MANIFEST DESTINY #1

Manifest-Destiny-coverWriter: Chris Dingess
Artist: Mathew Roberts
Image Comics

Στην εποχή των ανακαλύψεων, ο άνθρωπος ήρθε σε επαφή με το άγνωστο. Καθώς τα κενά του χάρτη συμπληρώνονταν, οι ιστορίες για παράξενα πλάσματα και χαμένες ηπείρους άρχισαν να περνούν σιγά-σιγά στη σφαίρα του φανταστικού. Αυτή η γνώση που κατέχουμε σήμερα, φυσικά, δε σήμαινε τίποτα για τους ίδιους τους εξερευνητές, κάθε βήμα των οποίων θα μπορούσε να τους φέρει πιο κοντά στο τρομερό “Here be dragons”.  Μια τέτοια ιστορία επέλεξε να μας αφηγηθεί ο Chris Dingess.

Ο τίτλος της ιστορίας είναι MANIFEST DESTINY, μια φράση που δεν μεταφράζεται κατά λέξη στα ελληνικά και που, πολύ περιληπτικά, είναι η ιδέα πως οι πρώτοι αμερικανοί άποικοι ήταν προορισμένοι από τη μοίρα να εξαπλωθούν σε ολόκληρη την ήπειρο. Ταιριαστός τίτλος, μιας και στον πυρήνα του comic βρίσκεται η θρυλική αποστολή των Lewis και Clark,  που είχε ως στόχο την εξερεύνηση του δυτικού τμήματος της Βόρειας Αμερικής και την εύρεση του κατάλληλου περάσματος, ώστε να γίνει δυνατός ο αποικισμός του.  Μόνο που, σύμφωνα με την ιστορία του Dingess, αυτή η επίσημη εκδοχή δεν αντιστοιχεί απόλυτα στην πραγματικότητα, καθώς οι εξερευνητές κρατούσαν δύο ημερολόγια, ένα για τα μάτια του κοινού και ένα απόρρητο. Manifest-Destiny-3Στις πρώτες σελίδες του comic, διαβάζουμε ένα απόσπασμα από το δεύτερο, που μας πληροφορεί ότι οι Lewis και Clark ταξίδευαν δυτικά με μια αποστολή που κρατούσαν κρυφή ακόμη και από το ίδιο τους το πλήρωμα. Κι αυτό γιατί οι κίνδυνοι του αποικισμού της Δύσης δεν περιορίζονται μόνο στους ιθαγενείς…

Δε θα πω περισσότερα για να αποφύγω τα spoilers, αλλά, όπως καταλάβατε, πρόκειται για μια alternate history πλοκή, με αρκετό ενδιαφέρον. Το πρώτο τεύχος λειτουργεί κυρίως εισαγωγικά, ως γνωριμία με τον φυσιοδίφη Lewis, τον σκληρό στρατιωτικό Clark και τα υπόλοιπα μέλη της αποστολής, αν και προς τις τελευταίες σελίδες παίρνουμε μία σύντομη γεύση του τι πρόκειται να ακολουθήσει. Συγγραφικά, το MANIFEST DESTINY είναι ιδιαίτερα προσεγμένο, με καλογραμμένους διαλόγους και, προς μεγάλη μου ανακούφιση, χωρίς να ξεχειλίζει αμερικανικό πατριωτισμό από κάθε πρόταση.

Η εικονογράφηση του Mathew Roberts, σε συνδυασμό με την ανοιχτόχρωμη παλέτα που επιλέχθηκε από τον Owen Gieni, λειτουργούν καλά στην απεικόνιση της ανέγγιχτης από τον πολιτισμό φύσης, αν και έχω μια περιέργεια να δω αν θα λειτουργήσουν εξίσου επιτυχημένα στα επόμενα τεύχη, όπου η ιστορία θα γίνει, όπως φαίνεται, πιο σκοτεινή.

Αν σας αρέσουν τα comics που εμπνέονται από ιστορικά γεγονότα, συνδυάζοντας την πραγματικότητα με τη φαντασία, ή αν απλά ψάχνετε για μια πρωτότυπη ιστορία, το πρώτο τεύχος του MANIFEST DESTINY φαίνεται σαν μια πολύ καλή επιλογή.

Manifest-Destiny-2