένα μυστήριο παλιό βιβλίο, στο οποίο κάποιος έχει καταγράψει όλα τα τέρατα που ζουν στο Gravity Falls και συμβουλεύει τον αναγνώστη: “ΝΑ ΜΗΝ ΕΜΠΙΣΤΕΥΕΣΑΙ ΚΑΝΕΝΑΝ”. Από εκείνη τη στιγμή και έπειτα, ο Dipper, η Mabel και οι φίλοι τους θα έρθουν αντιμέτωποι με νάνους, φαντάσματα, zombies, καθώς και μοχθηρά αγάλματα, τύπου Madam Tussauds.

GV3Αυτό που κάνει το GRAVITY FALLS να ξεχωρίζει, είναι – πιστεύω – οι χαρακτήρες του. Ο Dipper είναι προσγειωμένος, η Mabel θεότρελη και ο συνδυασμός τους εκρηκτικός. Ακόμα και οι δευτερεύοντες χαρακτήρες είναι καλά δουλεμένοι! Ο Grunkle Stan, εκμεταλλευτής και wannabe σκληρόπετσος, ο επιστάτης Soos που φέρεται συνεχώς περίεργα, καθώς και η Wendy, η έφηβη υπάλληλος που καίει καρδιές, όλοι βάζουν το λιθαράκι τους για να γίνει η σειρά πιο ολοκληρωμένη, πιο αστεία.

Τεχνικά, το βρίσκω άρτιο. Ωραίες λήψεις, ωραία background μουσική, πολύ καλό character design και εξαιρετικό animation. Τα 20λεπτα επεισόδια είναι αυτοτελή, αλλά όσο η σειρά συνεχίζει, εμφανίζονται κάποια “inside jokes” που δε γίνεται να καταλάβει κάποιος που δεν έχει παρακολουθήσει από την αρχή.

Για να πάρετε μια ιδέα, σας έχω εδώ ένα από τα έξι shorts της σειράς “ Dipper’s Guide to the Unexplained” που έχουν κυκλοφορήσει. Προφανώς τα κανονικά επεισόδια έχουν περισσότερη πλάκα, αλλά και αυτά τα σύντομα extra δεν είναι καθόλου άσχημα,  για μια πρώτη γεύση.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=cw6nnzb7n_w[/youtube]

Το χιούμορ απευθύνεται τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες. Είναι πολύ κρίμα που δεν έχει μεταγλωττιστεί στα ελληνικά και δε μπορείτε να το απολαύσετε με τα τυχόν παιδάκια σας. Δεν αξίζει, όμως, να αφήσετε αυτό το γεγονός να σας πτοήσει. Πάρτε το μικρό σας, βάλτε το να δει Μπομπ Σφουγγαράκη, SΤAR WARS ή Μενεγάκη (περί ορέξεως…) και καθίστε να απολαύσετε ήσυχος/η το pilot του GRAVITY FALLS

GV1

ΥΓ: Το άρθρο είναι αφιερωμένο στην Ευγενία Κουμάκη, που κατασκευάζει ένα handmade βιβλιό του Dipper.