Θάνατος Στους Κριτές!

Όταν έγραφα την αναφορά για το πώς περάσαμε στο MCM Comic Con London 2013 και το Eurocosplay, είχα πει ότι δεν θα σχολίαζα τα αποτελέσματα, καθώς είχα ήδη καθυστερήσει να παραδώσω το άρθρο μου. Έφτασε λοιπόν η ώρα να γίνει αυτό.

Disclaimer: Θεωρώ πως πρέπει να ξεκαθαρίσω σε αυτό το σημείο πως ότι πρόκειται να διαβάσετε παρακάτω είναι προσωπικές μου απόψεις και σε καμία περίπτωση δεν γράφω εξ ονόματος του Comicdom και των υπόλοιπων συντακτών αυτού.

Αφορμή, λοιπόν, για το συγκεκριμένο κείμενο, αλλά και τον τίτλο του, ήταν οι αντιδράσεις που υπήρξαν μετά την ανακοίνωση των νικητών του φετινού Eurocosplay. Την πρώτη θέση πήρε η Ολλανδία, ενώ ακολούθησαν η Πολωνία και η Ιταλία στην δεύτερη και τρίτη θέση αντίστοιχα. Στην παρακάτω φωτογραφία μπορείτε να δείτε τις τρεις νικήτριες με τα κοστούμια που τους εξασφάλισαν τις θέσεις τους. Γκρίνια και αρνητικά σχόλια υπήρξαν και για τους τρεις νικητές, αλλά η πρώτη θέση έδωσε αφορμή για μπόλικο δηλητήριο.

winners

Για κάποιον λόγο, πολύς κόσμος δεν μπορούσε να χωνέψει το γεγονός ότι κάποιος θα πήγαινε σε έναν τέτοιο διαγωνισμό ντυμένος ως Edward Elric και θα έφευγε με το πρώτο βραβείο. Ειδικά από τη στιγμή, όπως πολλές φορές ειπώθηκε, που υπήρχαν πολύ ανώτερες δουλειές και πολύ πιο εντυπωσιακές στολές. Πολλά από αυτά τα σχόλια ήταν το λιγότερο άκομψα, ενώ το εντυπωσιακότερο όλων ήταν ότι προέρχονταν από ανθρώπους που δεν είχαν παρακολουθήσει το διαγωνισμό και η μόνη εικόνα που είχαν για τις συμμετοχές ήταν οι φωτογραφίες που είχαν δει.

Αν και δεν θα έπρεπε, ας αναλύσουμε λίγο τους λόγους που κέρδισε η συγκεκριμένη εμφάνιση, ξεκινώντας από τη στολή. Η Iloon έκανε έρευνα και κατασκεύασε τα ρούχα του Edward με τεχνικές ραψίματος του 19ου αιώνα! Από μόνο του αυτό είναι εντυπωσιακό, αλλά δεν αρκέστηκε στα τμήματα της στολής που φαίνονταν και κατασκεύασε μέχρι και τα εσώρουχα, πάντα μένοντας πιστή στην τεχνοτροπία εκείνης της εποχής. Το υλικό που έστειλε στην κριτική επιτροπή* θύμιζε εγκυκλοπαίδεια με τον όγκο πληροφοριών που περιείχε. Η δε σκηνική της παρουσία ήταν απλά υπέροχη. Είχε προβάρει τόσο καλά την εμφάνισή της που είχε συγχρονίσει τις κινήσεις της με το ηχητικό απόσπασμα που έπαιζε, μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο. Ακόμα και όταν μετά από ασυνεννοησία (ή τρολάρισμα, κατά άλλους) δεν άνοιξε η κουρτίνα για να βγει από τη σκηνή, ψυχραιμότατη, έμεινε in character και αντέδρασε όπως θα αντιδρούσε ο Edward. Τα παραπάνω δεν είναι δική μου εκτίμηση, απλά μεταφέρω όσα δήλωσε η κριτική επιτροπή και αναλογικά ισχύουν και για τις δύο επόμενες θέσεις: καλή και λεπτομερής κατασκευή στην στολή και πολύ καλή σκηνική παρουσία.

Κανείς δεν είπε ότι οι υπόλοιποι διαγωνιζόμενοι δεν έκαναν καλή δουλειά ή ότι οι στολές τους δεν ήταν στο ίδιο επίπεδο με αυτές των υπολοίπων. Ίσα-ίσα, που οι κριτές δήλωσαν ότι δυσκολεύτηκαν ιδιαίτερα φέτος και οι νικητές βγήκαν με πολύ μικρές διαφορές μεταξύ τους. Για διάφορους λόγους, όμως, λόγοι, οι οποίοι εξηγήθηκαν εν μέρει πιο πάνω, οι νικητές ήταν αυτοί που ήταν. Και, κάπου εδώ, ερχόμαστε στην έννοια της κριτικής και των κριτικών επιτροπών.

Render_Warhammer

Μιλάμε για κάτι το οποίο δεν μετριέται. Αν είχαμε ένα διαγωνισμό για το ποιος θα φτιάξει το πιο βαρύ κοστούμι, τα πράγματα θα ήταν απλά. Θα τα ζυγίζαμε. Μιλάμε όμως για πράγματα που δεν έχουν κάποιον αντικειμενικό τρόπο να μετρηθούν. Και πράγματα για τα οποία αποφασίζουν άνθρωποι. Ναι, και σ’ εμένα φαίνεται πολύ εντυπωσιακή η στολή του Assault Marine από το WARHAMMER και ζηλεύω που δε μπορώ να φτιάξω κι εγώ μία, αλλά, στο κάτω-κάτω, υπάρχουν τόσα tutorials εκεί έξω για το πώς χρησιμοποιείς μια συγκεκριμένη τεχνική για να κατασκευάσεις μια τέτοια στολή, που κάποιος κριτής μπορεί να δώσει υψηλότερη βαθμολογία σε κάτι που θεωρεί κατασκευαστικά πιο πρωτότυπο.

Σαφέστατα, κάποιος μπορεί να έχει διαφωνία με την απόφαση τριών ατόμων. Σαφέστατα, κάποιος μπορεί να διατυπώσει ελεύθερα τη διαφωνία του. Αυτό, όμως, απέχει πολύ από το να υποστηρίζεις ότι ένας διαγωνισμός είναι στημένος. Και υπήρξαν πολλοί που βγήκαν και είπαν ότι το Eurocosplay ήταν στημένο. Όχι πως αυτά τα πράγματα δεν γίνονται. Στο παγκόσμιο πρωτάθλημα cosplay υπήρξε ένα τέτοιο σχετικό σκάνδαλο, για παράδειγμα.

Ζούμε σε καιρούς που η διαφωνία με μια άποψη σύρει μαζί της και καταδίκη. Δεν υπάρχει λόγος να μεταφέρουμε τέτοιο κλίμα και στο χόμπι μας. Είναι κρίμα.

*Σε πολλούς διαγωνισμούς cosplay, οι συμμετέχοντες είναι υποχρεωμένοι να στείλουν κάποιο υλικό που να αποδεικνύει ότι κατασκεύασαν τη στολή μόνοι τους. Συνήθως, ζητούν φωτογραφίες από διάφορα στάδια της κατασκευής.

**Οι φωτογραφίες είναι από τη σελίδα του Eurocosplay στο Facebook.