ONLINE COMICS: WONDERMARK

Writer/Artist: David Maiki !
http://wondermark.com/

Τις προάλλες συνειδητοποίησα ότι τελευταία, όταν πατάω την “random” επιλογή του CYANIDE & HAPPINESS, πέφτω συχνά σε strips που έχω ήδη διαβάσει. Ξενέρωσα λοιπόν λιγάκι, γιατί μάλλον έχω αρχίσω να το τερματίζω και είναι το αγαπημένο μου webcomic. Ο άνθρωπος όμως πρέπει να κοιτάει μπροστά, οπότε σκούπισα τα δάκρυά μου, πήρα αποφασιστικό βλέμμα και άρχισα την αναζήτηση ενός καινούριου online comic που θα με συναρπάσει. Αρχικά έψαξα το αρχείο των reviews του Comicdom.gr, αλλά είχα ήδη τσεκάρει ό,τι είχε εμφανιστεί στο site. Μετά δοκίμασα να googlάρω “best online comics”, αλλά μου βγήκαν τα μάτια με τις αηδίες που είδα. Κάποια στιγμή, λοιπόν, το σύμπαν φαίνεται με λυπήθηκε και μου έστειλε το WONDERMARK.

wondermark2

Το πρώτο στοιχείο που με τράβηξε ήταν το σχέδιο, που φαινόταν να έρχεται από άλλη εποχή. Αργότερα, έμαθα πως ο δημιουργός, David Maiki !, σκανάρει γκραβούρες και ξυλογραφίες από βιβλίο και περιοδικά του 19ου αιώνα και, αφού τις επεξεργάζεται λιγάκι, εικονογραφεί με αυτές το comic του. Ιδιοφυής και μοναδική μέθοδος, δίνει απίστευτα ξεχωριστή όψη στο WONDERMARK.

Η καλή εικονογράφηση, όμως, δεν είναι το παν και ήμουν επιφυλακτική μέχρι να δω αν το comic θα έχει κάτι παραπάνω να προσφέρει, πέρα από μία καλή πρώτη εντύπωση. Και ναι, κυρίες και κύριοι, το WONDERMARK δε με απογοήτευσε. Το χιούμορ του είναι αντάξιο του σχεδίου και δε βαριέμαι να χαζεύω για ώρα τη σειρά. Οι διάλογοι, ευφάνταστοι και σουρεαλιστικοί, χαρίζουν πολύ γέλιο. Και πάνω από όλα, η αντίθεση που γίνεται μεταξύ της σοβαρότητας που αποπνέει το art part και του σουρεαλισμού των καταστάσεων που δημιουργεί ο David Maiki !, με καθηλώνει μπροστά στο PC, να πατάω υπνωτισμένα το “next”. Οφείλω εδώ να ομολογήσω πως ουκ ολίγες φορές δεν καταλαβαίνω τίποτα. Φαντάζομαι πως η αιτία είναι πως είτε το χιούμορ γίνεται πολύ παρανοϊκό για μένα είτε το επίπεδο των αγγλικών που χρησιμοποιείται βρίσκεται πολύ ψηλά. Anyway, σε περίπτωση που, όπως εγώ, δυσκολεύεστε να καταλάβετε τι θέλει να πει ο ποιητής, μην απογοητευτείτε. Απλώς προχωρήστε στο επόμενο strip. Θα βρείτε σίγουρα κάτι στα μέτρα σας.

wondermark

Η σειρά δημοσιεύεται από το 2003 και εγώ ακόμα δεν καταλαβαίνω πως δεν την είχα πάρει είδηση τόσα χρόνια. Αν και όλο το archive είναι διαθέσιμο στο site, το WONDERMARK έχει επίσης εκδοθεί σε διάφορες εφημερίδες, αλλά και σε συλλεκτικούς τόμους από την Dark Horse. Έχει υπάρξει υποψήφιο για Web Cartoonists’ Choice Award, Ignatz Award, καθώς και Eisner Award. Ο κόσμος το αγαπάει και όχι άδικα.

Μην περιμένετε, λοιπόν. Δοκιμάστε κι εσείς λίγη από την παράνοια ενός από τα –τολμώ να πω- πιο επιτυχημένα online comics. Δε θα το μετανιώσετε. Κι αν δεν το βρείτε του γούστου σας, μη στεναχωριέστε, σε μία εβδομάδα θα έχουμε πάλι ένα απίθανο online comic να προτείνουμε.

wandermark3

Bonus: Ο δημιουργός μας μεταφέρει στο “making of” του WONDERMARK και μας εξηγεί τη μέθοδό του βήμα-βήμα.